Taj Mahal

Reiner Knizian arvostetuimpiin peleihin kuuluva Taj Mahal on yksi Alean laatupelisarjan helmistä ja vuoden 2000 Deutscher Spiele Preis -voittaja. Pelistä on hiljattain ilmestynyt uusi, tuore laitos, joka parantaa klassikkoasemaa lähestyvän pelin saatavuutta.

Intiaan sijoittuva peli on 12 huutokaupan sarja. Taj Mahal palkitsee tarkan pelaajan, joka osaa valita taistelunsa hyvin. Pelissä on mahdollista juuttua taisteluun turhasta, tuhlata valtava kasa kortteja ja jäädä lopulta ilman mitään palkkiota. Toiset kokevat tämän piirteen turhauttavana, toisille se on nimenomaan pelin ydin.

Pelin idea

Taj Mahalin kansiPelaajat keräävät viittä eri maata olevia kortteja. Jokaisella 12 alueella käydään huutokauppa, jossa pelaajat pelaavat kortteja. Kun pelaaja ei enää halua pelata, hän luovuttaa ja vetäytyy. Silloin katsotaan, onko pelaajan pelaamissa korteissa enemmistöä jotain tiettyä väriä. Jos on, hän saa kyseisen värin palkinnon.

Palkinnot ovat palatseja alueelle. Palatseista yritetään muodostaa alueelta toiselle ulottuvia verkostoja. Mitä laajempi verkosto syntyy, sitä enemmänsiitä saa pisteitä. Eri osa-alueilla menestymällä saa myös käyttöönsä tehokkaita erikoiskortteja. Oma erikoisuutensa on kauppatavaroiden kerääminen, joka voi olla tehokas pistesampo.

Joustava voittaa

Varmin tapa ajautua turmioon on juuttua ankaraan kaksinkamppailuun. Silloin molemmat pelaajista tuhlaavat valtavan läjän kortteja ja vain toinen voi saada korteilleen vastinetta. Hyvät pokerinpelaajat tietävät, että potissa olevia panoksia ei pidä ajatella enää ominaan, ei pidä panostaa huonolla kädellä vain siksi, että on jo panostanut paljon — sama ilmiö näkyy selvästi Taj Mahalissa.

Pelissä pärjätäkseen on muotoiltava jonkinlainen strategia, mutta tartuttava innokkaasti tilaisuuksiin kun niitä näkee ja väistyttävä, jos kohtaa odottamatonta vastustusta. Taj Mahal on haastava ja turhauttavakin peli ja selkeästi Knizian pelien aatelia lautapeliharrastajan näkökulmasta.

Laudalle on noussut palatseja. Musta nappula osoittaa nykyistä aluetta, rinkula erikoistoiminnolla laudalle pelattua palatsia. Kuva: Gary James / BGG
Laudalle on noussut palatseja. Musta nappula osoittaa nykyistä aluetta, rinkula erikoistoiminnolla laudalle pelattua palatsia. Kuva: Gary James / BGG

Suunnittelija:
Julkaisija: Alea, Rio Grande Games
Ilmestymisvuosi: 2000
Pelaajamäärä: 3-5
Pituus: 90 min

Osta peli itsellesi

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Arvostele Taj Mahal

Sinun täytyy rekisteröityä käyttäjäksi voidaksesi arvostella pelejä.

Ääniä:73
Aito keskiarvo:3.63
Tasoitettu keskiarvo:3.63
  • 0: 0
  • 1: 0
  • 2: 2
  • 3: 28
  • 4: 38
  • 5: 5

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Osta Löydä lautapelit -kirja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.