Kategoriat
Artikkelit

Tarotista texas hold’emiin – Errata

Kuten tavallista on, Tarotista texas hold’emiin -kirjaan jäi syynäämisestä huolimatta virheitä. Tässä on korjauksia ja tarkennuksia kirjan puutteisiin. Jos keksit kirjasta virheitä, täydennän tätä listaa mielelläni.

Brandeln

Brandelnin kohdalla ei ole selitetty brandeln-tarjousta. Kyseinen tarjous tarkoittaa kolmen tikin peliä. Brandelnissa sopimuksen pitämiseen tarvitaan vähintään kyseinen määrä tikkejä. Yli saa mennä.

Jos tarjouksen pitämisen säännöt tuntuvat hämmentäviltä, asiaa voi selventää näin: pelaajat numeroidaan etukädestä alkaen 1, 2, 3 ja 4 myötäpäivään niin, että etukäsi on 1 ja jakaja on 4. Korkeimman tarjouksen saa pitää, jos sen tehneen pelaajan numero on suurempi kuin oma numero.

Cego

Cego puuttuu kirjan hakemistoista.

Concerto

Säännöissä lukee “Kahta peräkkäistä passausta ei sallita”, kun pitäisi lukea “Enempää kuin kahta peräkkäistä passausta ei sallita”.

Dobbm

Dobbmissa pelinviejä pelaa yksin kolmea muuta pelaajaa vastaan.

Khanhoo

Khanhoon säännöissä ja kuvituksessa on ristiriita. Tekstissä lukee, että hovisetin muodostavat ristikuningatar ja kaksi patakahdeksikkoa, mutta kuvassa sivulla 123 on herttakahdeksikot. Teksti on oikein, kuvassa on virhe.

Ninety-nine

Ninety-nine puuttuu kirjan hakemistoista.

Preferanssi

Ympäripassaukset voi pisteyttää hieman eri tavallakin:

Pelaaja, jolla on vähiten tikkejä, vähentää ottamiensa tikkien lukumäärän muiden pelaajien ottamista tikeistä. Voittaja saa vistipisteitä muita pelaajia vastaan näiden tikkien määrän mukaan. Pistemäärä tikkiä kohden riippuu siitä, monesko peräkkäin ympäripassaus oli kyseessä: ensimmäisessä kaksi, toisessa neljä ja kolmannessa kuusi. Kolmannen jälkeen palataan alkuun.

Jokainen ympäripassaus nostaa lisäksi minimitarjoustasoa. Ensimmäisen ympäripassauksen jälkeisellä kierroksella pienin hyväksyttävä tarjous on seitsemän pataa. Jos taas ympäripassataan, seuraavan kierroksen tarjoukset alkavat kahdeksasta padasta. Sen jälkeen minimitarjous putoaa takaisin kuuteen tikkiin, samoin jos joku tarjoaa jotain eikä ympäripassausta tapahdu.

Rostovilainen preferanssi on hyvä variantti, jos peliaikaa on rajallisesti. Siinä kekopisteitä ei lasketa ollenkaan. Jokaisesta kekopisteestä merkitään vastapelaajille viisi vistiä keon saanutta pelaajaa vastaan. Kun peli lopetetaan, puljat muutetaan visteiksi kuten keotkin, mutta nämä ovat positiivisia pisteitä.

Scarto

Pisteenlasku on selitetty hieman ylimalkaisesti. Avainsana on “kortit lasketaan kolmen nipuissa”. Pisteitä laskettaessa otetaan siis kolme korttia, lasketaan niiden summa yhteen ja vähennetään summasta kaksi.

Jotta pakassa olisi oikeat 78 pistettä vaikka narri on vain neljän pisteen arvoinen, tulee yhdelle pelaajista jäävä kahden kortin nippu laskea täydeksi kolmen kortin nipuksi, eli siitä tulee yksi piste enemmän kuin tavallisesti.

Tarotin pisteenlasku

Monien tarot-pelien kohdalla pisteidenlasku on kenties tarpeettoman tiiviisti selitetty. Tarotin pisteenlasku selitetään kirjassa perusteellisemmin sivulla 44, lukemalla tämän luvun huolellisesti asian ymmärtää paremmin.

Asiaa ihmetteleville, näin tarot-pakan korttien pistearvoksi saadaan 78 pistettä:

  • Arvovalttien pistearvot ovat yhteensä 15 pistettä (narri, 21 ja 1 ovat viiden pisteen arvoisia).
  • Kuvakorttien arvo jokaisessa maassa on yhteensä 14 pistettä (kuningas viisi, kuningatar neljä, ratsu kolme ja sotilas kaksi pistettä), yhteensä 56 pistettä.
  • Muiden korttien pistearvo on yksi piste, yhteensä siis 19 pistettä valteista ja 40 pistettä maiden numerokorteista, yhteensä 59 pistettä.
  • Yhteensä siis 15 + 56 + 59 = 130 pistettä.
  • Vaan kuinkas tästä saadaan 78 pistettä? Koska kortit lasketaan kolmen nipuissa, vähennysmenetelmän (katso sivu 44) mukaan jokaisesta kolmen kortin nipusta vähennetään kaksi pistettä. Kolmen kortin nippuja on 78 / 3 = 26, eli 130 pisteestä vähennetään 26 * 2 = 52 pistettä. 130 – 52 = 78.
  • Samalla periaatteella kolmen nipuissa laskettavassa 54 kortin pakassa on 70 pistettä (15 + 56 + 35 = 106, 106 – (54 / 3 * 2) = 70).

Troccas

Troccasin säännöissä ei varsinaisen pisteenlaskun kohdalla sanota, että kortit lasketaan neljän nipuissa (se lukee kyllä “Troccas eri pelaajamäärillä”-otsikon alla).

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *