Kategoriat
Peliarvostelut

Quest for El Dorado: Heroes & Hexes

Quest for El Doradon ensimmäisessä lisäosassa mukaan astuvat sankarit ja demonit. Kenen sankari pelastaa päivän ja kuka hautautuu kirouksiin?

Quest for El Dorado pärjäsi Suomessa mainiosti sen voitettua Vuoden strategiapeli -palkinnon vuonna 2021. Lisäosien ilmestyminen oli siis hyvin todennäköistä, varsinkin, kun Ravensburger oli julkaissut ensimmäisen Heroes & Hexes -lisäosan jo muutama vuosi aiemmin. Nyt sama lisäosa on saatavilla myös suomeksi ja tätä Lautapelit.fi:n versiota koristaa peruspelin tapaan Vincent Dutrait’n kaunis kuvitus.

Yllättäen Heroes & Hexes ei tuokaan mukanaan hirveästi uusia korttipakkoja torille ostettavaksi, vaan se laajenee ennemminkin muihin suuntiin. Mukana tulee ikäviä, matkaa hidastavia kirouksia ja sitä nopeuttavia sankareita, mutta myös eläinapureita ja muuta pientä kivaa.

Quest for El Dorado: Heroes & Hexesin kansi

Kirottua!

Ilkeät demonit ovat lisäosassa vahvasti läsnä ja niitä tarjoavat matkan varrella näkyvät demoniruudut. Niihin ei liikuta normaalisti kortilla, vaan ruudun läpi kulkeakseen on nostettava kirous. Kirouksia on monenlaisia – osa estää hetkellisesti tiettyjen korttien tai laattojen käytön, toiset liikuttavat hahmoja laudalla ja joistakin saa pakkaansa turhia demonikortteja.

Uusien reittien varrella on myös alue, josta voi käydä palkkaamassa seikkailijan avukseen. Jokainen pelaaja voi saada yhden seikkailijan pelin aikana ja syykin on selvä – seikkailijat ovat aivan järjettömän voimakkaita. Kortit joko tarjoavat suurinumeroisia symboleita tai hurjia ominaisuuksia, kuten mahdollisuuden kiiveä vuorien yli, hamstrata luolamerkkejä tai torilaudan kortteja.

Apurit ovat pelin yksinkertaisin lisä. Kirousten tuomaa hitautta kompensoidaan antamalla pelin alussa jokaiselle pelaajalle ylimääräinen eläinapurikortti. Apuri on kuin parempi peruskortti, mutta sillä on myös erikoisominaisuus. Jos kortin tuhoaa, se toimii viimeisen kerran entistä voimakkaampana versiona, kuin joutsenlauluna ennen poistamista.

Lähikuva pelilaudasta, jossa punainen pelaaja on demonitunnelin vieressä.
Punainen pelaaja haluaisi oikaista tunnelin läpi, mutta silloin joutuu nostamaan useamman kirouksen. Kuva: Sampsa Ritvanen

Lisää vaihtelevuutta

Heroes & Hexesin tuomat muutokset ovat maltillisia, joten ne on melko helppo lisätä mukaan. Vaikka laatikon mukaan peli kestää lisäosan kanssa hiukan pidempään, niin itse en ole nähnyt kestossa mainittavaa eroa. Lisäosan sääntökirja on kuitenkin seitsensivuinen ja mukana on paljon uusia symboleita, joten ensimmäisille pelikerroille en sitä ehdottelisi. Harrastajien ja pelin tuntevien kanssa lisäosan voi helposti nakata mukaan jo heti kättelyssä.

Kiroukset tarjoavat sopivaa riskienhallintaa (oikaisenko ja saan läjän kirouksia vai menenkö pidempää reittiä?) ja pienen jännityselementin. Ne ovat myös eritasoisia. Turhan demonikortin saaminen on aika pieni harmi, mutta jos toinen pelaaja siirtää sinua kaksi askelta taaksepäin, voit joutua pakittamaan jonkun todella hankalan maaston taakse. Onneksi kiroukset eivät yleensä ole kovin kenkkumaisia, vaan lähinnä pientä kiusantekoa.

Sankarit ja heidän mahtipontiset voimansa taas lisäävät peliin sähköä. Korkeat odotukset voivat hieman latistua, jos oma sankari nousee pakasta monta kertaa väärään aikaan ja vastapelaaja ottaa ilon irti omastaan. Pieni lisätuurielementti on siis läsnä.

Lisäosan yksi parhaista lisäyksistä on yllättäen eläinapurit. Ne eivät vaadi suuria sääntöselityksiä ja nopeuttavat pelin alkua sopivasti. Tällaista lisää!

Neljä eläinapuria.
Kaikki pelaajat saavat alussa pakkaansa yhden apurikortin. Kuva: Sampsa Ritvanen

Kultaiset temppelit seuraavaksi?

Heroes & Hexes on siis oikein näppärä lisäosa ja sitä on helppo suositella peruspelistä pitäville. Mitään suuria mullistuksia se ei tuo, lähinnä lisää vaihtelua ja lisäpäätöksiä. Olisin ainoastaan toivonut vielä suuremman määrän ostettavia kortteja (neljän jo mukana tulevan lisäksi), jotta itse torilaudan staattista varastoa voisi muunnella joka pelin alussa.

Kovinta lisäkorttinälkää voi onneksi rauhoitella ostamalla lisäosan suoraan julkaisijalta. Tällöin sen mukaan saa promokortteja, ainakin siihen saakka kun niitä riittää.

Toivotaan, että lisäosien julkaisua jatketaan. Ravensburger on jo julkaissut The Golden Temple -sisarpelin. Sen tai jotain muuta uutta näkisin mielelläni myös Lautapelit.fi:n versiona tulevaisuudessa.

Kolme eri sankarikorttia pelilaudan vieressä
Sankareiden hakeminen yleensä kannattaa, sillä ne ovat hyvin vahvoja. Kuva: Sampsa Ritvanen

Faktat Quest for El Dorado: Heroes & Hexesistä

Suunnittelija:

Julkaisija: Ravensburger (2018), Lautapelit.fi (2021)

Mutkikkuus: Peli ei monimutkaistu liiaksi, mutta perheiden kanssa pelatessa kannattaa aloittaa ilman lisäosaa.

Onnen vaikutus: Sekä kirousten ankaruus että sankarien hyödylli­syys vaihtelee jonkun verran. Tuurin määrä pysyy kuitenkin maltilli­sena.

Vuorovaikutus: Pari kirousta antavat mahdollisuuden liikutella omia tai toisten pelaajien seikkailijoita. Muuten peli on yhtä vuoro­vaikut­teinen kuin aiemminkin.

Teema: Lisäosa nivoutuu peruspelin aarteenmetsästysteemaan hyvin. Ainoastaan demonit ovat perhepeliksi yllättävän pelottavan näköisiä.

Uudelleenpelattavuus: Kyllä tämä tuo vaihtelevuutta peliin. Kiroukset lisäävät peliin myös uudenlaisia haasteita.

Kieliriippuvuus: Joissain korteissa on tekstiä.

Pelaajamäärä: 2–4.

Pituus: 45–60 minuuttia.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Sampsa Ritvanen

Innokas lautapelaaja ja luokanopettaja Oulusta. Kammoaa pitkiä, useita tunteja kestäviä harrastajapelejä. Pitää erityisesti hieman raskaammista perhepeleistä ja testailee mielellään uusia lastenpelejä.

Yksi vastaus aiheeseen “Quest for El Dorado: Heroes & Hexes”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *