Kategoriat
Peliarvostelut

En Garde (Duell)

Reiner Knizia on listannut kolme aihetta, joista on hankala tehdä peliä: urheilu, politiikka ja talous. Kuin todistaakseen väitteensä, Knizia on tehnyt mitä oivallisimman urheilupelin. En Garde on pohjimmiltaan täysin abstrakti ja matemaattinen peli, mutta tavoittaa sittenkin miekkailun tunnelman erinomaisesti. Pelaajat kisaavat edestakaisin miekkailualuetta ja yrittävät saada osumaa toisiinsa, kuten oikeassa miekkailussa.

Pelin idea

En Garden kolmannen laitoksen kansiPeli koostuu pakasta kortteja, jotka on numeroitu yhdestä viiteen. Kutakin numeroa on pakassa viisi kappaletta, joten korttien laskeminen on aika olennainen taktiikka eikä edes järin vaikeaa. Näitä kortteja pelaamalla pelaajat liikkuvat miekkailuareenan ruutuja edestakaisin. Jos kortti laittaa pelaajan liikkumaan vastapelaajansa ruutuun, voi sitä käyttää hyökkäykseen.

Hyökkäyksiä voi torjua ja hyökätä vastaan. Erät ovat yleensä melko nopeasti ohi. Vaikka koko pakka käytäisiin läpi, kestää yhden erän pelaaminen vain muutaman minuutin. Normaalisti pelataan viiteen pistoon, eli kun toinen pelaaja on voittanut viisi erää, peli päättyy. Tällöin peli kestää alle puoli tuntia.

Ulkoasultaan peli on kohtuullisen vaatimaton. Pelaajia edustavat nopat, joissa on miekkailijoiden kuvat, miekkailuareena taas kootaan korteista. Kokonaisuus on pelkistetty, mutta selkeä. Vuonna 2007 ilmestynyt Fertin julkaisema kolmas laitos on tuntuvasti koreampi. Siitä on kaksi eri versiota, vaatimattomampi matkaversio ja todella näyttävä ison laatikon versio.

En Garde on yksinkertainen ja helposti opittava peli (lue En Garden säännöt, niin huomaat). Suosittelen mutkikkaimmilla säännöillä pelaamista — nekin ovat varsin helpot. En Garde on mainio valinta nopeaksi kaksinpeliksi, erityisesti suosittelen peliä kaikille kalpamiekkailua harrastaneille.

En Garden kolmas laitos

Duell ja uusi laitos

Pelistä on julkaistu muokattu laitos nimeltään Duell. Siinä peli on teemoitettu muskettisoturien aikaan. Paketti on vähemmän kompakti, mutta peli on kieltämättä alkuperäistä Abacuksen En Gardea hienompi. Peliin on lisätty tarpeettoman oloisia erikoiskortteja ja En Garden monimutkaisimmat säännöt on poistettu, mutta Duellia voi pelata onneksi En Garden sääntöjen mukaan, jos haluaa.

Suunnittelija:
Julkaisija: Abacus / Ferti
Ilmestymisvuosi: 1993 / 2007
Pelaajamäärä: 2
Pituus: 20-30 min

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *