Kategoriat
Peliarvostelut

Taj Mahal

Reiner Knizian arvostetuimpiin peleihin kuuluva Taj Mahal on yksi Alean laatupelisarjan helmistä ja vuoden 2000 Deutscher Spiele Preis -voittaja. Pelistä on hiljattain ilmestynyt uusi, tuore laitos, joka parantaa klassikkoasemaa lähestyvän pelin saatavuutta.

Intiaan sijoittuva peli on 12 huutokaupan sarja. Taj Mahal palkitsee tarkan pelaajan, joka osaa valita taistelunsa hyvin. Pelissä on mahdollista juuttua taisteluun turhasta, tuhlata valtava kasa kortteja ja jäädä lopulta ilman mitään palkkiota. Toiset kokevat tämän piirteen turhauttavana, toisille se on nimenomaan pelin ydin.

Pelin idea

Taj Mahalin kansiPelaajat keräävät viittä eri maata olevia kortteja. Jokaisella 12 alueella käydään huutokauppa, jossa pelaajat pelaavat kortteja. Kun pelaaja ei enää halua pelata, hän luovuttaa ja vetäytyy. Silloin katsotaan, onko pelaajan pelaamissa korteissa enemmistöä jotain tiettyä väriä. Jos on, hän saa kyseisen värin palkinnon.

Palkinnot ovat palatseja alueelle. Palatseista yritetään muodostaa alueelta toiselle ulottuvia verkostoja. Mitä laajempi verkosto syntyy, sitä enemmänsiitä saa pisteitä. Eri osa-alueilla menestymällä saa myös käyttöönsä tehokkaita erikoiskortteja. Oma erikoisuutensa on kauppatavaroiden kerääminen, joka voi olla tehokas pistesampo.

Joustava voittaa

Varmin tapa ajautua turmioon on juuttua ankaraan kaksinkamppailuun. Silloin molemmat pelaajista tuhlaavat valtavan läjän kortteja ja vain toinen voi saada korteilleen vastinetta. Hyvät pokerinpelaajat tietävät, että potissa olevia panoksia ei pidä ajatella enää ominaan, ei pidä panostaa huonolla kädellä vain siksi, että on jo panostanut paljon — sama ilmiö näkyy selvästi Taj Mahalissa.

Pelissä pärjätäkseen on muotoiltava jonkinlainen strategia, mutta tartuttava innokkaasti tilaisuuksiin kun niitä näkee ja väistyttävä, jos kohtaa odottamatonta vastustusta. Taj Mahal on haastava ja turhauttavakin peli ja selkeästi Knizian pelien aatelia lautapeliharrastajan näkökulmasta.

Laudalle on noussut palatseja. Musta nappula osoittaa nykyistä aluetta, rinkula erikoistoiminnolla laudalle pelattua palatsia. Kuva: Gary James / BGG
Laudalle on noussut palatseja. Musta nappula osoittaa nykyistä aluetta, rinkula erikoistoiminnolla laudalle pelattua palatsia. Kuva: Gary James / BGG

Suunnittelija:
Julkaisija: Alea, Rio Grande Games
Ilmestymisvuosi: 2000
Pelaajamäärä: 3-5
Pituus: 90 min

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *