Kategoriat
Peliarvostelut

Ubongo Duel

Ubongo on osoittautunut hitiksi, jota kelpaa veivata moneen muotoon.

Kaksinpelattava Ubongo Duel on päällisin puolin tavanomaisen näköinen tapaus, sillä palikat ja tehtävät ovat samanlaisia kuin tavallisessa Ubongossa. Haasteruuvia on kuitenkin veivattu muutaman pykälän kireämmälle.

Ubongo Duelin kansi

Pelin idea

Kaksinpelissä on voitu unohtaa ajanotto ja pisteenlaskusta turhat kiemurat. Tehtäviä ratkotaan, kunnes toinen löytää ratkaisun ja pelin voittaa, kun saa ratkaistua viisi tehtävää. Tavallisella tiimalasilla näistä ei selvittäisikään. Tehtävien toisella puolella on neljän palikan pulmia ja toisella puolella viiden palikan haasteita. Nelosen tehtävissä osuu toisinaan kohdalle tosi helppoja, mutta viitoset ovat jo pirullisen vaikeita.

Haastetta siis riittää. Kaksinpelissä tämä toimii hyvin, tehtäviin on mukava käyttää vähän enemmän aikaa ja hiljainen pelilaudan tuijottelu sopii paremmin. Pisteenlaskun jättäminen pois sopii niin ikään hyvin kaksinpelin luonteeseen.

Taidon merkitys tietysti korostuu, kun tuurilla ei enää pärjää. Molemmat tekevät samat tehtävät ja parempi voittaa. Pelistä löytyy onneksi valmis tasoitusmekanismi, jossa paremmin menestyvä joutuu tekemään kierroksen aikana kaksi tehtävää yhden sijasta.

Lähikuva pelilaudasta ja valmiista pulmasta
Kuva: Steph Hodge Photography

Napakka kaksinpeli

Ubongo Duel on hyvä lisä Ubongo-sarjaan. Pieni laatikko kulkee aikaisempien osien isoja laatikoita paremmin mukana, toisaalta boksista löytyy enemmän sisältöä kuin paljon heppoisemmasta Ubongo Ministä. Duel onkin sopiva peli esimerkiksi täyttämään peli-iltojen kaksinpelitarpeita.

Pelattavaa riittää mukavasti. Pelissä on 18 eri pelilautaa, joista jokaiseen on 20 tehtävää. Puolet on viiden palan tehtäviä, puolet neljää palaa. Pelattavaa riittää ja kun kaikki mahdolliset kuviot on pelannut läpi, ensimmäiset on jo varmasti unohtanut.

Ubongon yksinkertainen perusidea toimii tässäkin muodossa erittäin hyvin. Ubongo Duel on helposti lähestyttävä pulmapeli, joka tarjoaa kahdelle pelaajalle mukavasti haasteita. Peli ei kuitenkaan sovi kaikille ja taidoiltaan kovin eripariset pelaajat eivät tasoituksista huolimatta pelin parissa viihdy. Jos ubongaaminen on tähänkin asti miellyttänyt, Duel on varma valinta jos kaksinpelille on tarvetta.

Faktat Ubongo Duelista

Suunnittelija:

Julkaisija: Competo (2009), Kosmos (2008)

Mutkikkuus: Pelin idea on helppo, ongelmien ratkaiseminen nopeasti ei.

Onnen vaikutus: Pelissä ei ole tuurielementtejä, parempi voittaa aina.

Vuorovaikutus: Ubongo Duel on toisaalta silkkaa pasianssia, toisaalta pelin kiinnostavuus nousee siitä, että ratkaisu pitää löytää ennen toista.

Teema: Abstrakti peli, vaikka jotain afrikkalaistunnelmaa kuvitus yrittääkin.

Uudelleenpelattavuus: Eri puzzleja on 360, eivätkä ne ole kertakäyttöisiä.

Kieliriippuvuus: Pelin komponentit ovat kielivapaat.

Pelaajamäärä: 2

Pituus: 15–45 min

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *