Kategoriat
Peliarvostelut

Who Stole Ed’s Pants?

Nimen perusteella Who Stole Ed’s Pants? on selvä päättelypeli, jossa tulee selvittää, kuka on katala syyllinen Edin housujen varkauden takana. Arvaus menee kuitenkin hukkaan, sillä päättelypelien täsmällisyydestä Who Stole Ed’s Pants? on kaukana.

Pelissä on kyllä tarkoitus selvittää syyllinen, mutta menetelmä on hieman toinen. Pelaajat syyllistävät toisiaan raskauttavalla todistusaineistolla ja pelin häviää ja varkaaksi tuomitaan kaikista eniten syyllisyyttä niskoillensa kerännyt pelaaja.

Pelin idea

Who Stole Ed's Pants? kansiEd-parka on itse niin tohkeissaan varkaudesta, ettei muista varkaan tuntomerkkejä. Tai ehkä kukaan ei edes vaivaudu kysymään Ediltä! Pelaajien tehtäväksi jääkin selvittää rikoksen faktat.

Koko ajan on joku käsitys rikoksesta: aika, paikka ja joku tuntomerkki syyllisestä. Jos faktat eivät miellytä, niitä voi vaihtaa. Vastaavia kortteja pelataan luonnollisesti muille pelaajille ja jos faktat vastaavat — rikos tehtiin seitsemän ja kahdeksan välillä, pelaajaparka jätti vakituisen keilavuoronsa väliin puoli kahdeksalta —, pelaaja saa pisteen syyllisyyttä.

Jos alkaa näyttää siltä, että on itse syyllistynyt rikokseen, täytyy tietysti muuttaa yleisiä faktoja hieman suotuisammiksi. Niin peli etenee, syyllistäminen ja faktojen muokkaaminen vuorottelevat tarpeen mukaan.

Jotta voisi esittää syytöksiä, täytyy olla todistaja ja riittävästi arvovaltaa. Yleisten faktojen vaihtaminen edellyttää riittävän uskottavaa todistajaa, toisten pelaajien syyllistäminen taas edellyttää kyseisen pelaajan todistajaa vahvemman todistajan käyttämistä.

Lopullinen syyllisyys

Kierros jatkuu, kunnes nostettavat kortit loppuvat. Silloin arvioidaan syyllisyys. Pisteitä kertyy sillä hetkellä hallussa olevien syyllistävien yksityiskohtien mukaan. Jokainen syylliseksi leimaava seikka lisää pisteitä nousevan kaavan mukaan. Yhdestä yksi piste, kahdesta kolme ja niin edelleen. Kahden kierroksen jälkeen eniten syyllisyyttä kerännyt on varas ja vähiten syyllinen urhea sankari, joka nappasi varkaan.

Who Stole Ed’s Pants? on varsin kaoottinen peli. Pitkän aikavälin suunnittelua on turha kuvitella tekevänsä, sillä tilanne muuttuu jatkuvasti. Strategioille ei ole tilaa, tärkeintä on kylvää todisteita mahdollisimman kattavasti joka puolelle. Tämän vuoksi Who Stole Ed’s Pants? jää lopulta hieman latteaksi kokemukseksi.

Suunnittelija:
Julkaisija: Eight Foot Llama
Ilmestymisvuosi: 2001
Pelaajamäärä: 3-4
Pituus: 60 min

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *