Kategoriat
Peliarvostelut

Dobble

Dobble on yksinkertainen, mutta haastava hahmontunnistuspeli. Pelin näppärään peltilaatikkoon pakatut pyöreät kortit ovat täynnä erilaisia kuvia. Kun valitsee mitkä tahansa kaksi korttia, niissä on aina tasan yksi yhteinen kuva, joka löytyy molemmista korteista. Yhteisen kuvan löytäminen voi olla välillä haastavaa, mutta jaettuja kuvia on aina yksi.

Pelin idea

Dobblen kansiPaketista löytyy ohjeet viiteen minipeliin. Perusidea tulee parhaiten tutuksi Liekehtivä torni -pelissä, jossa jokainen saa yhden kortin ja keskelle pöytää tulee pakka kuvapuoli ylöspäin. Kun tunnistaa yhteisen kuvan omasta ja pakan päällimmäisestä kortista, pitää sanoa kuvan nimi ääneen ja ottaa kortti itselle. Esiin tulee seuraava kortti ja peli jatkuu, kunnes pakka on jaettu pelaajille. Vuoroja ei ole, vaan nopeat vievät kortit hitaiden nenän edestä.

Kaivossa omia kortteja pelataan  keskuspakan päälle. Kuumassa perunassa jokaisella on kädessä kortti, joka annetaan toiselle pelaajalle löytämällä yhteinen ikoni. Koko korttinippu annetaan kerralla ja kortit jäävät yhdelle pelaajalle, joka joutuu ottamaan ne. Kaikki kerätään!-pelissä pöydälle avataan pelaajien määrän verran kortteja ja keskuskortti, johon muita verrataan. Löytämällä yhteiset kuvat saa poimia kortit itselleen. Myrkkylahjassa annetaan kortteja pakasta muille pelaajille.

Yksi minipeli kestää muutaman minuutin ja on sellaisenaan kelpo peli. Jos haluaa pelata pidemmän putken, säännöissä on myös pisteenlaskuohjeet, joilla kierrokset voi pisteyttää ja laskea kokonaistulosta.

Kaksi korttia. Kuva: Mikko Saari
Kaksi korttia — löydätkö yhteisen symbolin? Kuva: Mikko Saari

Hauskaa kuviontunnistusta

Dobble on oivallinen kuviontunnistuspeli, yksi genren parhaita. Vaikka sitä voi olla joskus vaikea uskoa, korteissa on aina joku yhdistävä ikoni. Koskaan ei siis tarvitse etsiä turhaan. Liekehtivä torni on hauska tapa pelata, mutta kaikki minipelit toimivat — tosin taitava pelaaja saattaa hivenen turhautua Myrkkylahjan parissa, kun kortteja joutuu ottamaan rankaisuna vastaan kaikilta muilta pelaajilta… Yksi minipeli on mukava erä, mutta jos innostuu pidempään peliin, turnauspisteenlasku on hyvä lisä.

Hahmontunnistus ja nopeuspelit eivät sovi kaikkien makuun, mutta Dobblea kannattaa silti kokeilla. Peli on yllättävänkin koukuttava. Genren ystäville peli on pakkohankinta. Pelistä löytyy elektroninen versio App Storesta. Se on tasoltaan hivenen vaatimaton, mutta on halpa (79 senttiä) ja soveltuu idean testaamiseen yksin tai yhden kaverin kanssa.

Dobble-kortteja. Kuva: Mikko Saari
Pelin kortteja — erilaisia symboleja on paljon! Kuva: Mikko Saari

Faktat Dobblesta

Suunnittelija: , ,

Julkaisija: Lautapelit.fi, Asmodee (2011)

Mutkikkuus: Säännöt ovat erittäin yksinkertaiset, pelin perusidean opettaa hetkessä.

Onnen vaikutus: Peli on silkkaa taitoa, nopein havainnoitsija voittaa — mutta täydellinen jäätyminen onnistuu kyllä hyvältäkin pelaajalta.

Vuorovaikutus: Kaikki pelaajat ovat koko ajan täysillä mukana pelissä, huomio ei saa herpaantua hetkeksikään.

Teema: Peli on abstrakti, mutta kuviot ovat hauskoja.

Uudelleenpelattavuus: Erittäin hyvä.

Kieliriippuvuus: Peli on kielivapaa.

Pelaajamäärä: 2–8, toimii hyvin eri pelaajamäärillä.

Pituus: yksi minipeli 5–10 minuuttia.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *