Kategoriat
Uutiset

Uutiskatsaus 27.3.2023: Podcastia ja megapeliä

Uutisissa pari Lautapelit.fi:n tulevaa julkaisua, Tuomo Pekkasen uusi podcastsarja ja muutama kevään pelitapahtuma.

Lautapelit.fi:n tulevia julkaisuja

Maaliskuussa ei saatu julkaisuun asti mitään uutta Lautapelit.fi:ltä, mutta ennakkotietoa muutamasta uutuuspelistä on tullut.

SOS - Seas of Strifen kansi

S.O.S – Seas of Strife on uusi purjehdusteemainen korttipeli, joka on pinnan alla tuttu tapaus: Texas Showdown. Tämä onkin hieno tikkipeli, jossa tavoitteena on vältellä tikkejä. Säännöissä on pari ovelaa käännettä, jotka tekevät pelistä todella hauskan etenkin neljälle ja viidelle pelaajalle. Tarkemmasta julkaisuajasta ei ole vielä tietoa.

Kesällä ilmestyy Stefan Feldin Marrakesh – Essential Edition, jossa pelaajat pääsevät kilvoittelemaan Marrakeshin hallitsevan suvun asemasta, jossa toimintoja valitaan ensin salaa ja sitten kuutiotorni kertoo, missä järjestyksessä toiminnot tehdään.

Uusi Tehtaalta tiskille -podcast

Lautakunnan kuuntelijat ovat saattaneet huomata podcast-soittimessaan uusia jaksoja. Tuomo Pekkanen on aloittanut uuden minisarjan Lautakunta-podcastin alle. Siinä Tuomo haastattelee lautapelialan toimijoita: valmistajia, tukkureita ja maahantuojia.

13.3.2023 ilmestyneessä ensimmäisessä jaksossa haastatellaan Pelikon Jenni Jalavaa. Jaksoja tulee jatkossa kahden viikon välein, tämänpäiväisen jakson vieras on Briolta.

Panoksena tulevaisuus -megapeli Jyväskylässä

Jyväskylässä järjestetään 6.5.2023 megapeli Panoksena tulevaisuus. Siinä maailman asioita sotkevat avaruudesta tulevat muukalaiset. Peli perustuu Watch the Skies -peliin, jota on muokattu aikaisempien pelikertojen perusteella.

Pelaajat muodostavat neljän hengen valtioita, joilla on omat tavoitteensa suoritettavana. Megapeli on luonteeltaan jotain lautapelin ja liveroolipelin välistä: pelaajia on paljon ja peli on melko kepeä simulaatio maailmanpolitiikasta eri tahojen risteävine tavoitteineen.

Peli maksaa 20 €. Pelin järjestäminen edellyttää 25 pelaajan ilmoittautumista 15.4.2023 mennessä. Lisätietoja pelistä löytyy pelin Facebook-sivulta. Ilmoittautumisia otetaan vastaan täällä.

Panoksena tulevaisuus -pelin logo

JokiCon kevät 2023

JokiConin mainosjuliste

Joensuu Board Gamers järjestää Joensuussa huhtikuun alussa 1.–2.4.2023 JokiCon Kevät 2023 -pelitapahtuman Itä-Suomen yliopiston Aurora-rakennuksessa. Ohjelmassa on lautapelejä, roolipelejä, keräilykorttipeliturnauksia, figupeliesittelyjä, kirpputori, tietovisa ja muuta.

Tapahtuma on lauantaina klo 11–22 ja sunnuntaina klo 10–19. Pääsymaksu on 3 € päivältä ja 5 € koko viikonlopulta. Tapahtuma on kaikille avoin ja päihteetön. Lisätietoja löytyy Facebookista.

Viikin pelipäivät VIII

Kahdeksannet Viikin pelipäivät järjestetään Helsingin Viikissä asukastalo Kaaressa (Tilanhoitajankaari 9) 31.3.–2.4.2023. Tarjolla on vapaata pelailua viikonlopun ajan. Tapahtuma on ilmainen ja päihteetön. Tapahtuma alkaa perjantaina klo 16. Lauantaina ja sunnuntaina ovet avataan klo 10.

Sunnuntaina tapahtumassa pidetään Suomen lautapeliseuran vuosikokous klo 16 alkaen.

Vilman pelaamia

Keksin itselleni muutamia tavoitteita tammikuun alussa tälle vuodelle. Luonnollisesti kaikki tavoitteet liittyivät lautapeleihin. Yksi tavoitteista oli opetella kymmenen uutta lautapeliä tänä vuonna. Inhoan opetella uusia pelejä, mutta rakastun niihin aina nopeasti. Opettelun vaivan koen kuitenkin poikkeuksellisen suureksi.

Yllättäen nyt maaliskuun lopussa kun katson lautapelitilastojani (BGA Stats), olen opetellut tänä vuonna jo 12 uutta peliä. Siis jo yli tavoitteeni! Tämän vuoden uutuuspelit tähän mennessä ovat Wingspan, Super Mega Lucky Box, Battle Sheep, Nova Luna, Dinodeck, Tucano, Animal Kingdoms, Fantastic Park, Potion Explosion, Kingdom Builder, Ubongo Extreme ja Hive.

Animal Kingdomsin kortteja kädessä
Animal Kingdomsin kauniita eläinkortteja. Kuva: Vilma Vihervaara

Uusista peleistä Wingspan sai minut samantien rakastumaan ja tämä peli on nyt ehdottomasti omalla ostoslistalla. Itse vertaisin peliä suosittuun Ark Novaan, mutta vain kevyempänä ja lyhyempänä versiona. Nova Luna ja Animal Kingdoms ovat mukavia pelejä, jotka eivät ole liian pitkiä.

5- ja 7-vuotiat lapset rakastuivat Dinodeckiin ja sitä nyt pelataan perheen kanssa jatkuvasti, vielä ei ole äitikään kyllästynyt. Super Mega Lucky Box, Tucano ja Potion Explosion ovat netissä Board Game Arenassa ja niitä tulee siellä pelailtua jatkossakin varmasti. Kaikki pelit eivät ole kaikkia varten: Hive ja Kingdom Builder ovat suunniteltu jollekin muulle. Hive on shakin tyyppinen peli, joten jos shakki maistuu tämä voi olla mukavaa vaihtelua sille. 

Luulen että uusien pelien tavoitetta täytyy nyt nostaa ainakin kahteenkymmeneen peliin vuodessa. Se opettelu kyllä kannattaa, nytkin olen löytänyt Wingspan-rakkauden, joka olisi jäänyt löytämättä jos en olisi jaksanut nähdä vaivaa opetella. Muut tämän vuoden tavoitteeni eivät vielä ole lähelläkään täyttymistä, mutta vastahan neljäsosa vuodesta on mennyt! 

Tuukan pelaamia

Lautapeleille ei ole vielä omaa “1001 games you must play before you die” -kirjaa, eikä varmaan tulekaan. Lautapeliyleissivistyksen vuoksi olen kuitenkin itse tutustunut viime vuosina paljon vanhoihin peliklassikoihin. On aina kiinnostavaa nähdä millainen lautapelimaailma on ollut ennen ja millaisia muutoksia pelisuunnittelussa on tapahtunut.

Erityisesti Spiel des Jahres– ja Deutscher Spielepreis -voittajat ovat olleet oman kiikarini alla. SdJ on ollut lähes aina hyvän perhepelin tae, ja DSP taas lupaus lihaisammasta harrastajapelistä. Maaliskuun aikana ruksin testilistaltani pois 2000-luvun alun helmet, Caylus’in ja Alhambran. Pelasin molempia Board Game Arena -palvelussa, joka onkin hyvä paikka tällaiseen peliarkeologiaan.

Caylus'n kansi

Alhambran ohittaminen 15 vuotta kestäneen peliharrastuksen aikana on hämmentävää, joten oli mukava saada pelistä viimein kokemuksia. Sehän osoittautui oikein maineensa veroiseksi perhepeliksi. Kaupungin rakentaminen ei nyt ehkä nykystandardeilla ollut kovin jännittävää, mutta rahapuljaus tasarahasääntöineen oli hauskaa pohdiskelua. Tämä olisi iskenyt tuhannen voltin lailla aikoinaan, mutta enää tuskin tarvitsee omaan hyllyyn hankkia.

Caylus oli näistä kahdesta se hienompi kokemus. Työläistenasettelun pioneeri ja BGG:n kakkospaikkaa aikoinaan hallinnut peli oli juuri sitä mitä pelit entisaikaan olivat: vahvat vie ja heikot vikisee. Caylus on strategian osalta todella kriittinen ja oma peli on helppo ajaa nihkeään tilanteeseen. Pelin ytimessä oleva provostisääntö on todella kiero. Pelin runko on aika perinteinen “kerää resursseja ja rakenna rakennuksia” kokonaisuuden ollessa silti elegantti ja mukavan haastava. Teemahan Caylus’issa on hieman hohhoijaa, mutta sisältö ratkaisee. Tähän tulee varmasti palattua jatkossakin.

Maaliskuun kovin uusi peli oli silti tuoreempaa tavaraa: Challengers!. Lyhyesti sanottuna peli on pakanrakennusautomaattitaisteluturnaus. Pelissä rakennetaan omaa pakkaa ja mitellään toisia vastaan 1 vs 1 -taisteluissa. Pelin inspiraationa on ollut videopelien “auto battler” -genre, eli itse taisteluissa ei tarvitse juuri päätöksiä tehdä. Erikoisesta ja aika tuuripainotteisesta ideastaan huolimatta Challengers! on todella viihdyttävä isomman porukan peli, jossa joutoaikaa ei ole ja hauskuus on maksimoitu. Lisää kehuja voi lukea tuoreesta arvostelusta.

Challengersin korttivalikoimaa
Tällaisillakin korteilla Challengers!:ssa pääsee mittelemään. Kuva: Tuukka Määttänen

Lautapelioppaan uudet jutut edellisen katsauk­sen jälkeen

Teimme kurkistuksen kymmenen vuoden taakse ja esittelimme vuoden 2013 parhaita pelejä pitkällä jälkiviisaudella.

Peliarvosteluissa Sampsa arvioi kissapeli Isle of Catsin. Perushyvä, tuumii Sampsa, mutta ei kuitenkaan ihan isoin suosikki. Peli venyy herkästi liian pitkäksi.

Heikki puolestaan testasi melkoisen täsmäosuman omaan makuunsa: jos suosikkeihin kuuluvat Quartermaster General ja War of the Ring, niiden yhdistelmä War of the Ring: The Card Game on itsestään selvä hankinta.

Veeti pelasi pistesalaattia: Point Salad on pelimekaniikaltaan kirjaimellisesti pistesalaattia ja teemaksikin on valittu salaatin tekeminen. Yksinkertainen filleripeli viihdyttää aikansa.

Tuukka arvioi Challengers!:n, jonka perusidea kuulostaa jopa tyhmältä, mutta joka silti osoittautui oikein toimivaksi ja jopa koukuttavaksi peliksi.

Haluatko mukaan Lautapelioppaan toimitukseen? Julkaisen mielelläni Lautapelioppaassa kaikenlaista lautapelisisältöä: peliarvosteluja, top-listoja, pelisuunnittelujuttuja, mitä ikinä mieleen tulee. Lue lisää Lautapelioppaan avustamisesta. Avustajia varten on nyt oma Telegram-ryhmä, johon voi liittyä. Listalla kerrotaan muun muassa tarjolla olevista arvostelukappaleista.

Lautapeliopasta voi seurata monissa eri kanavissa. Lautapeliopas löytyy Telegramista. RSS-syötekin löytyy. Jos haluat varmasti tiedon kaikista uusista jutuista heti kun ne ilmestyvät, Telegram on varmin kanava, jossa viestit eivät huku algoritmien jalkoihin.

Voit myös tilata Lautapelioppaan uutiskirjeen. Uutiskirje toimittaa Lautapelioppaan uutiskatsaukset suoraan sähköpostiisi.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Luetuimmat jutut top 10

Nämä ovat olleet viimeisen neljän viikon aikana Lautapelioppaan luetuimmat jutut:

  1. Yatzyn säännöt
  2. Rummikub
  3. Carcassonne
  4. Smart10
  5. Escape Room – Pakohuonepeli
  6. Bananagrams
  7. Bezzerwizzer
  8. The Mind
  9. Vuoden peli -artikkeli
  10. Terraforming Mars

Lautapeliblogien päivi­tykset

Youtubessa Miira ja Annika julkaisivat Hyvin draftatut kortit -vlogissaan taas muutaman uuden jakson: talven 2022–23 pelihankinnat, viimeaikaisia kahvipöytäpelejä, pelit joita keräämme ja menestyneiden pelien sisarpelit.

Nopparallin uusien jaksojen aiheita puolestaan ovat arviot Harry Potter Stupefystä!, Carcassonne: Sumujen sankareista ja The Lord of the Rings: Journeys in Middle-Earthista. Anton VS esitteli Palm Island -peliä ja ranskalaista lautapelimenoa Pariisissa.

Lunkisti.fi:ssä Tero listasi sata parasta Reiner Knizian suunnittelemaa peliä. Pystyisitkö itse samaan? Minä en ainakaan; olen pelannut vain noin 70:tä Knizian peliä. Arvostelupuolella Tero testasi Evergreenin, joka kehittelee Photosynthesiksen ideoita Teron mielestä hyvään suuntaan.

Miira pohdiskeli kevätfiiliksiä. Pelikaappimuistiossa Antti-Ville arvioi New Eden -pelin, joka ratsastaa suunnittelija Benjamin Schwerin maineella. Hyvin maistui! Koko perhe pelaa -blogissa testattiin DinoDeck-korttipeli: lapset innostuivat, mikä tuntuu olevan yleinen reaktio.

Tapani on raportoinut Kankaanpään kirjastopelejä on taas muuman session verran: #25, #24, #23, #22. Kohti tonnia -sarja on sekin viimein maalissa: 990–1000.

Lautapeliblogeja löytyy myös Lautapeliseuran blogilistalta ja lautapelijuttusyötteestä.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *