Kategoriat
Peliarvostelut

Jambo

Afrikkalaisteemainen — olkoonkin, että pelin korteissa liihottaa eteläamerikkalaisia papukaijoja — kaupankäyntipeli Jambo on Kosmoksen kehutun kaksinpelisarjan helmiä. Rüdiger Dorn on onnistunut luomaan monipuolisen ja viihdyttävän kaksinpelin, joka yhdistelee europeliin keräilykorttipeleistä tuttuja ideoita.

Pelin idea

Jambon kansiJambo on korttipeli, jossa pelaajat ostavat ja myyvät erilaisia tavaroita kerätäkseen rahaa. Pelin loppu koittaa, kun toinen pelaajista saa 60 kultarahaa kokoon — viimeisen kierroksen jälkeen eniten rahaa kerännyt pelaaja vie voiton.

Pelin ytimessä on kaupankäynti. pelaamalla tavarakortteja pelaaja voi ostaa tai myydä tuotteita. Mitä isommista seteistä on kyse, sitä enemmän rahaa liikkuu. Säilytystilaa on rajallisesti, joten kannattaa harkita, mitä hankkii. Toinen kriittinen resurssi on kortit, joita saa lisää vain vähän ja muiden toimintojen kustannuksella.

Tavaroiden lisäksi pelaajilla on käytössään erilaisia erikoiskortteja, joilla pystyy edistämään omaa peliään ja tekemään tarvittaessa hieman kiusaa vastapelaajalle. Vuorovaikutusta pelaajien välillä on vähän, sillä kaupankäyntikin tapahtuu vain korttien kanssa.

Kokemus auttaa

Jambo on kokemattomalle pelaajalle hitusen hankala pala, sillä korttien ja parhaiden yhdistelmien tunteminen auttaa menestymään. Parin pelin kokemuksella kortit tulevat kuitenkin siinä määrin tutuiksi, että pelaamisesta tulee mukavampaa. Jos Jambosi on saksankielinen, Jambon korttien suomennoksista on varmasti apua.

Sinänsä pelin säännöt eivät ole vaativat, vaikka Jambo onkin selvästi Kosmoksen kaksinpelisarjan raskaammasta päästä. Peli on parhaimmillaan kahden kokeneen ja paljon pelanneen pelaajan välillä.

Lisäosa

Jamboon on olemassa Jambo Expansion -lisäosa, joka sisältää kolme moduulia. Ne tarjoavat pelaajille uusia mahdollisuuksia ja uusia tapoja voittaa. Jambo-fanille lisäosa tarjoaa lisää kivaa ja on helppo hankinta.

Suunnittelija:
Julkaisija: Kosmos, Rio Grande Games
Ilmestymisvuosi: 2004
Pelaajamäärä: 2
Pituus: 45 min

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

3 vastausta aiheeseen “Jambo”

Kommetti lisäosasta (numero yksi):
Koostuu kolmesta täysin erillisestä minilisurista, jotka voi ottaa käyttöön haluamissaan määrin.

Ensinnäkin voi ottaa käyttöön 1-3 lisätönöä, jotka tarjoavat 1-3 toiminnon hintaisia lisätoimintoja joita voi käyttää. Yhdellä toiminnolla voi siirtää tuotteen hinnanmuutosruutuun/pois siitä, jossa olevan tuotteen ostaminen on halvempaa ja myyminen kalliimpaa jokaista tuotekorteissa näkyvää samaa tuotetta kohti. Välillä tuntuu, että tällöin voi saada pikkaisen liiankin hyvän diilin, kun myy 3 samaa tuotetta sisätävän kortin, joka on buustattu. Kahdella toiminnolla voi muuntaa kaksi tuotetta yhdeksi mieleisekseen tuotteeksi. Kolmella tuotteella voi nostaa kolme korttia ja pitää yhden ja muut poistopinoon. Pariin näistä liittyy sääntö, jonka mukaan se kolmen ruudun lisämyyntitila maksaa entisen 6/3 sijaa 3/3. Tämä on useammankin kerran tuntunut liian halvalta ja olen silti pelannut vanhan säännön mukaan (tai sitten sopivasti soveltaen).

Toisekseen peliin tulee mukaan sudden death -voittoehto. Mikäli onnistuu haalimaan kaikki neljä korttia neljästä niin voittaa pelin suoraan. Vuoron lopuksi voi lunastaa yhden, mikäli kortin ehto täyttyy. Vielä on näkemättä se, että joku voittaisi tällä tekniikalla. Näiden olemassaolo kuitenkin antaa johdossa olevalle pelaajalle ylimääräistä painetta, mistä pidän.

Kolmannekseen peliin voi lisätä uusia ihmis/eläinkortteja. Pitää kuitenkin poistaa pelistä yhtä monta vanhaa kuin lisää uusia, jotta toiminto/tuotekorttien suhde pysyy sopivana. Tämä on ehkä rasittavin osuus ko. lisäosassa, sillä se lisää pelin alkuun ylimääräistä setup-aikaa. Lisäksi uudet toiminnot tuntuivat olevan vähäsen oudompia ja kun käytti niitä kaikkia kerralla, niin välillä jäi kaipaamaan peruspelin kortteja. Suosittelisinkin ottamaan max n. puolet niistä kerralla käyttöön, muutoin niiden suhde pakassa on vähän liian suuri.

Tähän kolmannen minilisurin ongelmaan tuon (kokonaan uuden) toisen lisäosan pitäisi tuoda ratkaisu, sillä se lisää sopivasti myös uusia tuotekortteja eikä tarvitse enää poistaa mitään.

Ainakin ilman lisäosaa pelattuani tuntui siltä, että vaikka kaksinpeleistä, korttipeleistä, keräilykorttipeleisä, europeleistä, teemasta ja muustakin pelissä pidän, ei peli sittenkään ollut minulle tehty. Itse asiassa muutaman pelin jälkeen alkoi kaivella sellainen tunne, että pelaankohan peliä jotenkin väärin, koska se tuntuu jotenkin kierolla tavalla väärältä koko ajan. Ehkä lisäosa auttaisi, ehkä ei. Tai ehkä tosiaan pelaan peliä väärin?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *