Kategoriat
Peliarvostelut

That’s Pretty Clever Kids

That’s Pretty Clever -pelistä on nyt lapsille sopiva versio. Tässä kupongintäyttöpelissä heitellään noppaa ja raksitaan ruutuja syntymäpäivien tiimellyksessä.

Yatzy on noppapelien klassikko. Alle kouluikäisille se on kuitenkaan huono valinta, koska pelatakseen lapsen täytyy hallita numerot ja perusyhteenlaskut. Kupongintäyttöpelit itsessään sopisivat nuoremmille lapsille hyvin, mutta markkinoilla on hyvin vähän mitään tarjolla. Mieleen tulee lähinnä Yatzoo, mutta ei muuta.

Wolfgang Warschin That’s Pretty Clever Kids täyttää tätä aukkoa, vaikka se ei sinänsä perustu Yatzyyn, vaan esikuvana on samanniminen That’s Pretty Clever. Aikuisille tarkoitettua noppailua on tiivistetty reilusti, mutta alkuperäisen pelin fiilis on saatu tavoitettua. Voisipa jopa sanoa, että kyseessä on lasten noppapelien parhaimmistoa.

Saksaksi peli on julkaistu nimellä Auch schon Clever. Saksalaisen englanninkielisen laitoksen kannessa lukee isolla Ganz schön Clever Kids.

That's Pretty Clever! Kids:n kansi

Tähtien metsästys

Jokainen pelaaja saa eteensä lappusen, joka on täynnä syntymäpäiväteemaisia kuvioita. Joka vuoro kuvioita raksitaan samalla tavalla – heitetään noppia, valitaan niistä tietyn väriset, sitten merkataan lapusta kyseiset symbolit. Myös muut pelaajat pääsevät osingolle, sillä he saavat valita jäljelle jääneistä nopista yhden väriset ja merkata ne omaan lappuunsa.

Kuviot on siis jaettu neljään alueeseen – ilmapallot ovat keltaisella alueella, kynttilät punaisella, lahjat vihreällä ja erilaiset herkut sinisellä. Kun yhden alueen kaikki symbolit on raksittu, peli loppuu ja pelaajat laskevat keräämänsä pisteet eli tähdet.

Jokainen alue tuottaa tähtiä hieman eri tavoin. Ilmapallot ja kynttilät täytetään vasemmalta oikealle ja tähtiä saa tietyn väliajoin. Herkut toimivat samoin, mutta niitä kerätään samaan aikaan kolmella eri rivillä. Lahjat on sijoitettu 3×4-kokoiselle alueelle ja niitä saa kerätä haluamassaan järjestyksessä. Pisteitä tulee kuitenkin vasta silloin, kun lahjoja on raksittu kokonaisen rivin verran.

Kuponki, nopat ja kynä
Nyt piisaa vaihtoehtoja, mutta jokeri ja kakkupala houkuttelevat. Niiden avulla saisi raksittua kakkuparin ja ketjuttelun kautta kolme bonusrastia. Kuva: Sampsa Ritvanen

Bonuksien perässä

Tämä kaikki on kuitenkin vasta lämmittelyä, sillä pelissä (sekä ostosten keskittämisessä) kaikista hauskinta ovat bonukset. Joissakin kuvioissa on väriympyrä ja kun kuvion saa raksittua, saa raksia ylimääräisen symbolin ympyrän väriseltä alueelta. Jos siis raksin kynttilän, jossa on vihreä ympyrä, saan raksia minkä tahansa lahjan vihreältä alueelta.

Parasta ovat erityisesti useammasta bonuksesta syntyvät ketjureaktiot. Voi olla, että ensin raksin ilmapallon, jonka vuoksi saan rustata lahjan ja lopuksi vielä toisen ilmapallon. Eri alueiden kombot ovat tuttuja alkuperäisestä That’s Pretty Cleveristä ja ne toimivat yhtä hyvin myös tässä versiossa.

Koska tällaiset lapsille tarkoitetut noppapelit ovat harvassa, peli tuntuu hyvin tuoreelta ja vetovoimaiselta. Erityisesti bonusten keräily on pelin hauskinta antia ja vetoaa sekä lapsiin että aikuisiin.

Toisaalta tuoreudella on kääntöpuolena tietty alkukankeus. Vaikka That’s Pretty Clever Kids ei ole pohjimmiltaan kovin vaikea peli, se ei välttämättä aukea lapsille välittömästi. Meillä kuusivuotias tarvitsi pari harjoituspeliä, jotta hän lopulta sisäisti, miten nopat valitaan, miten symbolit raksitaan ja miten bonukset toimivat. Tämän jälkeen 6- ja 4- vuotiaat ovat pelanneet sujuvasti, joten +5 ikäsuositus on sopiva.

Lähikuva kupongista ja nopasta
Paketeissa täysi rivi antaa pisteen, täysi sarake yleensä bonusrastin. Kuva: Sampsa Ritvanen

Mainiota viihdettä

That’s Pretty Clever Kids on ehta lastenpeli ja tekee siltä osin monta asiaa oikein. Teema on söpö ja värikäs ja sen pariin on helppo houkutella kenet tahansa. Pelissä on hyvin vähän tyhjäkäyntiä tai odottelua, kun lähes jokaisen vuorolla pääsee rustamaan omaa lappua. Ihan laatikon lupaamaan 15 minuuttiin ei päästä kuin kaksinpelissä, mutta ei nelinpelikään kestä kuin puolisen tuntia.

Lisäksi nopissa olevat kuviot fiksusti ohjaavat valintojen tekemistä. Esimerkiksi ilmapalloja on neljä erilaista ja ne täytetään järjestyksessä, joten osa palloista on pelaajalle aina turhia. Myös herkut (ja jotkut kynttiläruudut) raksitaan pareina eli vaikka heittäisi donitsin ja kakun, niillä ei tee yhtään mitään. Vaikka mukana on myös jokereita, niin usein tarjolla on vain yksi tai kaksi valintaa, mikä on alle kouluikäiselle juuri sopiva määrä.

Kyseessä on myös siinä mielessä hieno peli, että se tuntuu paljon taktisemmalta kuin onkaan. Aikuisenkin on hauska pohtia, mitä bonuksia käyttäisi ja milloin, vaikka todennäköisesti noppatuuri ratkaisee voittajan. Peli siis tarjoaa näennäistä hallinnan tunnetta, vähän kuin Warschin toinen peli Quacks of Quedlinburg.

En ole kovin innostunut kupongintäyttöpeleistä aikuisten kesken, koska silloin kaipaan yhteistä kanssakäymistä enkä oman lapun tuijottelua. That’s Pretty Clever Kids kuitenkin toimii ja vieläpä erittäin hyvin – vähäinen vuorovaikutus sopii lastenpeliin paremmin ja lapun täyttäminen viihdyttää myös aikuisia.

Lähikuva pisteenlaskukupongista
Kynttilät ja donitsit vaativat nyt parin, jotta niissä pääsee etenemään. Kuva: Sampsa Ritvanen

Faktat That’s Pretty Clever Kidsistä:

Suunnittelija:

Julkaisija: Schmidt Spiele (2022)

Mutkikkuus: Alkuun noppatuloksen läpikäynti ja eri alueiden täyttäminen voi tuntua alle kouluikäisestä oudolta, mutta parin pelin jälkeen homma helpottaa.

Onnen vaikutus: Hyvin tuuripitoinen, vaikka ei välttämättä tunnu siltä.

Vuorovaikutus: Vaikka peli on käytännössä oman lapun täyttämistä, niin muiden vuoroilla on oltava hereillä, koska silloinkin voi päästä täyttämään omaa lappua.

Teema: Voisi olla mikä tahansa, mutta söpö eläinsynttäriteema vetoaa kaikkiin.

Uudelleenpelattavuus: Samaa kuponkia täytetään joka kerta. Onneksi nopat tekevät pelikerroista vähän erilaisia.

Kieliriippuvuus: Peli on kieliriippumaton.

Pelaajamäärä: 2-4.

Pituus: 15-30 minuuttia.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Sampsa Ritvanen

Innokas lautapelaaja ja luokanopettaja Oulusta. Kammoaa pitkiä, useita tunteja kestäviä harrastajapelejä. Pitää erityisesti hieman raskaammista perhepeleistä ja testailee mielellään uusia lastenpelejä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *