Kategoriat
Peliarvostelut
Kestosuosikki – yli 10 vuotta suosiossaKESTO- SUOSIKKI

Shadows over Camelot

Shadows over Camelot on harvinainen ilmestys, yhteistyöpeli. Kuningas Arthurin pyöreän pöydän ritareiden seikkailut sopivat kieltämättä hyvin yhteistyöpelin taustaksi. Camelotia uhkaavat monenlaiset haasteet, joita pelaajien on torjuttava yhdessä tuumin. Vaikeaa peliä mutkistaa vielä uhka ritarien joukossa olevasta petturista.

Pelin idea

Camelotia uhkaavat monet vaarat: linnan pihaan kerääntyy katapultteja, sotaa käydään piktejä ja sakseja vastaan, Graalin malja on löydettävä, samoin Excalibur ja Lancelotin haarniska ja turnauskentällä uhittelee vielä musta ritari. Pelaajat voivat valita, mitä tehtävää kukin yrittää suorittaa.

Peli pitää painetta yllä monin tavoin. Joka vuoro pelaajien on joko nostettava kortti pahasta pakasta, jossa on monenlaista harmia ja kiusaa, tai vaihtoehtoisesti lisättävä katapultti linnan pihaan — tarpeeksi monta katapulttia ja Camelot kaatuu.

Eri tehtävät ovat haastavia, eikä niiden suorittaminen ole aina helppoa. Pelaajien on tehtävä yhteistyötä, itsekkyys johtaa harmeihin koko ritarijoukkiolle. Asioita vaikeuttaa mahdollisuus petturista, joka yrittää johtaa Camelotin tuhoon. Petturia ei ole välttämättä mukana, mutta jo mahdollisuus ja epäilykset riittävät tuomaan peliin lisäpotkua. Pelaajat voivat yrittää paljastaa petturia, mutta virheelliset syytökset jouduttavat Camelotin tuhoa.

Shadows over Camelot

Hyvää jännitystä

Shadows over Camelot on vahvasti teemavetoinen peli. Peli on melko haastava opeteltava, mutta jos mukana on tarpeeksi kokeneita pelaajia opettamassa ja vetämässä peliä, nuoremmatkin voivat pelata kunhan osaavat riittävästi englantia selvitäkseen korteista, joita ei saa paljastaa muille pelaajille. Kokemattomille lautapelaajille peli voi tuottaa ongelmia, mutta kärsivällisyydellä peli on opeteltavissa.

Pelin parempiin puoliin kuuluu mahdollisuus jopa seitsemän hengen peleihin (saatavilla on myös lisäritari Sir Bedivere, joka mahdollistaa kahdeksan hengen pelit). Yhteistyössä pelaaminen tekee pelistä helpommin lähestyttävän myös niille, jotka eivät kilpailemisesta välitä. Petturin mahdollisuus kannattaa kuitenkin pitää mukana, sen merkitys pelin tunnelmalle on suuri.

Suunnittelija: ,
Julkaisija: Days of Wonder
Ilmestymisvuosi: 2005
Pelaajamäärä: 3-7
Pituus: 90 min

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

2 vastausta aiheeseen “Shadows over Camelot”

Onkos kenelläkään kokemusta lisäosasta (Merlin’s company)? Jonkun verran on nyt tätä tullut pelattua ja lisäosan osto olisi harkinnassa. Onko lisäosa hyvä vai kannattaako jättää ostamatta?

Kyllä tuo lisäosa ainakin ihan mukava on, vaikkakaan ei täysin välttämätön. Se tuo uusia kortteja (täysin uutena mekaniikkana matkakortit, joka lisää matkustamisen vaaroja), Merlinin (NPC), joka auttaa tehtävien suorittamisessa ja varjelee vaaroilta, uusia hahmoja pelattavaksi ja mahdollistaa 8 pelaajan pelit (jopa kahdella petturilla). Mikäli peruspeli koetaan helpoksi, lisäosa nostaa lojaalin puolen vaikeusastetta huomattavasti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.