Kategoriat
Kirjat

Uudet lautapelit -kirja

Uudet lautapelit -kirjan kansiBTJ Kustannus julkaisi keväällä 2007 kirjoittamani Uudet lautapelit -nimisen kirjan. Kirja esittelee yli 150 suomalaisesta näkökulmasta olennaista uutta lautapeliä ja opastaa lukijat lautapeliharrastuksen pariin. Koska kirjan pääpaino on pelien esittelyissä, se palvelee erityisen hyvin lukijaa, joka haluaa lisätietoa pelihankintojen tueksi.

Kirjan sisältö on kokonaan uutta materiaalia. Suuri osa kirjassa esitellyistä lähes 170 pelistä on sellaisia, joista ei ole Lautapelaaja.net:ssä mitään materiaalia, ja tuttujenkin pelien kohdalla on kirjoitettu uutta juttua.

Kovakantisella kirjalla on kokoa 240 sivua ja hintaa 42 euroa. Kirja on kustantajalta loppuunmyyty, mutta sitä saattaa vielä löytää kirjakaupoista. Kirjaa on myös laajasti saatavilla kirjastoista. Sen sisältö löytyy lähes kokonaisuudessaan Lautapelioppaasta päivitetyssä muodossa, joten sikäli ei kannata nähdä hirveästi vaivaa kirjan jahtaamiseen.

Linkkejä kirjaan liittyen

Arvosteluja

 • Jan Salminen / Hämeen Sanomat (24.4.2007): Uuden harrastuksen äärelle päässeille kirja on mainio aputyökalu. Peliesittelyt ovat tiiviitä, selkeitä ja antavat hyvän kuvan siitä, kenelle mikäkin peli sopii. Peliesittelyt ovat napakampia. Niiden kirjoittamisesta Saarella on kokemusta. Se näkyy. Esittelyt ovat eloisia, ja antavat paljon enemmän kuin pelipakettien takakansitekstit. Paikoin kielikorva kipunoi joistain kömpelehköistä ilmauksista. Kokonaisuutena kirja on tutustumisen arvoinen katalogi. Myönteistä on myös se, että vankasta harrastuneisuudestaan huolimatta kirjoittaja pitää näkökulman kiinnostavana erityisesti lautapeliharrastusta aloitteleville.
 • Arttu Häyhä / Stimulus (5/2007): Lautapelien tie uskottavaksi harrastukseksi lastenhuoneiden lattialta olohuoneisiin saa taas vahvistusta Mikko Saaren Uudet lautapelit kirjan myötä. Heti kirjan ulkoasulla halutaan viestittää, että nyt ollaan vakavissaan. Kirjan kovat kannet ja suuri koko antavat ammattimaisen kuvan harrastuksesta, vaikkakin kannen sinänsä tyylikäs graafinen ilme näyttääkin enemmän taikurikirjaan sopivalta. Pelit onkin käyty läpi selvästi ajatuksella ja pienimpiin yksityiskohtiinkin muistetaan paneutua. Ongelmaksi ehkä muodostuukin turha sääntöihin keskittyminen, kun enemmän olisi voinut kuvailla yleistä tunnelmaa. Kirjan alun artikkelit kyllä johdattavat mainiosti uusien lautapelien maailmaan ja esittelyilläkin on varmasti merkitystä, jos etsii niitä ensimmäisiä sopivia ja mielenkiintoisia pelejä.
 • Niko Suojama / BoardGameGeek

Kirjan sisällysluettelo

 1. Johdanto
  1. Miksi lautapelit?
  2. Uudet lautapelit
 2. Lautapelien maailma
  1. Lautapelaamisen ilot
  2. Lautapelisuunnittelun koulukunnat eli teema vastaan mekaniikka
  3. Satunnaisuuden rooli
  4. Pelisuunnittelijan ja julkaisijan roolit
  5. Tunnettuja suunnittelijoita (Knizia, Kramer, Teuber ja Faidutti)
  6. Tärkeimpiä julkaisijoita
  7. Palkinnot
  8. Millainen lautapelaaja olet?
 3. Pelit
  1. Pari sanaa pelivalikoimasta
  2. Pelien luokittelu
  3. Pelien esittelyt
 4. Lautapeliharrastajan maailma
  1. Pelikerhot
  2. Lautapelitapahtumat
  3. Suomen lautapeliseura ry
  4. Lautapelit netissä
  5. Sääntöjen selittämisen taide
  6. Voittamisen tärkeys
  7. Aloittelijoiden kanssa pelaaminen
  8. Pelaamisen kirjoittamattomat säännöt
  9. Pelien säilyttäminen
 5. Pelaamaan!
 6. Pelisanasto

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *