Kategoriat
Peliarvostelut

Ubongo Junior

Ikä: 5+. Ubongon pulmapähkinöitä pääsee ratkomaan myös pienten lasten kesken, nyt vain asetellaan eläinlaattoja ja vähän pienemmälle alueelle.

Ubongo Junior ei keksi pyörää uudelleen, vaan luottaa vanhan koulukunnan taktiikkaan. Eli kun ottaa jonkun vanhan pelin (tässä tapauksessa Ubongon), karsii siitä ylimääräisen ja helpottaa peliä vähän, saadaan aikaan hyvä lastenpeli.

Mitäpä sitä hyväksi havaittuja kikkoja vaihtamaan, kun ne kerran toimivat. Ubongo Junior onkin ihan hyvä valinta polyominopulmailusta pitävälle nassikalle.

Ubongo Juniorin  kansi

Nopeuspeliä

Ubongo Juniorin vahvuus on pelin aloittamisen helppous. Jokaiselle lätkäistään eteen lauta, jossa on joko kahden tai kolmen palan pulma. Tarvittavat palat kerätään, käännetään tiimalasi ja aletaan ratkomaan. Ensimmäisenä pulmansa ratkonut saa nostaa pussista eniten jalokiviä ja jokainen seuraavana tullut aina yhden vähemmän. Seitsemän kierroksen jälkeen lasketaan timantit ja julistetaan voittaja.

Koska säännöt ovat tällaisessa pulmailussa vähän sivuseikka, on ihan hyvä, että niitä voi helposti muokata. Esimerkiksi virallisesti pulmia ratkotaan ajan puitteissa, mutta päätimme melko nopeasti nakata koko tiimalasin kuikkaan. Pelissä on ihan tarpeeksi kiireen tuntua ilmankin.

Tiimalasin nakkasimme pois myös siksi, että oikeasti timantteja saa vain, jos ehtii ratkomaan pulman ajan puitteissa. Aikaa on aikuisen näkövinkkelistä ruhtinaallisesti ja lapsillekin yleensä tarpeeksi, mutta meillä todettiin, että on mukavampi jakaa kaikille erän lopuksi timantteja, jos pulman vain sai jotenkin ratkottua.

Oli tiimalasia tai ei, peli perustuu nopeuteen ja hahmottamiskykyyn ja eritasoisessa seurassa peli ei aivan loista. Onneksi mukana on sekä 50 kahden että kolmen palan pulmaa, joilla taitoeroja voi hiukan tasoittaa. Meillä se riitti laittamaan 4- ja 6-vuotiaat suurin piirtein samalle viivalle. Aikuisellekin kolmen palan pulmissa haastetta saattaa olla tarpeeksi, jos tällaiset pulmat eivät ole tuttuja.

Kaksi esimerkkipulmakorttia.
Pulmakortit ovat kaksipuolisia – toisella puolen on kahden, toisella kolmen palan pulmat. Kuva: Sampsa Ritvanen

Erot Ubongoon

Alkuperäistä Ubongoa on karsittu, mutta maltilla. Pois on kaikonnut laudalla tapahtuva timanttitaktikointi (jota on yksinkertaistettu jo Ubongon uudemmassa painoksessa) ja nyt pelkästään timanttien määrällä on merkitystä. Pulmakorteissa on näkyvissä vain yhdet palaset, joten ne ovat myös lapselle selkeämpiä ratkottavia. Tämä toki tarkoittaa, että ratkottavaa on vähemmän, mutta 100 pulmaa on juuri sopiva määrä, että ulkoa opppiminen ei ole ongelma.

Pelin suositusikä on 5+ ja noin 4–6-vuotiaille peli onkin parhaimmillaan. Kouluikäisten kanssa lähtisin kokeilemaan jo alkuperäistä peliä, sillä kolmen palan pulmat ovat molemmissa peleissä samankaltaisia. Toki jos haluaa saman pöydän ääreen kirjaimellisesti koko perheen, voi Ubongon ja Ubongo Juniorin yhdistää ja jakaa kaikille sopivat pulmalaatat.

Ubongo Junior on siis oikein mainio lastenpeli, jota on meillä väännetty monta iltaa. Peli on siinäkin mielessä mukava, että lapsi voi ratkoa pulmia myös yksin ja pelata peliä eräänlaisena pulmaleluna. Tämä onkin ollut 4-vuotiaalle erityisen mieluista ajanvietettä.

Kangaspussi ja värikkäitä timantteja
Vaikka timanttien väreillä ei ole pelissä merkitystä, ovat ne iloa silmille. Kuva: Sampsa Ritvanen

Faktat Ubongo Juniorista:

Suunnittelija:

Julkaisija: Kosmos (2012), Lautapelit.fi (2018)

Mutkikkuus: Pelin ottaa esille ja selittää parissa minuutissa. Eli todella mutkaton tapaus.

Onnen vaikutus: Jotkin pulmat ovat toisia helpompia, mutta yleisesti ottaen onnella on pelissä vähän osuutta. Paras ja nopein ratkoja on vahvoilla.

Vuorovaikutus: Nopeuskisahan tämän on, mutta toisten tekemistä ei ehdi pelatessa seuraamaan. Tämän vuoksi peli toimii hyvin myös yksinpelinä.

Teema: Pulmapelin kuvitukseen on saatu kivasti eläimet mukaan, mikä tekee pelistä sympaattisemman ja helpottaa sopivien palasten etsintää.

Uudelleenpelattavuus: Haasteita on yhteensä 100, mutta ei niitä ulkoa opi. Kun pulmat on ratkottu, voi niitä alkaa ratkomaan heti uudestaan alusta.

Kieliriippuvuus: Pelissä ei ole tekstiä.

Pelaajamäärä: 2-4.

Pituus: 15 minuuttia.

Värikkäitä eläinlaattoja.
Eläimillä kuvitetut polyominolaatat ovat vekkulin näköisiä. Kuva: Sampsa Ritvanen

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Sampsa Ritvanen

Innokas lautapelaaja ja luokanopettaja Oulusta. Kammoaa pitkiä, useita tunteja kestäviä harrastajapelejä. Pitää erityisesti hieman raskaammista perhepeleistä ja testailee mielellään uusia lastenpelejä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *