Kategoriat
Peliarvostelut

Shadows over the Empire

Valtataistelu käy kuumana Shadows over the Empire -pelissä. Kuka saa levitettyä vaikutusvaltaansa ja ehdokkaansa valtaistuimelle? Kickstarter-projektina julkaistu peli on tiukkaa valtataistelua.

Vuonna 2013 Kickstarter-projektina julkaistu Shadows over the Empire on oiva tekele. Kuningas on kuollut. Kun Asmidan valloitti Cardisin, valloittaja antoi käskyn uuden hallitsijan valitsemisesta. Entinen kuningatar yrittää saada oman poikansa kuninkaan paikalle käyttämällä vaikutusvaltaansa tukijoiden saamiseksi, rikkaat haluavat varmistaa että rahaa tulee entiseen malliin ja Asmidanin kirkko ei aio jäädä sivustakatsojaksi ja lähettää inkvisitionsa asialle. Kuka pääsee tavoitteeseensa? Vain yksi voi nousta valtaan.

Vaikutusvaltaa ja juonittelua

Shadows over the Empiren kansiPelin alussa valitaan jokaiselle pelaajalle yksi ryhmittymän johtaja, jota hyödyntämällä vaikutusvaltaa levitetään ympärillä oleviin henkilöihin. Vaikutusvaltaansa voi levittää vain vieressä oleviin henkilöihin tai tiettyjen korttien erikoisominaisuuksilla muualle. Pelaajalla on vuorollaan käytössä kolme toimintoa hahmoa kohti.

Hahmo levittää vaikutusvaltaansa viereisiin hahmoihin, jos ei ole kyseisen kierroksen aikana jo niin tehnyt tai kyseinen hahmo ei ole ollut vaikutusvallan levittämisen kohteena samalla kierroksella. Tätä merkitään hahmojen päälle laitettavalla vaikutusvaltamerkillä. Vaikutusvallan määrällä on kaksi sääntöä, jotka kannattaa ottaa huomioon kun kannattajia itselleen haalii.

Jokaisella ryhmittymällä on oma symbolinsa ja jokainen hahmo on yhden tai useamman ryhmittymän potentiaalinen kannattaja. Jokaisesta hahmojen välillä täsmäävästä symbolista laitetaan yksi vaikutusvaltamerkki vaikutettavalle hahmolle. Jos vaikuttaja on johtaja, hän voi vaikuttaa vain hahmoihin, jotka eivät ole ristiriidassa johtajan ryhmittymän kanssa. Johtajan seuraajat voivat ohittaa tämän ristiriidan. Johtajan vaikutusvallan piirissä olevat hahmot levittävät myös itse vaikutusvaltaansa eteenpäin johtajan hyväksi. Tyypillisesti ryhmittymän omia merkkejä saa laitettua kerrallaan korkeintaan neljä.

Toinen toiminto on erikoisominaisuuden käyttäminen. Hahmo voi kerran kierroksessa käyttää erikoisominaisuuttaan. Erikoisominaisuudet tekevät pelistä todellista valtataistelua. Ne saattavat lisätä vaikutusvaltaa, poistaa sitä tai estää erikoisominaisuuden käyttämisen. Pelissä täytyykin olla tarkkana, mitä erikoisominaisuuksia muiden johtajien seuraajilla on käytettävänään.

Kolmas toiminto on vuoron ohittaminen. Kun jokainen pelaaja on ohittanut vuoronsa, poistetaan vaikutusvaltamerkit hahmoilta, käännetään kortit takaisin pystyyn ja alkaa seuraava kierros. Kierroksen alussa käännetään pelin alussa kuvapuoli alaspäin olevia salaisia hahmoja ympäri niiden hahmojen vierestä, joihon johtaja on vaikutusvaltaansa jo levittänyt.

Peliä pelataan, kunnes jokin pelaajista on saanut kaikki vaikutusvaltamerkkinsä käytettyä tai kun jokin pelaajista hallitsee keskushahmoa, eikä yhtään konfliktia ole kierroksen lopussa käynnissä. Konflikti hahmosta syntyy silloin, kun yhdellä hahmolla on kahden tai useamman pelaajan ryhmittymän merkkejä päällään.

Monipuolinen ja taktista silmää vaativa peli

Pelissä on paljon hyviä elementtejä ja sen säännöt ovat suhteellisen yksinkertaiset. Pelin hienous tulee esiin korttien kautta. Niissä on monipuolisesti erilaisia erikoisominaisuuksia. Testipelien aikana tuli pariinkin otteeseen huomattua että kierroksen aikana voittoa juhliva pelaaja saikin takaisin useamman merkin pelipöydältä. Ketään ei päästetä valtataistelussa helpolla.

Vaikka äkkiä ajateltuna voisi kuvitella että peli kestää loputtomiin, niin peli loppuu tyypillisesti tunnissa. Useammalla pelaajalla kesto toki pitenee. Peliä voi pelata yhtä hyvin kahdella, kolmella tai neljällä pelaajalla. Suuremmassa ryhmässä tulee taistelun tuntua enemmän.

Pelillä on hyvä uudelleenpeluuarvo, sillä kortit asetellaan pöydälle satunnaisessa järjestyksessä. Ainoastaan johtajan ja keskushahmon paikka on määriteltynä. Pelistä on lisäksi olemassa vaikeampi versio, jota ei testien aikana pelattu. Kortteja ja hahmoja on niin paljon, että ihan heti peli ei käy tylsäki. Tämä peli vaatii paljon pelaamista, jotta siinä voi tulla hyväksi ja tietää, kuinka kaikki eri kortit toimivat.

Taide pelissä ei omaa silmääni miellytä, se on omanlaistaan eikä sinänsä huonoa. Pelin opettaa nopeasti, sillä sääntöjä on vähän. Kaikki erikoisominaisuudet löytyvät korttien teksteistä.

Kaksinpeli käynnissä. Kuva: Jürgen Mayer / BGG
Kaksinpeli käynnissä. Kuva: Jürgen Mayer / BGG

Faktat Shadows over the Empirestä

Suunnittelija:

Julkaisija: Artipia Games (2013)

Mutkikkuus: Pelin perusmekaniikat ovat helpot.

Onnen vaikutus: Tuurin vaikutus pelissä on vahva alussa tehtävän pelialueen muodossa. Se kuitenkin tuo enemmän vaihtelua kuin varsinaisesti vaikuttaa pelin kulkuun.

Vuorovaikutus: Vuorovaikutus pelissä on vahvassa osassa, pelaajat taistelevat jatkuvasti vaikutusvallasta.

Teema: Teema ei ole erityisen vahva. Samalla idealla voisi tehdä pelin vaikka lastentarhasta: kuka saa hoitotätin tekemään tahtonsa mukaan.

Uudelleenpelattavuus: Hyvä.

Kieliriippuvuus: Korteissa on paljon tekstiä.

Pelaajamäärä: 2–4

Pituus: 60–90 minuuttia

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *