Kategoriat
Peliarvostelut
Suosikki – yli 5 vuotta suosiossaSUOSIKKI

Ra

Reiner Knizian epävirallisen huutokauppatrilogian egyptiläinen osa on suosittu peli, joka on nähnyt monta julkaisua. Rio Grande Gamesin ja Alean laitokset on loppuunmyyty, parhaiten  saatavilla taitaa olla Überplayn vuonna 2005 julkaisema uusi laitos.

Amigo on julkaissut Saksassa Razzian, joka on gangsteriteeman saanut uusi, hivenen pienempi versio pelistä. Parhaan Ra-kokemuksen saa Überplayn siististä ja tyylikkäästä pelistä.

Pelin idea

Ra kansiRa on huutokauppapeli, jossa pelaajat yrittävät ostaa itselleen mahdollisimman arvokkaita laattoja. Tarjolla on monenlaista tavaraa. Faaraot, Niili-laatat, sivilisaatiolaatat ja rahat tuottavat pisteitä pelin aikana, monumentit taas tuottavat pisteitä pelin lopussa. Eri laattojen arvo eri pelaajille vaihtelee paljon pelin aikana. Katastrofit tuhoavat pelaajien omistamia laattoja — niidenkin merkitys eri pelaajille vaihtelee. Jumalat tuottavat pisteitä, lisäksi niillä voi varastaa laattoja itselleen.

Vuorollaan pelaaja voi nostaa laatan tai aloittaa huutokaupan huutamalla “RA!”. Jos pelaaja nostaa laatan, se lisätään riviin muiden seuraksi ja vuoro siirtyy seuraavalle pelaajalle. Mikäli pussista nousee Ra-laatta, alkaa huutokauppa ja kun tarpeeksi monta Ra-laattaa on noussut, kierros päättyy välittömästi.

Huutokaupassa pelaajat tarjoavat aurinkoja. Korkein tarjous voittaa kaikki esillä olevat laatat ja nappaa edellisen maksuna käytetyn auringon itselleen seuraavaa kierrosta varten. Auringot ovat erikoinen valuutta. Laattoja on 16, arvoltaan 1–16. Kerralla voi käyttää vain yhden laatan, joten on selvää, kuka pelaajista pystyy halutessaan voittamaan huutokaupan varmasti. Tämän tiedon käyttäminen hyväkseen onkin tärkeää.

Ra, Ra, Ra!

Aurinkojen käyttö rahana on mutkikasta. Huutokaupattavien laattojen arvoa nostaa, jos laattojen lisäksi tarjolla on iso aurinko seuraavaa kierrosta varten. Alussa auringot on jaettu tasan, mutta taitava pelaaja keplottelee itselleen arvokkaat rahat myöhemmille kierroksille.

Ra on jännittävä huutokauppapeli. Kierrosten tahtia määrää pitkälti Ra-laattojen nouseminen. Erityisesti loppua kohden tunnelma tiivistyy, kun pelaajat joutuvat arvioimaan, uskaltaako laattoja vielä ottaa lisää ettei kierros lopu kesken Ra-laatan ilmestymiseen. Hyvää huutokauppapeliä hakevalle Ra on oivallinen valinta.

Suunnittelija:
Julkaisija: Alea, Rio Grande Games, Überplay
Ilmestymisvuosi: 1999
Pelaajamäärä: 3–5
Pituus: 60 min

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *