Kategoriat
Artikkelit

Joululahjasuositukset 2013

Kaupoissa riittää pelejä, samoin Lautapelioppaassa. Mitkä niistä olisivat parhaita joululahjoiksi? Tämä joululahjalista osoittaa mielenkiintoisia valintoja, jotka sopivat komeasti koristamaan kuusenalusta — ja joita pelataan vielä joulun jälkeenkin!

Koska hyväkään peli ei miellytä kaikkia, lista on jaettu erilaisiin luokituksiin. Näin sopivan pelin löytäminen helpottuu. Mukana on myös pari moneen paikkaan sopivaa yleissuositusta, jotka ovat mainioita valintoja silloin, kun lahjansaaja ei osu helposti johonkin tiettyyn luokitukseen.

Katso myös muiden vuosien joululahjasuositukset — ne ovat yhä päteviä siltä osin kuin pelejä kaupasta löytyy. Listaan on merkitty myös huomionarvoisia vanhempia pelejä, joita saa yhä kaupoista.

Listan pelejä voi löytää mistä tahansa pelejä myyvästä kaupasta, mutta varmimmin pelit löytää pelikaupasta — kaikkia näistä peleistä ei saa marketeista.

Lautapeliopas toivottaa lukijoilleen hyvää joulua ja mukavia pelejä myös vuodelle 2014!

Listaa päivitetään vielä ennen joulua, joten kannattaa poiketa uudestaankin katsomassa. Jos olet kiinnostunut lautapeleistä, laita Lautapelioppaan päivitykset tilaukseen tai fanita Lautapeliopasta Facebookissa!

Yleissuositukset

Las VegasLas Vegas. Jotkut pelit sopivat kaikenlaiseen käyttöön. Las Vegas on mainio esimerkki tästä. Uhkapeliaiheestaan huolimatta se on mainio perhepeli, se sopii erittäin hyvin satunnaisemmin pelaavien aikuisten ajanvietteeksi ja peliharrastajillekin se on mainio täytepeli. Peli on kiinnostava kaksinpelinä, mutta siihen mahtuu viisikin pelaajaa. Tätä peliä on helppo suositella kaikkiin tarkoituksiin. Lue Las Vegasin arvostelu »

QinQin. Vuoden peli -voittajat olivat tänä vuonna rehellisesti sanottuna kehnoa tavaraa – tätä Vuoden aikuistenpeliä lukuunottamatta. Qin on melko yksinkertainen peli, jossa kuitenkin riittää pähkäiltävää, kun pelaajat yrittävät saada pagodinsa laudalle ennen muita. Tehokkuus on päivän sana! Vaikka peli valittiin vuoden aikuistenpeliksi, se sopii hyvin myös perhepeliksi sellaisiin perheisiin, joissa on pelattu paljon. Lue Qinin arvostelu »

Muista myös: Kingdom BuilderDixitQwirkleMarrakechCarcassonne.

Perhepeliksi

RoskisRoskis. Kenen vuoro on viedä roskat? Tässä pelissä roskia vain pinotaan roskakoriin, kunnes enempää ei mahdu ja roskat leviävät pöydälle. Yksinkertainen peli-idea toimii hyvin ja hauskat pienet puiset omenankarat, pullot ja tölkit viehättävät lapsia varmasti. Helppo peli sopii mainiosti koko perheen viihteeksi, myös vähän nuoremmille pelaajille. Lue Roskiksen arvostelu »

La CucarachaLa Cucaracha. Robottitorakka kipittää pelilaudalla ja pelaajien on käänneltävä laudan portteja siten, että torakka suuntaa oikeaan lokeroon. Hexbug Nano -robotti on notkea liikkeissään ja peli on jännittävää hupia, joka vaatii nopeaa toimintaa ja ajattelua. Kiireen ja paineen alla on osattava avata oikeat portit, ja sitten on vain toivottava, että torakka tajuaa juosta oikeaan suuntaan. Lue La Cucarachan arvostelu »

La BocaLa Boca. Värikkäässä rakentelupelissä pitää rakentaa palikoista torneja kortin ohjeiden mukaan. Rakennusta tehdään parityönä: toinen näkee kortista toisen puolen, toinen toisen. Yhteistyössä pitäisi saada oikean näköinen rakennus laudalle mahdollisimman nopeasti. Mitä nopeammin rakentaa, sitä enemmän saa pisteitä. La Boca toimii mainiosti myös aikuisten kesken. Lue La Bocan arvostelu »

Muista myös: ColorpopTakenokoSalaisuuksien saari.

Aikuisille

King of TokyoKing of Tokyo. Kuka on Tokion kuningas? Megahirviöt ottavat erää ja taistelevat Tokion herruudesta. Luvassa on nopanheittoa, erikoisvoimia antavia kortteja ja kavereiden hirviöiden pieksemistä. Pelin voittaa tavallisesti sillä, että on viimeisenä hirviönä pystyssä, kun muut ovat kaatuneet vahvempiensa tieltä. King of Tokyo on hauskaa nopanheittelyviihdettä. Lue King of Tokyon arvostelu »

EscapeEscape. Yhteistyöpelit ovat muotia juuri nyt, ja sellainen Escapekin on. Mutta harva yhteistyöpeli on näin vauhdikas! Escapessa ei tule ongelmaa siitä, että yksi pelaajista pomottaa muita: kukaan ei ehdi, kun kaikkien on heitettävä noppaa minkä ehtii. Sitä paitsi, tämä peli ei viivy pöydällä liian pitkään, yksi erä kestää aina vain kymmenen minuuttia. Lue Escapen arvostelu »

TobagoTobago. Kuka löytää eniten aarteita mystiseltä saarelta? Tobagossa on ovela pelimekanismi, jossa pelissä olevien aarteiden paikat täsmentyvät pelattujen vihjekorttien perusteella aina vain tarkemmiksi, kunnes lopulta tiedetään, missä aarre on. Kuka ehtii paikalle ensimmäiseksi kaivamaan aarteen esiin? Aarteenjaossa pitää myös varoa kirottuja aarteita. Hauska peli sopii myös perhepeliksi vähän isompien lasten kanssa. Lue Tobagon arvostelu »

MunchkinMunchkin. Tämä hupipelien klassikko saatiin viimein suomeksi. Me Lautapelioppaan tosikot emme hirveästi arvosta, mutta pakko kai se on tunnustaa, että kyllä tässä pelissä jotain on: ei tätä ihan tyhjän takia ole myyty suunnattomia määriä. Varsinkin roolipelejä tunteville Munchkin tarjoaa vitsitykitystä ja kaipa siellä vitsien alla jonkunlainen pelikin on. Hyvin kevyeen huumoripelailuun hyvässä seurassa ja kenties kaljan tai parin kanssa. Lue Munchkinin arvostelu »

Muista myös: 7 WondersHollywoodCatanModern Art, Mallorca

Tietovisailijoille ja sanapelien ystäville

Kättä päälleKättä päälle. Kello mittaa 30 sekuntia aikaa, kysymykseen on useita vastauksia ja vastausvuoroja on pelaajaa kohden kaksi: oikea ja vasen käsi. Kädet pinotaan pelilaudalle sitä mukaa kun pelaajat vastaavat ja kun aika loppuu, päällimmäiseksi jäänyt käsi kerää eniten pisteitä. Ovelat kysymykset tekevät tästä mielenkiintoisen pelin. Lue Kättä päälle -pelin arvostelu »

SanasotaSanasota. Tietämystä, mutta ennen kaikkea nopeita hoksottimia vaatii myös Sanasota. Pelaajat kääntävät vuorollaan esiin kortteja ja kun kahdella pelaajalla on edessään kortti, jossa on sama kuvio, kummankin pitää mahdollisimman nopeasti sanoa joku toisen pelaajan korttiin liittyvä sana. Nopeammin sanonut saa toisen pelaajan kortin pisteiksi itselleen – ja saattaa käynnistää saman tien uuden haasteen, kun otetun kortin alta paljastuu uusi. Sanasota vetää nokkelammankin pelaajan lukkoon, kun tavallisia asioita pitää hoksata mahdollisimman nopeasti. Lue Sanasodan arvostelu »

Muista myös: Timeline, iKnowBezzerwizzerArvuutinFauna.

Lapsille ja lapsenmielisille

Kellotornin kummituksetKellotornin kummitukset. Tympiikö kilpailu? Kellotornin kummitukset on yhteistyöpeli, jossa kaikki yrittävät löytää kummituslapsia yhdessä. Perinteinen muistipeli saa uuden käänteen, kun kaikki pelaavat yhdessä kellotornin vääjäämättömästi tikittävää kelloa vastaan. Tuntuuko peli liian helpolta? Vaikeustasoa voi säätää tiukemmaksi. Yhtä kaikki, kaikki voittavat ja häviävät yhdessä. Lue Kellotornin kummitusten arvostelu »

Junior LancelotJunior Lancelot. Ritarien on päästävä lohikäärmeen luokse. Se tapahtuu pinoamalla erilaisia tavaroita päällekkäin, kunnes torni on riittävän korkea. Mutta kuinka pinoaminen onnistuu, ilman että pino kaatuu ja on aloitettava alusta? Junior Lancelot on hauska peli, joka sopii vähän pienemmillekin lapsille. Pelissä on myös hyvä konsti tasapainotukseen, joten peli toimii mukavasti myös aikuisten ja lasten kesken. Lue Junior Lancelotin arvostelu »

HoppsanHoppsan. Haluatko saada lapset liikkeelle? Onko olohuoneessanne riittävästi tilaa? Hoppsan on oivallisen vaivaton tapa saada lapset juoksemaan, hyppimään, konttaamaan ja liikkumaan mitä erilaisemmin tavoin. Kuka löytää oikean laatan nopeimmin? Peliä voi pelata myös ulkona, jolloin se saa uusia ulottuvuuksia. Liikunnallinen Hoppsan on vähän erilainen lautapeli lapsille. Lue Hoppsanin arvostelu »

AniMixAniMix. Yksi piirtää, muut arvaavat. Pelin perusidea on tuttu monista seurapeleistä. Tässä lapsille suunnatussa pelissä piirretään eläinten sekoituksia. Esillä on kuusi eläintä ja noppa määrää, mitkä kaksi eläintä piirtäjän olisi piirroksessaan yhdistettävä. Muut yrittävät arvata, mitä eläimiä piirustus esittää. Nopein arvaaja jakaa pisteet piirtäjän kanssa. Pelissä ei ole sattumalle sijaa, eli pelaajien on oltava aika tasaväkisiä, mutta jos näin on, AniMix on hauska lastenpeli. Lue AniMixin arvostelu »

Muista myös: Mato matoHalli KlackRichard Scarryn TouhulaOctopusCarcassonne Junior.

Peliharrastajille

NationsNations. Lautapelit.fi:n tämän vuoden suuri uutuus on Nations, sivilisaationrakentelupeli vanhan tietokone-Civin ja Through the Agesin hengessä. Pelissä pääsee johdattamaan omaan sivilisaationsa antiikin ajoista 1900-luvun alkuun asti. Kenen kansa rakentaa koreimmat ihmeet, kenen voittaa sodat ja valtaa siirtomaat? Antamalla tämän pelin lahjaksi, teet vaikutuksen lautapelejä harrastavaan ystävääsi. Lue Nationsin arvostelu »

VillageVillage. Viime vuonna palkintopöytiä putsannut Village on nyt saatu suomeksi. Vanhanaikaista kyläelämää kuvaavassa pelissä aika kuluu, sukupolvet vaihtuvat ja eläessään merkittäviä tekoja tehneet kyläläiset ikuistetaan kylän kronikkaan. Kuka saa kerättyä sukupolvien aikana luotsaamalleen suvulle eniten mainetta? Village on taidokkaasti rakennettu ja omaperäinen peli. Lue Villagen arvostelu »

Muista myös: EclipsePower Grid.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *