Kategoriat
Peliarvostelut

Compact Curling

Curling oli muutama vuosi sitten mitä suosituin urheilulaji, mutta on sittemmin vaipunut vähän unholaan. Lajin harjoitteleminen on kotioloissa kieltämättä hivenen hankalaa. Onneksi on Compact Curling, joka tarjoaa curlingia joka kotiin sopivassa muodossa.

Peli palkittiin Ruotsissa vuonna 2012 Årets Spel -palkinnoissa vuoden innovatiivisimman pelin palkinnolla, vaikka ei tämä nyt aivan ensimmäinen tällainen lautapeli-curling ole.

Pelin idea

Compact Curlingin pakkausCurling lienee useimmille vähintään etäisesti tuttu. Laji muistuttaa petankkia, sillä tavoite on saada oma kivi maalialueen keskelle. Mitä useamman kiven keskelle saa, sitä enemmän saa pisteitä, ja vastapuoli tietysti yrittää estää kolauttelemalla kiviä pois pelialueelta. Pelissä on paljon taktisia ulottuvuuksia, jotka ovat varsin mukavasti saatu napattua tähän lautapeliin. Se näkyvin piirre, kivien liukua edistävä vimmainen harjaus, on valitettavasti jäänyt tästä lautapeliversiosta pois.

Muuten säännöt ovat kuin oikeassa curlingissa, mitä nyt kiviä on vain neljä, eikä kahdeksan. Kiviä liu’utellaan yli metrin pituisella pelialustalla, joka on jonkinlaista muovikalvoa. Kivet ovat muovia, ja niiden sisällä on metallikuula. Liu’utustuntuma on aika hyvä: vähän on kyse tuuripelistä, mutta kun sopivasti harjoittelee, saa kivet menemään suurin piirtein oikeaan suuntaan. Kierteiden heittely voi olla hivenen hankalaa. Harjaamistakin on hieman luvassa: pelin mukana tulee sieni, jolla voi pyyhkiä pölyjä pois alustalta.

Toimiva peli pienessä paketissa

Vaikka pelialue ei kovin pieni olekaan, sen saa rullattua siivoon pikku pakettiin. Nimi Compact Curling on oikeutettu, sen verran pienessä paketissa peli toimitetaan. Pelaaminen on helppoa, säännöt opettaa nopeasti ja vielä nopeammin, jos curling on jo tuttua. Muutama harjoitusheitto, jotta saa vähän tuntumaa, ja sitten kisa voi alkaa.

Ei tällä nyt näppäryyspelien mestaruussijoista kamppailla – kyllä Crokinole on silti kovin – mutta kyllä Compact Curling on mainio valinta, jos hakusessa on rento, hauska ja helposti lähestyttävä näppäryyspeli, joka sopii monenikäisille pelaajille ja monenlaisiin tilanteisiin ajanvietteeksi.

Curlingrata. Kuva: Peliko
Compact Curlingin rata on 1,2 metriä pitkä. Kuva: Peliko

Faktat Compact Curlingista

Julkaisija: Peliko (2013), Mindtwister (2012)

Mutkikkuus: Pelin säännöt ovat yksinkertaiset ja jos curlingin säännöt jo osaa, pelaamaan pääsee heti.

Onnen vaikutus: Kevyt tuurielementti kivien kulkemisessa on, mutta arvelisin, että taitava pelaaja vie voiton useimmiten.

Vuorovaikutus: Toisen joukkueen heitoilla on suuri merkitys pelissä.

Teema: Curlingin idea välittyy tästä miniversiosta hyvin, vaikka harjaaminen puuttuukin.

Uudelleenpelattavuus: Mikä ettei, etenkin satunnaisemmin pelattuna Compact Curling on varmasti mukava kaivaa kaapista eräksi tai pariksi, ja sopivassa illanvietossa peli pysynee pöydällä helposti koko illan.

Kieliriippuvuus: Peli on täysin kielivapaa.

Pelaajamäärä: 2–8; käytännössä kaksinpeli, mutta joukkueisiin mahtuu neljä pelaajaa koska kiviäkin on neljä.

Pituus: 5 minuuttia erää kohden, hyvän pelin saa noin 20-30 minuutissa.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *