Kategoriat
Peliarvostelut

Kingdom Legacy: Feudal Kingdom

Kuuden tunnin soolokampanja vie pelaajan rakentamaan keskiaikaista feudaalivaltakuntaa. Legacy-tapaan kortit elävät ja muuttuvat pelin edetessä.

Kingdom Legacy on koukuttava soolopeli, jossa tuhotaan paljon kortteja, merkataan niitä kynällä ja liimaillaan tarroja. Se on matka, jonka jatkoa jää pakan loppuun pelattuaan odottamaan.

Kingdom Legacy on toteutettu pelaajia arvostaen ja vuorovaikutukseen heidän kanssaan. Tuotantokustannukset on pidetty mahdollisimman alhaisina, ja näin kertakäyttöiseksi tarkoitettu peli pääseekin oikeuksiinsa. Peruspakka Feudal Kingdom maksaa noin 15 euroa, ja siinä riittää pelattavaa 6–10 tunniksi. Tämän jälkeen tarvitaan lisäosapakkoja, joiden hinnat ovat koosta riippuen noin 10–20 euroa. Tässä arviossa käsittelen peruspelin lisäksi isoa lisäosaa Distant Lands, jonka peliajaksi on ilmoitettu kuusi tuntia.

Kingdom Legacy: Feudal Kingdom -pelin kannessa on ilta-auringossa paistatteleva korkeatorninen linna, joka tuo mieleen Reinin jokilaakson linnat.

Rakenna oma valtakuntasi

Kingdom Legacyssa pelaaja rakentaa omaa valtakuntaansa, ja valtakunnalla tässä pelissä tarkoitetaan sitä pakkaa, joka kulloisenkin pelin jälkeen on jäänyt jäljelle. Valtakuntaan karttuu maita ja mantuja, rakennuksia ja rakennelmia, sekä monenlaisia ihmisiä ja jopa eläimiä.

Pelin perusidea on varsin selkeä. Koko kampanjan alkupakassa on kymmenen korttia, jotka pelataan läpi nostaen aina neljä korttia kerrallaan. Kortteja voi pelata eri tavoin, pääsääntöisesti joko käyttämällä niissä olevia resursseja jotakin toimintoa varten, tai suorittamalla kortin toiminnon. Suurin osa korteista on jaettu neljään osioon, ja niitä saa resursseja käyttäen päivitettyä paremmaksi. Riippuen siitä, miten päin kortti pakassa on, aktiivinen osio on aina kortin etupuolen yläosa. Jotkut toiminnot antavat mahdollisuuden tai pakottavat pelaajan merkitsemään kortteja kynällä tai mukana tulevilla tarroilla pysyvästi. Kun pakka on pelattu loppuun, päättyy pelin kierros.

Ennen seuraavaa kierrosta nostetaan pelilaatikosta numerojärjestyksessään kaksi seuraavaa korttia, ja näin pakka kasvaa. Tosin, kortteja myös tuhoutuu mitä erilaisemmista syistä. Toisinaan edessä voi olla vaikkapa kulkutauti, joka tuhoaa kortteja, tai joskus saattaa vihollinen hyökätä valtakuntaasi tehden pahaa jälkeä, jos suojaus ei ole kunnossa. Tematiikka toimii varsin hyvin ja mekaniikat tukevat teemaa. Peli sisältääkin puhtaan strategiapelin sijaan paljon sellaisia muuttuvia tekijöitä, joita ei voi välttää, ja jotka vaikuttavat lopputulokseen. Kyse Kingdom Legacyssa onkin enemmän matkasta kuin siitä, paljonko loppupisteitä saa.

Peruspeli päättyy, kun pakan kortti numero 70 nostetaan ja pelataan vielä yksi kierros. Toisinaan kierroksen päättyessä kahden kortin sijaan saatetaan ohjeistaa nostamaan useampikin kortti, jolloin pelin sisältämien kierrosten määrä ei ole suoraan laskettavissa. Riippuen myös siitä, kuinka paljon kortteja tulee matkan varrella tuhonneeksi, pakan koko, eli kierrosten kesto, voi olla hyvinkin eri mittainen.

Tutkittavaa riittää – matkasi on vasta alkanut

Jokainen valtakunta on siis erilainen – peruspakan 139:stä kortista monta kymmentä jäi minulla vielä katsomatta. Lisäosat jatkavat valtakunnan elämää siitä, mihin edellinen peli päättyi. Näin valtakuntaan edellisen pelin loputtua jääneet kortit jatkavat mukana seuraavassa lisäosassa. Feudal Kingdom -peruspelin päätyttyä peruspakassa on kolme lyhyttä lisäosaa, joista jokainen peli kestää vain neljä kierrosta.

Peruspeli siis kestää jopa lähemmäs kymmenen tuntia, kun seuraavat pelit pelaa helposti puolessa tunnissa. Erikseen myytävät lisäosat ovat kuitenkin hyvin eri mittaisia, ja jokaisen lisäosan aloittaessa tulee uhrata tietty määrä kortteja, jotka kuitenkin tuottavat pisteitä kyseiseen peliin korttien osoittaman pistemäärän mukaisesti. Lisäosat mahdollistavat myös joidenkin peruspelissä vielä laatikkoon jääneiden korttien mukaantulon.

Peruspelin laatikon kyljessä on laskuri, johon merkitään kunkin pelin päätteeksi loppupistemäärä. Loppupisteisiin lasketaan yleensä kaikki mukana olleet kortit, jotka antavat plus- tai miinuspisteitä. Kingdom Legacya varten on myös olemassa oma sivustonsa, jonne pelaajat voivat omat valtakuntansa rekisteröidä, ja jokaisen pelin jälkeen syöttää saamansa pistetuloksen. Kaikki tulokset näkyvät listauksena, jossa omia tuloksiaan pääsee vertaamaan toisten pelaajien tuloksiin.

Tulosten lukeminen voisi tosin olla selkeämmin rakennettu. Aina ei ole täysin selvää, millä perusteella mikäkin listausnäkymä toimii. Sivustolla on myös selite jokaiseen peliin julkaistuun korttiin. Tosin, tulkinnanvaraisuuttakin korteissa paljon on. BoardGameGeekin sääntökysymysfoorumilta löytyy kysymyksiä kymmeniin kortteihin. Itsekin jouduin yhteen korttiin esittämään selventävän kysymyksen, mutta Fryxeliuksen veljekset näyttävät vastaavan niihin todella nopeasti.

Yhteisöllinen ulottuvuus onkin varmasti Kingdom Legacyn yksi suosion salaisuuksista. Peli tosiaan näyttäisi olevan harrastajien parissa suosittu, kun ottaa huomioon sen olevan marginaalijulkaisu, jota on heikosti kivijalkamyymälöiden myyntilistoilla. Niitä, jotka peliin ovat hurahtaneet, ja odottavat uutta lisäosaa, näyttäisi olevan suhteellisen paljon. Kaiketi monet tilaavatkin pelin suoraan Fryxgamesin verkkokaupasta, jossa hinnat eivät päätä huimaa. Peruspelin hinta on tätä kirjoittaessa 12,59 €, ja lisäosia saa halvimmillaan hintaan 7,19 €. Toki postikulut kannustavat ostamaan tuplamäärän tuotteita, jolloin postikulut eivät juuri kokonaisuutena nouse.

Yksi valtakunta on kaikkiaan pelattavissa kymmenen kertaa, eli peruspelin lisäksi yhdeksän lisäosan verran. Esimerkkinä, kun itse pelasin Feudal Kingdomin, sen mukana tulleet kaikki kolme lisäosaa, sekä Distant Landsin, joka vastaa kahta lisäosaa, olen tähän mennessä pelannut kaikkiaan kuusi peliä. Neljä peliä samalla pakalla ja uusilla lisäosilla on vielä jäljellä. Foorumilla moni sanookin ostaneensa useamman peruspakan, jotta voisi pelata peliä alusta alkaen uudella tavalla. Tämä tarkoittaa siis uuden valtakunnan aloittamista.

Kieltämättä yhden pelin pelattuaan tekisi helposti mieli saada pelata sama peli uudestaan vähän paremmin ymmärtäen, mitä kannattaisi tehdä toisin. Legacy-pelien henkeen kuitenkin kuuluu, että matkaa on jo tehty ja takaisin ei ole paluuta. Osa korteista on tuhottu ja osaa niistä merkkailtu kynin ja tarroin.

Kingdom Legacyn resurssimekaniikka ja kortinpäivitysmekaniikka ovat tuttuja ainakin Palm Islandista, mutta suunnittelija itse ei tunnusta koskaan tutustuneensa peliin. Niin tai näin, Kingdom Legacy etenee täysin omalla tavallaan, ja onkin varsin raikas tuulahdus soolopelien tarjontaan. Peli vie vähän pelitilaa, se etenee sulavasti, ja on helppo tallentaa kesken pelin kierrosten välillä. Peliä ei siis tarvitse jättää pöytätilaa täyttämään pitkän pelisession ajaksi, vaan sen voi pakata takaisin pelilaatikkoon.

Pelin kortteja mustalla alustalla. Valtakunnassa on kivikkoinen alue, joka tuottaa rahalla kiveä, palvelija josta saa rahaa, puuta tai kiveä, työläinen joka voi työskennellä rakennuksissa ja ruohoniitty.
Korttien kuvitus jakaa mielipiteitä toteutustavallaan. Tekoälykuvitus on taloudellinen välttämättömyys, mutta lopputulos on hitusen hengetöntä. Kuva: Markus Korri

Tekoälykuvittamisen etiikasta

Pelin kuvitus näyttäisi jakavan mielipiteitä. Tämä johtunee siitä, että Kingdom Legacyn kuvitus on kautta linjan tekoälyn tuottamaa. Tätä tekijät perustelevat sillä, että vastaavaa pienen budjetin peliä olisi mahdotonta julkaista, jossa on valtava määrä erilaisia kortteja, jos kortit tuotettaisiin oikeilla kuvittajilla. Tekoälyn käyttämistä problematisoidaan tällä hetkellä laajasti lautapeliharrastajien keskuudessa. FryxGames perustelee tekoälyn käyttöään osin sillä, että heidän käyttämänsä Adobe Firefly ei syyllisty monien muiden kuvitusohjelmien eettisiin ongelmiin. Pelin suunnitellut Jonathan Fryxelius perustelee Fireflyta eettisempänä vaihtoehtona seuraavasti:

  1. Ohjelmistoa ei ole koulutettu tekijänoikeuksin suojatulla materiaalilla.
  2. Ohjelmisto korvaa käyttämänsä tekoälyn koulutusdatan tuottajilleen.
  3. Ohjelmisto anonymisoi artistit suojatakseen heitä tyylivarkauksilta.
  4. Ohjelmisto anonymisoi tavaramerkeillä suojatut IP-osoitteet loukkaavan sisällön luomisen välttämiseksi.

FryxGames sanookin käyttävänsä oikeita kuvittajia niissä projekteissaan, joissa se vain on taloudellisesti mahdollista. Tästä huolimatta FryxGamesia vastaan on peliharrastajafoorumeilla nostettu boikotteja, ja asiat ovat mielestäni saaneet aikaan tarpeettoman voimakkaita reaktioita.

Minua tekoälyn tuottama kuvitus Kingdom Legacyssa häiritsee vain siksi, että tekoäly tekee kuvituksesta hengettömän, etenkin ihmisiä kuvatessaan. Tekoälyn luomasta kuvituksesta puuttuu inhimillisyys. Ymmärrän kuitenkin hyvin, että tämänkaltainen indiejulkaisu, joka ei ole tarkoitettukaan suurelle yleisölle, olisi ollut mahdotonta tuottaa näin suurella kertakäyttöisellä korttimäärällä, joiden kuvituksista harva toistuu useammassa kortissa.

Distant Lands -lisäosa

Distant Lands on ensimmäinen ja toistaiseksi ainoa iso lisäosa Kingdom Legacyyn. Se on pelinä lähes yhtä pitkä kuin peruspelikin, ohjeellisen ajan ollessa kuusi tuntia. Sitä pelataan myös samaan tapaan kuin Feudal Kingdomiakin, eli joka kierroksen päätyttyä mukaan nostetaan kaksi uutta korttia, muutamia poikkeuksia lukuunottamatta.

Distant Lands -lisäosaa varten pitää siis peruspeli Feudal Kingdom ensin olla pelattuna kertaalleen, toisin sanoen, valtakunta pitää olla perustettuna, ja tämän jälkeen suositellaan pelattavaksi vielä ainakin osa Feudal Kingdomin kolmesta pelin sisäisestä lisäosasta, jotta valtakunnan pakka ehtii hieman muokkaantua vaarallista ja vaativaa matkaa varten. Distant Landsiin ei kuitenkaan aivan kaikkia valtakunnan kortteja oteta mukaan, vaan teeman mukaisesti tutkimusmatkalle lähtevät sellaiset valtakunnan kortit, jotka voivat ylipäätään matkaa tehdä – näitä eivät esimerkiksi ole rakennukset tai erilaiset maa-alueet.

Distant Landsin tarjoama matka on vaarallinen, ja monenlaista mutkaa on edessä niin merillä kuin maissakin. Jos pidit Feudal Kingdomista, pidät varmasti tästäkin. Muita, lyhyempiä lisäosia pelataan käsittääkseni hieman eri tavalla – näin oli ainakin Feudal Kingdomin mukana tulleissa kolmessa lisäosassa. Distant Landissä tutkimista riittää, ja väistämättä jää paljon pelilaatikkoon jääneitä kortteja näkemättä. Näin jokainen matka on uniikki ja erilainen.

Tutkimista seikkailunhaluisille

Kaikkinensa Kingdom Legacy tarjoaa paljon tutkimista ja taktikointia, jossa ei kuitenkaan voi välttyä pettymästä yllättäviin käänteisiin, mikä toisaalta on tällaisen temaattisen pelin suola. Jos kaikki olisi loppuun asti laskettavissa ja optimoitavissa, menettäisi teema sen elämänmakuisen ulottuvuutensa. Peli onkin mielestäni onnistunut temaattisuudessaan ja kerronnallisuudessaan, ja mekaniikat tukevat tarinallisuutta hyvin.

Jos tykkäät pasianssista, tutkimisesta, etsimisestä ja löytämisestä, etkä ajattele pelaamista liian totisen kilpailullisesti, Kingdom Legacy on matka, jolle kannattaa ehdottomasti lähteä. Se on sopivaa ajanvietettä, joka houkuttaa jatkamaan matkaa ja tutkimaan taas lisää.

Faktat Kingdom Legacysta

Suunnittelija:

Julkaisija: FryxGames (2024)

Mutkikkuus: Kun symbolit tulevat tutuiksi, peli on melko suoraviivainen. Silti yksittäisiin kortteihin joutuu aika ajoin hakemaan ratkaisua peliä varten julkaistuilta nettisivuilta, josta löytyy tarkemmat selitykset kaikkiin kortteihin. Tämän lisäksi BGG:n foorumilla on kymmeniin kortteihin tarkennuksia.

Onnen vaikutus: Onnen vaikutus on suuri, mikä voi joskus ärsyttää, kun yhtäkkiä tuhoutuukin arvokkaita kortteja. Toki tällainen tuurielementti tukee hyvin teemaa.

Vuorovaikutus: Peli on yksinpeli.

Teema: Vahvasti temaattinen peli, jossa teemana on keskiaikainen maailma, jossa on myös fantasiaelementtejä. Mekaniikat tukevat hyvin teemaa.

Uudelleenpelattavuus: Lisäosia on jo lyhyessä ajassa ehtinyt ilmestyä mukava määrä. Yhtä peruspakkaa voi kuitenkin lisäosillakin pelata yhteensä enintään kymmenen kertaa, jonka jälkeen peli ei itsessään ole pelattavissa uudelleen. Silti kymmenessä pelikerrassa riittää pelattavaa kymmeniksi tunneiksi, ja sen tekee mielellään, kun pidempiä pelejä voi helposti tallentaa kierrosten välillä.

Kieliriippuvuus: Korteissa on välillä paljonkin tekstiä, joten englanninkielen taito tarvitaan.

Pelaajamäärä: Peli on puhdas soolopeli.

Pituus: 6–10 tuntia. Pelit ovat hyvin eri mittaisia, kun jatkaa lisäosilla peliä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *