Kategoriat
Peliarvostelut

Smart10

Smart10-tietovisailun jippona on mekaaninen pelilaite, jonka avulla kysymyksiin vastataan. Laite tekee Smart10:stä kelpo matkapelin ja muutenkin kyseessä on oikein mainio tietovisailu.

Ulkoa päin Smart10 on peli, jota en markettipelien tavallisen tason tiedostavana peliharrastajana kovinkaan helposti poimisi mukaani.

Näin ei nytkään tapahtunut, mutta kun tilaisuus pelin kokeilemi­seen koitti, ei ollut tarvetta ulkonäön perusteella pelaamisesta kiel­täytyäkään.

Smart10-lautapelin kansikuva

Helppoa tietovisailua

Smart10 on triviapeli 2–4 pelaajalle. Joukkuepelinä pelaajamäärää voi sitten kasvattaa tämän ylikin. Pelin jujuna on mekaaninen peli­laite, jota käytetään kysymysten tarkentamiseen ja vastausvaihtojen esittämiseen.

Pelilaite näyttää kysymyslapusta kysymyksen keskellä ja kymmenen vastausvaihtoehtoa kysymystä reunustavan ympyrän kehällä. Oikeat vastaukset jäävät vastausnappuloiden alle piiloon. Vastaaminen ta­pahtuu sanomalla vastaus ääneen ja vetämällä pois vaihtoehdon nappula. Uusi kysymys paljastuu kun edellinen kysymyslappu siir­retään pinon pohjalle, mitä ennen vastausnappulat on syytä palaut­taa paikoilleen.

Pelaaminen ja kysymyksiin vastaaminen tapahtuu vuorojärjestyk­sessä. Nuorin pelaaja aloittaa, mikä on toimiva keino tasapainottaa peliä perheen kesken pelatessa. Aikuisten kesken kannattaa kuiten­kin sopia aloittavan pelaajan kierrättämisestä.

Vuorollaan pelaaja valitsee yhden vastausvaihtoehdon tai passaa. Jos vastaa oikein, saa pitää nappulan ja saa vuoron taas tullessa jatkaa vastaamista. Jos vastaa väärin, menettää kierroksella kerätyt nappu­lat ja kierros loppuu pelaajalta siihen. Jos passaa, saa pisteen jokai­sesta keräämästään nappulasta, mutta ei voi enää vastata näkyvään kysymykseen. Pelikierros luonnollisesti päättyy, kun kaikki pelaajat ovat passanneet.

Peli päättyy, kun jollakulla pelaajista tai joukkueista on vähintään 30 pistettä, jolloin eniten pisteitä kerännyt voittaa. Tietenkin pelaajat voivat sopia pelin päättyvän myös muuhun pistemäärään.

Lähikuva Smart10-laitteesta ja nappulan alta paljastuneesta vastauksesta
Vastaukset paljastuvat kätevästi nappulan alta. Kuva: Mikko Saari

Erilaisia kysymyksiä

Kysymyskategorioita on kuusi. Oikein/väärin-kategoriassa haetaan vain oikein-vastauksia. Numerokategoriassa haetaan numeroa tai päivämäärää. Järjestyskategoriassa vastauksiin liittyy niiden järjes­tykseen liittyvä numero (1–10), joka pitää ilmoittaa. Vuosikymmen ja -sata -kategoriassa pitää vähemmän yllättäen tietää kysyttävään asiaan liittyvä ajanjakso. Värikategoriassa kysytään väriä. Lisäksi mukana on avoin kategoria, jossa vastaus on sana, nimi tai jotain muuta sellaista.

Kysymykset ovat hyviä siinä mielessä, että kovinkaan usein kaikki vastausvaihtoehdot eivät paljastu eli ne eivät ole liian helppoja. Melkeinpä useammin on käynyt niin, että kukaan ei saanut kipe­rästä kysymyksestä edes yhtä oikein. Oikein/väärin-kategorian ky­symykset ovat kuitenkin siitä tylsiä, että niistä ei(?) täyttä kymmen­tä pistettä voi edes tulla jakoon.

Triviapelien kysymyksiin liittyy monesti joitakin epäselvyyksiä siitä, mitä kysymyksellä haetaan. Niin on tässäkin, ja ei siinä mitään, mielenkiintoisia, yksiselitteisiä ja ei liian pitkiä kysymyksiä täytynee hieman suunnitellakin. Yksi väärinasetettu kysymys kuitenkin ehti tulla vastaan, ja se kuului kutakuinkin “Kuinka monta pelaajaa on kentällä… [urheilulajissa]?”. Esimerkiksi jalkapallon tapauksessa vas­taus on 11. Ilmeisesti pelin tekijät (tai kääntäjä) pelaavat ilman vas­tustajajoukkuetta.

Toinen triviapelien haaste on vastaamisen tarkkuus. Aina kysymyk­set eivät kerro, kuinka tarkkaa vastausta haetaan. Sanatarkan vas­tauksen vaatiminen on yksiselitteistä, muttei välttämättä silti on­gelmatonta. “Minkä maalainen näyttelijä on George Clooney?” “Yhdysvaltalainen!” “Väärin, amerikkalainen.”

Toisaalta, jos epä­tarkempi vastaus hyväksytään, niin riittääkö “kar­hu” vai pitääkö osata sanoa “ruskeakarhu”? Tai jos pelkkä “Einstein” hyväksytään suhteellisuusteorian esittäjäksi, hyväksy­täänkö myös pelkkä “Brontë” Humisevan harjun kirjoittajaksi? Näi­tä pelaajat voivat päästä ratkomaan keskenään (mutta eivät siis vält­tämättä juuri Smart10:ssä).

Kysymysten riittävyys eli uudelleenpelattavuus on kolmas triviape­leihin liittyvä pulma. Kaksipuolisia kysymyskortteja on pelissä 100, mutta ennen pitkää samat kysymykset tulevat tässäkin vastaan. Ne­linpeleinä tämä tapahtuu odotetusti nopeimmin. Hieman viivästys­tä kysymyspakan läpikäyntiin saa lyhentämällä peliä esimerkiksi 25 pisteeseen, mikä ei välttämättä ole pelin kaarenkaan kannalta me­netys.

Paremmin kysymysten toistumista voi välttää uusilla kysymyksillä. Peliin on tarjolla uusia kysymyssettejä puolikkaan pelin hinnalla, tosin myös setitkin ovat puolikkaita. Peruskysymyksiä sisältävän setin lisäksi löytyy teemoitettuja kysymyksiä esimerkiksi matkai­lusta tai musiikista. Uusien kysymysten säilyttäminen on sitten ratkaistava erikseen, pelilaitteeseen ne eivät mahdu vanhojen ky­symysten seuraksi.

Lähikuva pelilaatikon nurkan pistelaskurista.
Laatikon nurkista löytyvät pistelaskurit ovat vähän epämääräiset ja kovin pienet, mutta ajavat asiansa. Kuva: Mikko Saari

Kelpo matkapeli

Smart10 soveltuu erityisesti matkapeliksi: pelilaite ei vie kovin pal­joa tilaa ja se on helppo ojentaa aina seuraavalle pelaajalle, joten pe­laaminen onnistuu ilman pöytätasoa. Tästä johtuen myöskään soh­va ei ole huono peliympäristö.

Kompaktista pelilaitteesta löytyy reunoilta myös pisteille omat las­kurit. Laskurit ovat melko pienet ja välillä ei niin tarkat, mutta pal­jon paremmat kuin ei mitään. Varavastausnappula olisi ollut kiva tarjota pelin mukana, ettei yhden nappulan kadottaminen jo tuota kysymystä, kuinka korvata hukkunut nappula.

Smart10 on voittanut vuoden aikuistenpeli -palkinnon Ruotsissa 2017 ja Tanskassa 2019 ja on se ihan kelpo peli minustakin. Vuoro­aan ei joudu kovin kauaa odottamaan ja pelaamista syventää vas­taamiseen liittyvä riskianalyysi ja oman ja muiden tietämisen pun­tarointi.

Olisin tosin toivonut myös mielekkään syyn passaamiselle ensim­mäisen kysymyksen kohdalla. Järjestyskategoriassa viimeisen vaih­toehdon vastaaminen on myös triviaalia. Kaikkiaan Smart10 on kui­tenkin toimiva kokonaisuus, jota on mukava pelata ainakin niin kauan, kuin uusia kysymyksiä riittää.

Smart10-pelin kysymyskortti
Kysymyskortti ulkona laitteesta. Kuva: Mikko Saari

Faktat Smart10:stä

Suunnittelijat: ,

Julkaisija: Peliko (2017)

Mutkikkuus: Säännöt ovat helpot, niitä ei kauaa tarvitse selittää.

Onnen vaikutus: Kysymykset ovat kaikille yhteiset, mutta pientä etua voi saada, jos sattuu olemaan aloittava pelaaja todella vaikeaan tai todella helppoon kysymykseen.

Vuorovaikutus: Epäsuoraa muiden pelaajien vastausvaihtoehtojen rajoittamista.

Teema: Peli on teematon tietovisa.

Uudelleenpelattavuus: Ahkerammalla pelaamiselle samat kysy­mykset tulevat vastaan. Lisäkysymyksiä on kuitenkin mahdollista ostaa.

Kieliriippuvuus: Peli on suomeksi.

Pelaajamäärä: 2–4. Joukkueissa pelattuna enemmän.

Pituus: 20–40 minuuttia.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

2 vastausta aiheeseen “Smart10”

Saako Smart 10 peliin varanappuoita?Meillä pelattu niin paljon, että 2 nappulaa jo rikki.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *