Kategoriat
Peliarvostelut
Suosikki – yli 5 vuotta suosiossaSUOSIKKI

Kingdomino

Helppo perhepeli Kingdomino on laattojenasettelua, jossa muodostetaan mahdollisimman päteviä kuningaskuntia 5×5-ruudukkoon dominotyyliin.

Klassisen Domino-pelin juuret ulottuvat syvälle lautapelien historiaan. Aikaisimmat maininnat Dominosta löytyvät Kiinasta 1200-luvulta ja Euroopassakin peliä on pelattu jo rapiat 200 vuotta. Tämä totisesti näkyy, sillä Domino on nykystandardeilla melko tylsä peli. Edes lapsena peli ei erityisemmin kiinnostanut, vaan palikoiden tarkoitus oli lähinnä toimia dominoratojen palasina.

Saman on huomannut myös Bruno Cathala, jonka näpeissä vanhasta mekaniikasta on kuoriutunut uusi peli, Kingdomino. Tämä “kuningaskuntien domino” ei juurikaan muistuta alkuperäistä dominoa, sillä luvut on korvattu värikkäillä maa-alueilla ja jonon sijaan palikoista muodostetaan neliön muotoista kuningaskuntaa. Mutta perhepeliksi ja tehofilleriksi Kingdomino on erittäin mainio tapaus, jolle soisi menestystä myös Vuoden Peli -kisailussa.

Kingdomino voitti vuoden 2017 Spiel des Jahres -palkinnon.

Kingdominon kansi

Pelin idea

Peli on säännöiltään yksinkertainen. Kierroksen aikana pöydälle nostetaan muutama dominopalikoita muistuttava laatta. Vuorotellen pelaajat valitsevat yhden laatoista seuraavaa kierrosta varten sekä asettavat pelialueelleen viime kierroksella valitsemansa laatan.

Kun dominolaatta lisätään omaan kuningaskuntaan, ainakin yksi laatan kahdesta maastoalueesta tulee yhdistyä samanlaiseen alueeseen. Esimerkkinä laatta, jossa on suon ja metsän kuva tulee laittaa joko metsäalueen tai suoalueen viereen.

Tätä jatketaan, kunnes pelaajat ovat rakentaneet 5×5 ruudun kokoisen kuningaskunnan. Pelaajien kuningaskunnat pisteytetään maastotyyppien mukaan. Pisteitä saa kertomalla maastoalueen koko alueelta löytyvien kruunujen määrällä. Esimerkiksi vesistö, joka on kuuden laatan kokoinen ja jossa on kaksi kruunua, antaa pelaajalleen 12 pistettä, mutta ilman kruunuja alue on arvoton.

Pelaaja, joka on kerännyt eniten pisteitä alueistaan, voittaa pelin.

Pieniä, mutta sopivia päätöksiä

Aika yksinkertaista, eikö? Onneksi “Dominokunkun” sisuksista löytyy oivalluksia, jotka tuovat pelille sopivasti särmää. Yksi tärkeimmistä oivalluksista on vuorojärjestys.

Kun valittavat dominot nostetaan pöydälle, ne laitetaan suuruusjonoon laatan takana olevan numeron mukaan. Pieninumeroiset laatat ovat yleensä tylsiä, kruunuttomia maa-alueita, suurempinumeroiset taas arvokkaita kruunukimpaleita. Jono tehdään siksi, koska seuraavan kierroksen vuorojärjestys kulkee myös pienimmän laatan ottajasta isompaan.

Yksinkertaistettuna: jos pelaaja ottaa huonomman laatan, hän on ensi kierroksella ensimmäisten joukossa valitsemassa parempia laattoja.

Laattojen valintaan vaikuttaa myös oman kuningaskunnan rakenne. Tarkoituksena on rakentaa mahdollisimman yhtenäisiä ja isoja alueita, joten pelaajan on jokaista dominoa valitessaan mietittävä, minne sen laittaa ja miten arvokas laatta hänelle on. Tai miten arvokas laatta on jollekin toiselle. Tähän kun lisää vuorojärjestysangstin, niin laattojen valinta ei ole mikään läpihuutojuttu.

Muistutan silti, että Kingdomino ei ole mitenkään raskas ja mahdottoman syvällinen peli, päinvastoin. Pelissä on kuitenkin sopivasti pieniä päätöksiä, jotta peli ei tunnu tylsälle, mutta samalla sitä voi pelata aika rennolla otteella. Ja kun yksi peli kestää pisimmilläänkin vajaa puoli tuntia, päätösten ja pelin keston välinen balanssi on aika kohdallaan.

Linna
Valtakunnat rakentuvat linnan ympärille. Kuva: Sampsa Ritvanen

Perheen kera tai harrastajan filleri

Perhepelinä Kingdomino on parhaimmillaan, sillä värikkään ja yksityiskohtaisen kuvituksen, selkeiden sääntöjen sekä napakan keston avulla pelin äärelle on helppo nakittaa melkein kenet tahansa. On kuitenkin huomioitava, että pienimmät lapset ovat kilpailuhenkisiä aikuisia vastaan hieman altavastaajan asemassa. Tuuria on kuitenkin laattojen nostossa tarpeeksi, että myös vähemmän lautapelejä pelaavilla on mahdollisuus voittaa.

Joissakin peliharrastajissa Kingdomino voi herättää turhautumista laattatuurinsa vuoksi, erityisesti kahden ja kolmen pelaajan peleissä. Tällöin kaikkia laattoja ei käytetä, eikä pelaajilla ole mitään takeita siitä, tuleeko johonkin maastoalueeseen koskaan yhtään kruunuruutua. Nelinpelissä ongelmaa ei ole, vaikka myös tällöin laatat nostetaan peliin satunnaisessa järjessä. Lautapeliharrastajille peli on ennemminkin nopea filleri, mutta siinä kategoriassa erittäin vertailukelpoinen.

Kaksinpelissä ongelman voi kiertää ohjekirjan lopussa löytyvän variantin avulla. Tällöin pelaajat rakentavat 7×7-kokoisen alueen, jolloin kaikki dominot tulee käytettyä. Tämä tekee Kingdominosta huomattavasti taktisempaa, mutta samalla yhden pelin kesto melkein tuplaantuu. Minulle kelpaa nopeampi, mutta satunnaisempi normipeli, mutta osalle juuri variantti tekee pelistä kokemisen arvoisen.

Jos satunnaisuutta ei oteta huomioon, niin peli on joustava ja toimii yhtä hyvin, oli pelaajia kaksi, kolme tai neljä. Kaksinpeli on erityisen nopea, sillä joka vuorolla pelaajat valitsevat kaksi dominoa. Tämä tarkoittaa sitä, että peruspeli on ohi jo kuudessa kierroksessa, variantilla kahdessatoista.

Kuninkaat
Kuninkaat jonossa. Vuorojärjestys säädetään näppärästi laattojen hankinnan yhteydessä. Kuva: Sampsa Ritvanen

Pussi- ja peliostoksille

Yksi asia pelissä kuitenkin harmittaa. Ennen pelin aloitusta kaikki laatat on tarkoitus sekoittaa ja asetella nätisti pelilaatikon muovilootaan. Tämä vie näin nopealta peliltä turhan kauan aikaa ja itse ratkaisin ongelman ostamalla laatoille ison kangaspussin. Vastaavanlainen ratkaisu olisi ollut hyvä sisällyttää peliin jo alun alkaen.

Pelasi Kingdominoa sitten pussin kanssa tai ilman, voin suositella peliä monenlaiseen tarkoitukseen. Perhepeliksi se sopii hyvin, sillä se on samalla kaunis ja moderni lautapeli, mutta dominotaustansa vuoksi helposti lähestyttävä. Harrastajille taasen kyseessä on superfilleri, joka tarjoaa pientä purtavaa isompien pelien keskellä.

Videoarvostelu

Faktat Kingdominosta

Suunnittelija:

Julkaisija: Blue Orange (2016), Lautapelit.fi (2017).

Mutkikkuus: Säännöt ovat sen verran yksinkertaiset, että peliä pystyy pelaamaan kouluikäisten lasten sekä lautapelejä vähemmän pelaavien aikuisten kanssa.

Onnen vaikutus: Laattojen satunnaisuus tuo peliin oman tuurielementtinsä.

Vuorovaikutus: Laattojen valinnassa on otettava toiset huomioon, mutta pelissä keskitytään lähinnä oman pikku alueen rakenteluun.

Teema: Kunkkuteema on vähän irrallinen, mutta värikäs ja houkutteleva kuvitus korjaa tilannetta.

Uudelleenpelattavuus: Nopean kestonsa vuoksi tätä pelaa mielellään silloin tällöin.

Kieliriippuvuus: Pelin osissa ei ole lainkaan tekstiä.

Pelaajamäärä: 2–4.

Pituus: 15–20 minuuttia.

close

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.