Kategoriat
Peliarvostelut

Loiskis!

Ikä: 4+. Lammikossa loiskuu, kun punainen piraija jahtaa pikkukaloja. Loiskis! testaa, kuka on etevin syömään kaloja. Nopeat reaktiot auttavat tässä pelissä!

Loiskis! on pienten lasten peli, ja sitä suositellaan yli neljävuotiaille. Se on tosin niin yksinkertainen, että sitä voivat varmasti pelata hieman nuoremmatkin. Pelissä syödään kaloja, ja ensimmäisenä kolme fisua popsinut pelaaja on voittaja.

Pelin idea

Loiskis! kansikuvaPeli koostuu kymmenestä hyvin kestävän oloisesta puisesta kalasta ja kahdesta suuresta puunopasta. Yksi kaloista on ovelasti virnuileva Piraija, ja se huolehtii kalojen syömisestä. Syötävistä kaloista kolme on sinisiä, kolme oransseja ja kolme vihreitä. Kalojen yläpinnalle on lisäksi maalattu merkkejä, yksi kolmio, neliö ja ympyrä kunkin värisarjan kaloihin. Kalojen kääntöpuolelle on maalattu ruoto.

Nuorin pelaaja aloittaa pelin, ja arpoo nopilla saalistettavan kalan värin ja kyljessä olevan merkin. Nopeimmin noppia vastaavalla tavalla merkityn kalan saalistanut pelaaja saa pitää kalan. Näin jatketaan kunnes nopilla sattuu tulemaan yhdistelmä, joka on jo jossakin saalistetussa kalassa. Tällöin kaikki huutavat “Loiskis!”. Pelaaja, joka nopeimmin nappaa piraijan pöydältä saa syödä kalan ja kääntää sen ruotopuoli ylöspäin eteensä, jos hän oli kalan alun perin saalistanutkin. Pelaaja, joka ensimmäisenä saa kerätty kolme syötyä kalaa, voittaa pelin.

Tuuripeliä

Peli on täysin tuurista kiinni, ja taktikointi rajoittuu lähinnä toisen pelaajan fyysiseen estämiseen, kun kalojen nappaamisessa on kiire. Aikuispelaajana pelisssä tottuu häviämään pian. Pienet kätöset saalistavat kalan uskomattoman ripeästi, kunhan idea on ensin tullut tutuksi. Yhden pelin pelaa helposti viidessä minuutissa, joten halutessaan jo yhden koti-illan saa lasten kanssa pelatessa käännettyä rankaksi tappioputkeksi.

Pelimerkit ovat tukevaa tekoa

Kalojen maalaus tuntuu kestävän kulutusta hyvin. Arvostelukappaleen kolmen kalan maali tosin paljastui lohjenneeksi heti pakettia avatessa. Kalojen ja noppien säilytystä varten paketissa tulee tukeva pussukka, jossa peliä on kätevä kuljettaa matkoillakin. Se suojaa kaloja niin hyvin, että peli kestänee isältä lapsenlapsille.

Kalojen väritys on valitettavan huonosti mietitty. Värit ovat miltei täysin kylläisiä ja värisokealle kalojen erottaminen toisistaan voi olla haastavaa. Alla olevissa kuvissa on vasemmalla esitetty kalojen alkuperäinen väritys, ja oikealla miten täysin punavihervärisokea näkee kalojen värityksen.

Loiskis! värisokean näkökulmasta
Vasemmalla alkuperäinen, oikealla Vischeck-ohjelman tuottama simulaatio sini-puna-värisokeuden vaikutuksesta.

Faktat Loiskis!-pelistä

Suunnittelija:

Julkaisija: Lautapelit.fi / Gigamic (2005)

Mutkikkuus: Yksinkertainen, mutta viehättää lapsia vielä useampien pelikertojen jälkeenkin.

Onnen vaikutus: Koska Loiskis! on noppapeli, onnen vaikutus on suuri, mutta nopeat refleksit ovat myös tarpeen.

Vuorovaikutus: Vuorovaikutus on fyysistä. Toisia pelaajia voi estää syömästä kaloja.

Teema: Pelimerkit ovat kalan muotoisia, mikä vahvistaa kalastuspelin tuntua.

Uudelleenpelattavuus: Aikuispelaajan näkökulmasta peli alkaa nopeasti toistaa itseään. Lapset jaksavat kuitenkin loiskutella kerta toisensa jälkeen.

Kieliriippuvuus: Pelissä ei ole lainkaan tekstiä.

Pelaajamäärä: 2–4

Pituus: 5–10 minuuttia

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *