Kategoriat
Peliarvostelut

Bunte Runde

Ikä: 5+. Bunte Runde on settienkeräilypeli, jossa menestyminen vaatii vähän yhteistyötä, koska haluat, että muut pelaajat haluavat pisteyttää sellaisia asioita, joista sinäkin saat pisteitä.

Bunte Runde eli kirjava kierros on Reiner Knizian varsin monipuolinen peli, joka sopii yhtä lailla filleriksi aikuisille kuin lastenpeliksi. Siinä yhdistyvät eleganssi ja yksinkertaisuus poikkeuksellisen mainiolla tavalla.

Julkaisija Winning Moves on oivaltanut tämän ja pelissä tulee mukana kahdet nappulat, toiset aikuisille ja toiset lapsille. Aikuisten nappulat ovat puupalikoita, lasten nappulat Rolf Vogtin kuvittamia värikkäitä eläinlaattoja.

Pelin idea

Bunte Runden kansiPalikoista tai laatoista muodostetaan pöydälle rinki. Lisäksi on pelinappula, jota pelaajat juoksuttavat pitkin rinkiä. Aikuisten pelissä nappuloita on kuutta lajia ja kuutta väriä, lastenpelissä värejä ja lajeja on viisi.

Vuorollaan pelaaja siirtää nappulaa yhdestä kolmeen askelta ja ottaa itselleen palikan, jonka kohdalle nappula pysähtyy. Mikäli palikka oli viimeinen lajiaan jossakin mielessä, se aikaansaa pisteytyksen. Kukin palikka voi siis mahdollisesti aiheuttaa kaksi erilaista pisteytystä, joko väri- tai lajipisteytyksen. Silloin jokaisesta kyseisenlaisesta palikasta saa yhden pisteen.

Lastenpeli loppuu viiden ja aikuisten peli kuuden pisteytyksen jälkeen. Pöydälle jää siis palikoita, eikä jokaisesta palikasta pääsee tienaamaan pisteitä, ainakaan kahta kertaa. Vaatii siis hieman pelisilmää valita pöydältä sopivia palikoita.

Bunte Runden juoksija radalla
Juoksija etenee radalla keräten palikoita pelaajille. Kuva: Mikko Saari

Monikäyttöinen peli

Bunte Runde toimii oman kokemukseni perusteella erittäin hyvin niin aikuisilla kuin lapsilla. Aikuisten peli on parhaimmillaan pienen sääntömuunnelman kanssa. Bruno Faidutti suosittelee Alex Randolphin Veleno-pelissään käyttämää sääntöä, jossa pelaajan pisteet ovat omien pisteiden ja vasemmanpuoleisen naapurin pisteiden summa. Tämä pieni muutos tekee Bunte Rundesta todella mainion pelin.

Näppärä pikku peli onkin täynnä pientä yhteistyöelementtiä, jossa pelaajan pitää pohtia omien pisteiden maksimoinnin lisäksi myös muita pelaajia. Tietyn värin tai muodon rohmuaminen itselle ei kannata, sillä silloin kukaan muu ei varmasti auta tyhjentämään kyseistä lajia pöydältä, jolloin pisteitä ei saa. Tällainen yhteistyöelementti on aina mukava.

Bunte Rundea onkin helppo suositella. Pientä laatikkoa on helppo kuskata mukana ja palikat ja pelimerkit voi pistää pussiin, jolloin ne vievät vielä vähemmän tilaa, joten Bunte Rundesta saa kätevästi mukana kulkevan fillerin.

Bunte Runden palikoita pinossa
Palikat pinottuna ja juoksija pinon päällä. Kuva: Mikko Saari
Palikat radalla
Palikoista kootaan ympyrän muotoinen rata. Kuva: Mikko Saari
Värikkäitä kiekkoja lapsia varten
Rolf Vogtin värikkäät eläinlaatat. Kuva: Mikko Saari

Faktat Bunte Rundesta

Suunnittelija:

Julkaisija: Winning Moves (2005)

Mutkikkuus: Erittäin yksinkertainen, helppo oppia ja opettaa.

Onnen vaikutus: Mitä enemmän pelaajia on mukana, sitä kaoottisemmaksi peli käy. Varsinaista sattumaa pelissä ei ole.

Vuorovaikutus: Toisten pelaajien mahdollisuuksia pitää pohtia ja yhteistyökuvioita kehitellä.

Teema: Peli on käytännössä abstrakti, eläinlaatat ovat sopivan söpöjä.

Uudelleenpelattavuus: Mainio, tätä jaksaa kyllä veivata, eikä peli välttämättä kertapelaamisella aukeakaan.

Kieliriippuvuus: Peli on kielivapaa.

Pelaajamäärä: 2–6, paras lienee kolme tai neljä. Kaksinpeli on ihan kelpo peli ainakin lapsen kanssa pelattuna. Kuusinpeliä välttäisin.

Pituus: 15–20 minuuttia

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

2 vastausta aiheeseen “Bunte Runde”

“pelaajan pisteet ovat omien pisteiden ja vasemmanpuoleisen naapurin pisteiden summa”

Hämmentävä, mutta ovelalta kuulostava variantti. Miten se oikein vaikuttaa pelin dynamiikkaan?

Heräsi heti ajatus siitä, miten tuo vaikuttaisi erinäisiin perinteisempiin lautapeleihin.

Faiduttin mukaan vakavasti pelattuna seuraavan pelaajan pelin sotkemisesta tulee liian iso elementti peliä. Tällä muunnelmalla se ongelma ratkeaa näppärästi. En osaa itse sanoa sen tarkemmin, koska olen pelannut vain tällä muunnelmalla (tai sitten kaksinpeliä). Minusta se sopii peliin erinomaisesti, koska mukana on joka tapauksessa vahva yhteistyöelementti – sooloilija ei pisteytyksiä kerää.

Tätä sääntöä voisi varmaan soveltaa hyvin moniin peleihin, mutta eniten se varmaan loistaa peleissä, joissa on left/right binding -ilmiötä, eli vuorojärjestyksen merkitys on korostunut. Puerto Rico tulee heti mieleen – mitä jos hyvien kapteenipaikkojen petaaminen seuraavalle pelaajalle olisikin hyvä siirto?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *