Kategoriat
Peliarvostelut

Neoville

Osaatko rakentaa asutuskeskuksen harmoniassa ympäröivän luonnon kanssa? Tätä taitoa kysytään tässä kevyehkössä laattojenasettelupelissä.

Neoville on KingdominonMy Cityn ja Honshūn jalanjäljissä kulkeva simppeli kaupunginrakennuspeli. Tällä kertaa omaa kaupunkiaan muodostetaan 4×4-kokoisista maastolaatoista ja erikorkuisista pilvenpiirtäjistä. 

Neovillen kansi

Maastojen yhdistelyä

Pelin tarkoituksena on rakentaa laatoista itselleen 16 laatan kokoi­nen neliönmuotoinen kaupunki. Pelaajalla on kädessään kolme rakennuslaattaa, joista hän vuorollaan pelaa yhden oman kaupun­kinsa jatkoksi. Kussakin laatassa on yhdistelmä erilaisista maasto­kuvioista, joita on neljä erilaista. Laatoissa voi olla myös puistoja tai liikuntapaikkoja, joiden päälle ei saa rakentaa mitään. Molemmista on pelin lopussa jaossa 5 bonuspistettä enemmistön haltijalle. 

Laatan pelaamisen jälkeen pelaaja saa halutessaan lisätä sille yhden rakentamattomista pilvenpiirtäjistä. Näiden tyypit vastaavat maasto­tyyppejä, ja kullekin tyypille löytyy kokoja väliltä 4–12. Rakennus tulee lisätä sitä vastaavalle maastoalueelle, jolla ei vielä ole toista pilvenpiirtäjää. Rakennetuista torneista saa pisteitä kokonsa verran, jos maastoalue on pelin päätyttyä vähintään tämän kokoinen. Jos maastoalue jää tätä pienemmäksi, saa rangaistuksena saman verran miinusta. 

Pilvenpiirtäjien lisäksi jokaiseen peliin arvotaan mukaan kolmesta erityyppisestä julkisesta palvelusta kaksi. Näitä saa rakentaa, vaikka alueella olisi jo toinen rakennus. Ekobussit antavat pisteitä, jos sen kanssa samalla rivillä ja sarakkeella on riittävä määrä puistoja, palveluja tai rakennuksia. Tuulimyllyt tuottavat ollessaan sijoitet­tuna oikeaan paikkaan (esimerkiksi kaupungin vasempaan reunaan tai johonkin nurkkaan). Kasvihuoneet puolestaan haluavat tietyn muotoisen alueen, kuten tasan kolmen ruudun kokoisen L-muodon.

Vuoronsa lopuksi pelaaja täydentää kätensä nostamalla uuden laatan joko sokkona pakan päältä tai näkyvissä olevasta vali­koi­masta. Tätä jatketaan, kunnes kaikki ovat saaneet kaupunkinsa 16 laatan kokonaisuudeksi. 

Peli menossa ja kaupunki rakentumassa.
Kaupunkiin on puolet laatoista pelattu ja pilvenpiirtäjillä on otettu enemmän tai vähemmän riskiä. Kuva: Joonas Hannula

Harmoniaa tavoittelemassa 

Neovillen taustatarinassa pelaajat pyrkivät rakentamaan rakennuk­sensa sopusoinnussa luonnon kanssa. Käytännössä tämä tulee lähinnä näkyville siinä, että rakennukset vastaavat maastoalueita ja pisteet on nimetty harmoniapisteiksi. Kyseessä on lopulta melko abstrakti tapaus. 

Pelissä suunnitelmallisuus on kaiken a ja o. Parhaat rakennukset katoavat nopeasti, ja huolettomalla pykäämisellä huomaa saavansa isot miinukset niskaansa. Riskien analysointi onkin keskiössä: vieläkö pystyisin saamaan 10 ruudun kokoisen vesialueen, vai tyydynkö kuuteen varmaan pisteeseen? Käytössä on sen verran monta laattaa, että tappiosta voi huonoa laattatuuria syyttää vain harvoin.

Ensimmäisen pelin alkuun saa varata aikaa, sillä kaikki rakennukset rakennetaan pahvitokeneista, ja niitä on melkoinen määrä. Eri­korkuiset pilvenpiirtäjät ovat varsin hienon näköisiä, tosin moko­mat tahtovat kaatua nurin pienestäkin tönäisystä. Pelilaatat sen sijaan ovat kuvitukseltaan melko tylsiä, mutta ovatpahan ainakin selkeitä. 

Kaiken kaikkiaan Neoville on ihan toimiva tapaus. Se ei tuo raken­telu­pelien genreen mitään täysin uutta ja mullistavaa, mutta kyllä tätä ihan mielellään pelaa. Noin puolen tunnin laatan­lätkin­nöissä Kingdomino vie kuitenkin edelleen voiton ollen hieman kauniimpi ja napakampi. 

Valmis kaupunki
Kaupunkin on nyt valmis pisteytettäväksi. Kuva: Joonas Hannula

Faktat Neovillestä 

Suunnittelijat: 

Julkaisija: Blue Orange (2021), Lautapelit.fi (2022)

Mutkikkuus: Pelin säännöt ovat melko yksinkertaiset. Rakenna kaupunki ja pidä huolta, ettet tee liian suuria aluekokolupauksia – siinäpä se pohjimmiltaan olikin.

Onnen vaikutus: Vähäinen. Laattatuuria esiintyy jonkin verran, mutta laattoja on esillä sen verran paljon, ettei se pääse kovin pahasti peliä torppaamaan.

Vuorovaikutus: Rakennettavat pilvenpiirtäjät ovat yhteisiä, muuten pelaajat pipertävät omia kaupunkejaan. Ainoa harrastet­tavissa oleva ilkeys on viedä täydellinen rakennus tai laatta toisen nenän edestä. 

Teema: Harmoniaa luonnon kanssa pelissä pyritään, mutta tämä jää kyllä pieneksi sivuhuomioksi.

Uudelleenpelattavuus: Peliin arvotaan erilaiset julkiset rakennukset ja pelilaatat vaihtuvat pelistä toiseen. Kyllä tämä useamman erän kestää.

Kieliriippuvuus: Pelin osissa ei ole lainkaan tekstiä.

Pelaajamäärä: 2–4, toimii kaikilla.

Pituus: 30–45 minuuttia.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *