Kategoriat
Peliarvostelut
Suosikki – yli 5 vuotta suosiossaSUOSIKKI

In the Year of the Dragon

Entisajan Kiinassa eletään lohikäärmeen vuotta. Kaksi ensimmäistä kuukautta on rauhallista, mutta sitten alkaa tapahtua: mongolit hyökkäävät, kuivuus vie sadon, rutto tappaa ja keisari vaatii raskaita veroja. Välillä pitää kisailla ilotulitusten koreudellakin!

Stefan Feld on tehnyt jo useamman pelin Alealle, tämä on jo kolmas. Edellinen, Notre Dame, sai varsin mainion vastaanoton ja tämä kenties vieläkin paremman.

Pelin idea

In the Year of the Dragonin kansiPelaajat ovat kiinalaisia valtiaita, jotka yrittävät menestyä kaikkien näiden vastoinkäymisten keskellä. Pelaajat rakentavat taloja, joissa asuvat eri alojen mestarit, jotka auttavat pelaajia. Pelaajien on vain pidettävä alamaisensa hengissä vaarojen keskellä…

Pelissä on kaksitoista kierrosta ja alun rauhallisten kierrosten jälkeen alkaa tapahtua. Joka vuoro tulee joku uhka, joka pelaajien on kohdattava. Samalla yritetään kerätä pisteitä hankkimalla taloihin työläisiä.

Joka vuoro valitaan yksi toiminto, jonka avulla voi kerätä pisteitä tai yrittää varautua tuleviin tapahtumiin. Työläisten erikoiskyvyt auttavat näissä toiminnoissa tehden niistä tehokkaampia. Sen jälkeen pelataan kortti, jolla rekrytoidaan uusi työläinen. Kortteja on rajallinen valikoima ja oikeiden henkilöiden rekrytoiminen oikeaan aikaan on oleellista.

Lopuksi kohdataan kierroksen uhka, joka vaatii jonkinlaisia toimenpiteitä. Kuivuus vaatii ruokaa, rutto lääkäreitä, keisari rahaa ja niin edelleen. Jos resurssit eivät riitä, pelaaja joutuu yleensä maksamaan hinnan työläistensä hengillä.

Nokkela, julma peli

In the Year of the Dragon on häijy peli, joka lyö pelaajia jatkuvalla tahdilla. Vaarat nähdään ennalta, joten niihin voi koittaa varautua, mutta kun lähes joka vuoro on jotain kiusaa, kaikelta ei voi välttyä – ja jos välttyy, joutuu jättämään pisteiden keräämisen vähemmälle huomiolle.

Peli vaatii siis suunnittelua ja tarkkuutta. Taidokkaalle pelaamiselle on paljon tilaa. Ensipeleillä ei välttämättä uskoisikaan, millaisia pistesaaliita pelissä on mahdollista kerätä. Tästä syystä monet pitävät pelistä paljon. Toisia – kuten minua – sen sijaan pelin luonne turhauttaa. Positiivisesta rakentelemisesta tykkääville lohikäärmeen vuosi ei ole paras mahdollinen pelikokemus, sen verran ankarasti peli pelaajia kohtelee.

Pelistä on mainio nettitoteutus MaBiWebissä.

Suunnittelija:
Julkaisija: Alea / Rio Grande Games
Ilmestymisvuosi: 2007
Pelaajamäärä: 2–5
Pituus: 75 min

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Yksi vastaus aiheeseen “In the Year of the Dragon”

In the Year of the Dragon on ilmeisesti niitä pelejä, joista joko pidetään tai niitä vihataan. Peli on yksi omia kestosuosikkejani, mutta pääsen pelaamaan sitä liian harvoin, jopa niin harvoin, että joskus pitää pelata tekoälyä vastaan täällä: http://www.silvermask.co.uk/dragon2.swf

Pelin selittäminen on hieman hankalahkoa uusille pelaajille, enkä sitä aloittelijoille ehkä ensimmäisenä esittelisi. Suunnittelijan toinen peli Notre Dame sopii siihen hommaan paremmin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *