Kategoriat
Peliarvostelut

Flash Duel

Helppo tapa tehdä hyvä peli on aloittaa hyvästä pelistä. David Sirlin toimi näin Flash Duelin kohdalla: peli perustuu Reiner Knizian hyväksi havaittuun En Gardeen, jonka rungon päälle on kasattu lisää ominaisuuksia. Kun uudet ominaisuudet on toteutettu hyvin, tuloksena on toimiva peli.

Teema on vaihtunut klassisesta miekkailusta taistelupelien mätkintään – tyylistä tulee oitis mieleen Street Fighterin tapaiset klassikot. Pelin taustalla Fantasy Strike -maailma, jonka hahmot nähdään myös Sirlinin muissa peleissä (Yomi ja Puzzle Strike). Kenties jonain päivänä hahmot nähdään myös videopelinä.

Pelin idea

Flash Duel -pelin laatikkoPerusidea on sama kuin En Gardessa: pelaajat käyttävät numerokortteja taistelemiseen. Taistelijat liikkuvat 18 ruudusta muodostuvalla taistelulinjalla eteen- ja taaksepäin pelaamalla kortteja. Ykkösellä yksi askel, viitosella viisi askelta ja niin edelleen. Jos liike veisi taistelijan vastapuolen kanssa samaan ruutuun, se on hyökkäys. Hyökkäystä voi vahvistaa pelaamalla kerralla monta samannumeroista korttia ja se torjutaan niinikään samannumeroisilla korteilla. Jos hyökkäys menee läpi, erä päättyy hyökkääjän voittoon.

Muitakin mahdollisuuksia on. Ennen hyökkäystä voi pelata lähestymiskortin ja tehdä näin vauhdikkaamman hyökkäyksen vähän kauempaankin. Tällaisen hyökkäyksen voi torjua, mutta lisäksi voi paeta alta. Perääntyminen aiheuttaa kuitenkin vuoron menetyksen puolustajalle. Jos on toisen vieressä, voi myös puskea vastustajaa kauemmas. Jos pakka loppuu ennen taistelun päättymistä, katsotaan löytyykö kädestä vielä viimeistä iskua ja jos ei löydy, pidemmälle taistelualueella edennyt voittaa.

Pakka on pieni, jokainen numero yhdestä viiteen esiintyy vain viisi kertaa, joten korttien laskeminen on paitsi helppoa myös käytännössä pakollista, jotta huomaa varmat hyökkäykset joita ei voi torjua ja muut vastaavat vaarat. Yksi erä ei kestä muutamaa minuuttia kauempaa ja yksi peli onkin tavallisesti paras viidestä -ottelu.

Monipuoliset hahmot

Tähän asti mennään samoilla nuoteilla kuin En Garde, ainoastaan puskeminen on uusi mahdollisuus (klassiset miekkailijat eivät puske toisiaan). Varsinainen uutuus on kuitenkin hahmoissa. Pelissä on kymmenen eri hahmoa, joista jokaisella on kolme erikoisominaisuutta, joista jokaista voi käyttää sopivan tilaisuuden tullen kerran erässä.

Nämä erikoisominaisuudet piristävät peliä tuntuvasti. Jokaisella hahmolla on aivan omanlainen tyylinsä, joka juontuu suoraan hahmon luonteesta. Yksi on nopea, toinen outo, kolmas väkivahva lyhyeltä matkalta ja niin edelleen. Osa ominaisuuksista on erittäin vahvoja, osa vähemmän, mutta testipelien perusteella mikään kokonaisuus ei vaikuttanut liian vahvalta.

Fantasy Strike -hahmot
Fantasy Strike -taistelijat ryhmäkuvassa. Kuva: Sirlin Games

Otetaan esimerkiksi yksi kovimmista eli liekkinuoli, joka on hyökkäys kuuden ruudun päästä. Sitä ei saa torjua, joten sillä voittaa erän helposti – mutta kun vastapuoli tietää ominaisuuden, voi olla varma, ettei kuuden ruudun päähän aivan helposti päästä. Kortin vaikutus onkin lopulta enemmän siinä, miten se rajoittaa vastapuolen mahdollisuuksia.

Kymmenessä hahmossa riittää pelaamista. Hahmot ovat todella mainio lisä peliin, sillä ne tuovat muuten vähän kuivan matemaattiseen peliin väriä ja vaihtelua. En Garde on toki elegantti ja tyylikäs peli, mutta pidemmän päälle Flash Duel vie kyllä voiton monipuolisuutensa vuoksi.

Luksusta ja vähemmän luksusta

Flash Duel Dragon Form -kortti
Jos tappeleminen alkaa ahdistaa, muutu lohikäärmeeksi! Kuva: Sirlin Games

Pelistä on olemassa kaksi versiota. Luksusversiossa on puinen laatikko, puinen lauta, puiset nappulat ja voittopistemerkit. Halpisversiossa ei ole nappuloita ja pelilauta kootan korteista. Peliä Suomeen tuova PoroMagia ei toistaiseksi myykään kuin halvempaa versiota. Kaikista halvin on print-and-play-versio, jonka voi ostaa Sirlinin nettikaupasta.

Taistelukortit ovat selkeitä ja hahmokorttien kuvitus sopii oivallisesti pelin tyyliin. Niissä ei ole mitään valittamista, jos nyt ei suurta taidettakaan.

Pelin sisältöön nähden pienempi ja edullisempi on selvästi paremmin tasapainossa. Flash Duel on oiva kahden pelaajan filleri ja siihen tarkoitukseen pieni korttipeli toimii isoa laatikkoa paremmin. Jotkut nappulat paketista sentään saisi löytyä, En Gardessahan oli oikein siivot nopat tähän tarkoitukseen.

Flash Duel on kevyttä kaksinpeliä etsiville hyvä valinta, josta riittää viihdettä hyvän aikaa, ennen kuin eri hahmokombinaatiot on testattu läpikotaisin ja senkin jälkeen nopea tappelunmätke sopii hyvin ajantappajaksi.

Faktat Flash Duelista

Suunnittelija:

Julkaisija: Sirlin Games (2010)

Mutkikkuus: Peruspeli ilman hahmoja on helppo juttu, hahmojen ominaisuuksissa on välillä vähän pohtimista. Onneksi säännöissä on FAQ-osio, josta selviävät tavallisimmat pulmat.

Onnen vaikutus: Tuuria on, mutta tarkka pelaaminen auttaa myös. Paras viidestä -pelaaminen tasoittaa pahimpia tuurivaihteluja.

Vuorovaikutus: Pelihän on silkkaa kahden pelaajan turpasaunaa, joten vuorovaikutusta riittää.

Teema: Klassisten tappelupelien tunnelmaa Flash Duel tavoittaa siinä missä alkuperäinen vangitsi miekkailufiilistä. Toimii.

Uudelleenpelattavuus: Hahmot tuovat mukavasti vaihtelua peliin, niiden ansiosta Flash Duelia jaksaa kyllä pelata ainakin kunnes kaikki on kokeiltu.

Kieliriippuvuus: Peli on englanninkielinen, mutta kaikki teksti on korteissa, jotka ovat avoimesti nähtävillä.

Pelaajamäärä: 2

Pituus: 15-20 min kokonaiselle pelille, yksi erä muutamia minuutteja.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

4 vastausta aiheeseen “Flash Duel”

Jes!

Viimeinkin tästä pelistä on jotain suomenkielisillä sivuilla. Olenkin etsiskellyt toimivaa ja mielenkiintoista peliä, jossa olisi painotusta vuorovaikutuksella.

Peilaan tätä peliä erityisesti Dominnionia vasten, joka on kyllä myös omaa luokkaansa ja laatutavaraa. Tosin ainakin tähänastiset pelisessiot seteistä riippumatta ovat vaikuttaneet enemmän tai vähemmän yksinäisiltä puuhasteluilta.

-Kerkesin muuten ekana kommentoimaan- = D

Flash Duel ei ole yksinäistä puuhastelua, mutta ei kyllä Dominionkaan ole. Dominion on kyllä muuten selvästi parempi peli, mutta viiden minuutin fillerinä Flash Duel on kieltämättä ylivertainen…

Ostin pelin tuosta mainitusta poromagiasta matkapeliksi ja olen kovasti tykänny. Sain kokeilla liikkeessä tuota ja oli nopea ja koukuttava kokemus.

Parhaita “välipalapelejä” pitkään aikaan!

Erittäin viihdyttävä peli. Eri hahmotkin ovat ensivaikutelman jälkeen hyvin tasapainossa. Riittävän muttei liian simppeli peli.

Vaimokin tykkäsi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *