Kategoriat
Peliarvostelut

Vimmaiset vampyyrit

Ikä: 6+. Tässä muistipelissä vampyyreillä on kiire haudan lepoon, sillä aamu koittaa pian. Kuka muistaa, missä on vapaa hauta? Vimmaiset vampyyrit on mainio perhepeli.

Kun aamu koittaa, vampyyreille tulee kiire. Yöksi on päästävä haudan lepoon. Vampyyrit vain ovat nirsoja haudoistaan, eikä aivan mikä tahansa monttu kelpaa. Pelaajien tehtävänä on auttaa vampyyrit haudan rauhaan.

Vimmaiset vampyyrit eli Dawn Under on hieman erilainen muistipeli. Tavalliset muistipelit helpottuvat loppua kohden, kun pareja kerätään pois. Vimmaiset vampyyrit sen sijaan vaikeutuu pelin edetessä, kun pelilaudan haudat täyttyvät ja sopivien hautojen löytäminen on yhä vaikeampaa.

Pelin idea

Pelaajat saavat eteensä rivin vampyyreitä, joista paljastetaan kaksi vampyyriä kummastakin päästä. Vuorollaan pelaaja kurkistaa yhteen hautaan — paksussa pelilaudassa on vampyyrin mentäviä syvennöksiä, joita peittävät irtokannet — ja mikäli hauta on tyhjä ja kannen väri vastaa jompaa kumpaa pelaajan jonon päissä olevaa vampyyriä, hän voi laittaa vampyyrinsä lepäämään ja jatkaa hautojen avaamista.

Jos kumpikaan vampyyreistä ei sovi, pelaaja joutuu lopettamaan, mutta saa laittaa hautaan annoksen valkosipulia ansaksi. Jos hauta oli täynnä, pelaaja joutuu ottamaan vaarnan. Vaarnat ja valkosipuliin törmääminen johtavat siihen, että pelaaja saa riviinsä lisävampyyreitä muilta pelaajilta.

Vimmaiset vampyyrit

Riittääkö muisti?

Pelilauta on varsin laaja ja muistettavaa riittää, kun pelaajat yrittävät muistella, mitä muut ovat katsoneet, missä on ansoja ja missä on mitäkin väriä. Lapsilla on tiettävästi parempi lähimuisti, joten tämä on peli, jossa lapset voivat voittaa aikuiset ilman mitään tasoituksia.

Lievästi lapsellisesta ulkoasustaan huolimatta peli toimii erinomaisen hyvin kevyenä seurapelinä myös aikuisten kesken, mikäli muistipelielementti ei hirvitä. Muistipelimekaniikka jakaa mielipiteitä, joten varma menestys Vimmaiset vampyyrit ei ole.

Pelin ulkoasu on todella hieno, vähän vaisua kantta lukuunottamatta. Pelilauta on paksua pahvia, johon on leikattu kolot haudoille. Lauta on lisäksi piirretty täyteen kaikenlaista pikkupiiperrystä, yhdessä haudassa on muun muassa Villa Paletti -peli. Sääntöjen osalta eleganssia rikkovat rotat, jotka tuntuvat turhan mutkikkailta antamaansa lisäiloon nähden. Onneksi ilmankin voi pelata.

Vimmainen vampyyri haudan levossa. Kuva: John Carlton
Vimmainen vampyyri haudan levossa. Kuva: John Carlton

Lisäosat

Saksassa on julkaistu peliin lisäosa Frische Luft für die Gruft, joka tuo peliin uusia elementtejä. Lisäosaa ei ole julkaistu edes englanniksi, joten sen löytäminen voi olla hivenen hankalaa. Jos sen kuitenkin jostain löytää, saksalaisen laitoksen voi hankkia turvallisin mielin, sillä se sisältää myös englanninkieliset säännöt.

Suunnittelija:
Julkaisija: Zoch, Marektoy
Ilmestymisvuosi: 2005
Pelaajamäärä: 2-6
Pituus: 30 min

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *