Kategoriat
Peliarvostelut

Kingdomino Duel

Spiel des Jahres -palkitun Kingdomino-perhepelin noppapeliversio Kingdomino Duel on nimensä mukaisesti kahden pelaajan kaksinkamppailu. Pelaajat rakentavat valtakuntiaan kilvan ja toisen pelaajan toimia on pidettävä tarkkaan silmällä.

Vuonna 2016 ilmestynyt Kingdomino on osoittaunut suosituksi, eikä ihme, voittihan se Spiel des Jahres -palkinnon. Palkinto tarkoittaa yleensä pelin suosion hyödyntämistä lisäosilla ja muilla jatkoilla, eikä Kingdomino ole poikkeus.

Uusin peli tuoteperheessä on vuonna 2019 ilmestynyt ja nyt vuonna 2020 suomeksi saatu Kingdomino Duel. Se asettuu osaksi suosittua kupongintäyttöpelien trendiä: taas kerran heitellään noppia ja täytetään kuponkia nopanheittojen perusteella.

Jotain omaperäistä tässä pelissä kuitenkin on: yleensä kupongintäyttöpelit ovat pelaajamäärän suhteen hyvin joustavia rinnakkaisia pasiansseja, mutta Kingdomino Duel on vain ja ainoastaan kaksinpeli. Mitä ihmettä?

Kingdomino Duelin kansi

Noppadraftia ja dominoita

Kaksinpelin Kingdomino Duelista tekee sen noppadrafti. Joka vuoro aktiivinen pelaaja heittää neljää noppaa ja valitsee niistä yhden. Toinen pelaajista valitsee kaksi noppaa ja aloittajalle jää sitten neljäs. Tämä drafti tuo hieman mieleen alkuperäisen Kingdominon laatanvalinnan kiemurat.

Kun kummallakin pelaajalla on edessään kaksi noppaa, niistä muodostetaan domino asettamalla ne vierekkäin. Tämä domino kirjataan sitten omalle kupongille. Kuponki on 5×7-kokoinen ruudukko, jonka keskellä on linna, eli tilaa on teoriassa 17 dominolle.

Nopissa on erilaisia vaakunoita. Näistä vaakunoista pyritään muodostamaan alueita kartalle. Dominoja pelataan samoilla säännöillä kuin alkuperäisessä Kingdominossa: dominon pitää olla joko suoraan linnan vieressä tai sitten vähintään toiselta päädyltään samanlaisen vaakunan vieressä.

Pisteytyskin on kuin Kingdominossa. Nopissa on vaakunoiden lisäksi myös rasteja, joita saa sitten merkitä kuponkiin. Pelin lopussa lasketaan jokaiselta yhtenäiseltä alueelta alueen koko kertaa alueen rastien määrä. Pienikin alue voi olla arvokas, jos sille on saanut paljon rasteja ja iso alue voi olla heikko, jos rasteja ei ole kertynyt.

Peli päättyy, kun kupongit on täytetty, eli kun kumpikaan pelaajista ei pysty enää piirtämään kuponkiinsa uutta dominoa. Koko alueen täyttäminen on teoriassa mahdollista, mutta käytännössä sen verran vaikeaa, että kartalle jää helposti vähintään se pari tyhjää ruutua.

Täytetty Kingdomino Duelin kuponki
Valmis kuponki pelin lopuksi. Isoin 12 ruudun alue sisältää viisi rastia, siis 60 pistettä! Tässä pisteet kertyivätkin käytännössä kokonaan vain khadelta alueelta. Alanurkka jäi tyhjäksi, koska viimeinen domino ei enää sopinut siihen. Kuva: Mikko Saari

Taikakeinoja

Pelissä on lisäksi mahdollisuus päästä vähän rikkomaan sääntöjä. Tarjolla on kuusi erilaista taikakonstia, joista pelaajat kilpailevat. Jos ottaa nopan, jossa ei ole lainkaan rasteja, saa rastittaa ruudun kyseisen nopan mukaisesta taikaradasta. Ensiksi taikaradan loppuun asti päässyt saa kyseisen radan taian käyttöönsä.

Taioilla saa näppäriä kertakäyttöisiä etuja: luvan rikkoa dominonasettelusääntöjä, mahdollisuuden pelata dominon nopat erikseen, aloittajana oikeuden valita kaksi noppaa kerralla ja yhden kerran pyöräyttää noppaa toiseen asentoon. Tarjolla on myös bonuspisteitä yhden vaakunalajin alueista ja lisärasti jollekin alueelle.

Nämä ominaisuudet ovat kaikki varsin käyttökelpoisia, joten niitä kannattaa tavoitella. Toisaalta taikojen tavoittelu on pois rasteista ja koska pisteytys toimii miten toimii, rasteja on kyllä pakko prioirisoida. Niinpä taikakeinot ovat oikeastaan enemmän lohdutuspalkinto tai tasoitusmenetelmä, jossa huonommat nopat saanut saa muita etuja. Toisaalta taikojen meneminen ensin ehtivälle ohjaa osaltaan noppien valitsemista, jos tarjolla on useampi rastiton noppa.

Kingdomino Duel tarjoaa muutenkin paljon tukalia valintoja. Aloittajana ei ole usein lainkaan ilmeistä, mikä tarjolla olevista nopista on paras. Kysymysmerkkinoppa, joka käy mihin tahansa, on näppärä valinta, mutta siinä ei ole koskaan rastia. Nopat on sitä paitsi viritetty niin, että yleisimpiin vaakunoihin on vähiten rasteja tarjolla. Toisinaan on todella tärkeää ottaa juuri se kaksirastinen noppa, jota vastapuoli eniten tarvitsee, mutta kuinka paljon priorisoida toisen estämistä ja kuinka paljon omaa menestystä?

Kingdomino Duelin taikakuponki
Mikko on kerännyt kaksi taikaa: asettelusääntöjen rikkomisen ja nopanvaihdon. Nooa sai myös kaksi, dominon pilkkomisen ja bonuspisteet. Loput jäivät keräämättä, etenkään kaksipisteiset vaakunat eivät tässä pelissä esiintyneet juuri ollenkaan kiitos sattuman. Kuva: Mikko Saari

Erottuva kupongintäyttöpeli

Noppien valintaan liittyvien kysymysten pohtiminen on mielenkiintoista ja Kingdomino Duel onnistuu kyllä erottumaan edukseen kupongintäyttöpelien massasta, tämä on jotain vähän erilaista.

Dominoiden sijoittelu kartalle on sekin mielenkiintoinen pulma. Siinä on lopulta vähän tuurin armoilla, vaikka valintoja pääseekin tekemään, hyvätkin suunnitelmat voivat lopulta kariutua hankaliin dominoihin. Toki noppapeliin lähtevä osaa varmasti odottaa, että tuurilla on osansa, eikä Kingdomino Duel ole noppapeliksi mitenkään erityisen tuurille altis.

Pelin toteutus on oikein siivo. Magneetilla sulkeutuva pelilaatikko on kätevän kokoinen, mitä nyt kuvitukseltaan vähän tylsän näköinen. Ulkoasun sentään tunnistaa Kingdominon sukuiseksi, mutta varsinkin avattuna boksi on hätkähdyttävän laimean näköinen. Sisältä löytyy pari tavanomaista lyijykynää; hyvä että ovat mukana, mutta ei niitä mukava ole käyttää. Nopat ovat mustavalkoisina vähän tylsän näköisiä, mutta ainakin ne ovat selkeitä ja mukavan isokokoisia. Alkuperäisen pelin näyttävyydestä jäädään kuitenkin kauas.

Kaksinpeliin rajaaminen on etu ja haitta. Kaksinpeleiksi on tarjolla paljon mielenkiintoisia pelejä. Erottuuko Kingdomino Duel edukseen siitä joukosta? Toisaalta monet useamman pelaajan kupongintäyttöpelit toimivat hienosti kahdellakin pelaajalla, joten onko puhtaasta kaksinpelistä riittävästi lisäarvoa paikkaamaan se puute, ettei peliä voi pelata useammalla pelaajalla?

Nämä ovat hyviä kysymyksiä, mutta sen voi sanoa, että kaksinpelirajaus kyllä toimii ja tuo peliin lisäarvoa ja vuorovaikutusta, jota useimmista kupongintäyttöpeleistä puuttuu. Kingdomino Duelissa joutuu ihan vakavasti pohtimaan myös toisen pelaajan peliä ja sellaisesta nauttiville Kingdomino Duel on varmasti yksi parhaista kupongintäyttöpeleistä.

Kingdomino Duelin laatikko
Magneeteilla sulkeutuva laatikko on samanlainen kuin Blue Orangen pienissä korttipeleissä, vain isompi. Sisällä on paikat nopille ja kynille, mutta myös hämmentävän pelkistetty ja tylsännäköinen kuvitus. Tässä pelissä taidebudjetti on ollut pieni. Kuva: Mikko Saari

Faktat Kingdomino Duelista

Suunnittelija: ,

Julkaisija: Blue Orange (2019), Lautapelit.fi (2020)

Mutkikkuus: Eipä tämäkään kovin mutkikas peli ole. Jos säännöt on opetellut, pelin opettaa nopeasti uudellekin pelaajalle. Ensimmäinen pelikerta voi olla vähän hakemista, mutta sen jälkeen ajatus löytyy varmasti.

Onnen vaikutus: Tuuria on luonnollisesti aika reippaasti mukana, mutta noppapeliksi ei mitenkään liikaa. Vaikka noppatuuri osuisi huonosti, pelissä joutuu silti kiperien valintojen äärelle.

Vuorovaikutus: Poikkeuksellisen kiinnostava kupongintäyttöpeliksi. Toisen pelaajan peliä on seurattava ja valintoja tehdessä on puntaroitava, minkä verran on varaa toista auttaa.

Teema: Valtakuntateema jää kyllä ihan pinnalliseksi, ei todellakaan tunnu missään määrin siltä, että laajennan tässä valtakuntaani ja annan paikallisten perheiden huolehtia alueistani, kun oikeasti piirtelen vaakunoita ja rasteja ruutuihin.

Uudelleenpelattavuus: Ilman laminointia tai kopiointia tästä irtoaa joku 60–70 pelikertaa. 15 euron hinnalle saa kyllä varmasti riittävästi vastinetta.

Kieliriippuvuus: Pelaaminen ei edellytä lukutaitoa.

Pelaajamäärä: 2.

Pituus: 20 minuuttia.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *