Kategoriat
Uutiset

Viikkokatsaus 6.8.2018: Uniikkien pakkojen peli

Richard Garfieldin ja FFG:n Keyforge on uudenlainen Unique Deck Game. Arkham Horrorista tulee uusi kolmas laitos ja Gen7 on uusi peli Crossroads-sarjaan.

Tämä on Lautapelioppaan viikkokatsaus, kerran viikossa ilmestyvä kurkistus lautapelien maailmaan ja Lautapelioppaan tapahtumiin. Lukemalla tämän raportin joka viikko pysyt hyvin kärryillä siitä, mitä Lautapelioppaassa tapahtuu ja saat jonkunmoisen käsityksen lautapelimaailman olennaisista tapahtumista.

Telegram

Lautapeliopas on nyt myös Telegramissa. Seuraamalla Lautapelioppaan Telegram-kanavaa, saat tiedon uusista julkaisuista saman tien. Lautapelioppaan Telegram-kanava.

Uusi Crossroads-peli Gen7

Plaid Hat Games julkaisee uuden Crossroads-pelin Gen7. Pelimekaniikka debytoi suositussa Dead of Winterissä, nyt aiheena on sukupolvialuksen seikkailut avaruudessa. Luin hiljattain Rivers Solomonin kirjan Menneisyyden kaiku ja kommentoin arviossani, etten ole juuri törmännyt onnellisiin sukupolvialuksiin, eikä se siltä näytä tälläkään kertaa.

Pelaajat ovat sukupolvialuksella, jossa kuuden sukupolven ajan kaikki on mennyt hyvin. Nyt on seitsemännen sukupolven aika ja kas, jostain ilmestyy kauhistuttava mysteeri, joka uhkaa koko tehtävän onnistumista. Kaikki ei ole niinkuin pitäisi olla ja koko ihmiskunnan tulevaisuus on uhattuna! Kuten Dead of Winterissä, luvassa on kiperiä moraalisia valintoja. Peli on myös muhkea paketti tavaraa, luvassa on kuulemma yhdeksän kirjekuorta täynnä salaisuuksia.

Gen7

Richard Garfieldilta uudenlainen korttipeli

Fantasy Flight julkaisee Richard Garfieldilta uudenlaisen korttipelin. KeyForge: Call of the Archons on “Unique Deck Game”, joka lupaa jättää pakanrakennuksen ja boosteripaketit historiaan. Ei siis keräilykorttipelien kortinkeräystä eikä edes Living Card Gamejen fiksattuja korttisettejä, vaan peliä ostetaan valmiina pakkoina, jotka ovat sellaisenaan pelikelpoisia.

Mistään Magicin valmispakkojen kaltaisesta systeemistä ei kuitenkaan ole kyse, vaan pakkoja on 104 kvadriljoonaa erilaista – kaikissa on siis sattumanvarainen valikoima kortteja. Kun Legacy-peleissä kaikilla on sama alkutilanne ja lopputuloksena erilainen peli, tässä jokainen pakka on täysin ainutlaatuinen.

Pakoissa on 37 korttia ja koko korttisetissä on yhteensä noin 350 korttia, joten kun pakoissa voi olla useita kappaleita samaa korttia, saadaan todellakin käytännössä rajaton määrä erilaisia pakkoja.

Keyforge
Kuva: Fantasy Flight Games

No, ei pakoissa ihan mitä tahansa sentään ole, vaan pelin kortit on jaettu seitsemään maahan, joista jokaisessa pakassa esiintyy kolmea. Miten tämä sitten tasapainotetaan, onkin erittäin hyvä kysymys… Pelissä on kuitenkin tasoitusmekanismi: pelissä pelaajille voi kertyä ketjuja (Chains), jotka hidastavat korttien nostamista. Näitä ketjuja voi käyttää myös tasoituksena pelin alussa: paremmalle pakalle voi antaa heti aluksi ketjuja rasitukseksi.

Normaaleissa kotipeleissä tasapaino tuskin on suurensuuri ongelma. Pakkojen voimakkuus riippuu varmasti hyvin paljon siitä, ketä vastaan niillä pelaa, joten erilaiset kombot toimivat erilaisia pakkoja vastaan. Richard Garfield kommentoi BGG:ssä tasapainoa ja sanoi, etteivät pakat tietenkään ole täysin tasapainossa. Ne eivät ole myöskään ihan sataprosenttisen satunnaisia: mukana on tekijöitä, jotka varmistavat esimerkiksi sen, että jos pakassa on kortteja, jotka kombottavat robottikorttien kanssa, pakassa on myös mukana niitä robottikortteja.

Tavoitteena ei ole ollut tehdä pakoista reiluja ja tasapuolisia, vaan sellaisia, että mahdollisimman moni pakka on pelattavissa mahdollisimman monta toista pakkaa vastaan. Garfieldin mukaan kolmikosta pelaajien taito, pakan laatu ja varianssi, pakan laatu vaikuttaa vähiten matsien tuloksiin KeyForgessa. Lisäksi pakkojen keskinäinen paremmuus ei välttämättä ole mitenkään ilmeistä vain muutaman pelin perusteella.

Pelimekaniikan puolella homma toimii toivon mukaan hyvin, Richard Garfieldin nimi on toki tässä genressä sen verran vankka laadun tae, ettei sen suhteen ole suurempia epäilyksiä. Eiköhän tässä ole hyödynnetty kaikenlaista Magicista ja muista peleistä opittua. Esimerkiksi mitään manaa ei ole, eikä korteilla ole hintaa, vaan joka vuoro nimetään yksi pakan kolmesta maasta, jota saa sitten pelata vapaasti.

Garfield kertoo sääntökirjassa kaivanneensa takaisin keräilykorttipelien alkuaikoihin, siihen ajatukseen, mitä Magicin olisi pitänyt olla, aikana ennen korttilistoja ja nettipakkoja. Pelin pitää olla viidakko eikä huvipuisto: huvipuistossa asiantuntija kertoo, miten saadaan parasta hupia, kun viidakossa pitää vain selvitä sillä, mitä käsillä on.

I have often wondered if I could get back some of that really exciting play, which was characterized by tools that weren’t universal. Each player had treasures no other player had, but also had less powerful cards that needed to be used in clever ways to get the most value. One’s sealed or league deck was never ideal – but it was unique, and there was a great deal of skill in getting the most out of it.

Peli ilmestyy loppuvuodesta. Pelaamiseen tarvitaan noin 40 euron hintainen aloituspaketti, jossa tulee mukana tarvittavat pelimerkit ja statuskortit, kaksi fiksattua aloituspakkaa ja kaksi satunnaista lisäpakkaa. Sen jälkeen voi hankkia lisäpakkoja, jotka maksavat noin kympin.

Lisätietoja löytyy Fantasy Flightin tuotesivulta tai FFG:n uutisjutusta. IGN:llä on myös hyvä artikkeli pelistä. Sääntökirjakin on julkaistu.

Radiant Argus
Radiant Argus the Supreme -pakassa on kolme maata: Untamed, Logos ja Sanctum. Kuva: Fantasy Flight Games

Arkham Horrorista kolmas laitos

Arkham Horror ilmestyi alunperin vuonna 1987, reippaasti aikaansa edellä. Vuonna 2005 se osallistui yhteistyöpelin ensimmäiseen aaltoon ja nyt on uuden laitoksen aika.

Ensimmäisenä pistää silmään, että pelilauta on poissa! Arkham rakennetaan irtonaisista paikkoja kuvaavista laatoista, jotka voidaan eri skenaarioita varten järjestellä eri tavoilla. Uusi pelilauta on herättänyt välittömästi reippaasti närkästystä pelaajissa, itse asiassa juuri muusta ei ole vielä puhuttukaan – eipä toki ole kovin paljon muuta tietoakaan vielä.

Fantasy Flightin uutisesta voi kuitenkin lueskella lisää. Tämäkin peli on luvassa loppuvuodesta 2018.

Arkham Horror
Kuva: Fantasy Flight Games

Lautakunta

Lautakunta kokoontui puhumaan suosikkiteemoista. Puhetta johti Tuomo Pekkanen (Lautapelit.fi), äänessä olivat Tuomon seurana Annika Saarto (Todellisuuspako) ja Miira Hartemo (Noppapotti). Omilla osioillaan mukana olivat myös Tero Hyötyläinen (Lunkisti.fi) ja Kai Saarto (Todellisuuspako). Mikä on teeman merkitys, mitkä ovat lempiteemoja ja mitkä taas lautakuntalaisten inhokkeja? Jakso on nauhoitettu 25.7.2018.

Gloomhavenista digiversio

Asmodee julkisti Gen Conissa Gloomhavenin digiversion. Kyseessä ei ole ihan yksi-yhteen lautapelin käännöksestä, vaan omanlaisestaan tulkinnasta. Luvassa on rogue-henkistä loputtomassa satunnaisgeneroidussa luolaholvissa rämpimistä (sanonko muuten paljonko tökkii, kun jenkit kirjoittavat jatkuvasti “rouge-like”).

Tätä herkkua on luvassa jossain vaiheessa vuoden 2019 puolella.

Lyhyet

  • 18xx-harrastajille tiedoksi: Aleph Games tarjoaa ennakkotilauksia Manlio Manzinin Italiaan sijoittuvasta 1883-pelistä. Manzini on toinen arvostetun 1841-pelin kehittäjistä. Peli maksaa 55 euroa ja postikulut päälle. Ennakkotilaa täällä.
  • Yhteistyöpeli The Game tulee suomeksi. Saapa nähdä, tulee The Mind piankin perässä.
  • Christian T. Petersen, Fantasy Flight Gamesin perustaja ja Asmodee North American johtaja, luopuu tehtävistään vuoden 2018 loppuun mennessä. Asmodee North America jakautuu jatkossa kahteen yksikköön: julkaisupuolta johtaa Steve Horvath ja jakelupuolta Andre Kieren.
  • Villainous on herättänyt vähän pöhinää: peli on Disney-lisenssipeli, jossa pelataan Disney-pahiksia. Peli näyttää aika hyvältä ja vaikuttaa yllättävän fiksulta ollakseen Disney-teemainen massamarkkinapeli.
  • Lautapelit.fi on ottanut Ubongot julkaisuohjelmaansa, ensimmäiseksi saadaan uusi painos Ubongo Juniorista. Peli on jo kaupoissa.
  • Rallymanin uudesta versiosta mainittiin ensimmäisen kerran jo yli vuosi sitten. Nyt alkaa tapahtua, mutta hitaasti. Uusi Rallyman GT tulee Kickstarteriin ilmeisesti marraskuussa ja luvassa on rallin lisäksi GT-autoja, mikä kuulostaa vähän kerettiläiseltä, mutta odotan mielenkiinnolla.
Rallyman GT:n kansi

Kickstarter-pelit

Kickstarterin logo

Alla esiteltävät pelit ovat rahoitusta kerääviä Kickstarter-kampanjoita. Ennen kuin annat rahojasi Kickstarter-kampanjoihin, kannattaa tehdä vähän pohjatöitä. Lautapelioppaan Mitä huomioida Kickstarter-kampanjoita tukiessa -artikkeli on oivallinen aloituspiste.

Tähän on valikoitu mielestämme kiinnostavimpia ja parhaimpia kampanjoita, mutta mitään takeita ei näistäkään voi antaa.

Kampanjoiden yhteydessä puhutaan verottomasta toimituksesta. Se tarkoittaa, että toimitus tulee EU:n sisäpuolelta, jolloin arvonlisäveroa ei tarvitse maksaa. EU:n ulkopuolelta tuleviin lähetyksiin lisätään 24 % arvonlisävero, joka lasketaan sekä tuotteen hinnalle että postikuluille.

Exchange on peli New Yorkin pörssin ensivuosista 1700-luvulla. Pelaajat tekevät päätöksiä ostaa ja myydä osakkeita, vaikuttavat hintoihin ja sitten tapahtuu jotain satunnaista markkinavaihtelua – ja vasta sitten toteutetaan päätetyt ostot ja myynnit, toivottavasti hyvillä hinnoilla. Tarkoituksena on tietysti tehdä rahaa pörssikaupalla. Peli maksaa 39 dollaria Suomeen toimitettuna. Toimitus on luvattu tammikuulle 2019 ja on mahdollisesti veroton. Kampanja löytyy täältä.

Run, Fight or Die: Reloaded on Arkham Horrorin suunnittelijan Richard Launiuksen vuonna 2014 ilmestyneen pelin uusintaversio. Peli on loputtomista zombie-aalloista selviytymistä, käytännössä onnenkoetusnoppailua. Peli maksaa 65 dollaria Suomeen toimitettuna, 77 dollaria jos haluat pelata 5–6 pelaajalla. Toimitus on huhtikuussa 2019. Kampanja löytyy täältä.

Cubiko on hieno puinen näppäryyspeli, jossa yritetään pomputtaa palloa 3×3-ruudukkoon. Minne pallo laskeutuu, sinne saa pelata oman merkin, ja pelin voittaa saamalla kolme riviin tai samaan ruutuun. Pallo voi luonnollisesti tuuppia merkkejä minne sattuu. Peli maksaa 51 puntaa Suomeen toimitettuna. Toimitus lienee veroton ja tarkempi toimitusaika vuoden 2019 puolella riippuu siitä, miten aikaisin kampanjaan ehtii mukaan: jokainen uusi 50 kappaleen erä tulee vähän myöhemmin kuin edelliset. Kampanja löytyy täältä.

Dobbers: Quest for the Key on roolipelimäinen pakanrakennusseikkailu, jossa pelaajat ovat tonttuja, jotka jahtaavat maailman pelastavaa avainta. Peli maksaa 55 dollaria Suomeen toimitettuna. Toimitus on luvattu maaliskuulle 2019 ja se on veroton. Kampanja löytyy täältä.

One Night Ultimate Super Villains jatkaa Bezier Gamesin One Night -ihmissusipelien sarjaa. Jotkut ovat supersankareita, toiset superpahiksia, joku on hullu tieteentekijä ja niin edelleen. Peli on ihmissusi tai mafia tiivistettynä yhteen keskusteluun ja yhteen syytökseen. Peli maksaa 39 dollaria Suomeen toimitettuna. 220 dollarilla saa kaikki vuoden 2018 julkaisut ja 425 dollarilla aivan järkyttävän läjän seurapelejä. Veroton toimitus on luvattu joulukuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.

Terrors of London on viktoriaanisella kauhuteemalla koristeltu kahden pelaajan pakanrakennuspeli epäsymmetrisillä alkuasetelmilla. Muuten mennään Star Realmsin suuntaan, mutta optimoiden: raha on turpiinvetoa niukemmassa, mikä edistää pelin päättymistä; uusia kortteja nostetaan vuoron aikana vähän, mikä nopeuttaa kierroksia; horde-mekanismi tekee komboista suoraviivaisempia, mikä vähentää ajoituskysymyksien pohtimista kortteja pelattaessa. Perussetti maksaa 25 dollaria Suomeen toimitettuna, 46 dollarilla saa isomman setin, jolla voi pelata myös nelinpelejä. Toimitus on luvattu helmikuulle 2019 ja se on veroton. Kampanja löytyy täältä.

Limbo: Eternal War on skirmish-taistelua miniatyyreillä. Luvassa on siis nättiä figua kilokaupalla ja todennäköisesti vähintäänkin vähän kyseenalaista tasoa oleva peli. Naisfiguurit ovat luonnollisesti vähäpukeisia ja poseeraavat jännittävissä asennoissa. Peruspeli maksaa noin 100 euroa, parikymppiä postikuluja on luvassa, mutta yllättäen hirveää läjää add-on-lisiä ei ole tarjolla. Verotonta toimitusta lupaillaan maaliskuulle 2019. Kampanja löytyy täältä.

Simulation Theory Game perustuu tuttuun filosofiseen kysymykseen: entä jos kaikki onkin vain suurta simulaatiota? Pelissä on kolme eri todellisuutta, joiden välillä liikkua. Pelissä on kolme eri pelimuotoa: yksinkertainen kasuaalipeli, haasteskenaariomoodi ja seikkailumoodi. Peli maksaa noin 47 euroa Suomeen toimitettuna. Veroton toimitus on luvattu marraskuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.

Mikon pelaamia

Patchwork Express on hieman yllättävä peli. Noin yleisellä tasolla ymmärrän hyvin tarpeen kevyemmille, helpommin lähestyttäville ja nopeammille versioille peleistä – esimerkiksi Ticket to Ride: New York oli mielestäni erinomainen. Mutta Patchwork? Tässä tapauksessa helpompi ja nopeampi versio ei kovin suuresti eroa alkuperäisestä.

Uskotaan nyt kuitenkin, että Lookoutin Hanno Girke tietää, mitä tekee. Ehkä pelin julkaisija näkee tarpeen kevytversiolle eri tavalla kuin kokenut lautapelaaja. Peliä on yksinkertaistettu hieman. Pelilauta ei ole enää 9×9, vaan vain 7×7, laatat ovat vähän isompia ja selkeämpiä, koska pelilaudan fyysiset mitat eivät ole pienentyneet. Itse pelaaminen on ihan samanlaista kuin ennenkin, mutta tuntuu, että nappitalous on vähän yksinkertaisempaa kuin alkuperäisessä pelissä. Lisäksi loppupeliä on helpotettu pelin lopussa mukaan lisättävillä pienemmillä, yksinkertaisemmilla ja edullisemmilla laatoilla.

Lopputuloksena on kymmenessä minuutissa eli jonkin verran alkuperäistä nopeammin pelattava versio Patchworkista. Alkuperäinen lienee jonkin verran parempi peli näin peliharrastajan näkökulmasta, mutta sinänsä pelaan kyllä kumpaakin ihan mielelläni.

Exit: The Game – The Sunken Treasure oli viimeisin Exit-sarjan pelaamattomista peleistä – nyt on taas pelattu kaikki Suomessa saatavilla olevat Exitit. Tämä oli merkattu vaikeustasolle 2/5 ja sen kyllä huomasi, tämä oli selvästi sarjan tähän asti helpoin osa. Rakenne oli suoraviivaisempi kuin näissä yleensä, eli vähemmän oli pähkäilyä siitä, minne seuraavaksi edetä, ja tehtävätkin olivat enimmäkseen hyvin helppoja. Ulos päästiin noin 40 minuutissa ja vihjeitä kului vain kaksi, kiitos yhden vähän epäselvemmän pulman.

Mukavaa oli, vaikka vähän helppoa olikin. The Sunken Treasure ei ole ollenkaan hullumpi vaihtoehto ensimmäiseksi Exitiksi, sen verran hyvin siinä yhdistyy helppous ja toisaalta sarjan jippojen ja kikkojen esittely.

Tulevat lautapelitapahtumat

  • 14.–16.9.2018 järjestetään Lautapelaamaan-tapahtuma Helsingissä. Luvassa on perinteiseen tapaan koko viikonlopun verran vapaata pelaamista Kaapelitehtaalla ilman pääsymaksua. Työvoimaa haetaan lähiaikoina ja vapaaehtoisille toimijoille on kovasti tarvetta.

Lautapelioppaan viikon tapahtumat

Lautapeliblogien viikon jutut

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

2 vastausta aiheeseen “Viikkokatsaus 6.8.2018: Uniikkien pakkojen peli”

Villainous olisi kyllä herkkua saada suomeksi, mutta taitaa olla turha haave. Josko edes kauppoihin asti tänne saataisiin.

Ei se Toni täysin mahdotonta ole – ainakin Richard Scarryn Touhula on alunperin Wonder Forgen peli ja ilmestynyt suomeksi. Mutta saapa nähdä, kauppoja voi toki aina lähestyä ja kertoa, että olisipa hienoa tällaistakin saada valikoimiin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *