Uutiskatsauksessa esitellään Spiel des Jahres -voittajat vuosimallia 2019 ja Lautapelit.fi:n uusia julkaisuja.
Spiel des Jahres -voittajat 2019
Vuoden 2019 Spiel des Jahres -voittajat julkistettiin maanantaina 22.7.2019.
Pääpalkinnon voitti partypeli Just One, jossa yritetään yhteistyössä saada sanoja ratkaistua. Yksi pelaajista yrittää arvata oikeaa sanaa muiden antamien vihjeiden perusteella. Jippona on, että kukin vihje saa esiintyä vain kerran ja päällekkäiset vihjeet poistetaan ennen kuin arvaaja ne näkee.
Raadin mielestä peli oli hauska, kaikille sopiva partypeli. Pelillä on vetovoimaa: jos sitä pelaa julkisella paikalla, saa pian katselijoita, jotka luultavasti haluavat mukaan – ja voivat päästäkin, koska oppimiskynnys on niin matala. Peli on viestinnän iloa ja jättää pysyvän vaikutelman.
Kennerspielin voitti lintuaiheinen koneistonrakennuspeli Wingspan, jossa ihmetellään valtavaa määrää uniikkeja lintukortteja. Pelin teema on poikkeuksellinen ja vahvasti pelimekaniikan tasolla mukana.
Raadin mukaan peli on tuore, raikas ja kauniisti tehty: “lähestulkoon virheetön taideteos”, luonnehtii raati pelin tarttuvaa pelimekaniikkaa, suoraviivaista etenemistä ja tärkeiden päätösten tiuhaa tahtia.
Amul julkaistu
Lautapelit.fi:n kesän oma uutuusjulkaisu Amul on nyt tullut kauppoihin. Peli on Lautapelit.fi:n omaa tuotantoa ja jo nyt menestynyt oikein mukavasti, näkyvyyttä on tullut ja peli on saatua myytyä monille eri markkinoille: Gigamic tekee sen ranskaksi, Pegasus saksaksi, Playagame italiaksi ja Stronghold jenkkimarkkinoille englanniksi.
Amul sijoittuu muinaisen silkkitien maisemiin ja tarjoaa kaupankäyntiä yksinkertaisilla säännöillä, mutta monipuolisella korttivalikoimalla. Luvassa on kortinvärväystä ja kädenhallintaa: jotkut kortit pitää saada pöydättyä, osa taas pitää olla kädessä pisteytystä varten. Pelin vahvuuksiin kuuluu ehdottomasti pelaajamäärä, sillä peli toimii jopa kahdeksalla pelaajalla. 30–45 minuutin kesto tarkoittaa, että peli kilpailee samassa lokerossa kuin hyvin suosittu 7 Wonders.
El Dorado tulee uutena laitoksena – myös suomeksi
Reiner Knizia twiittasi 8.7.2019 The Quest for El Doradon tulevasta uudesta laitoksesta. Pelin kuvituksen tekee uusiksi Vincent Dutrait ja aikaisemman laitoksen pikkukortit vaihtuvat isompiin ja näyttävämpiin. Uuden laitoksen myötä peli ilmestyy monilla eri kielillä ja monilla markkinoilla ja lisäosiakin on suunnitteilla.
Julkaisijoiden joukosta löytyy myös Lautapelit.fi, joka julkaisee pelin pohjoismaisilla kielillä. Se on hieno juttu, sillä El Dorado on erinomainen pakanrakennus- ja kilpajuoksupeli, joka toimii niin vähän vaativampana perhepelinä kuin peliharrastajien kevyenä viihteenä. Julkaisua koordinoi 999 Games, joka julkaisee pelin hollanniksi. Peli ilmestyy alkuvuodesta 2020. Jotkut julkaisijat tuottavat pelin itse ja näitä versioita voi tulla myyntiin jo vuoden 2019 puolella.
Julkaisu on monessa mielessä melko poikkeuksellinen, alkuperäisellä julkaisijalla Ravensburgerilla kun ei ole paljoakaan tekemistä tämän uuden laitoksen kanssa. Aiheesta on laajempi selonteko BGG:ssä.
Diana Jones -ehdokkaat listattu
Gen Conissa jaetaan taas Diana Jones Award for Excellence in Gaming -palkinto, joka myönnetään henkilölle, tuotteelle, yritykselle, tapahtumalle, liikkeelle tai mille tahansa muulle asialle, joka on komitean mielestä parhaiten osoittanut erinomaisuutta peliharrastuksen parissa kuluneen vuoden aikana.
Tänä vuonna ehdolla ovat:
- Dungeons & Dragons: Art & Arcana -kirja, kuvitettu matka Dungeons & Dragonsin historiaan
- Holding On: The Troubled Life of Billy Kerr -lautapeli
- The Mind -korttipeli
- Star Crossed, roolipeli kielletystä rakkaudesta kahdelle pelaajalle
Mikon Ropecon-esitelmä on Youtubessa
Mikon Ropeconissa 2018 pitämä esitelmä Lautapelien pelimekaniikoista on vihdoin ja viimein julkaistu Ropeconin Youtube-kanavalla.
Lautakunta
Lautakunta on päässyt jo 50. jaksoonsa! Jakson aiheena on BoardGameGeek, yksi lautapeliharrastajien tärkeimmistä nettisivuista, mutta mitä kaikkea sieltä 1990-lukulaisen nettidesignin syövereistä oikein todella löytyykään? Käyttäjät zztap (Tuomo Pekkanen, Lautapelit.fi), miiru (Miira Hartemo, noppapotti) ja asaarto (Annika Saarto, Todellisuuspako) käyvät läpi BoardGameGeekiä sekä sen merkitystä omalle lautapeliharrastukselleen.
BGG:n ominaisuuksia ja sen ehkä vähemmän käytettyjä käteviä juttuja meille esittelee myös msaari (Mikko Saari, Lautapeliopas.fi).
Seuraava Lautakunta-jakso ilmestyy 5.8.2019.
Lyhyet
- The Spirit of Games on netissä ilmestyvä ilmainen lautapelilehti, josta ilmesty hiljattain jo viides numero ja samalla lehti täytti vuoden.
- Geoff Engelsteinin ja Isaac Shalevin Building Blocks of Tabletop Game Design : An Encyclopedia of Mechanisms on yli 500-sivuinen järkäle pelisuunnittelua, joka kokoaa yksiin kansiin satoja erilaisia pelimekanismeja, esittelee niiden hyvät ja huonot puolet ja antaa esimerkkejä peleistä, jotka käyttävät kyseistä mekanismia. Teos on tarkoitettu lähdeteokseksi pelisuunnittelijoille, opastukseksi aloittelijoille ja oppikirjaksi pelisuunnitteluopintoihin.
- Jos haluat käydä suomenkielistä lautapelikeskustelua netissä, helsinkiläiset lautapelaajat ovat perustaneet lautapeliaiheisen Discord-kanavan. Kanavalla on jo yli sata jäsentä, joten puhetta piisaa.
- Tällä hetkellä näyttää siltä, että Trumpin uhkaamat tariffit lautapeleille eivät toteudu ainakaan toistaiseksi: Trump suspends tariffs on board games and toys from China, for now anyway.
- Luckyhammers-pelistudio lopettaa toimintansa. Studio oli kehittämässä Terraforming Marsin digiversiota, jonka kohtalo jää toistaiseksi vähän auki. Työn alla oli myös Mansions of Madness: Mother’s Embrace, Mansions of Madnessiin perustuva yksinpeli. Luckyhammersin kohtaloksi koitui VR-pelien heikko menestys ja julkaisijakumppanin talousvaikeudet.
- Gloomhavenin PC-versio on saatavilla Early Accessina Steamista.
- Funko on perustanu Funko Games -osaston, jonka ensimmäinen pelisarja on Funkoverse Strategy Game, kuusi myös keräilijöille suunnattua peliä, joissa tunnetut Funko Pop! -hahmot taistelevat. Tarjolla on Harry Potteria ja DC Comicsia parina eri versiona, Tyttökullat ja Rick ja Morty. Lisätietoa BGG Newsin jutusta.
Kickstarter-pelit
Alla esiteltävät pelit ovat rahoitusta kerääviä Kickstarter-kampanjoita. Ennen kuin annat rahojasi Kickstarter-kampanjoihin, kannattaa tehdä vähän pohjatöitä. Lautapelioppaan Mitä huomioida Kickstarter-kampanjoita tukiessa -artikkeli on oivallinen aloituspiste.
Tähän on valikoitu mielestämme kiinnostavimpia ja parhaimpia kampanjoita, mutta mitään takeita ei näistäkään voi antaa.
Britannia on Lew Pulsipherin klassinen kevyt sotapeli Britannian historiasta. Pelin edellisestä julkaisusta on kymmenisen vuotta aikaa, joten on aika uudelle laitokselle. Uuden version julkaisee PSC Games eli Plastic Soldiers Company, joten muovifiguuria on tyrkyllä. Isompi houkutus on mukaan pakattu Duel Britannia, kaksinpelattava versio klassikosta. Vanhan pelin fanien toivomuksesta peliin on saatavilla myös pahvicounterit figujen lisäksi, mutta siitä saa maksaa 9 puntaa lisää.
Peli maksaa 65 puntaa ja päälle tulee 11–15 puntaa postikuluja. Toimitus on luvattu toukokuulle 2020 ja se on veroton. Kampanja löytyy täältä.
Copenhagen Roll & Write on kupongintäyttöversio Copenhagenista. Kuviot ovat samat: julkisivua täytetään käyttämällä samanvärisiä noppia ja väristä riippuvia muotoja. Toisten vuoroilla voi ottaa värinoppia, joilla saa täytettyä omia kykyratoja, joista aukeaa uusia erikoisvoimia.
Peli maksaa 25 dollaria Suomeen toimitettuna. Lisäostoina on tarjolla Copenhagenia ja Luxoria erilaisissa paketeissa. Toimitus on luvattu syyskuulle 2019 (tämä on ihan puhdas ennakkotilauskampanja) ja se on veroton. Kampanja löytyy täältä.
Enchanters: Odyssey on Enchantersin lisäri, jossa tarjolla on vaihtelevia aloitusvoimia, uusi yhteistyö- ja yksinpelimoodi ja kuusi uutta valtakuntaa, jotka tarjoavat uudenlaisia pelimahdollisuuksia yhdistettynä aikaisempiin osiin. Tarjolla on myös uudet painokset aikaisemmasta Overlords-lisäristä ja peruspelistä.
Pelissä suoritetaan tehtäviä ja ostetaan kortteja, joista muodostuu artifakteja – toiseen pinoon tulee esineitä (“Crossbow”) ja toiseen lumouksia (“of Darkness”), jolloin syntyy jatkuvasti vaihtuvia lumottuja esineitä (“Crossbow of Darkness”). Esineiden avulla sitten yritetään voittaa hirviöitä.
Pelkkä lisäri maksaa 30 dollaria, peruspelin ja edellisen Overlords-lisärin kanssa hinta on 55 dollaria ja ihan kaiken sisältävä paketti maksaa 136 dollaria. Toimitukset ovat verottomia ja maksavat enimmäkseen 10 dollaria, isoimmilla tasoilla 15 dollaria. Kampanja löytyy täältä.
Knights of Glory on luolaholvausta, bluffaamista ja onnenkoetusta. Pelissä koetetaan edetä pelilaudalla eteenpäin käyttämällä asekortteja. Muiden pelaajien on sitten äänestettävä uskovatko vai katsovatko. Jos pelaajat uskovat, pääset eteenpäin. Jos korttisi katsotaan, tarkistetaan bluffasitko valinnoissasi.
Perusmalli maksaa 25 dollaria, luksusmalli 45 dollaria. Luksusmallissa puiset pelinappulat on korvattu miniatyyreillä ja osa korteista pahvilaatoilla. Toimitus on luvattu elokuulle 2020, postikuluja tulee noin 15 dollaria. Kampanja löytyy täältä.
DinoGenics: Controlled Chaos on DinoGenics-pelin lisäri. DinoGenicsissä kehitetään omaa dinosauruspuistoa työläistenasettelulla. Lisärissä tulee mukana seitsemän uutta dinosauruslajia merellisellä teemalla – mukana on muun muassa plesiosaurus, megalodon ja ichthyosaurus.
Lisäri maksaa 34 dollaria, peruspeli 68 dollaria ja molemmat yhdessä 98 dollaria. Postikuluja tulee reilu kymppi lisärille ja reilu parikymppiä, jos mukana on peruspeli. Toimitus on veroton ja luvattu helmikuulle 2020. Kampanja löytyy täältä.
Dice Hospital: Community Care laajentaa arvostettua Dice Hospital -sairaalapeliä. Lisärissä on kolme erillistä laajennusta. City Expansionissa kerätään potilaita kaupungin kaduilta, Maternity Expansionissa sairaalaan tulee synnytysosasto ja Investments Expansionissa kehitetään ja päivitetään sairaalaa paremmaksi.
Pelkkä lisäri maksaa 39 puntaa toimitettuna. Peruspelin ja kaiken muun sisältävä paketti maksaa 99 puntaa postikuluineen. Toimitukset on luvattu kesäkuulle 2020 ja se on veroton, kävi Brexitissä miten tahansa. Kampanja löytyy täältä.
Watch on the Rhine: The Siegfried Line Campaign, 1944–45 on vanhan koulun heksa-ja-natteri–sotapeli, jossa kuvataan toisen maailmansodan loppuvaiheen operaatioita Luoteis-Euroopassa. Tekijät ovat kokenutta porukkaa – nuorimmalla on yli 35 vuoden pelikokemus – ja niinpä pelin teossa on huomioitu ikääntyvät pelaajat: perinteiset 1,4 sentin counterit on korvattu 1,9-senttisillä, joista tekstit erottuvat selvemmin ja joita on helpompi käsitellä vähän vapisevin sormin.
Peli maksaa 93 dollaria Suomeen toimitettuna. Toimitus on veroton ja luvattu maaliskuulle 2020. Kampanja löytyy täältä.
3 Years of War on Jay Littlen (Star Wars: X-Wing Miniatures Game, Blood Bowl: Team Manager) suunnittelema korttipeli 30-vuotisesta sodasta. Pelaajat yrittävät selviytyä pieninä herttuakuntina tai läänityksinä isojen imperiumien marssiessa pitkin poikin Eurooppaa. Turpiin tulee ihan satavarmasti, joten kysymys on vain siitä, kuka selviää höykytyksestä parhaiten.
Peli maksaa 75 dollaria Suomeen toimitettuna. Paremman diilin saa kun ostaa kuusi, jolloin hinta on yhteensä 275 dollaria. Toimituksen verottomuudesta ei ole tietoa. Kampanja löytyy täältä.
Trial by Trolley perustuu trolley problem -etiikkapulmaan: jos juna on ajamassa viiden ihmisen yli ja voit vaihdetta kääntämällä ohjata junan toiselle raiteelle, jossa se ajaa yhden ihmisen yli, pitäisikö niin tehdä? Peli on kerännyt jo miljoonapotin, koska sen tekijöinä on Cyanide and Happiness.
Pelaajat jaetaan joka kierros kahteen joukkueseen, joista kumpikin pelaa omalle radalleen kaksi viatonta uhria (“10-vuotias syöpäselviytyjä”, “kissanpentu koiran sylissä”), toisen joukkueen radalle jotain epämiellyttävää (“Nickelback”) ja lopuksi näitä kohteita voi vielä muokata korteilla (“tällä on parantumaton, tappava syöpä”, “kaikki tämän parhaat ystävät kuolevat huomenna onnettomuudessa”). Konduktööri valitsee sitten kummalle radalle vaunu menee ja sen joukkueen pelaajat saavat miinuspisteitä. Kun jokainen on ollut kerran konduktööri, vähiten miinuksia kerännyt voittaa.
Perusversio maksaa 37 dollaria Suomeen toimitettuna, Kickstarter-lisärin kanssa 52 dollaria ja luksusmallina 78 dollaria. Toimitus on veroton ja luvattu joulukuulle 2019. Kampanja löytyy täältä.
One Small Step on taas yksi avaruusohjelmapeli – näitähän riittää tällä hetkellä, varmaan kiitos Kuuhun laskeutumisen 50-vuotisjuhlan. Tässä Academy Gamesin pelissä ohjastetaan joko Yhdysvaltojen tai Neuvostoliiton avaruusohjelmaa työläistenasetteluna. Nelinpelissä toinen pelaajista hallitsee insinöörejä, toinen hallintoa.
Peli maksaa 65 dollaria. Toimitus on veroton ja luvattu joulukuulle 2019. Kampanja löytyy täältä.
Dice Throne Adventures on lisäri Dice Thronesiin ja yhteensopiva joko ykkös- tai kakkoskauden kanassa. Luvassa on yhteistyö- tai yksinpelikampanja, jossa kerätään loottia, päivitetään hahmoja ja kohdataan bosseja.
Lisäri maksaa 69 dollaria, all-in-paketti 340 dollaria ja siihen väliin on sitten tarjolla kaikenlaista. Toimituksia luvataan alkaen kesäkuussa 2020 ja ne ovat verovapaita. Postikuluja on luvassa kohtuullisesti. Kampanja löytyy täältä.
Robinson Crusoe: Escape from Despair Island on suomalaisen Niko Hutun suunnittelema Robinson Crusoe -teemainen peli. Pelin perusrunko muistuttaa aika lailla Port Royalia: omalla vuorolla tutkaillaan saarta ja onnenkoetusmekaniikalla nostetaan korttia vaaroja vältellen ja kerätään resursseja, sen jälkeen muut voivat ostaa nostamistasi korteista. Tavoitteena on tietysti päästä saarelta pois.
Olen nähnyt varhaisen version säännöistä ja työtä ne vielä vaativat, mutta pelin perusrunko näyttäisi aika toimivalta. Port Royalin ystävien kannattaa vilkaista.
Peli maksaa noin 32 euroa Suomeen toimitettuna. Toimitus on luvattu maaliskuulle 2020 ja se on veroton. Kampanja löytyy täältä.
SHASN on politiikka-aiheinen peli, jossa pelaajat tekevät eettisiä ja poliittisia valintoja ja saavat vastauksiensa perusteella resursseja, joilla voidaan sitten vaikuttaa äänestäjiin. Salajuonilla voi sabotoida toisten pelaajien menestystä ja ideologioita pitäisi rakennella.
Peli maksaa 59 dollaria yhdellä kampanjalla (USA 2020 tai Intia 2020), 89 dollarilla saa neljä kampanjaa (USA 2020, Intia 2020, Maapallo 2040 ja Rooma 40 eaa). Eri kampanjoissa on erilaisia valintoja tehtäväksi. Postikuluja on luvassa noin 30 dollaria. Toimitus on veroton ja luvattu kesäkuulle 2020. Kampanja löytyy täältä.
Etherfields on taas uusi miljoonaprojekti Awaken Realmsilta. Michał Oraczin suunnittelema peli on yhteistyö- tai soolopeli, jossa vaelletaan Etherfieldsin unimaailmassa. Luvassa on yli 50 tunnin mittainen kampanja kaikenlaista kummallista häröilyä, jota unimaailmassa voi kuvitella vastaan tulevan.
Core box maksaa 75 puntaa, miniatyyrien kanssa hinta on 117 puntaa. Kertapostituksena joulukuussa 2020 postikuluja tulee 19 puntaa, kahdessa erässä (peruspeli maaliskuussa 2020, lisäjutut joulukuussa) postikuluja tulee 27 puntaa. Verovapaudesta ei sanota mitään. Kampanja löytyy täältä.
Margraves of Valeria on kädenrakennusta ja työläistenasettelua monista muista peleistä tutussa Valerian fantasiamaailmassa. Pelissä on monikäyttöisiä kortteja, joita voi käyttää neljällä eri tavalla ja laudalle pelattavat työläiset ovat yhteisiä. Kuvitus on Mihajlo Dimitrievskin käsialaa.
Peli maksaa 64 dollaria Suomeen toimitettuna. Toimitus on veroton ja luvattu huhtikuulle 2020. Kampanja löytyy täältä.
Rush M.D. on Kitchen Rush -kokkipelin sukulainen – nyt vain kokkaushommien sijasta yritetään pitää potilaita elossa sairaalassa. Peli on reaaliaikaista sähellystä, jossa jokaisella pelaajalla on lääkäriä kuvaava tiimalasi työläisenä. Kun hiekka on valunut, tehtävä on tehty ja voi siirtyä seuraavaan hommaan. Lisäksi on neljä yhteistä sairaanhoitajatiimalasia, joita kaikki pelaajat voivat käyttää. Jotkut tehtävät taas edellyttävät pienten puukiekkojen pikkutarkkaa siirtelyä pinseteillä.
Peli maksaa 55 dollaria ja noin 15 dollarin postikulut päälle. Toimitus on veroton ja luvattu joulukuulle 2019. Kampanja löytyy täältä.
BattleTech on klassikkopeli taistelevista jättiläismecheistä. BattleTech: Clan Invasion on jatkoa aiemmin ilmestyneelle BattleTech: A Game of Armored Combat -setille ja sisältää viisi klaanien OmniMech-robottia (Executioner, Timber Wolf, Nova, Grendel ja Adder). A Game of Armored Combatia ei kuitenkaan tarvita tämän pelin pelaamiseen.
50 dollarilla saa Clan Invasionin, sen lisäksi on sitten todella mittava valikoima erilaisia pledgejä ja lisäostoja. Toimitus on veroton ja luvattu maaliskuulle 2020. Kampanja löytyy täältä.
Outpost 18 on mikropeli kahdelle pelaajalle. Vain 18 kortilla käydään kamppailua asteroidivyöhykkeen hallinnasta.
Peli maksaa noin 9 euroa Suomeen toimitettuna. Reilulla 40 eurolla saa nahkakansiin pakatun luksusmallin. Toimitus on Kanadasta, eli luksusmallista joutuu maksamaan veroja, halvempi malli tullee verotta. Toimitus on luvattu joulukuulle 2019. Kampanja löytyy täältä.
Mikon pelaamia
Pitkään odotettua herkkua saatiin vihdoin pöydälle, kun Pax Pamirin upea 2nd Edition saapui. Ehdin jo myydä ykkösedikan alta pois aikaa sitten, joten jännittihän tämä nyt vähäsen – mutta kaikki todistusaineisto viittasi kyllä siihen suuntaan, että kakkonen on selvä parannus ykköseen verrattuna. Näin sitten olikin: lyhyesti tiivistettynä kakkoslaitos on joka suhteessa edeltäjäänsä parempi.
Ensimmäisenä huomio kiinnittyy tietysti siihen, miten hyvän näköinen peli tämä kakkoslaitos on. Kaikki on todella tyylikästä, näyttävää ja myös toimivaa. Parannus ensimmäiseen laitokseen on tuntuva.
Itse pelikin toimii hyvin. Ykköslaitosta pelanneiden on karistettava mielestään sääntöjä, jotka pelistä on poistettu – muutamassa kohdassa on kriittisiä eroja – mutta jos tyhjästä lähtee opiskelemaan, kakkoslaitos on paljon suoraviivaisempi. On siinä omat kiemuransa edelleen, sääntöfoorumilla tapahtui melkoista vilkastumista kun ensimmäiset pelit alkoivat saapua, mutta aika iso osa sääntökysymyksistä näyttäisi liittyvän yksin- tai kaksinpeleissä käytettävään Wakhan-bottiin, joka onkin aika kiemurainen juttu kyllä.
Monessa kohtaa on oiottu mutkia todella hyvin. Esimerkiksi kriittisten Topple-korttien vaikutukset olivat ykköslaitoksessa vaikea hahmottaa, kun tarkistuksen tulos riippui monesta asiasta. Nyt Dominance Checkeiksi nimetyt tarkistukset voittaa se taho, jolla on eniten palikoita laudalla, kunhan niitä on vähintään neljä enemmän kuin muilla. Kun palikoille on selkeä laatikko, jossa ne pysyvät siististi rivissä, tilanteen tarkistaa koska tahansa sekunnissa ilman laskemista.
Menetettiinkö jotain? No joo, ehkä joku tuostakin mutkikkuudesta nautti, mutta minusta tässä katosi lähinnä pelaajien kuormittavaa laskentaveroa. Vaikka Dominance Checkin tarkistus onkin yksinkertaisempaa, itsensä navigoiminen tilanteeseen, jossa oikea taho voittaa Dominance Checkin ja itse on voitolla ja saa parhaat pisteet, on edelleen todella vaikeaa. Nyt vain ei kulu ajatustyötä puitteisiin, vaan ajattelun voi keskittää olennaisuuksiin.
Siinä onkin opettelemista, ensimmäinen peli päättyi pisteisiin 8-2-0-0, itse olin nollilla kun afgaanikollega vakoilumestari-Ville ei auttanut afgaaneja saavuttamaan johtoasemaa – koska se olisi tuonut minulle enemmän pisteitä – ja kaikki kolme Dominance Checkiä epäonnistuivat. Silloin eniten nappuloitaan peliin saanut pelaaja vie pisteet ja kas kummaa, se oli joka kerralla Ville. Rumasti jäin siis nollille. Revanssia on saatava.
Toinen kiehtova ja vaativa uutuus on ollut Conflict of Heroes. Olen haeskellut yksityiskohtaisempaa sotapeliä, jolla pääsisi vähän syvemmälle kuin Memoir ’44:llä ja Combat Commander: Europe tuntui aikaisemman kokemuksen perusteella vähän turhan raskaalta ja pitkältä. Conflict of Heroesia kehuttiin ja onnistuin löytämään BGG:n markkinapaikalta kohtuullisen diilin, johon sisältyi Awakening the Bear! – Operation Barbarossa 1941 ja Guadalcanal – The Pacific 1942, eli luvassa on itärintamaa ja Guadalcanalin taisteluja.
Olemme nyt aloitelleet itärintaman parissa, koska siellä pääsemme ottamaan vähän loivemman oppimiskäyrän. Ensimmäiset skenaariot sisältävät vain muutamia jalkaväkiyksiköitä ja uusia sääntöjä tuodaan peliin skenaario kerrallaan. Se on hyvä, koska oppimista tässäkin riittää. Perusrunko tuntuu kuitenkin ihan tolkullisen monimutkaiselta, joukkojen aktivoiminen ja tulitaistelut jalkaväellä sujuvat jo ihan mukavasti. Seuraavaksi päästään sitten korkeuseroihin, kranaatinheittimiin ja mitä vielä, ennen kuin lopulta luvassa ovat ajoneuvot.
Toistaiseksi jalkaväessä on ollut riittävästi pohtimista. Conflict of Heroes on melko yksityiskohtainen, mutta etenee silti muutaman skenaarion pelaamisen jälkeen jo varsin mukavasti. Menestyminen vaatii taktista silmää, sillä esimerkiksi jalkaväki on melko tehotonta – paitsi päästessään lähelle, mutta silloin haasteeksi muodostuu päästä lähelle ilman että vastapuoli ehtii ampua ensin. Odotamme mielenkiinnolla etenemistä vielä monipuolisempiin tilanteisiin.
Svea Riken kanssa taisi tulla uusi ennätys: pisin kirjattu kahden pelikerran välinen aika. Edellinen pelikerta oli kesällä 2001. Viime vuonna Lautapelaamaan-tapahtumasta napattu peli saatiin nyt vihdoin pöydälle, kun sain aikaiseksi kirjoitella tapahtumakortteihin suomennokset. Innokkaita pelaajia löytyi kyllä, poikani on viime aikoina perehtynyt suurella innolla Kustaa Vaasan suvun vaiheisiin ja siihenhän tämäkin peli liittyy olennaisilta osin.
Lopputulema oli jokseenkin odotusten mukainen: kolmas, vapauden aika, oli silkkaa sotaa Venäjää vastaan ja luonnollisesti joka ikinen sota hävittiin. Niinpä johtamani suku lopetti pelin tyystin ilman läänityksiä, hallitsimme vain kourallista linnoja, josta sai muutaman säälipisteen – vaan eipä pelin voittanut Gripin suku sekään suurilla pisteillä juhlinut. Peli antaa voittajan pisteiden perusteella loppulausunnon saavutuksista ja sen mukaan Gripin suvun vesat muuttivat uuteen maailmaan ja katosivat sinne, jolloin suvun nimi painui piakkoin unholaan.
Svea Rike on monessa mielessä hyvin vanhanaikainen peli, mutta puutteistaan huolimatta se on elämyspelinä aivan kelpo – pitää vain hyväksyä se, että turpiin tulee ja yllättäviä – yleensä ikäviä – asioita tapahtuu jatkuvasti. Suomen historiaa läheisesti liippaava teema ja historiallisten yksityiskohtien runsaus tekee pelistä silti omalla tavallaan kiinnostavan. Ruotsin suurvaltahistoria on värikäs aihe, josta saisi kyllä monenlaisia kiinnostavia pelejä tehtyä.
Planet on Lautapelit.fi:n uusia suomennosjulkaisuja, alunperin Blue Orangen peli viime vuodelta, joka varmasti herättää huomiota komponenteillaan. Pelaajat rakentavat omia planeettojaan keräämällä erilaisia maastoja kuvaavia laattoja ja yrittävät sitten saada omalle planeetalleen eläimiä, joilla on tietyt vaatimukset elinympäristöjen suhteen.
Pelin näyttävä jippo on, että laatat asetellaan magneeteilla kaksitoistatahokkaan pinnalle. Kyse ei kuitenkaan ole pelkästä ulkonäkökikkailusta, vaan ratkaisulla on pelillistäkin arvoa: tahokkaan pinnalla olevat viisikulmiot ovat tiuhaan yhteydessä toisiinsa, mikä tekee pelistä mutkikkaan, eläimet kun ovat tarkkoja siitä, millaisen alueen vieressä oma elinympäristö on tai ei ole.
Parin kaksinpelin perusteella Planet on aivan kelpo perhepeli, mutta kärsii hieman identiteettikriisistä: sitä voi pelata myös aika analyyttisesti, jolloin peli vähän hyytyy siihen, kun kaikki tenttaavat vuorotellen toisiltaan, mitä kunkin planeetan pinnalta löytyy ja millaisia tuloksia kukin kierrosten aikana saa. Jos samaan peliin eksyy rennomman ja tiukemman pelityylin edustajia, tulos voi olla hermojaraastava. Rennosti pelattuna tämä on minusta kuitenkin aika hauska peli.
Pelasimme myös Exit: The Game – The Catacombs of Horrorin, eli uuden isomman Exit-pelin. Kahden tavanomaisen Exitin kokoisesta paketista löytyvä peli tarjosi tuplamäärän haastetta ja pelasimmekin pelin kahdessa erässä – keskellä on näppärästi suvantokohta, josta peli on helppo pätkäistä kahdeksi istunnoksi.
Haastetta riitti, onhan boksin vaikeustaso 4,5/5. Pulmat olivat kuitenkin kiinnostavia eivätkä turhauttavia ja varsinkin lopun rituaali oli todella hauskaa pähkäiltävää. Tälle boksille siis lämmin suositus, jos vähän vaikeammat pakohuonepelit kiinnostavat.
Pelihaaste
Pelihaasteeseen kirjataan suorituksia vuoden aikana. Aiemmin suoritetut kohdat: 4, 8, 16, 26, 29, 34, 47, 48; 30; 24, 35; 1, 19; 31, 39, 46; 21, 37, 38; 7, 40, 42; 13.; 11, 49; 10, 33; 2, 15; 12.
18. Palkittu peli: Wingspan – Arvelinkin, että Kennerspiel des Jahres voisi mennä tähän osoitteeseen, joten varasin paikkaa – ja olin oikeassa.
36. Pelin sääntökirjassa on yli 20 sivua: Conflict of Heroes: Awakening the Bear – Varsinainen sääntökirja on vähän yli 20 sivua, joten sotapelien mittapuulla mikään hirveä sääntöjärkäle Conflict of Heroes ei ole, mutta on tässä silti aika lailla opettelemista.
41. Tositapahtumiin perustuva peli: Pax Pamir 2nd Edition – Pelatessa nuoriso kyseli, että kukas tämän Afganistanin konfliktin sitten itse asiassa voitti. Sepä olikin hyvä kysymys se, vastaus lienee edelleen vähän auki…
44. Pelin nimessä on väri: Azul: Stained Glass of Sintra – Sininen väri on pelissä huomattavasti pienemmässä osassa kuin alkuperäisessä Azulissa, mutta tähän peli kelpaa silti.
Tulevat lautapelitapahtumat
- 26.–28.7.2019 järjestetään Ropecon Helsingin messukeskuksessa. Ropeconin työvoimahaku on parhaillaan auki.
- 27.7.2019 pelataan Ropeconissa Catanin SM-turnaus. Lisätiedot Lautapeliseuran foorumilta.
- 27.–29.9.2019 järjestetään Lautapelaamaan Helsingissä ostoskeskus Redissä.
- 23.–24.11.2019 tapahtuu Tampereella Tracon Hitpointin merkeissä. Luvassa on lauta-, kortti-, miniatyyri- ja roolipelejä kaikenlaisille harrastajille aloittelijoista kokeneisiin. Liput tulevat myyntiin maaliskuussa Tampere Kuplii -tapahtumassa, verkkokauppa avataan 14.9.2019. Tapahtuman nettisivut. Tracon Hitpoint Facebookissa.
- 31.12.2019 asti Kansalliskirjaston Galleriassa on esillä Nopista bitteihin -näyttely, joka esittelee 200 vuotta suomalaista pelihistoriaa. Näyttely Kansalliskirjaston sivuilla.
Lautapelioppaan uudet jutut edellisen katsauksen jälkeen
- Copenhagen on Lautapelit.fi:n julkaisema leppoisa laattojenasettelupeli.
- Tummple! on helppo ja vaivaton torninrakennuspeli.
- Inis on suosittu kelttiteemainen ukkoja kartalla -peli.
Lautapeliopasta voi seurata monissa eri kanavissa. Lautapeliopas löytyy Facebookista ja Twitteristä. RSS-syötekin löytyy.
Lautapeliopas löytyy myös Telegramista. Seuraamalla Lautapelioppaan Telegram-kanavaa, saat tiedon uusista julkaisuista välittömästi julkaisun jälkeen. Telegramissa päivitykset eivät huku algoritmien jalkoihin.
Lautapeliblogien päivitykset
- Korttikuningas ennakkovilkaisi Jäistä kuolemaa.
- Samassa pelissä oli mukana myös Todellisuuspaon Kaitsu, joka teki oman juttunsa Jäisestä kuolemasta.
- Todellisuuspako arvioi Azul: Stained Glass of Sintran.
- Korttikuninkaassa esiteltiin LAMA.
- Lautapelihelvetti perehtyi Vital Lacerdan Escape Planiin.
- Todellisuuspaossa arvioitiin Dawn of Peacemakers.
- Todellisuuspako esitteli, miten Descent: Journeys into Darkness toimii perhepelinä.
- Mitä pelataan kävi UK Game Expossa ja haastatteli mm. Ben Maddoxia ja Paul Grogania.
- Pöydällä noppaili Yatzyn parissa.
3 vastausta aiheeseen “Uutiskatsaus 22.7.2019: Spiel des Jahres -voittajat 2019”
Kiitos “Building Blocks of Tabletop Game Design : An Encyclopedia of Mechanisms”-vinkistä! Suoraan kustantajalta tilattuna tämä oli mielestäni poskettoman halpa 500 sivun tiukkaan asiasisältöönsä nähden, pehmeäkantisena vain 53 puntaa, ei postikuluja! Odotin jotain sataa taalaa plus postit…
Linkki:
https://www.crcpress.com/Building-Blocks-of-Tabletop-Game-Design-An-Encyclopedia-of-Mechanisms/Engelstein-Shalev/p/book/9781138365490
Kiitos Jarmo, olipas hyvä diili! Suomalaisista kaupoista näkyi olevan noin 70 euron luokkaa, tämähän oli ihan tuntuvasti halvempi hinta.
Olipas myös nopea toimitus CRC Pressiltä! “Building Blocks of Tabletop Game Design” saapui tänä aamuna DHL:n kuriirilla suoraan kotiovelle, kuusi päivää tilauksesta. Ja tämä oli siis ilman postikuluja! Täytyypä alkaa seurata heidän muitakin julkaisujaan.