Kategoriat
Uutiset

Uutiskatsaus 30.5.2022: Spiel des Jahres -finalistit

Spiel des Jahres -palkinnon finalistit on julkistettu. Deutscher Spiele Preisin ja Charles S. Roberts -palkintojen äänestys on avattu. Lautapelit.fi:ltä on ilmestynyt kaikenlaista uutta mielenkiintoista.

Spiel des Jahres -finalistit 2022

Spiel des Jahres 2022 -logo

Saksan vuoden peli -palkinto Spiel des Jahres on lautapelimaailman arvostetuimpia ja kaupallisesti merkittävimpiä palkintoja. Siksi se kiinnostaa Saksan ulkopuolellakin.

Palkinto jaetaan kolmessa sarjassa. Pääsarja on suunnattu suurelle yleisölle, sen lisäksi on erilliset sarjat lastenpeleille (Kinderspiel des Jahres) ja vähän kokeneempien pelaajien peleille (Kennerspiel des Jahres).

Sarjojen finalistit on nyt julkistettu. Kinderspiel des Jahresin voittajat julkistetaan 20.6.2022 ja Spiel des Jahresin ja Kennerspiel des Jahresin voittajat julkistetaan 16.7.2022.

Cascadian kansi
Scoutin kansi
Top Tenin kansi

Spiel des Jahres -finalistit:

  • Cascadia (Randy Flynn, Flatout Games)
  • Scout (Kei Kajino, Oink Games)
  • Top Ten (Aurélien Picolet, Cocktail Games)

Cascadia on melko vahva ehdokas voittajaksi: se on tällä hetkellä BoardGameGeekin abstraktien listan ykkönen ja perhepelien listan sijalla 8. Pelissä luodaan harmonisia ekosysteemejä hankkimalla habitaattilaattoja ja eläintokeneita, ja eläimiä pitäisi saada sitten mahdollisimman sopuisasti habitaatteihinsa. Cascadia on tulossa suomeksi loppuvuodesta.

Scout on kiipeämiskorttipeli, jossa korteilla on kaksi eri arvoa (käytetty arvo riippuu siitä, miten päin kortti on kädessä), käden kortteja ei saa järjestellä uudestaan ja vuoron voi passata ryöstääk­seen kortin viimeksi pelatusta setistä itselleen. Scout vaikuttaa yksinkertaisen nokkelalta.

Top Ten on yhteistyöpartypeli, jossa pelaajat saavat aiheen (“mitä pelastaisit palavasta talosta”) ja numeron väliltä 1–10 (tässä tapauk­sessa 1 on vähiten arvokkain, 10 kaikista arvokkain). Pelaajan on sitten sanottava joku numeroaan vastaava asia (ykkösellä vaikka “tiskirätti” ja kympillä “perintöjalokivet”) ja yhden pelaajista on sitten pistettävä muiden vastaukset oikeaan järjestykseen. Tämä kuulostaa oikeassa porukassa todella hauskalta.

Raati suositteli lisäksi seuraavia pelejä: 7 Wonders: Architects, Echoes: The Dancer, Magic Rabbit, My Gold Mine, So Clover! ja Trek 12: Himalaya.

Cryptidin kansi
Dune: Imperiumin kansi
Living Forestin kansi

Kennerspiel des Jahres -finalistit:

Cryptid on jo vanha tuttu, peli on ilmestynyt englanniksi jo 2018. Pelissä etsitään päättelemällä salaperäisiä olentoja. Pelaajien on selvitettävä vihjeitä ja yritettävä johtaa muita pelaajia harhaan.

Dune: Imperium on pakanrakennusta ja työläistenasettelua yhdis­televä peli scifi-klassikosta. Peli on pidetty – se on Board­Game­Geekin listalla sijalla 16 – mutta jopa Kennerspiel des Jahres -sarjassa se tuntuu minusta kyllä turhan raskaalta.

Living Forest voisikin olla kelpo ehdokas voittajaksi. Luontoteemai­nen peli on napakan mittainen ja tarjoaa pakanrakennusta, onnen­koetusta ja kilpajuoksua. Peli voitti jo As d’Or -palkinnoissa Kenneriä vastaavan sarjan. Living Forest ilmestyikin juuri suomeksi.

Raati suositteli myös seuraavia pelejä: Ark Nova, Khôra: Rise of an Empire ja Witchstone.

Auch schon cleverin kansi
Quacks & Con kansi
Zauberbergin kansi

Kinderspiel des Jahres:

Rohkenen veikata voittoa Wolfgang Warschille. Auch schon clever on lastenversio Ganz schön cleveristä, eli kupongintäyttöä. Kuviot ovat edeltäjästä tuttuja eli eri ratoja edistetään ja bonuksia ropisee, kun radoilla etenee. Nopissa on vain numeroiden sijasta värejä.

Mit Quacks & Co. nach Quedlinburg on lastenversio Räävelin rohto­tohtoreista. Tässäkin nostellaan laattoja pussista ja edetään sitten kilpajuoksuradalla. Valkoiset laatat ovat tässä unilaattoja, eli kun nostaa kolmannen, on aika ostaa kerätyillä rubiineilla uusia laattoja ja palauttaa kaikki laatat pussiin. Ensimmäisenä maaliin juossut voittaa. Veikkaan tätä voittajaksi, vaikuttaa sen verran kiinnosta­valta.

Zauberberg tai Magic Mountain on yhteistyöpeli, jossa kaltevaa peli­lautaa pitkin valutellaan arvaamattomasti eteneviä marmori­kuulia. Se nappula, johon kuula osuu, etenee ja tarkoituksena on saada velhon oppilaat maaliin ennen noitia.

Raati suositteli lisäksi seuraavia pelejä: Fröschis, Golden Ei, Honey ja Die Villa der Vampire.

Huhtikuussa 2022 Spiel des Jahres -komitea kertoi käyttävänsä vuoden 2022 aikana 69 000 euroa yhteensä 122 projektin edistä­miseen. Projekteilla on joka vuosi aina joku painopiste ja vuonna 2022 se on koulujen iltapäiväkerhot ja kokopäiväkoulut. Projekteilla tuodaan moderneja lautapelejä koululaisten saataville.

Saksassa kokopäiväkoulusta tulee pakollista vuonna 2026, mikä tuo paljon lapsia tällaisen toiminnan pariin – ja siten myös lautapelien pariin, mikä tietysti on projektirahoituksen perimmäinen tarkoitus.

Deutscher Spiele Preisin ja Charles S. Robertsin äänestykset ovat käynnissä

Deutscher Spielepreis 2022 -logo

Toinen saksalainen pelipalkinto on Deutscher Spiele Preis. Sen voittajan valitsee pelaava kansa. Palkinto on saksalainen ja suunnattu saksalaisille, mutta kuka tahansa saa käydä äänestämässä. Äänestys on avoinna 31.7.2022 asti. Äänestyslomake löytyy täältä. Jokainen saa nimetä viisi suosikkiaan ja lisäksi yhden lastenpelin. Äänestäjien kesken arvotaan myös pelipalkintoja.

Äänestykseen kelpaavat pelit, jotka on julkaistu Saksassa heinäkuun 2021 jälkeen.

Myös sotapelaajien Charles S. Roberts -palkinnon ehdokkaita voi äänestää 30.6.2022 asti. Ensimmäisellä kierroksella voi nimetä kolme ehdokasta jokaiseen kategoriaan. Kategorioiden viisi suosikkia ovat sitten lopulliset ehdokkaat, joista voittajat valitaan toisella äänestyskierroksella heinä- ja elokuussa. Kate­gorioita on runsaasti, mutta määrää on onneksi karsittu aikaisemmasta reippaasti. Huoltoreitissä on hyvä taustajuttu Charles S. Roberts -palkinnoista.

Äänestää voit täällä.

Uusia Lautapelit.fi-julkaisuja

Tähän mennessä vuoden kuumin Lautapelit.fi-uutuus on tietysti huippusuosittu eläintarhapeli Ark Nova. Se ilmestyy suomeksi vasta loppuvuodesta, mutta ostoksille pääsee jo nyt: peli on ennakkotilat­tavana tuntuvalla alennuksella. Normaalisti 69 euroa maksavan pelin saa nyt 49 eurolla. Tarjous on voimassa kesäkuun loppuun asti.

Kuten mainittua, Kennerspiel des Jahres -finalisti Living Forest ilmestyi toukokuun lopussa suomeksi. Tätä pääsee testaamaan myös BGA:ssa. Living Forestin esittelyvideo Youtubessa.

Cartographersin kansi

Erinomainen kupongintäyttöpeli Cartographers on ilmestynyt suomeksi. Suomenkielisessä laitoksessa on mukana myös Kyvyt-minilisäosa, joka tuo joka peliin kolme kykykorttia. Niitä voi käyttää kerran vuodenajassa maksamalla kortin hinnan. Kyvyillä voi hieman rikkoa sääntöjä, esimerkiksi piirtää kuvion vähän kartan reunan yli, tehdä pelatusta kuviosta kylän, värittää laudalle yhden ruudun joka on sekä kylä että pelto ja niin edelleen.

Viime vuoden Kennerspiel des Jahres -voittaja Paleo ilmoitettiin tulevan suomeksi alkuvuodesta 2022. Aikataulu on vähän venähtänyt, mutta nyt peli on saapumassa kauppojen hyllyille. Paleo on kivikausiaiheinen yhteistyöpeli, jossa yritetään selviytyä kivikautisena heimona. Pelissä on erilaisia moduuleja, jotka tuovat peliin vaihtelua pelikertojen välille.

Helsinki-lautapelin kansi

Alkuvuodesta mainittu Helsinki-peli on ennakkotilattavana ja ilmestymisajankohdaksi Lautapelit.fi arvioi kesäkuun puoliväliä. Peli on Copenhagenin tekijöiltä Asger Harding Granerudilta ja Daniel Skjold Pederseniltä ja on samankaltaista ruudukon täyttämistä, nyt vain kehitetään Senaatintorille mahdollisimman hienoja paviljonkeja. Helsinki perustuu samaan pelimekaniikkaan kuin Copenhagen, mutta on edeltäjäänsä monimutkaisempi. Helsingin esittelyvideo Youtubessa.

Piakkoin ilmestyy myös Fungi, eli kymmenen vuoden takaisen Morels-korttipelin uusi suomenkielinen laitos. Fungi on kahden pelaajan sieniteemainen korttipeli, jossa yritetään saada kerättyä maukas sienisaalis. Tämän julkaisuajankohdaksi on ilmoitettu toukokuun loppu.

Family Incin kansi

Elokuun alussa ilmestyväksi on ilmoitettu Reiner Knizian Family Inc. Tässä mafiateemaisessa kymmenen minuutin perhepelissä pelaajat jakavat ryöstösaalista. Se tapahtuu onnenkoetuspelinä, jossa pelaajat nostavat vuorollaan pelimerkkejä pöytään. Nostamisen joutuu lopettamaan heikolla menestyksellä, jos nostaa pöytään sellaisen pelimerkin, jollainen pöydässä jo oli. Jos lopettaa vapaaehtoisesti, saa ryöstää muilta pelaajilta kaikki heidän edessään olevat samanarvoiset pelimerkit. Jos pelimerkit pysyvät edessä omaan seuraavaan vuoroon asti, ne saa pistää turvaan varkailta.

Asmodeelle uusi Access+-studio

Access+:n logo

Asmodee julkisti toukokuun alussa aloittavansa uuden Access+-pelistudion, jonka tarkoituksena on hyödyntää Asmodee Researchin tutkimustietoa ja kehittää Asmodeen suosikkipeleistä uusia sovituksia pelaajille, joilla on kognitiivisia vaikeuksia.

Access+:n ensimmäisiä pelijulkaisuja ovat Dobble, Cortex Challenge ja Timeline. Pelit tulevat maailmanlaajuiseen jakeluun 2023. Tuttujen pelien uusissa versioissa kortit ovat isompia helpompia käsitellä ja sisällöt sovitettu helpommiksi. Helpotettuihin peleihin on lisätty mahdollisuuksia säätää vaikeustasoa pelaajien mukaiseksi. Mukana on myös tietoa ja apua hoitajille ja avustajille. Access+:n pelit on tarkoitettu sekä viihteeksi että kuntoutuksen työkaluiksi.

Greater Than Games ja Dice Hate Me eroavat

Vuonna 2015 Dice Hate Me Games ja Greater Than Games fuusioituivat kokonaisuudeksi, jossa oli mukana myös Sentinel Comics ja Fabled Nexus. Matkan varrella Greater Than Games on kasvanut yrityskauppojen myötä suuremmaksi, yhtiöön ovat liittyneet Nevermore Games vuonna 2018, Cheapass Games vuonna 2019 ja Flat River Group vuonna 2021.

Tämän johdosta Dice Hate Me Gamesin johtaja Chris Kirkman halusi ottaa askeleen taaksepäin ja Dice Hate Me Games irtoaa Greater Than Gamesista. Greater Than Games pitää Dice Hate Me Gamesin peleistä Compoundedin, Bottom of the 9th:n ja Legends of Sleepy Hollow’n. Dice Hate Me Games pitää kaikki muut alkuperäi­set pelinsä ja lisäksi Nevermoren Dark Dealingsin ja Spiresin ja Fablex Nexuksen Fate of the Elder Godsin.

Spirit-lehden UK Games Expo -katsaus

Tabletop Spirit UK Games Expo Preview

UK Games Expo -tapahtuma järjestetään 3.–5.6.2022. Jos haluat perehtyä tapahtumassa esiteltäviin peleihin, Tabletop Spirit -lehti on julkaissut 80-sivuisen katsauksen tapahtuman peleistä.

Katsauksen voi ladata täältä.

Cryo järjestää taas Maraconin

Oulussa pelataan, kun Cryo ry järjestää taas Maracon-tapahtuman Kaijonharjun nuorisotalolla. Maracon XLV järjestetään 10.–12.6.2022 ja ohjelmassa on roolipelejä, lautapelejä, korttipelejä, digipelejä ja muuta nörttitouhua koko viikonlopun ajan. Tapahtuma on pääsymaksuton, päihteetön ja kaikille avoin.

We Don't Play Any Euros -video

Sampsan pelaamaa

Hansa Teutonica Big Boxin kansi

Pelipöydän ehdoton kunkku on ollut jo pari kuukautta Hansa Teutonica. Tätä reittien rakentamiseen painottuvan europelin hankintaa suunnittelin pitkään, mutta Big Box -version julkaisun myötä uskalsin pelin hankkia. Meillä kun on kysyntää sellaisille hieman syvällisemmille europeleille, jotka eivät veny tuhottomasti, eivät tunnu kovin raskailta ja joissa olisi myös vuorovaikutusta.

Hansa kyllä täyttää nämä tarpeet erittäin hyvin. Erikoiskykyjen ja kauppareittien rakentamisen symbioosi on mekaanisesti hirvit­tävän kiehtova ja hyvin omaperäinen. En tarkemmin lähde avaa­maan peliä, sillä Hannun arvio tiivistää hyvin sekä pelin ytimen että sen hienoudet, se kannattaa käydä lukemassa. Ulkoasun kanssa olemme kuitenkin eri mieltä. Minun silmiini peli on luokattoman ruma ja tämä seikka oli pelin hankkimisen esteenä tovin. Onneksi parin pelin jälkeen ulkoasua harvoin edes huomaa ja ainakin kuvitus on selkeää, jotta pelitilanteet pystyy lukemaan kauempaakin.

Peli skaalautuu myös todella hyvin. Meillä pelit ovat olleet pääsääntöisin kolminpelejä ja peli toimii niinkin erinomaisesti. Emmekä ole pelanneet kuin vasta muutamia pelejä peruskartalla, kaikki muu lisäsälä on vielä odottamassa. Tutkittavaa pelin seurassa siis riittää. Tavaralle tulee varmasti tarvetta, sillä Hansa Teutonica on paras europeli, mitä olen vuosiin pelannut.

Menaran kansi

Uusi tuttavuus on ollut Menara, jota pääsin testaamaan joku viikko sitten. Kyseessä on tiivistetysti yhteistyönä pelattava Huojuva torni, jossa rakennetaan pylväiden ja pahvilautojen varaan korkeaa tornia. Omalla vuorolla suoritetaan tehtäviä, muun muassa siirrel­lään tai lisätään pylväitä sekä tornin kerroksia eri paikkoihin. Jos tehtävä onnistuu, vuoro siirtyy eteenpäin. Jos tehtävä epä­onnistuu (eli joku yksittäinen osa kaatuu ja sen saa vielä palautettua) tehtäväkortti lisää pelaajien tornin tavoitekorkeutta yhdellä kerroksella. Kun oikea korkeus saavutetaan ja joku lopetusehto täyttyy (pylväät, kerrokset tai tehtäväkortit loppuvat), pelaajat voittavat. Jos peli loppuu ja tavoitekorkeus on saavuttamatta, niin häviö koittaa. Vaikka todennäköisemmin peli loppuukin muiden pinoamispelien tapaan siihen, että torni rösähtää.

Menara yllätti positiivisesti. Mietin ennakkoon, että onko pelissä oikeasti yhteistyön tuntua, mutta pelissä täytyykin toimia aika vahvasti yhdessä, että voitto on mahdollista saavuttaa. Vuorot on suunniteltava tarkkaan erilaisia tehtäviä varten ja pelaajat voivat ottaa enemmän tai vähemmän riskejä tehtäväkorttien kanssa (kortteja on kolmen eri tasoisia) ja nämä yhdessä tekevät pelistä hyvin yhteisöllisen kokemuksen.

On peli intensiivinenkin, kun torni alkaa kasvaa kerros kerrokselta huterammaksi. Toisaalta olin yllättynyt, että torni pysyy pystyssä niinkin hyvin, eikä ensimmäisen pelin valmis torni ollut kovinkaan hutera. Tätä haluan pelata vielä lisää.

Lastenpeleissä uusi, tai uusvanha suosikki on Kanin loikka: Deluxe. Pelistä ilmestyi vaivihkaa uusi versio, joka ei muuta tavallista Kanin loikkaa hirveästi. Peruspelin tapaan tässäkin kiivetään pupu­figuu­reilla ylös mäkeä ja yritetään olla tippumatta matkalla ilmestyviin koloihin. Erikoisversio lisää matkan varrelle lisää esteitä – on myyrää, nousevaa siltaa ja pupuja linkoavaa aitaa. Lisäksi pelin graafinen ilme on päivitetty paremmaksi.

Vanhemman mielestä peli on edelleen toimiva, mutta 3- ja 5- vuoti­aisiin testipelaajiin uudet jipot iskivät lujaa. Heille peli tuntui taas jännittävältä ja on totta, että laudalla on nyt hieman enemmän säpinää kuin ennen. Onko uuden pelin hankinnalle tarvetta, jos vanha Kanin loikka lojuu hyllyssä? Todennäköisesti ei, vaikka ei uusi laitoskaan kallis investointi ole. Jos peliä ei vielä omista ja kaipaa helposti lähestyttävää lastenpeliä, niin silloin uuden version hankinta kannattaa.

Lautapelioppaan uudet jutut edellisen katsauksen jälkeen

Haluaisitko nähdä oman nimesi tällä listalla? Julkaisen mielelläni Lautapelioppaassa kaikenlaista lautapelisisältöä: peliarvosteluja, top-listoja, pelisuunnittelujuttuja, mitä ikinä mieleen tulee. Lue lisää Lautapelioppaan avustamisesta ja uusille avustajille luvassa olevista stipendeistä. Avustajia varten on nyt oma Telegram-ryhmä, johon voi liittyä. Listalla kerrotaan muun muassa tarjolla olevista arvostelukappaleista.

Lautapeliopasta voi seurata monissa eri kanavissa. Lautapeliopas löytyy Twitteristä ja Telegramista. RSS-syötekin löytyy. Jos haluat varmasti tiedon kaikista uusista jutuista heti kun ne ilmestyvät, Telegram on varmin kanava, jossa viestit eivät huku algoritmien jalkoihin.

Voit myös tilata Lautapelioppaan uutiskirjeen. Uutiskirje toimittaa Lautapelioppaan uutiskatsaukset suoraan sähköpostiisi.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Lautapeliblogien päivitykset

Lautapeliblogeja löytyy myös Lautapeliseuran blogilistalta ja lautapelijuttusyötteestä.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *