Kategoriat
Peliarvostelut

Enuk

Ikä: 5+. Pikku Enuk pääsee ensimmäistä kertaa retkelle isoveljiensä kanssa. Kuka näkee eniten eläimiä tässä lapsille sopivassa muistipelissä?

Enuk näyttää muistipeliltä, mutta varsinaisesti kyse on onnenkoetuksesta — kuinka pitkään uskallat jatkaa? Molemmat pelimekaniikat sopivat hyvin lastenpelille ja Enuk onkin erittäin onnistunut peli: se toimii lapsille, eikä aikuisillakaan ole pelin parissa tylsää.

Pelin eskimoteema on aika hattaraa, mutta ainakin pelissä etsitään arktisia eläimiä ja rakennetaan igluja. Pelinappuloina toimivat söpöt eskimomeeplet. Toteutus on Queenin pelien tapaan siisti ja toimiva, mitä nyt kuvitus on vähän vaisua ja tavanomaista.

Pelin idea

Enukin kansiPelin alussa eläimiä kuvaavat laatat levitetään pöydälle kuvapuoli alaspäin, aivan kuin muistipelissä. Vuorollaan saa kääntää laattoja auki, kunnes haluaa lopettaa tai kun joku eläin säikähtää. Säikähtäminen tapahtuu ketjussa: sillit säikähtävät lohta, lohi säikähtää hyljettä, hylje säikähtää jääkarhua ja jääkarhu säikähtää eskimoa.

Säikähtäminen on se huonompi lopetus. Jos on saanut avattua viisi silliä ja kääntää esiin lohen, kaikki sillit pelästyvät ja ne käännetään takaisin piiloon. Pelaajan on lopetettava vuoronsa ja poimittava vain lohi — ja jos seuraava pelaaja on hyvämuistinen, hän kääntää samat sillit, lopettaa fiksumpana vuoronsa ja tienaa viisi sillilaattaa.

Vuoro voi päättyä myös iglun osan löytämiseen. Silloin pelaaja laittaa yhden meepleistään iglulaudalle, jossa se väijyy pelin päättymistä. Peli loppuu, kun toiseksi viimeinen eskimo ja poro -laatta käännetään esiin ja päivä alkaa olla pulkassa. Pöydälle jää aina jonkin verran laattoja ja nyt alkaa arvuuttelu. Jokaisesta iglulaudalle päätyneestä meeplestä saa yhden arvausvuoron. Jos pelaaja onnistuu arvaamaan (tai muistamaan) mikä eläin jollain laatalla on, hän saa laatan ja uuden arvauksen.

Arvuuttelua jatkuu, kunnes pöytä on tyhjä tai kaikki iglulaudan meeplet on käytetty. Lopulta pelin voittaa se, jonka laattapino on korkein.

Pahan onnen lohi
Huono-onninen lohi! Nyt sillit säikähtävät lohta ja lohi itse säikähtää hyljettä. Kuva: Mikko Saari

Toimiva lastenpeli

Enuk on yksi omia lastenpelisuosikkejani. Peli on helppo, hauska ja aikuisenkin mielestä kiinnostava. Peli on vähän pitkähkö, mutta sittenkin vain parikymmentä minuuttia. Pelin oma ikäsuositus on 5+, itse pelasin tätä ensimmäistä kertaa 3,5-vuotiaan kanssa. Silloin pikkupelaajan mielenkiinto ei ihan kantanut koko peliä ja vuoroilla oli vahva taipumus päättyä vasta kun eläimet pelästyvät.

Lähempänä viittä vuotta testipelaaja hallitsee pelin jo paremmin, joten sanoisin, että peliä kannattaa tarjota noin nelivuotiaasta alkaen. Tämä aikuisen kanssa pelattuna; minkäikäiset lapset tätä keskenään pelaavat, siitä en osaa sanoa. Peli toimii hyvin kahdestaan lapsen kanssa pelattuna, mutta myös useammalla pelaajalla, maksimi viisi pelaajaa toimii sekin ihan hyvin.

Eskimomeeplejä
Eskimomeeplet koolla. Kuva: Mikko Saari
Enuk-laattoja läjässä
Enukin laattoja läjässä. Kuva: Mikko Saari
Eskimomeeplet rakentamassa iglua
Eskimomeeplet rakentamassa iglua. Kuva: Mikko Saari

Kaikin puolin mainio peli siis, pelaan tätä aina mielelläni kun pojalle vain sopii. Viime aikoina on sopinut paremmin, alkuun Enuk oli ehkä vähän haastava eikä siksi mieleen. Ei Enuk aikuistenkaan kesken mahdoton ajatus ole, kyllä tästä niinkin mainion, nopean ja tuuripitoisen onnenkoetusfillerin saa. Pelissä on kuitenkin ajatusta enemmän kuin perusmuistipelissä. Voisin hyvinkin kokeilla etenkin vähemmän kokeneessa peliseurassa.

Faktat Enukista

Suunnittelija: ,

Julkaisija: Queen Games (2008)

Mutkikkuus: Yksinkertainen, mutta vaatii ainakin aluksi aikuista avuksi. Ehkä lasten yksinään pelattavaksi vähän haastava.

Onnen vaikutus: Tuurilla on aika paljon osaa, mutta riskinhallinta ja muistaminen auttavat pärjäämään.

Vuorovaikutus: Matala, mutta muistipelielementin vuoksi toisten vuoroilla kannattaa olla tarkkana.

Teema: Harmiton, vähän hassu, mutta toimiva.

Uudelleenpelattavuus: Toimii, kyllä tätä jaksaa pelata kerta toisensa jälkeen.

Kieliriippuvuus: Peli on kielivapaa.

Pelaajamäärä: 2–5, toimii hyvin molemmilla ääripäillä.

Pituus: 20 minuuttia

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *