Kategoriat
Uutiset

Uutiskatsaus 1.4.2019: Uusi bussimatka

Splotterin Bus-klassikosta tulee uusi laitos Capstone Gamesilta ja Machi Korosta ilmestyy legacy-versio. Lautakunnassa haastateltavana Tavernan Viivi ja Jani.

Uutiskatsaus esittelee harvinaislaatuisen Splotter-uudelleenjulkaisun, uuden Legacy-pelin ja joukon Kickstarter-pelejä.

Capstone julkaisee Splotterin Busin

Splotter ei ole tähän mennessä lisensoinut pelejään muille julkaisijoille, mutta nyt sääntöön tulee poikkeus. Capstone Games julkaisee 20-vuotisjuhlalaitoksen Splotterin vanhasta Bus-pelistä.

Bus on Splotterin varhaistuotannon helmiä vuodelta 1999, kiero peli, jossa rakennetaan bussireittejä jotta matkustajat pääsevät haluamiinsa kohteisiin. Kohteet vaihtelevat pelin mittaan: matkustaja saattaa ensin haluta päästä töihin, sitten baariin ja lopulta kotiin. Pelaajat voivat ostaa uusia busseja, laajentaa reittejään, tuoda junalla uusia matkustajia kaupunkiin ja laajentaa kaupunkia.

Aikaisemmin vaikutti selvältä, ettei Splotter aio itse uudelleenjulkaista Busia, koska peli vapautettiin print-n-play-harrastajien käsiin. On mielenkiintoista, että Capstone on nyt saanut pelin lisensoitua. Saapa nähdä, jääkö Bus ainoaksi, vai tuleeko jatkossa muita vastaavia tapauksia.

Uusi Bus ilmestyy lokakuussa 2019.

Busin kansi

Machi Korosta legacy-versio

Pandasaurus Games julkaisee legacy-version Machi Korosta. Kekseliäällä Machi Koro Legacy -nimellä varustetun pelin takana ovat Rob DaviauJR Honeycutt ja pelin alkuperäinen suunnittelija Masao Saganuma. Pelin kuvituksesta vastaa alkuperäinen kuvittaja Nobura Hotta.

Kevään 2019 aikana ilmestyvästä pelistä vihjaillaan epämääräisyyksiä Pandasauruksen sivuilla, mutta mitään konkreettista tietoa ei ole vielä tarjolla. Sen verran kerrotaan, että kampanja on kymmenen pelikerran mittainen.

Machi Koro Legacyn kansi

Keväinen Maracon 17.–19.5.2019 Oulussa

Oulun yliopiston roolipelikerho Cryo järjestää taas Maracon-pelitapahtuman. Keväinen Maracon järjestetään 17.–19.5.2019 Kaijonharjun nuorisotalolla Oulussa. Tapahtuma on pääsymaksuton, päihteetön ja kaikille avoin.

Lisätietoja tapahtuman Facebook-sivulta.

Lautakunta

Lautakunta haastatteli Lautapelikahvila Tavernan Viiviä ja Jania.

Lyhyet

  • Lautapelin nappuloiden värien valitseminen ei ole ihan yksinkertainen juttu, jos sen tekee huolella. Pax Pamirin suunnittelija Cole Wehrle avaa pelin kakkoslaitoksen nappuloiden värien valintaprosessia Twitter-ketjussa.
  • Blue Orangen julkaisema Slide Quest näyttää potentiaalisesti veikeältä lastenpeliltä: pelilaudalla pitää ohjata ritaria, jolla on jalkojen sijasta kuula ja ohjaaminen tapahtuu kallistamalla pelilautaa reunalla olevista vivuista. Peli on yhteistyöpeli, joten koordinaatiota vaaditaan. Lisää Youtubessa.

Kickstarter-pelit

Kickstarterin logo

Alla esiteltävät pelit ovat rahoitusta kerääviä Kickstarter-kampanjoita. Ennen kuin annat rahojasi Kickstarter-kampanjoihin, kannattaa tehdä vähän pohjatöitä. Lautapelioppaan Mitä huomioida Kickstarter-kampanjoita tukiessa -artikkeli on oivallinen aloituspiste.

Tähän on valikoitu mielestämme kiinnostavimpia ja parhaimpia kampanjoita, mutta mitään takeita ei näistäkään voi antaa.

Kampanjoiden yhteydessä puhutaan verottomasta toimituksesta. Se tarkoittaa, että toimitus tulee EU:n sisäpuolelta, jolloin arvonlisäveroa ei tarvitse maksaa. EU:n ulkopuolelta tuleviin lähetyksiin lisätään 24 % arvonlisävero, joka lasketaan sekä tuotteen hinnalle että postikuluille.

Milito on uusi versio Martin Wallacen Field of Glory: The Card Game -korttisotapelistä vuodelta 2013. Alkuperäinen Field of Glory on miniatyyrisotapelisäännöstö vuodelta 2008. Luvassa on antiikin taisteluita Rooman, Karthagon, Aleksanterin Makedonian ja akhaimenidien Persian kesken. Pelaaminen perustuu kortteihin, eikä noppia ole käytössä.

Peli maksaa 21 puntaa ja jonkun verran postikuluja päälle. Toimitus on luvattu kesäkuulle 2019 ja sen verottomuus on Brexit-mysteeri. Kampanja löytyy täältä.


Vintage Racers on mikropeli vanhanaikaisen kilpa-ajamisen maailmasta Mr B. Gamesilta. Rata rakennetaan korteista ja yksi erä kestää 15 minuuttia.

Yhden pelin saa 25 dollarilla Suomeen toimitettuna, kaksi joilla pelaajamäärä tuplaantuu kahdeksaan saa 41 dollarilla. Julkaisija lupailee verotonta toimitusta minne tahansa kiitos halvan hinnan, mutta varsinaisesti toimitus ei ole veroton. Toimitus on luvattu syyskuulle 2019. Kampanja löytyy täältä.


Life Siphon on taistelupeli, jossa yritetään voittaa vasemmalla puolella istuva pelaaja. Kaikki, mitä pelissä teet, maksaa omaa elämää, joten mitä innokkaammin hyökkäät, sitä haavoittuvampi olet.

Perusmalli maksaa 45 dollaria. 70 dollarilla saa metalliset nappulat, 90 dollarilla vielä kankaisen pelilaudan. Vielä isommilla panostuksilla saa upeat käsityönä tehdyt puiset komponenttikotelot. Toimitus on veroton, hinnaksi arvioidaan 15 dollaria ja lupaus on marraskuulla 2019. Kampanja löytyy täältä.


Blood on the Clocktower on Shut Up & Sit Downilta kovaa hehkutusta saanut sosiaalinen päättelypeli ihmissusipelien hengessä (SU&SD:n arvostelu on täällä). Pelaajia voi olla 5–20, ketään ei eliminoida (kuolla kyllä voi – mutta haamuna saa yhä osallistua) ja jokaisella pelaajalla on uniikki erikoisvoima. Pelaajat voivat päätyä juovuksiin, hulluksi tai myrkytetyiksi, jolloin pelinjohtaja voi valehdella sinulle, eli et voi välttämättä luottaa edes itseesi.

Kuulostaa erinomaiselta, mutta hinta on aika hurja sosiaaliselle päättelypelille: Suomeen toimitettuna peli maksaa 114 dollaria. On se toisaalta sitten vähän upeampi tapaus kuin vain pakka kortteja. Toimitus on veroton ja luvattu tammikuulle 2020. Kampanja löytyy täältä.


Freshwater Fly on peli perhokalastuksesta. Pelimekaniikan puolella tarjolla on rondelointia, noppien draftaamista ja settienkeräilyä.

Perusmalli maksaa 65 dollaria Suomeen toimitettuna, deluxe-malli on 80 dollaria. Toimitus on veroton ja luvattu syyskuulle 2019. Kampanja löytyy täältä.


Widget Ridge on steampunk-pakanrakennuspeli kahdelle pelaajalle. Ostamalla kaksi pystyy pelaamaan kolmella tai neljällä pelaajalla. Pelaajat rakentavat vimpaimia ja tienaavat niillä kultaa ja kipinöitä, joilla saa sitten lisää vimpaimia ja niin edelleen.

Peli maksaa 38 dollaria Suomeen toimitettuna. Kaksi saa 67 dollarilla. 87 dollarilla saa luksuspaketin. Toimitus on veroton ja luvattu marraskuulle 2019. Kampanja löytyy täältä.


Sea of War on taktinen laivasotapeli, jonka oppii vartissa. Sääntöjä on kolmea eri tasoa, aloittelijatasolta kokeneisiin pelaajiin.

Perusmalli maksaa 40 dollaria Suomeen toimitettuna, viikinkilisärin kanssa 55 dollaria. Toimitus on verollinen ja luvattu syyskuulle 2019. Kampanja löytyy täältä.


Pocket Landship on steampunk-henkinen tankkisotapeli kahdelle. Pelin alkuperäinen versio sijoittui hyvin BGG:n yhdeksän kortin print’n’play-pelien kisassa. Tämä on isompi, mutta silti varsin mikrokokoinen versio.

Peli maksaa 12 puntaa ja arviolta vitosen postikulut päälle. Toimitus on veroton, mutta Englannista, joten brexit, mutta hinta on sen verran pieni, että voi tullakin verottomana. Toimitus on luvattu marraskuulle 2019. Kampanja löytyy täältä.


Folklore: The Affliction – Fall of the Spire on jatko-osa menestyksekkäälle roolipelimäiselle kauhupelille. Luvassa on uusia hahmoja, uusi taistelujärjestelmä, tapahtumia, uusia karttoja ja paljon muuta.

Uudet osat maksavat 60 dollaria, figujen kanssa 99 dollaria. Peruspelin kanssa hinta on 189 dollaria, all-in-paketti on 369 dollaria. Postikuluja tulee ainakin parikymppiä. Toimitus on luvattu joulukuulle 2020 ja se on veroton. Kampanja löytyy täältä.


Oceans on itsenäinen jatko-osa Evolutionille. Nyt evoluutio tapahtuu pinnan alla. Pelaajat kehittelevät eläinlajejaan ja hankkivat niille uusia ominaisuuksia, tavoitteenaan menestyä ravinnontavoittelussa.

Perusmalli maksaa 45 dollaria, luksusmalli 70 dollaria. Postikuluiksi arvioidaan 17 euroa. Toimitus on veroton ja luvattu syyskuulle 2019. Kampanja löytyy täältä.


Fuji Koro on figupeli, jossa Fuji-vuori on purkautumassa ja pelaajien on pelastettava vuoren sisällä olevista salaisista temppeleistä arvotavaraa. Vaarana on paitsi purkautuva tulivuori, myös joukko lohikäärmeitä.

Peli maksaa 114 euroa Suomeen toimitettuna. Peli on tulossa jälleenmyyntiin perusmallina 78 euron hintaan, mutta Kickstarterissa on tarjolla deluxe-laitos. Toimitus on veroton ja luvattu joulukuulle 2019. Kampanja löytyy täältä.

Mikon pelaamia

Viikon ainoaksi peliksi jäi La Granja. Eipä tämä maatalouspeli hullumpi ole, mutta tämän pelin myötä se päätyi kuitenkin myyntiin. Tämä oli jo seitsemäs kerta, kun peliä pelasin, ja edelleen piti kerrata säännöistä yksityiskohtia – niitä on vain liikaa. Vähän siis tuli liikaa sellainen fiilis, että miksi pelaamme jotain näin mutkikasta, kun voisimme pelata vaikka mukavan suoraviivaista Altiplanoa?

Mutta hauska ja tasainen peli, joka päätyi pienen tarkistuslaskennan jälkeen ilmeisesti sitten tasapeliksi kuitenkin.

Pelihaaste

Pelihaasteeseen kirjataan suorituksia vuoden aikana. Aiemmin suoritetut kohdat: 4, 8, 16, 26, 29, 34, 47, 48; 30; 24, 35; 1, 19; 31, 39, 46; 21, 37, 38.

Eipä tullut haastesuorituksiakaan.

Tulevat lautapelitapahtumat

Lautapelioppaan uudet jutut edellisen katsauksen jälkeen

  • On Tour on arvostelukappaleena taloon saapunut varsin pätevä kupongintäyttöpeli.
  • Agra on Michael Kellerin intialaisen runsas työläistenasettelu- ja resurssinhallintapeli.

Lautapeliopasta voi seurata monissa eri kanavissa. Lautapeliopas löytyy Facebookista ja Twitteristä. RSS-syötekin löytyy.

Telegram

Lautapeliopas löytyy myös Telegramista. Seuraamalla Lautapelioppaan Telegram-kanavaa, saat tiedon uusista julkaisuista välittömästi julkaisun jälkeen. Telegramissa päivitykset eivät huku algoritmien jalkoihin.

Lautapeliblogien päivitykset

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *