Kategoriat
Peliarvostelut

Harry Potter Tietopeli

On yleisesti tunnustettu totuus, että ikivihreä lisenssi, jolla on huomattava brändiarvo, on välttämättä tuotteiden tarpeessa. Lautapeli on kelpo tuote Harry Potter -brändin koneistolle siinä missä muutkin.

Harry Potter Tietopelin säännöt ovat kiitettävän yksinkertaiset. Jokaisella kierroksella yksi pelaajista lukee kortista kysymyksen, johon muut pelaajat vastaavat yhtä aikaa valitsemalla jonkun kolmesta vaihtoehdosta. Vastaukset annetaan laatoilla, jotka paljastetaan yhtä aikaa.

Oikein vastanneet saavat edetä radalla seuraavaan ruutuun. Kysymysvuoro siirtyy seuraavalle pelaajalle ja tätä jatketaan, kunnes joku vastaa kahdeksannen kerran oikein ja pääsee maaliin. Kierros pelataan loppuun niin että kaikilla on yhtä monta kysymysvuoroa ja mahdollinen tasapeli ratkaistaan pudotuspelillä.

Kysymykset on jaoteltu kahdeksaan nippuun eli jokaiselle elokuvalle on omat kysymyksensä. Käytetyt kysymykset riippuvat pisimmälle päässeen nappulan sijainnista eli jos joku on ruudussa neljä, kysymys liittyy Liekehtivään pikariin.

Harry Potter Tietopelin kansikuva

Kehnosti toteutettu peli

Tällaiset yhteen aihepiiriin perustuvat tietovisailut ovat suosittuja ja sinänsä mainio tuote faneille. Harry Potter Tietopelistä jää kuitenkin vähän paha maku, sen verran puolivillaisesti se on toteutettu.

Laatikko on – epäilemättä brändisyistä – aika iso pelin sisältöön nähden, samoin pelilauta. Pelin olisi voinut pakata aika lailla tiiviimpään boksiin. Lisäksi kun pelissä on erittäin tärkeää se, kuka aloitti, olisi kohtuullista liittää pelin osiin joku aloittajan osoittava nappula tai pahvilätkä.

Suurin ongelma komponenttien suhteen ovat ehdottomasti kuitenkin pelin kysymyskortit. Ne ovat pienenpuoleisia, eikä niille ole mitään järkevää säilytysratkaisua.

Pelin mukana tulee korttilaatikko ja siihen välilehdet eri leffoille – ihan näppärää, sinänsä, mutta kun laatikolle ei ole mukana kantta, kortit eivät pysy laatikossa säilytyksen aikana ja toisaalta pelin aikana laatikko on ahdas ja vaivalloinen käyttää. Tuplahuti: valittu ratkaisu ei toimi siis oikein mihinkään tarkoitukseen.

Olisipa tehty toisin. Kortit voisivat olla vähän isompia, pelin laatikko voisi olla korttilaatikon kokoinen, pelilauta korttilaatikkoon mahtuva pienempi rata ja koko peli helposti mukana kulkevan kokoinen.

Korttilaatikko, jossa on kortteja ja pahvisia välilehtiä osoittamassa eri elokuvia
Pahamaineinen korttilaatikko, joka on hankala pelattaessa ja hyödytön säilytyksessä. Kuva: Mikko Saari

Sopii Harry Potter -faneille

Vaikka pelin toteutus herättääkin tyytymättömyyttä, perheemme 11-vuotias Potter-fani innostui pelistä kovasti. Tosin – kun muutaman pelikerran jälkeen kyselin, miltä tuntuu kun lainatun arvostelukappaleen joudun palauttamaan, harmistus ei ollut suuri, peli ei lopulta ollutkaan ihan niin vetävä.

Harry Potterista innostuneille lapsille Harry Potter Tietopeli ajaa kuitenkin asiansa.

Säännöt ovat yksinkertaiset ja kysymykset sen verran helppoja, että pelaamiseen ei tarvita aikuisten apua ja kaikki leffat katsoneet saavat varmasti onnistumisen elämyksiä. Tasaväkisten pelaajien kesken peli voi jopa olla jännittävä.

Perhekäytössäkin peli toimii sikäli hyvin, että nuoremmat fanit voivat hyvinkin päihittää vähemmän aiheesta innostuneet vanhemmat – mutta jaksavatko vanhemmat arvailla Harry Potter -kysymyksiä, jos aihe ei kiinnosta, on sitten toinen juttu.

Englanniksi on saatavilla velhoteemainen Trivial Pursuit. Se lienee jonkun verran parempi peli kuin tämä, mutta vaatii toki kielitaitoa.

Harry Potter Tietopelin kysymykortti
Esimerkki ensimmäiseen elokuvaan liittyvästä kysymyskortista. Vastaus on merkitty suoraan vaihtoehtoihin, joten kyselijä ei voi itse vastata. Kuva: Mikko Saari

Faktat Harry Potter Tietopelistä

JulkaisijaLautapelit.fi (2019)

Mutkikkuus: Säännöt ovat erittäin yksinkertaiset. Lapsetkin voivat pelata peliä ongelmitta ilman aikuisten apua.

Onnen vaikutus: Paras Harry Potter -tietäjä voittaa, mutta koska kysymyksissä on vain kolme vastausvaihtoehtoa, arvailemallakin voi selvitä.

Vuorovaikutus: Ei ole, peli on silkkaa kilpajuoksua maaliin.

Teema: Harry Potter -elokuvat on syytä tuntea, jos pelissä haluaa pärjätä. Kirjojen lukeminenkin on eduksi, mutta osa kysymyksistä liittyy nimenomaan elokuvien kohtauksiin.

Uudelleenpelattavuus: Kysymyksiä on reilu sata elokuvaa kohden, eli jonkun aikaa saa pelata, ennen kuin kysymykset käyvät tutuiksi. Ennenpitkää niin kuitenkin käy.

Kieliriippuvuus: Jokaisessa joukkueessa on oltava vähintään yksi lukutaitoinen pelaaja (peli toki edellyttää tietoja, joita saadakseen on katsottava K12-elokuvia).

Pelaajamäärä: 2–4 joukkuetta.

Pituus: 15–30 minuuttia, huonoilla tiedoilla ja tuurilla voi venyä pidemmäksikin.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *