Kategoriat
Peliarvostelut

Outfoxed!

Rouva Luumusen palkintopiirakka on kadonnut! Syyllinen on joku kuudestatoista ketusta, mutta kuka? Nyt tarvitaan kanaetsivien tarkkoja hoksottimia, jotta syyllinen jää kiinni.

Outfoxed! on yksinkertainen päättelypeli lapsille. Pelissä ei kuitenkaan kilpailla toisia vastaan, vaan syyllistä ratkotaan yhteisvoimin. Yhdistelmä on lastenpeliksi ainakin paperilla mielenkiintoinen ja voittipa peli Ranskan As d’Or -palkinnon vuonna 2018.

Outfoxedin kansi

Kettua mä metsästän

Pelillä on selkeä tavoite – paljastaa piirakkavaras ennen kuin hän karkaa laudalta. Varasta kuvataan kettufiguurilla, jolla on pelilaudalla oma ratansa. Mikäli kettu pääsee radan loppuun, pelaajat häviävät. Jos ennen tätä syyllinen eliminoinnin kautta paljastuu, pelaajat voittavat.

Eliminiointi on vähän samantapaista kuin Arvaa kuka -pelissä konsanaan. Pelin alussa valitaan salaa yksi kettu syylliseksi, sitten läjä kettujakortteja levitetään laudan ympärille. Laudalla liikkuessaan pelaajat keräävät johtolankoja, jotka kertovat jotain syyllisestä (esimerkiksi syyllisellä on hattu tai syyllisellä ei ole kelloa). Tämän tiedon avulla sitten päätellään, mitkä kettukortit voidaan poistaa ja ketkä säilyvät epäiltyjen joukossa.

Lasten mielestä pelin herkullisinta antia on juuri johtolankalaattojen löytäminen. Löydetty laatta nimittäin asetetaan muoviseen härpäkkeeseen, “dekooderiin”, ja katsotaan laatan jättämään reikään. Vihreä väri kertoo, jos ketulla on kyseinen asuste, muussa tapauksessa näkyy pelkkää valkoista. Värin kurkkaaminen on aina kovin jännittävää.

Isän näkökulmasta härpäke ei ole kaikista helpoin käyttää, ainakaan nuorempien lasten käsissä. Pikkukädet joutuvat johtolankalaattaa vähän asettelemaan ja riskinä on myös paljastaa syyllisen nimi ennen aikojaan. Yhteistyöllä tästäkin selviää, mutta laite olisi voinut olla hieman näppärämpi.

Lähikuvassa Outfoxedin dekooderihärpäke
Dekooderi näyttää, että syyllisellä oli sateenvarjo. Sebastian ja Thomas eivät siis voi olla syyllisiä. Kuva: Sampsa Ritvanen

Hyvä peli, vikoineenkin

Outfoxedin nopat
Silmillä avataan kortteja, tassuilla liikutaan. Kuva: Sampsa Ritvanen

Outfoxed! on jännä peli, mutta samalla mukana on välillä sellaista pakollista tekemistä, jotta pelin rakenne pysyy kasassa. Kettukortit ovat pelin alussa nurinpäin ja yhtenä toimintona voit kääntää kaksi korttia esiin. Pakollista, mutta ei kovinkaan hohdokasta.

Vuorojen alkuja taas hämmentää Yatzylta lainattu nopparalli. Vuorollaan pelaajan on ensin valittava, mitä aikoo tehdä. Tämän jälkeen noppia heitellään kolme kertaa ja havitellaan tiettyjä symboleita. Jos onnistuu, saa toimia, muuten liikkuu kettu. Allekirjoitan Puutyöläisen arvion, että peliajasta iso osa menee muuhun kuin toimintojen tekemiseen. Nelinpeli vähemmän keskittyvien lasten kanssa voi olla haastavaa.

Mutta jotain maagista pelissä on, sillä meillä nelivuotias rakastui “kettupeliin” täysin. Enkä toisaalta ihmettele sitä yhtään. Ketun liikkuminen on jännää, samoin noppien heittäminen. Johtolankahärpäke, kaikessa kankeudessaankin, on kiehtova kapistus.

Tämän vuoksi Outfoxed! saa minulta siunauksen ja paikan pelihyllystä. Erityisen hyvin peli toimiikin alle kouluikäisten kanssa, jotka harjoittelevat yksinkertaista deduktiivista päättelyä.

Yksi peli kestää enintään puoli tuntia ja revanssi on helppo ottaa. Koska kyseessä on yhteistyöpeli, aikuinen voi hellästi auttaa tiukoissa paikoissa ja päättelyn petraamisessa.

Lähikuva Outfoxedin pelilaudasta, näkyvillä kettu ja vihreän pelaajan nappula
Vihreä pelaaja löysi johtolangan! Kuva: Sampsa Ritvanen

Faktat Outfoxedista

Suunnittelijat: , ,

Julkaisija: Gamewright (2015)

Mutkikkuus: Kunhan säännöt iskostuvat mieleen, peli ei ole hankala. Yhdessä aikuisen kanssa pelaa jo innokkaat 4–5-vuotiaat. Sitä vanhemmat voivat pelata keskenään, jos osaavat käyttää muovista dekooderia.

Onnen vaikutus: Tuuri vaikuttaa jonkun verran siihen, miten helppo tai vaikea peli on. Pelissä on kuitenkin aika hyvä balanssi voittojen ja häviöiden suhteen.

Vuorovaikutus: Yhdessä tekemisen meininki on läsnä, vaikka mitään kovin syvää yhteistyötä pelissä ei tehdäkään.

Teema: Hauska ja lastenkirjamainen. Toimii.

Uudelleenpelattavuus: Kyllä tätä lapsi vääntää tyytyväisenä, isä kaipaisi jo vähän vaihtelua.

Kieliriippuvuus: Jos kettujen nimiä ei oteta huomioon, niin peli on kieliriippumaton.

Pelaajamäärä: 2–4.

Pituus: 15–30 min.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Sampsa Ritvanen

Innokas lautapelaaja ja luokanopettaja Oulusta. Kammoaa pitkiä, useita tunteja kestäviä harrastajapelejä. Pitää erityisesti hieman raskaammista perhepeleistä ja testailee mielellään uusia lastenpelejä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *