Kategoriat
Uutiset

Uutiskatsaus 25.3.2019: Android: Netrunneriin uusi lisäosa

Kuolleeksi luultu Android: Netrunner saa fanien tekemän lisäosan. Esittelyssä Lautapelit.fi:n uudet julkaisut ja ensifiiliksissä On Tour -kupongintäyttöpeli.

Uutiskatsaus esittelee Lautapelit.fi:n uusia julkaisuja, Android: Netrunnerin uudet kortit, Alex Randolphin uuden pelin ja Die Hard -lautapelin!

Uudet Lautapelit.fi-julkaisut

Lautapelit.fi on julkaissut taas nipun uusia pelejä. Kaupan hyllylle ovat ehtineet jo ChameleonKummitusportaat ja Dalmuti.

Kummitusportaat on vanha lastenpeliklassikko, josta on taas saatavilla uusi laitos nimellä Spooky Stairs.

Dalmuti, alunperin Great Dalmuti, on niin ikään vanha klassikko, Richard Garfieldin suunnittelema ja alunperin vuonna 1995 julkaistu uusversio perinteisestä orja-korttipelistä. Garfieldin oivallus pelissä oli muuttaa pakka perinteisestä korttipakasta sellaiseksi, jossa kortin numeroarvo kertoo samalla sen, kuinka monta sitä korttia pakassa on. Peli on kiipeämispeli, jossa edellisen kierroksen voittajaa suositaan ja häviäjää syrjitään armotta.

Dalmuti on enemmän höpsö ajanviete kuin peli, napakkaa kiipeämispeliä etsivien kannattaa katsella ennemmin Tichun tai Gang of Fourin suuntaan. Dalmutilla on kuitenkin faninsa ja erinäisissä coneissa on pyörinyt tuntikausia kestäneitä Dalmuti-pelejä, joissa pelaajat vain vaihtuvat välillä.

Chameleon (alunperin Sticky Chameleons) on lasten reaktiotestipeli, jossa pitää läiskiä pöydältä noppien osoittamia hyönteislaattoja käyttämällä tahmeaa kieltä.

Nämä kaikki ovat jo saatavilla Lautapelit.fi:stä ja mahdollisesti muualtakin.

Vasta tulossa oleva Copenhagen on alunperin Queen Gamesin peli ja tanskalaisten Asger Harding Granerudin ja Daniel Skjold Pedersenin käsialaa. Pelin teemaksi on noukittu Kööpenhaminan Nyhavnin kauniit, värikkäät talot, mutta varsinaisesti peli kyllä muistuttaa lähinnä Tetristä. Pelaajat joko noukkivat kortteja rommipelien tapaan tai käyttävät kortteja ostaakseen Tetris-palikoita laudalleen.

Android: Netrunner sai epävirallista jatkoa

NISEI on julkaissut ensimmäisen Android: Netrunner -lisäosansa. Downfall aloittaa Ashes-syklin.

Kortit saa PDF:nä maksa mitä haluat -periaatteella tai ne voi hankkia jostain netin tee se itse -korttitulostuspalvelusta. Pelaaminen edellyttää läpinäkymättömiä korttimuoveja, mutta vähätpä siitä, kun tarjolla on uusia kortteja kuolleeseen peliin.

NISEI (Nextrunner International Support & Expansion Initiative) on organisaatio, jonka tarkoituksena on pitää Fantasy Flightin kuoppaama Android: Netrunner -korttipeli elävänä pyörittämällä turnauksia ja nyt julkaisemalla uusia kortteja peliin. Tässä kohtaa haluaisinkin lanseerata uuden termin: Android: Netrunner on kelpo esimerkki undead card gamesta!

Kortit ja lisätietoja NISEIn sivuilta.

Downfallin kansi

Alex Randolphilta uusi peli

Vuonna 2004 menehtyneeltä Alex Randolphilta tulee uusi peli yhteistyössä Bruno Faiduttin kanssa. Käytännössä tässä on käynyt niin, että Faidutti on ottanut Randolphin pelin Gute Nachbarn tai Veleno vuodelta 1986 ja kehitellyt sitä eteenpäin. Julkaisuun on sitten haettu Randolphin perikunnan lupa ja julkaistu peli molempien nimissä.

Peli on nimeltään Tonari eli “naapuri”, kuten kaikki Tonari no Totoro -fanit hyvin tietävät. Alkuperäisen pelin perusidea on, että loppupisteet tulevat omista pisteistä ja vasemmanpuoleisen naapurin pisteistä, ja tämä sama periaate on säilynyt Tonarissa.

Bruno Faidutti kertoo omilla nettisivuillaan runsaammin pelin taustasta.

Tonarin kansi

Hexacon 3.–5.5.2019 Kuopiossa

Itä-Suomen yliopiston pelikerho Kärmeksen ja Suomen lautapeliseuran yhteisestä Hexacon-tapahtumasta on tullut lisätietoja. Tapahtuma järjestetään Kuopiossa Kinkkuconista ja aikaisemmista Hexaconeista tutulla Lukemalla.

Tapahtuman pääpaino on pidemmissä ja raskaammissa peleissä, mutta paikalle voi tulla ihan vain katselemaan tai pelaamaan kevyempiäkin pelejä. Osallistuminen maksaa 10 euroa viikonlopulta, hinnasta saa Lautapeliseuran jäsenkortilla 5 euron alennuksen.

Lisätietoja Lautapeliseuran foorumilta ja tapahtuman Facebook-sivuilta.

Lautakunta

Lautakunta oli tauolla tämän viikon, seuraava jakso tulee maanantaina 1.4.2019.

Lyhyet

  • Mental Blocks perustuu samankaltaiselle idealle kuin oiva perhepeli La Boca: pelaajat rakentavat yhdessä kolmiulotteista rakennelmaa, joista jokainen näkee erilaisen kaksiulotteisen projektion. Mukana on vähän enemmän elementtejä kuin La Bocassa, muun muassa mahdollisuus petturille, joka yrittääkin sabotoida rakennelmaa.
  • Lanternsista tulee kesällä 2019 noppaversio Lanterns Dice: Lights in the Sky.
  • Tokaidon aloittama sarja jatkuu. Namiji on niin ikään kaunis ja melko yksinkertainen peli, jossa edetään pelilaudalla olevaa rataa pitkin siten, että viimeisenä oleva etenee haluamaansa ruutuun ja tekee siitä toiminnon. Pelaajat saavat valita, loikkaavatko nopeasti haluamiinsa ruutuihin, vai etenevätkö hitaammin ja tekevät enemmän toimintoja. Mitä niissä ruuduissa sitten tehdään, erottaa Namijin Tokaidosta, ja tästä on vielä vähänlaisesti tietoa. BGG on tehnyt pelistä esittelyvideon.
  • Tabletop Gaming uutisoi, että klassikkolautapeli Dune tekee paluun. Cosmic Encounterin tekijöiden kulttipeli on julkaistu uudestaan Fantasy Flightin uusintaversiona Rex: Final Days of an Empire, mutta nyt Gale Force Nine julkaisee pelistä uuden version alkuperäisellä Dyyni-teemalla.
  • Galaxy Trucker on saatavilla Steamista.
  • Huoltoreitti-blogi uutisoi, että Advanced Squad Leaderin aloittelijaystävälliset Starter Kitit saavat jatkoa. Se on vähän yllättävää, edellinen kolmososa kun ilmestyi vuonna 2007. Nelososa eli ASL Starter Kit Module #4 PTO käsittelee nimensä mukaisesti Tyynenmeren teatterin taisteluja. Peliä voi ennakkotilata MMP:ltä.
  • Täytyy tunnustaa, että minulle tämä ei merkitse oikeastaan mitään, mutta eiköhän Die Hard: The Nakatomi Heist Board Game herätä riemunkiljahduksia nostalgianjanoisissa. Julkaisijana The OP eli entinen USAOpoly. Peli ilmestyy kesään mennessä ja on yksi vastaan monta -peli, jossa yksinäinen John McClane taistelee terroristeja vastaan.

Die Hardin kansi

Lopuksi pieni kuvauutinen:

Troyes Dicen kansi

Kickstarter-pelit

Kickstarterin logo

Alla esiteltävät pelit ovat rahoitusta kerääviä Kickstarter-kampanjoita. Ennen kuin annat rahojasi Kickstarter-kampanjoihin, kannattaa tehdä vähän pohjatöitä. Lautapelioppaan Mitä huomioida Kickstarter-kampanjoita tukiessa -artikkeli on oivallinen aloituspiste.

Tähän on valikoitu mielestämme kiinnostavimpia ja parhaimpia kampanjoita, mutta mitään takeita ei näistäkään voi antaa.

Kampanjoiden yhteydessä puhutaan verottomasta toimituksesta. Se tarkoittaa, että toimitus tulee EU:n sisäpuolelta, jolloin arvonlisäveroa ei tarvitse maksaa. EU:n ulkopuolelta tuleviin lähetyksiin lisätään 24 % arvonlisävero, joka lasketaan sekä tuotteen hinnalle että postikuluille.

Offensive Adult Party Game on loistava versio kaikista niistä NSFW-aikuispartypeleistä, joiden tarkoituksena on lähinnä antaa syy laukoa törkeyksiä, joita ei muuten kehtaisi. En nyt avaa tätä tässä sen enempää, katsokaa itse, vitsit harvemmin selittämällä paranevat. Kampanja löytyy täältä.


Age of Civilization on taskukokoinen sivilisaatiopeli. Jokainen pelaaja saa kolmen sivilisaation yhdistelmän, joita sitten luotsataan halki aikakausien. Koska eri yhdistelmillä on eri ominaisuudet, pelissä on loputtomasti vaihtelua.

Peli maksaa 24 euroa tai 45 euroa, jos haluaa luksusmallin. Postikuluja on odotettavissa noin kahdeksan euroa. Toimitus on veroton ja luvattu elokuulle 2019. Kampanja löytyy täältä.


Ocean Crisis on yhteistyössä pelattava työläistenasettelupeli, jonka teemana on merten pelastaminen. Kuvitus on kovin söpöä.

Peli maksaa 52 dollaria Suomeen toimitettuna, deluxe-versiona hinta on 64 dollaria. Toimitus on veroton ja luvattu syyskuulle 2019. Kampanja löytyy täältä.


Tsukuyumi: Full Moon Down on peli tappajaroboteista, surullisista valaista ja kuudemoneista. Kuu on rysähtänyt Maan pinnalle ja aiheuttanut ymmärrettävästi kaikenlaista riesaa. Pelaajilla on selvästi erilaiset osapuolet taistelussa, peli on hyvin epäsymmetrinen. Tsukuyumi on uudella kierroksella, nyt mukana on figuurit.

Peli maksaa 99 dollaria ja noin 30 dollarin postikulut päälle. Lisärin kanssa hinta on 149 dollaria. Toimitus on veroton ja luvattu tammikuulle 2020. Kampanja löytyy täältä.


Crave on pakanrakennuspeli, jossa vastakkain ovat modernit hipsterivampyyrit ja vampyyrinmetsästäjät. Yhdellä setillä pelaa aina kaksi pelaajaa, yhdistämällä settejä pelaajamäärän saa kasvatettua kuuteen.

Yksi peli maksaa 26 dollaria Suomeen toimitettuna, kahdelle hintaa tulee 49 dollaria. Toimitus on veroton ja luvattu marraskuulle 2019. Kampanja löytyy täältä.

Mikon pelaamia

Viikon uutuuspeli oli On Tour, josta on luvassa arvostelu tällä viikolla. BoardGameTables.com antoi pelistään arvostelukappaleen testattavaksi ja vaikka kupongintäyttöpelit eivät ihan minun juttuni ole, tämä vaikutti genren sisällä sen verran kiinnostavalta, että tutustuminen houkutteli.

Kiertueiden suunnittelu ei ole aivan yksinkertaista! Yhdysvaltojen karttaa täytetään pelissä numeroilla 1–100 ja tavoitteena on mahdollisimman pitkä lenkki osavaltiosta toiseen niin, että numerot pysyvät samana tai kasvavat. Ei ole ihan helppo juttu, nopat kun syöttävät numeroita sattumanvaraisesti ja lisäksi on vielä kortteja rajoittamassa sitä, minne numeroita saa laittaa.

Vaan onpahan ainakin näyttävän näköinen peli, aivan sieltä kupongintäyttöpelien hienommasta päästä.

Uutena vanhana pelinä pöydälle tiensä löysi MexicaKramer ja Kiesling -kaksikon toimintapistealue-enemmistöpeli vuodelta 2002. Peli on mainio: lauta on aluksi tyhjä ja pelaajien on itse rakenneltava alueet, joiden hallinnasta sitten kisataan. Idea on toimiva ja peli mukavan värikäs.

Peli ei vain varsinaisesti loista kahdella pelaajalla – vaan harva alue-enemmistöpeli ylipäänsä toimii kahdella, että sikäli Mexicalle voi nakata muutaman irtopisteen, sillä kyllä tässä ihan järkeä kaksinpelinäkin on. Veikkaan, että kolme olisi kuitenkin optimaalinen pelaajamäärä.

Edellisestä pelikerrasta olikin vierähtänyt jonkin verran aikaa, viimeksi peliä olen pelannut kolme viikkoa ennen esikoisen syntymää kesäkuussa 2006…

Muuten olen pelannut lähinnä Magic: The Gatheringia ja Altiplanoa. Molemmat kukoistavat vahvasti “parasta just nyt”-listalla.

Pelihaaste

Pelihaasteeseen kirjataan suorituksia vuoden aikana. Aiemmin suoritetut kohdat: 4, 8, 16, 26, 29, 34, 47, 48; 30; 24, 35; 1, 19; 31, 39, 46.

21. Pelissä on vähintään 2 noppaa: On Tour – Tässä pelissä on vain kaksi noppaa, mutta ne ovat vastineeksi todella asiallisen kokoiset.

37. Urheilupeli: Flamme Rouge – Se ilmeisin valinta urheilupelikategoriaan, tämä on oman peliporukan suosikkeja, joten vain ajan kysymys.

38. Pelissä on vuodenajat: Fields of Arle – Tämähän pelattiin jo edellisellä viikolla, mutta nyt vasta hoksasin, että peli sopii tähän kohtaan oivallisesti.

Tulevat lautapelitapahtumat

Lautapelioppaan uudet jutut edellisen katsauksen jälkeen

  • Altiplano on päätoimittajan piireissä tämän hetken kaikista kuumin peli ja nyt sekin on arvioitu.

Lautapeliopasta voi seurata monissa eri kanavissa. Lautapeliopas löytyy Facebookista ja Twitteristä. RSS-syötekin löytyy.

TelegramLautapeliopas löytyy myös Telegramista. Seuraamalla Lautapelioppaan Telegram-kanavaa, saat tiedon uusista julkaisuista välittömästi julkaisun jälkeen. Telegramissa päivitykset eivät huku algoritmien jalkoihin.

Lautapeliblogien päivitykset

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Yksi vastaus aiheeseen “Uutiskatsaus 25.3.2019: Android: Netrunneriin uusi lisäosa”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *