Kategoriat
Peliarvostelut
Kestosuosikki – yli 10 vuotta suosiossaKESTO- SUOSIKKI

Shadows over Camelot

Shadows over Camelot on yhteistyöpeli, jossa pelaajat ovat kuningas Arthurin pyöreän pöydän ritareita. Ritariseikkailut sopivat kieltämättä hyvin yhteistyöpelin taustaksi.

Camelotia uhkaavat monenlaiset haasteet, joita pelaajien on torjuttava yhdessä tuumin. Vaikeaa peliä mutkistaa vielä uhka ritarien joukossa olevasta petturista. Shadows over Camelot oli yksi ensimmäisiä yhteistyöpelejä, joissa oli mukana sittemmin varsin suosituksi muodostunut petturielementti.

Shadows over Camelotin kansi

Camelotin monet vaarat

Katapulttiminiatyyri
Kun asuu linnassa, pihalle kertyvät katapultit ovat varma merkki vaikeuksista. Kuva: Eric Kouris / BGG. CC BY-NC-ND 3.0.

Camelotia uhkaavat monet vaikeudet: linnan pihaan kerääntyy katapultteja, sotaa käydään piktejä ja sakseja vastaan, Graalin malja on löydettävä, samoin Excalibur ja Lancelotin haarniska ja turnauskentällä uhittelee vielä musta ritari. Pelaajat voivat valita, mitä tehtävää kukin yrittää suorittaa.

Peli pitää painetta yllä monin tavoin. Joka vuoro pelaajien on joko nostettava kortti pahasta pakasta, jossa on monenlaista harmia ja kiusaa, tai vaihtoehtoisesti lisättävä katapultti linnan pihaan. Kun pihalla on tarpeeksi monta katapulttia, Camelot kaatuu.

Tehtävät ovat haastavia. Pelaajien on tehtävä yhteistyötä, itsekkyys johtaa harmeihin koko ritarijoukkiolle. Asioita vaikeuttaa mahdollisuus petturista, joka yrittää johtaa Camelotin tuhoon. Petturia ei ole välttämättä mukana, mutta jo mahdollisuus ja epäilykset riittävät tuomaan peliin lisäpotkua. Pelaajat voivat yrittää paljastaa petturia, mutta virheelliset syytökset jouduttavat Camelotin tuhoa.

Hyvää jännitystä

Shadows over Camelot on vahvasti teemavetoinen peli. Peli on melko haastava opeteltava, mutta jos mukana on tarpeeksi kokeneita pelaajia opettamassa ja vetämässä peliä, nuoremmatkin voivat pelata kunhan osaavat riittävästi englantia selvitäkseen korteista, joita ei saa paljastaa muille pelaajille. Kokemattomille lautapelaajille peli voi tuottaa ongelmia, mutta kärsivällisyydellä peli on opeteltavissa.

Pelin parempiin puoliin kuuluu mahdollisuus jopa seitsemän hengen peleihin. Yhteistyössä pelaaminen tekee pelistä helpommin lähestyttävän myös niille, jotka eivät kilpailemisesta välitä. Petturin mahdollisuus kannattaa kuitenkin pitää mukana, sen merkitys pelin tunnelmalle on suuri.

Lancelotin haarniska
Lancelotin haarniska on yksi tehtävien kohteista. Kuva: Chris Norwood / BGG. CC BY-NC 3.0.

Lisäosat

Merlin's Companyn kansi

Lisäritari Sir Bedivere oli lehtien mukana saatava promolisäosa, joka lisää uuden ritarin. Tämä ritari ja muutakin löytyy Merlin’s Company -lisäosasta, jossa on siis mahdollista pelata jopa kahdeksan pelaajan pelejä, joissa voi olla mukana kaksikin petturia.

Merlin on pelaajien apuri, joka auttaa ritareita pulmissaan. Lisäosa tuo myös matkakortit, jotka tekevät matkanteosta eri tehtävien välillä vaarallisempaa.

Merlin’s Company ei muuta peliä merkittävästi, mutta tuo uutta sisältöä tuomaan vaihtelua.

Faktat Shadows over Camelotista

Suunnittelija: ,

Julkaisija: Days of Wonder (2005)

Mutkikkuus: Säännöt vaativat vähän perehtymistä, mutta kunhan joku osaa pelin hyvin, se on melko selkeä ja helppo opetettava.

Onnen vaikutus: Sattumaa on mukana, kuten yhteistyöpeleissä usein; joskus tehtävä on vaikeampi kuin toiste.

Vuorovaikutus: Pelaajat taistelevat yhdessä tuumin Camelotin puolesta – mutta se, että joku pelaajista saattaa olla petturi, on hieno lisämauste pelaajien väliseen vuorovaikutukseen.

Teema: Pyöreän pöydän ritarien seikkailut ovat oivallinen teema pelille.

Uudelleenpelattavuus: Petturidynamiikka pitää pelin mukavan tuoreena.

Kieliriippuvuus: Korteissa on englanninkielistä tekstiä ja ne on pidettävä salassa. Peli siis vaatii kielitaitoa tai toimia korttien suomentamiseksi.

Pelaajamäärä: 3–7, enemmän on parempi. Kolminpeliä ei suositella, parhaimmillaan peli on vähintään viidellä.

Pituus: 60–80 minuuttia.

Kansikuva: Chris Norwood / BGG. CC BY-NC 3.0.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

2 vastausta aiheeseen “Shadows over Camelot”

Onkos kenelläkään kokemusta lisäosasta (Merlin’s company)? Jonkun verran on nyt tätä tullut pelattua ja lisäosan osto olisi harkinnassa. Onko lisäosa hyvä vai kannattaako jättää ostamatta?

Kyllä tuo lisäosa ainakin ihan mukava on, vaikkakaan ei täysin välttämätön. Se tuo uusia kortteja (täysin uutena mekaniikkana matkakortit, joka lisää matkustamisen vaaroja), Merlinin (NPC), joka auttaa tehtävien suorittamisessa ja varjelee vaaroilta, uusia hahmoja pelattavaksi ja mahdollistaa 8 pelaajan pelit (jopa kahdella petturilla). Mikäli peruspeli koetaan helpoksi, lisäosa nostaa lojaalin puolen vaikeusastetta huomattavasti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *