Kategoriat
Uutiset

Uutiskatsaus 28.1.2019: Terraforming Mars suomeksi, Taverna muuttaa

Lautapelit.fi julkaisee huhtikuussa peliharrastajien suosikin Terraforming Marsin suomeksi. Lautapelikahvila Taverna muuttaa. Esittelyssä myös muita uutuuspelejä ja uudet Kickstarter-kampanjat.

Uutiskatsauksessa kerrotaan Tavernan muuttosuunnitelmista, käydään läpi Lautapelit.fi:n ja NSV:n peliuutuuksia, esitellään Next Moven seuraava siirto ja listataan pitkä lista Kickstarter-kampanjoita.

Lautapelit.fi julkaisee Terraforming Marsin suomeksi

Lautapelit.fi:n kevään kiinnostavin julkaisu on ehdottomasti Terraforming Mars. Päätös julkaista peli suomeksi ja ruotsiksi on yllättävä, koska Lautapelit.fi on ollut perinteisesti hyvin nirso näin paljon tekstiä sisältävien pelien kanssa (Agricola on merkittävä poikkeus, jonka tekemiseen liittyikin poikkeuksellisia olosuhteita).

Suomenkielistä Terraforming Marsia voi odottaa huhtikuulle. Toivottavasti myös lisäosia saadaan suomeksi, ainakin Prelude olisi erittäin hyödyllinen lisä, koska se nopeuttaa peliä tuntuvasti.

Terraforming Mars

Taverna muuttaa ja etsii henkilökuntaa

Lautapelikahvila Taverna muuttaa keväällä. Uudesta sijainnista ei ole vielä tarkempaa tietoa, mutta vihjailujen perusteella suunta olisi Tammerkosken itäpuolelle.

Uuteen paikkaan haetaan nyt myös työntekijää. Taverna kaipaa keittiötyöntekijää, joka olisi kiinnostunut lautapeleistä ja olisi kiinnostunut kehittämään Tavernan ruokapuolta. Työpaikka täytetään heti, kun sopiva tekijä löytyy. Lue työpaikkailmoitus täältä.

Lautapelikahvila Taverna muuttaa

NSV:n uutuuksia

The Mindin ystävät saavat lisää ostettavaa, kun NSV julkaisee The Mind: The Sound Experiencen. Se on ilmeisesti The Mind, mutta mukana on cd, jossa on kaksi erilaista ääniraitaa pelin taustalle.

Muita NSV:n uutuuksia ovat Steffen Benndorfin (The Game) suunnittelema Ohanami, jossa draftataan kortteja edestakaisin ja yritetään muodostaa numerojärjestyksessä olevia rivejä, joita saa laajentaa vain toisesta päästä. Phil Walker-Hardingilta tulee Silver & Gold, jossa piirrellään kortteihin aarrekarttoja.

Knaster on bingoa muistuttava noppapeli, jossa ensin täytetään bingoruudukkoa nopanheittojen tuloksilla ja sitten yritetään rastittaa itse kirjoitettuja numeroita.

The Mind: The Sound Experience

Next Moven seuraava peli on Tuki

Next Move on tähän mennessä julkaissut AzulinReefin ja toisen Azulin. Seuraava nelikirjaiminen peli on Tuki. Nimi ei liity suomeen vaan inuiittikieliin, jossa tukilik on esine, joka kantaa jotain viestiä. Tunnetuimpia esimerkkejä ovat inuksuk-kivikasat. Niitä tässäkin pelissä rakennellaan. Pelin on suunnitellut Grzegorz Rejchtmann, joka tunnetaan parhaiten Ubongon tekijänä.

Pelissä rakennellaan inuksukeja nopanheiton mukaan ja käyttäen apuna värittömiä lumipalikoita. Palikoita on rajallisesti, joten luovuutta vaaditaan. Kolmiulotteisia palikoita on hyödynnettävä monin eri tavoin, esimerkiksi tasapainottamaan rakennelmia. Pelissä on kaksi eri vaikeusastetta, jotta peli on tasaisempi aloittelijoiden ja kokeneiden pelaajien välillä. Peli julkaistaan kesällä Originsissa.

Tuki

Web of Powerista taas uusi versio

Michael Schachtin Web of Power ilmestyi jo vuonna 2000. Uusi versio China on sekin jo lähes 15 vuotta vanha. Kolmas versio oli Han vuodelta 2014. Nyt peli ilmestyy taas uutena versiona nimellä Iwari.

Perusidea on yhä sama: pelilauta on jaettu alueisiin, joille pelataan nappuloita käyttäen alueita vastaavia kortteja. Joka vuoro saa pelata korkeintaan kaksi nappulaa korkeintaan yhdelle alueelle. Tavoitteena on voittaa enemmistöjä, rakentaa reittejä ja luoda yhteyksiä.

Pelin julkaisee ThunderGryph Games.

Iwarin kansi

Lautakunta

Lautakunta on lomalla tammikuun ajan.

Lyhyet

Kickstarter-pelit

Kickstarterin logo

Alla esiteltävät pelit ovat rahoitusta kerääviä Kickstarter-kampanjoita. Ennen kuin annat rahojasi Kickstarter-kampanjoihin, kannattaa tehdä vähän pohjatöitä. Lautapelioppaan Mitä huomioida Kickstarter-kampanjoita tukiessa -artikkeli on oivallinen aloituspiste.

Tähän on valikoitu mielestämme kiinnostavimpia ja parhaimpia kampanjoita, mutta mitään takeita ei näistäkään voi antaa.

Kampanjoiden yhteydessä puhutaan verottomasta toimituksesta. Se tarkoittaa, että toimitus tulee EU:n sisäpuolelta, jolloin arvonlisäveroa ei tarvitse maksaa. EU:n ulkopuolelta tuleviin lähetyksiin lisätään 24 % arvonlisävero, joka lasketaan sekä tuotteen hinnalle että postikuluille.

The City on Tom Lehmannin korttipeli, joka on sukua Race for the Galaxylle – vain merkittävästi nopeampi ja yksinkertaisempi. Peli on ilmestynyt jo vuonna 2011, mutta sitä ei ole jostain syystä koskaan julkaistu englanniksi. Lähimmäksi on päästy Jump Drive -pelillä, mutta se ei ollut aivan puhdas The City.

Nyt pelin julkaisee Eagle-Gryphon. Kuvitus on uusittu ja… no, ilmeisesti tämä on peli, jota on mahdotonta tehdä kauniisti. João Tereson kuvitus on ihan ok ja alkuperäistä kauniimpaa, mutta korttien graafinen suunnittelu jättää kyllä toivomisen varaa. Peli on muuten kuin alkuperäinen, muutamaa korttia on vain säädetty, mukana on yksi uusi rakennus ja pisteenlaskuun on pisteenlaskumerkit. Kickstarter-versio sisältää lisäksi lisäosan, jossa on uusia kortteja. Tom Lehmann on kirjoittanut pelistä katsauksen BGG:hen.

Peli maksaa 46 dollaria Suomeen toimitettuna. Hinta on melko kirpeä vartin filleristä, mutta jos suositushinta peruspelille ja lisärille on 40 dollaria, niin tuskinpa tätä myöhemminkään alle 40 eurolla Suomesta saa. Toimitus on veroton ja luvattu marraskuulle 2019. Kampanja löytyy täältä.

The Cityn kansi


NewSpeak on toisinajattelijoiden ja hillitsijöiden välinen taistelu, jossa on jotain samaa kuin Codenamesissa ja Spyfallissa. Toisinajattelijoilla on kaksi minuuttia aikaa yrittää sopia koodeja käyttäen paikka, jossa he tapaavat. Keskustelu on avointa ja sen jälkeen toisinajattelijat merkitsevät haluamansa paikan salaa. Hillitsijöillä on sitten minuutti aikaa yrittää murtaa koodi ja valita, mihin paikkaan he menevät.

Jos valtaosa toisinajattelijoista päätyy samaan paikkaan jäämättä kiinni, toisinajattelijat saavat hakkeroitua paikan, mutta jos hillitsijät saavat toisinajattelijat kiinni, yksi paikka poistetaan pelistä. Peli päättyy, kun toinen osapuoli onnistuu voittamaan kolme aluetta.

Peli maksaa 28 puntaa Suomeen toimitettuna, lisärin kanssa 35 puntaa. Toimitus on veroton ja luvattu helmikuulle 2020. Kampanja löytyy täältä.


Too Many Poops on peli kissankakasta. Peli maksaa 23 dollaria Suomeen toimitettuna. Veroton toimitus on luvattu elokuulle 2019. Kampanja löytyy täältä.


Dracula’s Feast oli viimeksi Kickstarterissa lokakuussa 2016. Peli on yhä sosiaalista deduktiota ilman moderaattoria, yövaihetta, pelaajaeliminaatiota tai tylsiä kyläläisrooleja. Uusi New Blood -laitos uusii kuvituksen todella merkittävästi hienommaksi 1950-luvun monsterileffojen hengessä. Uusia rooleja on mukana, vanhoja on tasapainotettu ja sääntöjä on suoraviivaistettu.

Hintakin on noussut: nyt peli maksaa 31 dollaria Suomeen toimitettuna. Toimitus on veroton ja luvattu tammikuulle 2020. Kampanja löytyy täältä.

Dracula's Feastin kortteja


Gardens of Babylon on peli Babylonian riippuvien puutarhojen rakentamisesta. Se tarjoaa paitsi kamalimman koskaan näkemäni pisteradan, myös hauskasti melkein kolmiulotteisen pelilaudan, joka rakentuu laatoista. Peli lupaa runsaasti vuorovaikutusta, kun pelaajat voivat potkia toisiaan pois laudalta pelaamalla ylemmäs zigguratissa.

Perusmalli maksaa 35 dollaria. Deluxe-malli on 49 dollaria ja sisältää lisärin ja hienommat meeplet ja muuta bonusta. Postikuluja on odotettavissa reilu kymppi. Toimitus on luvattu marraskuulle 2019 ja se on veroton. Kampanja löytyy täältä.


Ore: The Mining Game on teolliseen vallankumoukseen sijoittuva työläistenasettelupeli, jossa kaivetaan malmia ja kehitetään kaivostoimintaa. Peli on ollut työn alla vuodesta 2013 ja näkee vihdoin päivänvalon.

Peli maksaa 54 dollaria Suomeen toimitettuna. Toimitus on veroton ja luvattu lokakuulle 2019. Kampanja löytyy täältä.


Vindication yritti ensin kesällä 2017 nimellä Epoch: The Awakening ja onnistui sitten uudemmalla yrityksellä Vindicationin nimellä. Tom Vasel nosti pelin vuoden 2018 viiden parhaan pelin joukkoon. Peli on strateginen fantasiaseikkailu 2–5 pelaajalle. Nyt Kickstarterissa on lisäosa Leaders & Alliances ja uusi painos peruspelistä.

Kaikenkattava paketti maksaa 99 dollaria, pelkän lisärin tai peruspelin saa halvemmalla. Postikuluja on odotettavissa parikymppiä. Toimitus on luvattu verottomasti lokakuulle 2019. Kampanja löytyy täältä.


Tangled Timelines on korttipeli, jossa pelastetaan sankareita sotkeutuneilta aikajanoilta. Tarkemmin kun katsoo, peli vaikuttaisi olevan jonkinlainen edelleenkehitetty versio lamarckistisesta pokerista – eikä siinä mitään, sehän on hieno peli, josta kannattaakin kehittää eteenpäin.

Peli maksaa 18 dollaria Suomeen toimitettuna. Toimitus on veroton ja luvattu helmikuulle 2020. Kampanja löytyy täältä.


Valor & Villainy: Minions of Mordak on fantasiaroolipelien hengessä kulkeva lautapeli, jossa yksi pelaajista on paha velho Mordak ja muut sitten velhoa vastustavia sankareita. Luvassa on hahmonkehitystä, loottia ja hauskoja hetkiä.

Retail-versio maksaa 53 dollaria Suomeen toimitettuna, deluxe-laitos taas 73 dollaria. Veroton toimitus on luvattu tammikuulle 2020. Kampanja löytyy täältä.


Champions of Nexum on MOBA-pelien hengessä kulkeva kahden joukkueen välinen taistelu, jossa pitää tuhota vastapuolen linna. Pelaajat taistelevat siinä sivussa hirviöaaltoja vastaan ja keräävät varusteita ja aarteita. Eri hahmojen erikoiskykyjen synergiaa on hyödynnettävä.

Perussetti maksaa 82 puntaa, örkkibarbaarin kanssa hinta on 89 puntaa. Postikuluja tulee päälle parikymppiä. Toimitus on veroton ja luvattu maaliskuulle 2020. Kampanja löytyy täältä.

Mikon pelaamia

Caverna: Cave vs Caven lisäri Era II: Iron Age unohtui jostain syystä käsitellä edellisessä viikkokatsauksessa, vaikka se olisi siihenkin ehtinyt. Eipä mitään – paikataan tilanne nyt. Varsin kriittisen arvostelun kirjoittanut Miikka Mononen haikaili jutussaan lisäosan perään ja myönnetään, Caverna: Cave vs Cave tuntui peliltä, joka voisi lisäosasta hyötyä. Niinpä lisäri oli Tampereelle saapuessaan helppo ostos.

Jotkut ovat olleet tyytymättömiä siihen, ettei lisäri oikeastaan muuta peruspeliä mitenkään – se vain lisää loppuun toisen aikakauden eli käytännössä tuplaa pelin keston. Noin puolen tunnin pelistä tulee noin tunnin peli. Ensimmäinen aikakausi pelataan kuten aina ennenkin, pisteet lasketaan normaalisti ja sen jälkeen luolan viereen aukeaa uusi luola ja peliin tulee uusia elementtejä. Niiden kanssa pelataan neljä kierrosta, jokaisella neljä toimintoa.

Kyllä lisäosa jonkin verran ensimmäistäkin aikakautta muuttaa. Vaikka rakennukset ovat samat, niiden arvo muuttuu jonkin verran. Resurssintuotantokoneistot saavat enemmän aikaa toimia, joten ne ovat hieman arvokkaampia kun pelataan pitkää peliä. Mutta minä pidän kyllä peruspelistäkin ja lisäri on vain lisää herkkua entisen päälle. En kyllä käytä aina: joskus haluaa nopeamman pelin ja silloin voi pelata pelkän peruspelin. Caverna: Cave vs Cave on kuitenkin parhaimmillaan lisärin kanssa ja sen verran maukas elämys, että pieninkin haikailu isoa Cavernaa kohtaan katosi kyllä täysin.

Ja olipa muuten tasainen peli: ensimmäinen aikakausi päättyi 45–45 ja toisen jälkeen tulos oli 136,5–136 – hävisin, ja tein vieläpä viimeisellä siirrolla virheen, joka maksoi minulle yhden pisteen.

Pelihaaste

Pelihaasteeseen kirjataan suorituksia vuoden aikana. Aiemmin suoritetut kohdat: 4, 8, 16, 26, 29, 34, 47, 48; 30.

24. Pelin nimessä on vähintään 4 sanaa: Caverna: Cave vs Cave – Era II: Iron Age on melkoinen nimipläjäys. Hieno peli, kuten yllä kirjoitinkin.

35. Et ole ikinä kuullut pelistä: Deckscape: The Mystery of Eldorado. Etukäteen ajattelin, että tämä olisi aika vaikea kohta, mutta päädyin sitten laskemaan tähän kohtaan tämän. Deckscape sarjana oli toki tuttu etukäteen, mutta siinä vaiheessa kun vierailin Helsingin Lautapelit.fi:ssä ja näin pelin hyllyssä, en ollut lainkaan tietoinen, että sarja oli saanut jatkoa.

Tulevat lautapelitapahtumat

  • 1.–3.3.2019 pidetään Junacon Turussa. Tapahtuma keskittyy erilaisiin juna-aiheisiin peleihin, mutta muutakin saa toki tulla pelaamaan. Lisätietoja löytyy Lautapeliseuran foorumilta.
  • 29.–31.3.2019 pidetään JokiCon Joensuussa. Ohjelmassa on vapaata pelaamista ja roolipelejä. Lisätietoja Facebookista.
  • 27.4.2019 pelataan Lautapelaamisen SM-kisat Turussa. Lisätietoja turnauksesta löytyy Lautapeliseuran foorumilta. Ilmoittautumisaikaa on 17.4.2019 asti.
  • 3.–5.5.2019 järjestetään Kuopiossa Hexacon, erityisesti raskaampien pelien ystäville suunnattu pelitapahtuma, jossa saa toki pelata kevyempiäkin pelejä. Lisätietoja tästä myöhemmin.

Lautapelioppaan uudet jutut edellisen katsauksen jälkeen

  • Root – Metsän eläinten sissisotaa, COIN-henkinen epäsymmetrinen sotapeli söpöllä eläinteemalla.
  • Kymmenen vuotta sitten: 2009 eli katsaus pelivuoden parhaimmistoon.
  • Illusion – The Mindin tekijän Wolfgang Warschin toinen pieni korttipeli vuodelta 2018.
  • Sagrada – Abstrakti noppienasettelupeli Sagrada Familian lasimaalausten rakentelemisesta.

Lautapeliopasta voi seurata monissa eri kanavissa. Lautapeliopas löytyy Facebookista ja Twitteristä. RSS-syötekin löytyy.

TelegramLautapeliopas löytyy myös Telegramista. Seuraamalla Lautapelioppaan Telegram-kanavaa, saat tiedon uusista julkaisuista välittömästi julkaisun jälkeen. Telegramissa päivitykset eivät huku algoritmien jalkoihin.

Lautapeliblogien päivitykset

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *