Kategoriat
Peliarvostelut

Ubongo Extreme

Vuoden perhepeliksi vuonna 2007 Suomessa valittu Ubongo on saanut jo useamman jatko-osan. Ensimmäisenä ennätti monimutkaisempi Ubongo Extreme, joka vaikeuttaa peliä tuntuvasti siirtymällä neliöistä kuusikulmioihin.

Pelin idea on muuten sama, tiimalasin hiekan valuessa erimuotoiset palikat pitää saada laudalle juuri oikealla tavalla.

Ubongo Extremen kansi

Lisää haastetta

Monimutkaisemmat palikat mutkistavat peliä juuri sopivasti. Mikäli tavallinen Ubongo tuntuu liian helpolta, Extreme antaa mukavasti lisähaastetta. Tiimalasi on aikaisempaa pidempi ja kokenut Ubongon pelaaja saattaa kolmen palan puolta testattuaan erehtyä pitämään peliä helppona, mutta neljän palikan puolella voi tulla yllätys, kun peli onkin tuntuvasti aikaisempaa haastavampi ja tehtävät jäävät useammin tyystin ratkaisematta.

Vaikeustaso on siis kohdallaan. Kolmen palan puolella käyttäisin ehkä hieman lyhyempää tiimalasia, mutta neljän palan puoli on mukavan haastava.

Jos Extreme tuntuu kuitenkin liian helpolta, lisähaastetta löytää Bézier Gamesin Ubongo Extrem Craxy Expansion -lisäosasta, jonka voi tulostaa ja askarrella kokoon itse. Se sisältää 70 uutta korttia, joissa on vielä vaikeampia viiden palan haasteita.

Ubongo Extreme

Suoraviivaisempi pisteenlasku

Palikoiden muodon jälkeen olennaisin uudistus on pisteenlaskussa. Extremen tapa hoitaa pisteenlasku ja lisätä voittajan selvittämiseen ripaus tuuria on suoraviivaisempi ja pienemmässä roolissa kuin Ubongossa.

Pussissa on jalokiviä, joiden pistearvot vaihtelevat yhdestä neljään. Kaikki pelaajat, jotka ratkaisevat tehtävän saavat pussista sokkona jalokiven. Sen lisäksi ensimmäisenä ratkaissut saa kahden pisteen arvoisen jalokiven ja toisena ratkaissut yhden pisteen jalokiven.

Tämä kaikki käy erittäin nopeasti, on yksinkertaista selittää ja tuottaa halutun tuloksen. Tämä malli on sittemmin omaksuttu myös tavalliseen Ubongoon.

Nopea ratkoja voittaa todennäköisemmin, mutta tuurilla on sopivasti merkitystä, jotta voitto ei ole sittenkään aivan varma. Toki tasaisessa pelissä voitto ratkeaa täysin tuurilla, mutta Ubongossa voittaminen ei ylipäätään ole niin tärkeää kuin ne pienet voitot, joita saa kun ratkoo tehtäviä.

Faktat Ubongo Extremestä

Suunnittelija:

Julkaisija: Kosmos (2007), Competo (2008)

Mutkikkuus: Säännöt ovat edelleen hyvin yksinkertaiset ja suoraviivaiset, mutta pelaamisessa on riittävästi haastetta.

Onnen vaikutus: Pisteytyksessä on pieni tuurielementti, mutta taitavampi pelaaja vie silti voiton. Pisteytys tasapainottaa pieniä taitoeroja mukavasti.

Vuorovaikutus: Yksinäistä keskittynyttä puurtamista.

Teema: Abstrakti, epämääräinen Afrikka-teema jatkuu.

Uudelleenpelattavuus: Tehtäviä on sen verran runsaasti, että pelattavaa riittää pitkään.

Kieliriippuvuus: Ei vaadi lukutaitoa.

Pelaajamäärä: 2–4.

Pituus: 20–30 minuuttia.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Yksi vastaus aiheeseen “Ubongo Extreme”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *