Kategoriat
Peliarvostelut
Kestosuosikki – yli 10 vuotta suosiossaKESTO- SUOSIKKI

Crokinole

Crokinole on alunperin kanadalainen peli ja vanhaa perua, vanhin tunnettu pelilauta on vuodelta 1876. Sittemmin peli on levinnyt laajemmalle. Varsinkin Spielfrieks-postituslistalla ja BoardGameGeekillä on ollut merkittävä vaikutus Crokinolen suosion kasvulle. Spielfrieks-listalta itsekin kuulin pelistä ensimmäistä kertaa.

Pelin  idea

Tilannekuva Crokinole-pelistäPeli on sinänsä melko yksinkertainen tarkkuuspeli, joka muistuttaa jonkin verran perinteistä koronaa. Pelilauta on noin 70 senttiä halkaisijaltaan oleva pyöreä puulevy. Levyä reunustaa ränni ja reuna. Keskellä on kiekonkokoinen syvennys. Sitä ympäröi kolme tasaisin välein olevaa kehää, joista ulommaisin on laudan reunalla. Sisimmällä kehällä on tientukkeena kahdeksan tappia.

Pelaajat istuvat vastakkain. Nelinpelissä vastatusten istuvat pelaajat muodostavat joukkuueen. Pelaajat lyövät puukiekkoja laudalle, tavoitteenaan kerätä mahdollisimman paljon pisteitä. Keskireikä on 20 pisteen arvoinen, kehät ulospäin 15, 10 ja 5 pisteen arvoisia. Peliä mutkistaa kuitenkin pakko osua vastapelaajan kiekkoon joka lyönnillä. Vain jos lauta on tyhjä vastapuolen kiekoista, saa yrittää suoraa osumaa keskelle.

Kun kaikki pelaajat ovat kiekkonsa lyöneet (yhteensä 12 kiekkoa joukkuetta kohti, eli kuusi tai 12 kiekkoa pelaajaa kohti), lasketaan pöydälle jääneistä kiekoista pisteet. Enemmän pisteitä kerännyt joukkue saa erotuksen verran pisteitä tililleen ja seuraava kierros voi alkaa. Peliä jatkuu sovittuun piste- tai kierrosmäärään asti — suosittu pelimuoto on neljä kierrosta tai 100 pistettä, kumpi ensin toteutuu.

Taktista kiekonsijoittelua

Ilmeinen vertailukohta on PitchCar. Molemmissa peleissä lyödään kiekkoja laudalla tarkkuusmielessä. Siinä missä PitchCar on hauskaa huvittelua, Crokinole on vaativa strategiapeli.

Lyönnitkin vaativat enemmän tarkkuutta ja taitoa. On suhteellisen helppoa poistaa vastapelaajan kiekko laudalta, mutta kun oma kiekko pitäisi pystyä jättämään mahdollisimman hyvälle paikalle. Vielä parempi on, jos pystyy poistamaan yhdellä lyönnillä monta vastapuolen kiekkoa. Biljardinpelaajat huomannevat biljardipöydän ääressä opittujen taitojen siirtyvän hyvin Crokinoleen.

Opettelemista siis riittää, ja sen takia peli jaksaakin viehättää pitkään. Yksittäinen peli on kohtalaisen nopea pelata ja uusintaeriä tulee helposti otettua useampiakin. Peliin jää nopeasti koukkuun, mutta mikäpä sen mukavampaa — kyllähän sitä kalliille pelille pitää käyttöä saadakin.

Laudan hankkiminen

Crokinole on melkoista välineurheilua. Pelilaudat maksavat reilusti yli sata euroa. Crokinole Companionsilta saa laudan noin 200 eurolla, sisältäen postikulut Saksasta. Korkea hintataso selittyy sillä, että laudan tarpeet jo yksin maksavat useamman kympin ja tekemiseen vaadittava työmäärä on melkoinen. Kummoiselle tuntipalkalle ei tuollakaan hinnalla siis pääse. Lauta toisaalta kestää käyttöä vuosikausia, kunhan vahaa pintaa uudestaan aina silloin tällöin.

Sinänsä laudan tekeminen ei ole erityisen vaikea projekti, jos puutyötaitoja ja -laitteita on käytettävissä. Vaivalloinen kuvaa projektia todennäköisesti paremmin kuin vaikea. Minun lautani on kotitekoinen ja pärjää vertailussa saksalaisten myymille laudoille. Lue ohjeet Crokinole-laudan valmistamiseen.

Kannattaa kokeilla, sen verran koukuttava peli Crokinole on.

Lue Crokinolen suomenkieliset säännöt.

Suunnittelija: kansanperinnettä
Julkaisija: useita valmistajia
Ilmestymisvuosi: 1800-luvun loppu
Pelaajamäärä: 2 tai 4
Pituus: 10-15 min

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

13 vastausta aiheeseen “Crokinole”

Kukas osaisi Crokinolen väsätä sopuhintaan? Kerran pääsin peliä pelaamaan niinkin eksoottisessa paikassa kuin São Paulon ainoassa pelikuppilassa. Mielellään toisenkin kerran pelaisin, ja mieluummin alle 15 000 kilometrin päässä. Vaikken tietysti sitäkään pahakseni pistäisi.

Sun täytyy tulla meillä käymään, vaatehuoneessa pönöttää Crokinole-lauta, jolla en olekaan päässyt varmaan pariin vuoteen pelaamaan.

Tähän täytyy huomauttaa, että itselleni esim. korona (tai minibiljardi) ei ole lautapeli. En ole koskaan pelannut tätä Crokinolea, mutta jutun ja kuvan perusteella en ole ihan varma myöskään tästä, että pitäisinkö tätä lautapelinä.

Se on lautapeli, koska se on arvosteltu Lautapelioppaassa? Crokinole on samaa sarjaa koronan kanssa, kyllä. Näkemyksemme on joustava, kyllähän täällä korttipelejäkin käsitellään lautapeliotsikon alla ihan sujuvasti.

Ja jos Crokinole ei ole lautapeli, onko sitten PitchCar?

Tuo PitchCar kysymys on hyvä, sillä samaa pohdin itsekin mielessäni. PitchCarin teemallisuus tekee ehkä siitä enemmän perinteisen lautapelin tyylisen kuin esim. korona, jossa ei ole mitään teemaa. Toki raja on häilyvä ja sinänsä sillä ei ole suurtakaan merkitystä. Lähinnä kommentoin siksi, että minulla on sellainen kuva, että yleensä ihmiset eivät miellä esim. koronaa lautapeliksi eivätkä ehkä siten myöskään Crokinolea.

Korttipelejä ja lautapelejä nyt on (erityisesti nykyisin) hyvin vaikea erotella toisistaan ja minusta toisaalta turhakin, koska molempia ainakin itse koen pelaavani samasta syystä ja molemmat tarjoavat samanlaista hupia.

Jep, ja minusta on turhaa erotella myöskään näppäryyspelejä. Korona, Crokinole, Jenga, kaikki käyvät minusta siinä missä modernit lautapelit, perinteiset lautapelit, uudet korttipelit, perinteiset korttipelit… Kai se raja menee jossain ulkoleikkien kohdalla.

Niin, seuraavaksi listalla pitää kai miettiä esim. mölkkyä (erit. sisäkäyttöön suunniteltu tupamölkky) ja petankkia… :P Ovatko ne näppäryyspelejä siinä missä Pitchcar & kumpp.? Tai kuka pohtii, kuka ei, minä en. Pääasia että on kivaa.

Korona kesällä ulkosalla on muuten ihan kivaa :)

onkohan kellään ideaa mistä tämän saisi halvimmalla uutena? Onko nuo lautapelit.fin myymälässä myytävät laudat standardeja vai “practise boardeja”?

Lautapelit.fi myy sekä pienempää harjoitus että oikeankokoista kisaversiota, hinta kohdillaan mihin tahansa myyjään verrattuna varsinkin jos pystyy itse hakemaan myymälästä ja laatu hyvä.

Peliä voin suositella aikuisille vaikka ei peleistä muuten olisi kokemusta, meillä noin 10 miehen porukasta kaikki ovat innostuneet pelistä. Nyt odotellaan ekoja SM-kisoja…

Pelin saatavuus on ollut Suomessa viimeisen vuoden ajan ihan hyvä, sillä Lautapelit.fi on myynyt muutamaa laadukasta pöytää (Ferti ja Vennerod) noin sadan euron hintaan. Nyt ovat kuitenkin pöydät kuulemma varastosta loppuneet, eikä uutta tilausta olla näillä näkymin tekemässä. Itse sain neuvoteltua Helsingin liikkeen varastossa olleen viimeisen näytekappaleen itselleni alennettuun hintaan.

Harmi sinänsä, koska peli on tosiaan niin hauska, että toivoisi sen saavan enemmän suosiota Suomessakin. Ilmeisesti kuitenkaan ei hirveästi ole laudoille ollut kysyntää, kun kerran uutta tilausta Lautapelit.fi ei ole tekemässä. Veikkaan kyllä, että näkyvyyskin on voinut olla aika heikkoa ja moni ei taida edes tietää tästä pelistä.

Laudan hankkiminen Suomeen vaatii siis melkein nyt tilaamista ulkomailta (ja se on kallista) tai pöydän rakentamista itse. Itse suosittelen kyllä satsaamaan pöydän laatuun, sillä peli on aivan erilainen laadukkailla pöydillä kuin jollain halvoilla väkerryksillä. Kalliille pöydälle tulee kyllä käyttöä, sen verran hauska peli on.

Saksasta saa myös laadukkaita lautoja. Itsellä on Wintersonne malli ja sillä homma luistaa hienosti. Lauta on iso ja painava, jämäkkää tekoa.

http://www.crokinole.de/produkte-preise.html

Kyllä noilla satasen laudoillakin varmaan hyvin pelailee silloin tällöin, en ole kokeillut sellaista.

Carrom-lauta olisi kanssa hieno joskus omistaa.

Hei Masa, en tiedä luetko näitä kommentteja kun viimeisestä on hieman aikaa. Olisi kuitenkin kiinnostanut että mitä vahaa käytät tuohon Wintersonne-lautaasi ja miten muuten hoidat sitä?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *