Kategoriat
Peliarvostelut

Encore!

Rasti omasta kupongista itsellesi mahdollisimman paljon pisteitä! Peli voi loppua yllättäen, joten älä unohda poistaa miinuspisteitä.

Encore! on kupongintäyttöpeli, jossa jokaisella pelaajalla on oma kuponki. Pelin takana on suunnittelijapariskunta Inka ja Markus Brand ja sen ensimmäinen versio, Noch mal!, ilmestyi saksaksi jo vuonna 2016. Encore!-nimen peli sai Strongholdin englanninkielisessä versiossa vuonna 2019.

Värejä ja numeroita

Jokaisen pelaajan kupongissa on sarakkeet A-O, joista jokaisessa on seitsemän riviä erivärisiä ruutuja. Pelin alussa saat täyttää vain keskimmäistä H-saraketta, mutta sen jälkeen saat pelata mihin vain aikaisempien rastien viereen.

Encore! käyttää monesta noppapelistä tuttua mekanismia: noppien heittäjä saa valita itselleen heitetyistä nopista parin ja muut pelaajat saavat kaikki käyttää loppuja noppia (tämä on tuttua esimerkiksi Lost Cities: Roll & Writestä ja Doodle Islandsista). Mustissa nopissa on numeroita ja valkoisissa värejä. Jokainen valitsee aina yhden mustan ja yhden valkoisen nopan.

Jos otat vaikkapa pinkin värin ja numeron neljä, sinun pitää tehdä neljä rastia yhdelle pinkille alueelle. Et voi koskaan rastittaa kahta eri aluetta, vaikka ne olisivat samaa väriä. Numeron on aina oltava täsmälleen nopan osoittama, ei isompi eikä pienempi.

Mustasta nopasta löytyy myös jokeri, joka on mikä tahansa numero (1–5). Valkoisessa nopassa on jokerisivu, joka on mikä tahansa väri. Aina kun käytät jokeria, joudut rastimaan kupongistasi yhden huutomerkin. Pelin lopussa käyttämättömät huutomerkit ovat yhden pisteen arvoisia, joten turhaan niitä ei kannata käyttää. 

Pelin alussa jokainen pelaaja saa käyttää kaikki heitettyjä noppia pelin kolmella ensimmäisellä kierroksella. Tätä alun vauhdittamista voi ajatella osana pelin alkuvalmisteluja.

Sarakkeista saa pisteitä, kun ne saa täytettyä. Nopein pelaaja saa korkeimmat pisteet ja kaikki muut sarakkeen täyttävät saavat matalammat pisteet. Jos saa jostain väristä jokaisen ruudun rastittua, saa myös pisteitä. Peli loppuu, kun joku pelaajista saa toisen värin rastittua täyteen.  Jokainen rastittamaton tähti on -2 pistettä.

Nopea ja sujuva

Encoressa ei tarvitse odotella muita pelaajia, koska jokainen pelaaja pelaa samanaikaisesti. Laatikon ikäsuositus 8+ on hieman hämäävä, koska nuoremmat pelaajat pystyvät kyllä hyvin osallistumaan peliin. Meidän peleissä nuorin on juuri täyttänyt seitsemän ja pärjää vallan hyvin; toki hän on tottunut lautapelaaja. 

Tykkään Encoresta todella paljon. Ainoa miinus on kuponkien yksipuolisuus. Toisella puolella voisi hyvin olla joko aavistuksen erilainen kuponki tai edes täysin sama. Oma vinkkini on laminoida peli ja pelata pyyhittävillä tusseille: Oppi ja ilo -tussit ovat todella hyviä ja niitä myydään isommissa marketeissa. 

Yksinpelit eivät ole minun juttuni. Kokeilin kuitenkin Encoren yksinpeliä ja yllätykseksi tykkäsin siitä. Yksinpelissä heität aina neljää noppaa ja valitset yhden numeron ja yhden symbolin. Näppärä idea merkata kierrosten määrät vetämällä sarakkeiden kirjaimia yli ja kiva pisteytystaulukko. Kyllähän tätä piti uudelleenkin pelata ja yrittää saada parempi tulos!

Faktat Encore!:sta

Suunnittelija: ,

Julkaisija: Schmidt Spiele (2016), Lautapelit.fi (2024)

Mutkikkuus: Säännöt ovat hyvin selkeät ja nopeat oppia.

Onnen vaikutus: Noppatuuri vaikuttaa aina jonkin verran. Jokerien ansiosta sinulla on usein kuitenkin paljon eri vaihtoehtoja.

Vuorovaikutus: Jokainen täyttää yksin omaa kuponkiaan. Voit kuitenkin vilkuilla, mitä väriä muut keräävät ja blokata ottamalla sitä väriä.

Teema: Peli on täysin abstraktia värileikkiä.

Uudelleenpelattavuus: Peli on nopea ja nimensä mukaisesti sitä haluaa herkästi pelata uudelleen.

Saavutettavuus: Pelaaminen ei vaadi lukutaitoa, mutta värisokeille peli ei sovi: puna-vihervärisokea ei välttämättä erota vihreää ja oranssia toisistaan.

Pelaajamäärä: 1–6.

Pituus: 15–20 minuuttia.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *