Kategoriat
Peliarvostelut

High Five!

High Five! on helppo peli, jossa muodostetaan laatoista pokerikäsiä laudalle. Parhaat pokerikädet kasannut pelaaja vie voiton.

Lautapelit.fi:n julkaisema High Five! on helposti lähestyttävä lautapeli, joka yhdistelee pokeria ja Scrabblea. Pelaajat yrittävät muodostaa pelilaudalle mahdollisimman arvokkaita pokerikäsiä. Idea on yksinkertainen ja helppo tajuta. Pelistä tulee mieleen kestosuosikki Touché.

Pelin idea

High Fiven kansiPelaajat latovat 8×8-kokoiselle pelilaudalle laattoja, joita on neljää väriä ja jokaisessa numerot 1–13 – tavallinen korttipakka, siis. Vuorollaan saa latoa laudalle laattoja siten, että muodostuu viiden laatan suora ja tämän suoran muodostamasta pokerikädestä saa pisteitä. Mitä parempi käsi, sitä enemmän pisteitä luonnollisesti kertyy.

Peliä jatketaan, kunnes kaikki kortit on käytetty, jolloin eniten pisteitä kerännyt voittaa.

Koska riittää, että vuorollaan pelaa vain yhden laatan, helpoin tapa saada pisteitä on kärkkyä toisen pelaajan tekemiä hyviä käsiä ja laajentaa niistä yhdellä laatalla. Tämä on tietysti täysin tuurista kiinni, osuuko tilaisuuksia kohdalle, mutta on joka tapauksessa hivenen ärsyttävää, kun itse pelaa monta laattaa ja tekee hienon käden, ja seuraava pelaaja kuittaa samat pisteet jatkamalla kättä toisesta päästä yhdellä laatalla.

(Jos tämä ärsyttää, kokeilemisen arvoinen on sääntö, jossa omiin pisteisiin summataan pelin lopussa myös seuraavan pelaajan pisteet.)

Helppo, mutta tylsä

High Five! ei siis tehnyt suurtakaan vaikutusta testiryhmäämme. Osansa asialla oli suomennoksella, joka oli hivenen kökkö ja onnistui näinkin yksinkertaisessa pelissä jättämään osan yksityiskohdista vähän hämäriksi. Lisäksi ainakin testaamassamme kappaleessa avonainen kehikko, jolla pisteytettävä käsi pitäisi merkitä, olikin umpinainen levy – hups.

Jos pitää Touchén kaltaisista yksinkertaisista, helposti opittavista ja tuuripitoisista peleistä, High Five! on ihan kiva. Ymmärrän kyllä, mitä potentiaalia Lautapelit.fi on pelissä nähnyt, mutta mielestäni tässä helppojen ja kevyiden pelien sarjassa on parempiakin edustajia – kokeilemisen arvoisia ovat vaikkapa Genial tai IndigoHigh Five! on näihin verrattuna aika heppoinen ja puolitekoisen oloinen tapaus.

High Five!
Kuva: Kosmos

Faktat High Fivestä!

Suunnittelija

JulkaisijaLautapelit.fi (2011)

Mutkikkuus: Yksinkertainen ja helppo oppia, sääntökirja vain on paikoin vähän epäselvä.

Onnen vaikutus: Hyvällä tuurilla pärjää pelissä mainiosti, pelisilmästäkin on ehkä vähän hyötyä.

Vuorovaikutus: Toisten pelaamista käsistä kannattaa hyödyntää kaikki, mitä voi, ja samalla yrittää olla petaamatta muille huippupaikkoja – mutta eipä tässä toisaalta kannata olla pelaamattakaan hyvää kättä.

Teema: Peli on tyystin abstrakti.

Uudelleenpelattavuus: Ensimmäisen pelin jälkeen ei juuri jäänyt tarvetta pelata toista erää, mutta jos pelistä innostuu enemmän, korttipakan satunnaisuus riittää tuottamaan vaihtelua.

Kieliriippuvuus: Peli on täysin vapaa tekstistä.

Pelaajamäärä: 2–4, kaksinpeli lienee paras tapa pelata.

Pituus: 20–30 minuuttia.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *