Kategoriat
Peliarvostelut

Kättä päälle

Kättä päälle on vauhdikas visailupeli, jossa on tärkeää paitsi se, mitä tietää, myös se, milloin tietää. Pelikon julkaisema peli on suomalaisen Laura Honkaniemen käsialaa: hienoa, että Pelikokin julkaisee myös kotimaisten suunnittelijoiden pelejä.

Pelin idea

Kierroksen aluksi luetaan kysymys. Sitten ajastin säädetään 30 sekuntiin ja laitetaan piiloon pelilaatikon kannen alle, jotta pelaajat eivät näe, paljonko aikaa on jäljellä.

Jokaisella pelaajalla on kaksi vastausvuoroa: yksi kummallekin kädelle. Kun haluaa vastata, sanoo vastauksensa ääneen ja laittaa kätensä pelilaudalle. Seuraava vastaaja laittaa kätensä ensimmäisen vastaajan käden päälle ja niin edelleen.

Kun aika loppuu, ei saa enää vastata. Pelilaudalle muodostunut käsipino puretaan: päällimmäinen käsi saa viisi pistettä, seuraava neljä, sitten kolme ja niin edelleen. Pienemmillä pelaajamäärillä vain kolme ensimmäistä kättä pääsevät pisteille.

Pisteet kirjataan ylös ja on seuraavan kierroksen aika. Yhteensä peli kestää 20 kierrosta, jos pelaajat eivät muuta sovi.

Kättä päälle. Kuva: Peliko
Kuva: Peliko

Ovelat kysymykset

Kättä päälle -pelin parasta puolta ovat kysymykset. Ne eivät olleet mitään aivan tylsimpiä triviakysymyksiä, vaan osa pistää miettimään mukavasti laatikon ulkopuolelta. “Mitä yhteistä on silitysraudalla ja käärmeellä?” Vastauksetkaan eivät tietysti aina ole yksiselitteisiä, mikä voi joissain olosuhteissa olla hankalaa. Säännöissä asia käsitellään niin, että enemmistön on hyväksyttävä vastaus riitatilanteissa.

Pelin juju on siinä, että aikaisemmin vastannut saa varmasti vastata, mutta voi jäädä kokonaan pisteittä. Vastaamalla myöhemmin ei välttämättä pysty vastaamaan – jonkun jo aiemmin sanomaa vastausta kun ei saa käyttää – ja pahimmassa tapauksessa myöhästyy kokonaan, mutta jos ehtii vastaamaan ajoissa, pääsee paremmille pisteille.

Hyvä, mutta ei täydellinen

Tämä on ihan hyvä juju, mutta jokin siinä hivenen tökkii. Käytännössä peli menee siten, että kaikki istuvat hiljaa noin kaksikymmentä sekuntia ja vastaavat sitten. Pelissä onkin tärkeää osata laskea sekunteja päässään, samalla kun miettii vastauksia. Tämä ei aivan täysin vastaa käsitystäni hauskasta pelistä. Ehkä jos kysymykset olisivat vaikeampia, olisi enemmän syytä vastata aikaisemmin, tai kenties vastausaikaa voisi lyhentää 30 sekunnista vaikka 15 sekuntiin, jolloin väijymis- ja odotteluaikaa jäisi pois.

Kättä päälle ei silti ole hullumpi peli. Sitä voisi kehittää vielä paremmaksi, mutta tällaisenäänkin se on mielestäni kokeilemisen arvoinen, erityisesti kiitos kekseliäiden kysymysten. Omassa peliporukassani se ei herättänyt suurtakaan hurmiota, enkä peliä peliharrastajille suosittelisikaan. Kevythenkistä ajanvietettä aikuisille ja nuorille se sen sijaan tarjoaa. Perhepeliksi se on vähän siinä ja siinä, ikäsuositus on 7+, mutta osa kysymyksistä on kyllä liian vaikeita lapsille. Isompien koululaisten kanssa peli voi jo toimia paremmin.

Komponenttipuolelle ilmeinen parannus olisi jonkinlaiset pistelätkät. Tällaisen lisäisin peliin itse heti, jos pelaisin enemmän: kun pelaaja ottaa kätensä pois pinosta, hän saa sijoitustaan vastaavan pistelätkän. Se helpottaisi pisteenlaskua kummasti, nyt tuli turhan paljon “montakos pistettä sulle tästä nyt tulikaan”-tilanteita.

Faktat Kättä päälle -pelistä

Suunnittelija:

Julkaisija: Peliko (2013)

Mutkikkuus: Säännöt ovat yksinkertaiset, joten pelaamaan pääsee nopeasti, vaikka peli olisi täysin vieras.

Onnen vaikutus: Varsinaista tuurielementtiä ei ole, mutta tietysti kysymysten vaikeustaso on vähän tuurista kiinni.

Vuorovaikutus: Pelissä täytyy kytätä muita pelaajia, jotta pääsee vastaamaan viimeisenä, mutta ennen ajan loppumista.

Teema: Tietovisailu, ilman mitään erityistä teemaa. Kysymyksissä on tosin varsin hauskojakin tapauksia.

Uudelleenpelattavuus: Kaksikymmentä kierrosta on sen verran paljon, että yhdenkin täyden pelin pelaaminen käy jo työstä. Satunnaisesti pelattuna peli voi kyllä kestää käyttöä.

Kieliriippuvuus: Suomenkielinen, soveltuu heikosti muilla kielillä pelattavaksi.

Pelaajamäärä: 2–10, eikä varmasti erityisen hehkeää puuhaa pienemmillä pelaajamäärillä.

Pituus: 30 minuuttia.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *