Kategoriat
Uutiset

Uutiskatsaus 4.2.2019: Nopista bitteihin

Kansalliskirjastossa aukeaa loppuvuoden ajaksi pelaamisen historiaa esittelevä näyttely. Splotterilta tulee jatkoa Food Chain Magnateen ja Portalilta uutuuksia.

Uutiskatsaus esittelee Kansalliskirjaston uuden pelinäyttelyn, Splotterin tuotantoa, Portalin pelejä ja Lautakuntakin palaa talvilomaltaan.

Kansalliskirjastossa aukeaa Nopista bitteihin -näyttely

Kansalliskirjastossa aukeaa 8.2. näyttely Nopista bitteihin – 200 vuotta suomalaista pelaamista, joka esittelee Kansalliskirjaston kokoelmista löytyviä pelejä dokumentoiden nimensä mukaisesti pitkän siivun suomalaista pelihistoriaa. Esillä on monia mielenkiintoisia lautapeliharvinaisuuksia.

Olen itse ollut mukana kuratoimassa näyttelyä lautapelien osalta. Oli kiinnostavaa päästä perehtymään Kansalliskirjaston kokoelmiin. Sopivien pelien valikoiminen näyttelyä varten ei ollut aivan yksinkertainen homma, joten oli mielenkiintoista nähdä, miten tällaista näyttelyä kootaan ja miten mukaan otettavat pelit valitaan.

Näyttely aukeaa 8.2.2019 ja sulkeutuu 31.12.2019. Näyttelyssä pääsee myös pelaamaan historiallisia lautapelejä, joten sinne kannattaa lähteä sopivalla porukalla ja ajan kanssa. Näyttely on Kansalliskirjaston Galleriassa ja avoinna kirjaston normaalien aukioloaikojen mukaan.

Avajaiset ovat 8.2.2019 klo 19–21. Avajaisissa esiintyvät Helsingin nörtein naiskuoro Another Castle ja Commodore 64 -muusikko Tero.

Lisätietoja Kansalliskirjaston sivuilta. Kuvagalleria näyttelystä.

Nopista bitteihin

Food Chain Magnaten lisäri julkistettu

Food Chain Magnaten lisäri Ketchup Mechanism and Other Ideas on julkistettu ja ennakkotilattavissa. Tarkempi julkaisuajankohta ja tarkka sisältö eivät ole vielä tiedossa, mutta julkaisun luvataan tapahtuvan tänä vuonna, mieluusti ennen Essenin messuja lokakuussa.

Lisäosa sisältää kuusinpeliin tarvittavat materiaalit, uuden setin virstanpylväskortteja, kahvilat ja baristat, uudenlaisia rakennuksia, uusia työntekijöitä ja ketsuppia.

Lisäri on melko tyyris: se maksaa 75 euroa eli saman verran kuin peruspeli. Postikulujen kanssa hintaa tulee melkein 110 euroa. Ennakkotilaus onnistuu Splotterin kaupasta.

Tänä vuonna tehdään myös 20-vuotisjuhlapainos Roads & Boatsista. Uusi painos sisältää &Cetera -lisäosan. Uusi painos tulee joskus kesällä, eli jos tilaa sekä Roads & Boatsin että Ketchup Mechanismin, joutuu odottelemaan kunnes molemmat ovat saapuneet. Roads & Boats maksaa 100 euroa ja postikulut päälle.

Ketchup Mechanismin kansi

Portalin pelikattaus

Portal Games juhlisti 20-vuotisjuhliaan 26.1.2019 ja julkisti siinä sivussa nipun uutuuksia.

Yksi uutuuksista on Ignacy Trzewiczekin Prêt-à-Porterin kolmas laitos. Aikaisemmin Trzewiczek on sanonut, ettei muotiteema toimi riittävän hyvin ja että uudessa versiossa voisi olla aiheena esimerkiksi videopelien kehitys, mutta niin vain tämä kolmas laitos pitää alkuperäisen muotiteeman. Kuvitus on nyt Kwanchai Moriyan käsialaa. Peli tulee Kickstarteriin vuoden 2019 aikana.

Imperial Settlersin perheeseen tulee uusia herkkuja. Imperial Settlers: Empires of the North on itsenäinen peli, joka sisältää kolme uutta pohjoista kansaa: inuiitit, viikingit ja skotit. Jokaiselle kansalle on kaksi erillistä pakkaa. Peli on sukua Imperial Settlersille, mutta ei ihan sama peli, eikä yhteensopiva alkuperäisen Imperial Settlersin kanssa.

Imperial Settlers: Roll & Write on trendikäs kupongintäyttöpeli Imperial Settlersin hengessä. Imperial Settlers: Big Box puolestaan on iso loota, johon mahtuu Imperial Settlers kaikkine lisäosineen.

Imperial Settlers

Neuroshima Hex! 3.0:aan tulee Sand Runners -armeijapaketti, joilla on uudenlainen Sand Storm -taistelulaattaMonolith Arenan ensimmäinen armeijapaketti on puolestaan nimeltään Academics.

Detectiveen tulee uutta myös. Kuudes tapaus, joka on aikaisemmin ollut pelattavissa pelitapahtumissa johdantona peliin, tulee Amazonin Alexaan. Lisäksi tulee Signature Series -lisärisarja, jossa ulkopuoliset suunnittelijat tekevät omia skenaarioitaan Detectiveen. Ensimmäisenä vuorossa ovat Rob Daviau ja Mike Selinker.

Quacks of Quedlinburgin lisäosa

Shut Up & Sit Down kehui Quacks of Quedlinburgin videossaan ja Wolfgang Warsch ilmaantui paikalle kommentoimaan, mitä lisäosa Kräuterhexen tarkemmin ottaen sisältää.

Lisäosasta löytyy hyvin kallis kuuden pisteen arvoinen kurpitsa ja uusi ainesosa, jonka arvo vaihtelee. Vanhoille aineksille löytyy kaksi uutta kirjaa, myös mustalle.

Yrttinoitia on 12 erilaista, joista peliin tulee kolme. Noidilla on erittäin vahvat toiminnot, esimerkiksi “tuplaa saamasi rahan määrä tällä kierroksella” tai “ota yhden rubiinin sijasta niin monta kuin saat pisteitä”, mutta jokaista noitaa saa käyttää vain kerran pelissä. Milloin on paras hetki?

Lisäksi tarjolla on osat viidennelle pelaajalle ja pienet ylivuotopadat, joiden ansiosta padan täyttymiseen ei enää tarvitse lopettaa. Yli menevät laatat eivät tuota rahaa, mutta niistä saa lisää voittopisteitä.

Die Kräuterhexen -pelin kansi

Lautakunta

Lautakunta on palannut lomaltaan. Uuden kauden ensimmäisessä  jaksossa Miira ja Tuomo puhuvat tavoitteista ja listoista.

Lyhyet

 • Maailman peliharrastajat haluavat nyt ”kaikkien aikojen parhaan lautapelin”, joka painaa kymmenen kiloa ja kestää yli sata tuntia – selvitimme, miksi se on niin erinomainen on Hesarin Nyt-liitteessä ilmestynyt Jussi Ahlrothin juttu, jonka aiheena on luonnollisesti Gloomhaven.
 • Battle Line on GMT Gamesin toiseksi myydyin peli. P500-kampanjassa on nyt pelin uusi laitos, jossa on Roland MacDonaldin kuvittama keskiaikateemainen kuvitus.
 • Plan B:n Century-trilogian kolmas osa tulee. Century: Spice Roadin toinen jatko Century: New World  on yhdistettävissä aikaisempien osien kanssa. Peli sijoittuu Amerikkaan 1500-luvun alkuun. Pelaajien on tutkittava uusia maita, käytävä kauppaa paikallisten kanssa ja metsästettävä selviytyäkseen. Peli yhdistelee Centuryn perusmekaniikkaan työläistenasettelua. Peli ilmestyy kesällä.
 • Plan B:n alaiselta Eggertspieleltä tulee Era: Medieval AgeMatt Leacockin (Pandemia) peli, joka on henkistä jatkoa Roll through the Agesille. Peli on “roll and buildia”, eli noppia heitellään ja lomakkeen rastittamisen sijasta rakennellaankin hienoja 3D-taloja.
 • Castles of Mad King Ludwig on tehnyt paluun suomenkielisenä. Lautapelit.fi on ottanut pelin valikoimiinsa ja se on ilmestynyt kauppojen hyllyille. Peliä ehdittiinkin jo vähän kaipailla.
 • Loppuun vielä ennakkomaistiainen, joka saa joiltakin varmasti kuolan erittymään: Ryan Laukat‘lta tulee uusi peli, Sleeping Gods. Peli on yhdelle tai kahdelle pelaajalle ja tulossa kesällä Kickstarteriin, eli vuoden 2020 julkaisusta on kyse. Pelissä tutkaillaan outoa maailmaa karttakirjan avulla, ehkäpä vähän Near and Farin hengessä. Tiedän siis jo nyt, ettei tämä ole yhtään minun juttuni, mutta tiedän myös, että tämä tulee olemaan todella kova juttu joillekin…

Sleeping Godsin kansi

Kickstarter-pelit

Kickstarterin logo

Alla esiteltävät pelit ovat rahoitusta kerääviä Kickstarter-kampanjoita. Ennen kuin annat rahojasi Kickstarter-kampanjoihin, kannattaa tehdä vähän pohjatöitä. Lautapelioppaan Mitä huomioida Kickstarter-kampanjoita tukiessa -artikkeli on oivallinen aloituspiste.

Tähän on valikoitu mielestämme kiinnostavimpia ja parhaimpia kampanjoita, mutta mitään takeita ei näistäkään voi antaa.

Kampanjoiden yhteydessä puhutaan verottomasta toimituksesta. Se tarkoittaa, että toimitus tulee EU:n sisäpuolelta, jolloin arvonlisäveroa ei tarvitse maksaa. EU:n ulkopuolelta tuleviin lähetyksiin lisätään 24 % arvonlisävero, joka lasketaan sekä tuotteen hinnalle että postikuluille.

Yokohama Duel on Yokohaman kaksinpeliversio. Pelistä kirjoitin jo joulukuussa: “Toimitusjohtajan ja työläisten sijaan kaksinpelissä on Power Cardeja, joilla aktivoidaan paikkarakennuksia. Tämä on vähän enemmän työläistenasettelua, alkuperäisen pelin tilallinen ulottuvuus on poissa: alueiden sijainnilla ei ole enää merkitystä, voimakorttinsa saa pelata mihin tyhjään paikkaan tahansa. Työvoimatoimistoa ei ole, joten rakennuksia ja työläisiä ei tarvitse enää vapauttaa omalta pelaajalaudalta.”

Nyt Yokohama Duel on Tasty Minstrelin Deluxified-käsittelyn saaneena Kickstarterissa. Deluxified-version saa 66 dollarilla Suomeen toimitettuna. Perusmalli maksaa 42 dollaria ja Yokohamasta molemmat versiot nähneenä suosittelen lämpimästi Deluxified-versiota. Ja jos se Yokohaman Deluxified meni ohi ja harmittaa, ei hätää: senkin saa tämän Kickstarterin kautta joko täysin uutena tai päivityssarjana perusmallin omistajille.

Toimitus on luvattu huhtikuulle 2020 ja se on veroton. Kampanja löytyy täältä.


Dead Mans Cabal on Pandasaurus Gamesin uusi peli, suunnittelijana Daniel Newman. Pelissä Puerto Rico -mainen toiminnonvalinta yhdistyy ovelaan puzzleiluun ja kalmaiseen teemaan.

Peli maksaa 50 dollaria ja postikulut päälle. Toimitus on veroton ja luvattu kesäkuulle 2019. Kampanja löytyy täältä.


Kierrätetään syyskuulta 2017: The Champion of the Wild on Shut Up & Sit Downissa kehuttu seurapeli, jossa pelaajat kilvoittelevat eläinten valmentajina. Ensin valitaan kolme lajia, joissa eläimet kilpailevat ja sitten kisataan: pelaajat valitsevat eläimen kilpailemaan näissä lajeissa ja perustelevat, miksi heidän eläimensä voittaisi kisan. Hauska idea, mutta silkkaa puhetta ja voittajan valitsemista.

Pelistä on nyt tarjolla toinen painos. Kakkospainokseen tulee vähän uusia kortteja. Uudet kortit saa viidellä punnalla, jos omistaa jo vanhan. Kokonaan uusi peli maksaa 27 puntaa Suomeen toimitettuna. Toimitus on luvattu lokakuulle 2019 ja se on veroton, kävi Brexitissä miten tahansa. Kampanja löytyy täältä.


Battle of the Bards on peli bardien kilpalaulannasta. Peli on suunniteltu kolme periaatetta mielessä pitäen: noppia pitää heitellä paljon ja niiden käyttämiseen on oltava monia tapoja, resurssien käyttämisen on oltava kiinnostava strateginen puzzle ja pelin on oltava mukavan rock-henkinen.

Peli maksaa 46 dollaria Suomeen toimitettuna, lisärin kanssa 56 dollaria. Toimitus on luvattu marraskuulle 2019 ja se on veroton. Kampanja löytyy täältä.


1001 Odysseys on Asmadi Gamesin tekemä avaruusseikkailu, jossa matkustetaan avaruudessa tarinaa lukien. Yksittäinen peli kestää 30–60 minuuttia, tällaisia yksittäisiä lukuja on pelissä yli 30. Pelin luonteesta saa kuvaa Penny Arcaden videosta, jossa pelataan yksi luku.

Peli on melko kallis – se maksaa 75 dollaria ja arviolta 25 dollaria postikuluja päälle. Toimitus on luvattu maaliskuulle 2020 ja verottomuudesta ei tässä vaiheessa anneta mitään takeita. Kampanja löytyy täältä.


Shake Up on käänteinen pakanrakennuspeli. Jokainen pelaaja aloittaa valmiilla pakalla, joka kuvaa konkurssiin joutuvaa yritystä. Pelin voittaa se konsultti, joka saa yrityksensä pelastettua ensimmäisenä. Joka vuoro voi antaa potkut yhdelle työntekijälle eli poistaa kortin pelistä, sen jälkeen loput kortit pelataan. Voittaminen vaatii hyvää tuntumaa, koska korttejaan ei saa katsoa – pitää sanoa, että nyt on tilanne, jossa voitan, sitten katsotaan miten kävi.

Yksi peli, jolla voi pelata yksin tai kaksin, maksaa vähän alle 20 euroa. Kaksi peliä, joilla voi pelata nelinpeliä, maksaa noin 35 euroa. Päälle voi tulla veroja maksettavaksi. Toimitus on luvattu lokakuulle 2019. Kampanja löytyy täältä.


Parks on erittäin kaunis peli amerikkalaisista luonnonpuistoista, kuvituksena on käytetty 59 Parks Print Seriesin julisteita. Luonteeltaan peli on ehkä vähän Tokaidon kaltainen rento ja kaunis vaellus.

Peli maksaa 39 dollaria, 49 dollarilla saa lisäksi nätit pelikortit kaupan päälle. Postikuluiksi arvioidaan 15 dollaria. Toimitus on veroton ja luvattu elokuulle 2019. Kampanja löytyy täältä.


Hyperspace on epäsymmetrinen 4x-peli Sandy Peterseniltä (Call of CthulhuCthulhu Wars), jossa pelaajat kilvoittelevat vastalöydetyn tähtisektorin valloittamisesta. Peli etenee tasaisesti: tee kolme toimintoa vuorollasi ja sitten seuraavan pelaajan vuoro. Ei siis mitään ylläpitovaiheita, vaan peli rullaa koko ajan eteenpäin.

Peli kestää tunnin tai kaksi. Jokaisella pelaajalla on erilainen muukalaisrotu, jolla on omat vahvuutensa ja heikkoutensa ja siten omat strategiansa. Pelissä on 24 erilaista muukalaisrotua, jotka ovat huomattavan muukalaismaisia: Sandy Petersenin näkökulma on, että humanoidit ovat hyvin harvinaisia. Luvassa on siis erikoisia rotuja pelattavaksi.

Perus-nelinpeli maksaa 69 dollaria. 119 dollarilla saa kuuteen pelaajaan asti venyvän pelin ja kaikenkattava paketti on 299 dollaria. Päälle tulee 40–80 dollaria postikuluja. Toimitus on veroton ja luvattu elokuulle 2020. Kampanja löytyy täältä.


Munchkin Dungeon on Andrea Chiarvesion ja Eric M. Langin suunnittelema lautapeliversio Munchkinista. Julkaisija on CMON, joten luvassa on miniatyyriä koko rahan edestä. Peruskuvio on korttipelistä tuttu: tunge luolastoon ja mitä syvemmälle uskaltaudut, sitä parempia ovat palkinnot. Mitä enemmän tutkii luolastoa, sitä enemmän saa mahdollisuuksia tehdä kiusaa muille pelaajille.

Peli maksaa 60 dollaria tai 90 dollaria lisäosan kanssa. Postikuluja on odotettavissa 35 dollaria. Lisäostona on saatavilla lisäksi Munchkin Dungeon Cthulhu. Toimitus on veroton ja luvattu helmikuulle 2020. Kampanja löytyy täältä.

Mikon pelaamia

Clippers pääsi pitkästä aikaa pöydälle – ja arvostelun kautta myyntiin. Eihän tämä hullumpi peli ole, viidelle pelaajalle tämä on ihan kelpo viihdettä etenkin ikäisekseen, mutta ei myöskään ihan niin terävä kuin mitä tällä hetkellä peleiltä odotan. Parhaimmillaan Clippers on hyvä, mutta ihan joka pelikerralla siihen parhauteen ei ylletä. Tälläkin kertaa pelattiin aika löysästi, arvokkaimpiin kahdeksan pisteen satamiin päästiin ongelmitta. Se on tylsän pelin merkki.

Architects of the West Kingdomin osalta toisaalta vahvistui se, että peli on mainion napakka tapaus, kun pelasimme viisinpelin taas alle tuntiin, mutta toisaalta oma fiilikseni peliä kohtaan laski sen verran, että pudotin reittauksen kahdeksikosta seiskaan. Ihan hyvä ja nopeuden vuoksi pelaan kyllä, mutta jotenkin apureiden palkkaaminen ja rakennusten rakentaminen tuntuu kovin vaivalloiselta. Pelaaminen ei ole sillä tavalla mukavaa kuin parhaiden pelien kohdalla on.

Pelihaaste

Pelihaasteeseen kirjataan suorituksia vuoden aikana. Aiemmin suoritetut kohdat: 4, 8, 16, 26, 29, 34, 47, 48; 30; 24, 35.

 1. Peli, jonka pelaat lasten kanssa: Da Vinci Code oli vuoden 2018 viimeinen pikkuhitti, johon palattiin nyt helmikuussa hyvällä menestyksellä.

19. Pelissä on vettä: Clippers sijoittuu Tyynellemerelle, joten pelilauta on lähes pelkkää merta.

Tulevat lautapelitapahtumat

 • 8.2.2019 klo 19–21 Kansalliskirjastossa pidetään Nopista bitteihin -näyttelyn avajaiset. Avajaisissa esiintyy Helsingin nörtein naiskuoro Another Castle ja C64-muusikko Tero. Avajaisiin mahtuu sata vierasta, joten tule ajoissa paikalle. Lisätietoja Kansalliskirjaston sivuilta.
 • 1.–3.3.2019 pidetään Junacon Turussa. Tapahtuma keskittyy erilaisiin juna-aiheisiin peleihin, mutta muutakin saa toki tulla pelaamaan. Lisätietoja löytyy Lautapeliseuran foorumilta.
 • 29.–31.3.2019 pidetään JokiCon Joensuussa. Ohjelmassa on vapaata pelaamista ja roolipelejä. Lisätietoja Facebookista.
 • 27.4.2019 pelataan Lautapelaamisen SM-kisat Turussa. Lisätietoja turnauksesta löytyy Lautapeliseuran foorumilta. Ilmoittautumisaikaa on 17.4.2019 asti.
 • 3.–5.5.2019 järjestetään Kuopiossa Hexacon, erityisesti raskaampien pelien ystäville suunnattu pelitapahtuma, jossa saa toki pelata kevyempiäkin pelejä. Lisätietoja tästä myöhemmin.
 • 31.12.2019 asti Kansalliskirjaston Galleriassa on esillä Nopista bitteihin -näyttely, joka esittelee 200 vuotta suomalaista pelihistoriaa. Näyttely Kansalliskirjaston sivuilla.

Lautapelioppaan uudet jutut edellisen katsauksen jälkeen

Lautapeliopasta voi seurata monissa eri kanavissa. Lautapeliopas löytyy Facebookista ja Twitteristä. RSS-syötekin löytyy.

TelegramLautapeliopas löytyy myös Telegramista. Seuraamalla Lautapelioppaan Telegram-kanavaa, saat tiedon uusista julkaisuista välittömästi julkaisun jälkeen. Telegramissa päivitykset eivät huku algoritmien jalkoihin.

Lautapeliblogien päivitykset

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *