Kategoriat
Peliarvostelut

Trial by Trolley

Elämän arvon puntarointi on hirveää ja hauskaa. Kepeän pelin varjolla pääsee tutustumaan omiin arvoihinsa.

Raitiovaunuongelma on ikiaikainen eettinen dilemma. Kuvitellaan, että raitiovaunu kiitää mäkeä alas kiskoja pitkin. Tällä hetkellä kiskoilla on viisi ihmistä. Jos kuitenkin kääntäisit radan vaihdetta, niin raitiovaunu menisikin kiskoille, joilla on vain yksi ihminen. Vedätkö vivusta?

Trial by Trolleyn kansi

Tieto lisää tuskaa

Trial by Trolley tekee hirveästä eettisestä kamppailusta kepeän party­pelin. Kukin pelaajista on vuorollaan epäonninen raitiovaunu­kuski, jonka edessä rata haarautuu kahdeksi. Muut pelaajat ovat vaihtuvissa joukkueissa, ja koittavat saada kuskin valitsemaan vastustajien raiteen.

Aluksi oman joukkueen raiteelle pelataan jotakin hyvää, kaunista ja oikeaa. Esimerkiksi Pikkukylän rakastettu kirjastotäti ja Adoptoi­tavak­si menossa oleva kissanpentu.

Kummatkin joukkueet paljastavat korttinsa ja nyt kuskin korvan­taustaa alkaa todella rapsututtamaan. Valinta on tehtävä hetken kuluttua.

Sitä ennen pelataan kuitenkin vielä toiset kivat kortit omalle raiteelle ja yhdet ikävät kortit vastustajien raiteille. Ikäviä kortteja ovat muun muassa Linnunkokoisten moskiittojen erittäin lisääntymis­kykyinen parvi ja Tulevaisuudesta lähetetty robotti matkalla tappamaan äitisi.

Ja nyt kuskilla vasta tukalaa onkin! Toisaalta jotkin asiat raiteilla vaativat suojelua, kun taas toiset täytyisi hävittää.

Mutta vielä on yksi kikka jäljellä. Viimeisenä oljenkortena jouk­kueet pelaavat minne tahansa ominaisuuskortin. Tappaja­robotti onkin oikeasti vain kolme lasta toistensa olkapäillä trenssitakin alla! Rakastettu kirjastotäti onkin vain yksi klooneista!

Tästä lopullisesta moraalipohdintojen sekamelskasta kuski tekee lopullisen valinnan, ja jyrää toisen kiskon uhrit kuoliaaksi. Selviy­tyneen joukkueen jäsenet saavat pisteitä, ja joukkueet vaihdetaan seuraavalle kierrokselle.

Trial by Trolleyn kortteja
Okei, korruptoitunut poliisi on uhka, jonka ratikkakuski eliminoi mielellään. Mutta että oma äiti! Tämä äiskä tosin taitaa olla tuon poliisin kanssa mukana rikollisissa puuhissa… Kuva: Arto Leinonen

Toimiva peli, muttei kenelle tahansa

Peli rullaa eteenpäin hyvin ja toteuttaa asiansa mallikkaasti. Pelin luvataan sopivan jopa 13 pelaajalle. Itse olen pelannut tätä kahdeksalla, ja jo siinä kohtaa pelin kesto alkaa olla liian pitkä. Sääntöjen mukaan jokainen toimii kuskina kerran ja joukkueet vaihtuvat jatkuvasti. Täydellä pelaajamäärällä saattaisin itse hylätä pisteidenlaskun ja pelailla huvikseen niin monta erää kuin mielenkiintoa riittää.

Peli vaatii oikean pelaajajoukon ja tilanteen. Jos yhtään mietityttää, kannattaa pelata jotain muuta. Peli on lähtökohtaansa nähden tyylikkäästi toteutettu. Huumori on synkkää, muttei alistavaa.

Jotkin korteista ovat kuitenkin sellaisia, että pelaajien on hyvä tuntea toisensa. Esimerkiksi omien vanhempien kuoleman käsittely höpsön pelin pakottamana saattaa olla toisille kipeä kokemus.

A single kitten on its way to be adopted ja Robo-Hitler -kortit.
Kumpi painaa vaakakupissa enemmän? Söpö kisu vai robo-Hitler? Kaikki kuvien kortit ovat pelin pohjoismaisesta laitoksesta, eli englantia on syytä osata. Kuva: Arto Leinonen

Kepeän nettisarjakuvan kautta raskaaseen etiikkaan

Trial by Trolley on Cyanide & Happiness -nettisarjakuvan tekijöiden käsialaa. Sarjakuva perustuu yksinkertaiseen piirrosjälkeen ja synkkien vitsien lyhyisiin strippeihin. Tyypillisiä teemoja ovat ihmissuhteet, päihteet, kuolema ja seksi. Aiemmin heiltä on julkaistu lautapeli Joking Hazard ja tätä kirjoittaessani kolmas peli Master Dater kerää joukkorahoitusta.

Pelin kuvitus on hauskaa ja täysin sarjakuvan tyylille uskollista. Miinuspisteitä tuotannolle tulee rataa kuvaavasta laudasta, joka on tehty halvalla. Ohut lärpäke vääntyilee ikävästi, eikä palvele siksi tarkoitustaan korttialustana kauhean hyvin. Pelillinen merkitys on olematon, joten sen voi jättää poiskin.

Pelin pohjoismainen versio on täysin turha. Säännöt on kyllä käännetty suomeksi, mutta kortteja ei. Koska peli perustuu korteille ja niiden täsmällisille merkityksille, tulee kaikkien pelaajien osata englantia. 

Itselleni peli on siitä mielenkiintoinen, että kepeän lähestymistavan alla on kyse ihmiselämälle syvästi merkityksellisestä asiasta: arvoista ja niiden pohjalta tehtävistä valinnoista. Tällaisen pohdinnan edistä­minen pelin kautta on arvokasta, etenkin kun pelin tyyli sopii hyvin teineille ja nuorille aikuisille.

Pelilautalärpäke
“Pelilauta” on melko onneton lärpäke. Kuva: Arto Leinonen

Faktat Trial by Trolleystä

Suunnittelija:

Julkaisija: Skybound Tabletop (2020)

Mutkikkuus: Helppo partypeli.

Onnen vaikutus: Todella iso. Käteen sattuu joko sopivia kortteja tai sitten ei.

Vuorovaikutus: Merkittävä. Pelin tarkoituksena on keskustella oman joukkueen ja muun peliseurueen kesken.

Tee­ma: Teema on tietysti täysin järjetön eettinen dilemma, mutta kuskin näkökulmasta se toteutuu oikein hyvin. Muille pelaajille jää epäkiitollinen missio saada vastustajan hahmot tapetuksi.

Uudelleenpelattavuus: Kortteja on kattava määrä, mutta kyllä ne on alle kymmenessä pelikerrassa käyty läpi. 

Kieliriippuvuus: Merkittävä määrä englantia, myös Asmodee Nordicsin jakelemassa pohjoismaisessa versiossa.

Pelaajamäärä: 3–13.

Pituus: 30–90 min.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *