Kategoriat
Peliarvostelut

Hand-to-Hand Wombat

Hand-to-Hand Wombat on vekkuli seurapeli, jossa et tiedä kuka on joukkueessasi ja kuka ei. Pelissä jokainen saa oman vompattihahmon: hyvät kokoavat torneja ja pahat yrittävät estää heitä. Osaatko koota tornin silmät kiinni?

Aina tulee vastaan tilanteita, joihin sopii partypeli, mutta vanha tuttu Alias on pelattu puhki. Hand-to-Hand Wombat tarjoaa näihin tilanteisiin vaihtelua. Pelissä on salaiset roolit, kuten One Night Ultimate Werewolfissa ja Saboteurissa. Videopeli Among Us tulee myös mieleen.

Hand-to-hand Wombatin kansi

Vompatit rakentamassa

Pelissä tarkoituksena on koota sikin sokin olevista rakennusmateriaaleista kolme tornia 90 sekunnissa. Tehtävä voisi olla helppo, mutta pelissä on kaksi joukkuetta, hyvät ja pahat. Lisäksi tornit täytyy rakentaa oikeassa järjestyksessä ja kaikilla pelaajilla on silmät kiinni.

Ensimmäisiin peleihin suositellaan perusvompattien seuraksi yhtä ilkimysvompattia. Myöhemmin vaihtelua saa muista rooleista: on höperö vompatti, itsevarma vompatti, avuton vompatti ja antelias vompatti.

Mitä kaikkea ehtii tapahtua 90 sekunnin aikana? Aika kuulostaa lyhyeltä, mutta siinähän ehtii vaikka mitä! Ilkimys saa kaaosta aikaan kääntämällä pelialustaa, pinoamalla torneja väärin, piilottamalla käteensä paloja, purkamalla torneja ja aiheuttamalla yleistä sählinkiä. 

Tornien osat laatikon sisällä.
Tornit kootaan hyvin kouriintuntuvista osista pelin laatikon sisälle. Kuva: Vilma Vihervaara

Erikoisempia vompatteja

Perusvompatti ja ilkimysvompatti ovat yksinkertaisia: niillä ei ole mitään erikoissääntöjä. Ilkimysvompatti on vähän yksinäinen, koska sillä ei ole välttämättä joukkuekavereita.

Höperö vompatti on alussa hyvien puolella, mutta loikkaa pahisten puolelle, kun hyvillä on kaksi pistettä. Itsevarma vompatti on hyvien puolella, mutta ei saa koskaan purkaa torneja, vaikka huomaisi virheitä niissä. Avuton vompatti on myös hyvien puolella, mutta ei koskaan ota palaa pelilaudalta itse. Jonkun toisen vompatin on annettava hänelle palat. Antelias vompatti ei voi itse rakentaa vaan hän ojentaa muille hyville vompateille paloja. 

Ilkimys saa pisteitä, jos hyvät vompatit eivät saa rakennettua torneja annetussa ajassa. Hyvät saavat pisteitä onnistuttuaan rakentamisessa. Kierrosten välissä on äänestys. Vompatit voivat äänestää yhden ulos pelistä, jos epäilevät tämän olevat ilkimys.

Peli loppuu, kun toinen joukkue saa kolme pistettä. Mikä hauskinta: peli ei välttämättä ole ohi, vaikka hyvä tiimi saisikin äänestettyä pahiksen ulos. Hyvisten pitää silti saada rakennettua riittävästi torneja saadakseen tarpeeksi pisteitä!

Perusvompattikortti
Perusvompatti haluaa vain koota. Kuva: Vilma Vihervaara

Iloista sekamelskaa

Hand-to-Hand Wombat oli häsellystä ja sekamelskaa, naurua unohtamatta. Peli on nopea, sääntöjen selityksen kanssa korkeintaan vartti, ja lähes aina ehtii arpoa uudet roolit ja pelata uudelleen. Uusintakierros meneekin vielä ensimmäistäkin nopeammin.

Pelin osat ovat suhteellisen hauraita ottaen huomioon kuinka kovalla ne voivat olla. Onnistuimme hajottamaan yhden pylvään ensimmäisessä pelissä.

Vompatit ovat söpöjä ja pelaaminen on mukavaa. Hauska yksityiskohta on miten laatikko toimii pelialustana. Ilkimysvompatti on ilman höperöä yksin, joten etenkin isommilla porukoilla suosittelen ottamaan höperön mukaan.

Kaikki kuusi erilaista vompattia
Kaikki pelin vompattikortit. Kuva: Vilma Vihervaara

Faktat Hand-to-Hand Wombatista

Suunnittelija:

JulkaisijaExploding Kittens (2022)

Mutkikkuus: Säännöt ovat yksinkertaiset ja ne opettaa ja selittää nopeasti.

Onnen vaikutus: Silmät kiinni pelaaminen on kaoottista sohimista, mutta mitään varsinaisia satunnaiselementtejä pelissä ei ole.

Vuorovaikutus: Rakennusvaiheessa on fyysistä kontaktia ja äänestysvaiheessa keskustellaan siitä, kuka on kenenkin joukkueessa.

Teema: Vompatit ovat suloisia, mutta itse pelissä niillä ei ole merkitystä. Tornien rakentaminen on pelin pääasia.

Uudelleenpelattavuus: Vompattiroolit tuovat peliin vaihtelua.

Kieliriippuvuus: Vompattikortit ovat englanninkielisiä, mutta säännöistä kaikki ohjeet löytyvät suomeksi. Jos tuntee roolit, pelaaminen ei vaadi lukutaitoa.

Pelaajamäärä: 3–6. Parhaimmillaan vähintään neljällä.

Pituus: 15 minuuttia.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *