Kategoriat
Peliarvostelut

Making Profit

Voiton tekeminen on monessa bisnespelissä avainasemassa, harva vain suhtautuu asiaan yhtä suorasukaisesti kuin ytimekkäästi nimetty Making Profit. Tämän rahapelin kotimaa on poikkeuksellisesti Viro, josta ei ole juuri lautapelejä tullut (Farlander taitaa olla ainoa tunnetumpi tähän asti).

Pelin idea

Making Profitin kansiMaking Profitissa jokaisella pelaajalla on tehdas, jota pitäisi käyttää voiton maksimointiin. Tehtailla on osakkeita, joita voi ostaa ja myydä. Osakkeita vastaan maksetaan luonnollisesti osinkoja.

Vuoron aikana voi joko ostaa yhden osakkeen, myydä haluamansa määrän osakkeita, kehittää tehdastaan, käyttää tehdasta tai myydä tuotteita. Näistä toiminnoista voi valita kaksi haluamaansa.

Tehtaan kehittäminen käyttää kortteja. Niitä on kahdenlaisia: toiset lisäävät tehtaan tuotantoa ja toiset tehtaan tuloja. Kumpaakin lajia on +1- ja +2-kortteina. Kun tehtaaseen pelataan kortteja, sen arvo nousee: osakkeen osto- ja myyntihinta on tehtaaseen pelattujen korttien määrä.

Kun tehdasta käytetään, osakkaat saavat tehtaan tulojen verran rahaa jokaista omistamaansa osaketta kohti ja omistaja saa käteensä kortteja tuotannon verran. Rahoilla voi sitten ostaa osakkeita haluamistaan tehtaista, jotta saa lisää rahaa. Korteilla voi kehittää tehdastaan, lisäksi kolmen kortin nipun voi myydä pankkiin kympillä.

Nopeasti ohi

Peli voi loppua yllättäen. Peli nimittäin päättyy kahteen ehtoon: joku rakentaa tehtaaseensa kymmenennen kortin tai menee kierros ilman, että kukaan kehittää tehdastaan. Tämä jälkimmäinen lopetusehto on kriittinen ja helppo unohtaa, joten peliin kannattaa ehdottomasti lisätä joku kiertävä ja hyvin näkyvä palikka, joka on aina pelaajalla, joka viimeksi kehitti tehdastaan.

Kun peli päättyy, pelaajat summaavat osakkeidensa senhetkisen arvon ja käteisvarantonsa. Rikkain voittaa. Pärjätä voi siis teoriassa kahdella tavalla: keräämällä käteistä tehtaita käyttämällä tai ostamalla halvalla osakkeita, joiden arvo nousee korkealle. Käytännössä käteisen kerääminen on aivan ylivertainen tapa menestyä, osakkeiden arvon kehitys ei pärjää mitenkään pienen rahaa tuottavan tehtaan omistajilleen jauhamalle rahamäärälle.

Making Profitin kortteja. Kuva: Mikko Saari
Karun yksinkertaisia tehdaskortteja. Kuva: Mikko Saari

Epämääräiset markkinat ja muita puutteita

Varsinaisista markkinoista on vaikea puhua, sillä osakkeiden myyminen ei ole juuri koskaan hyvä idea. En ole ainakaan vielä törmännyt tilanteeseen, jossa sitä olisi kannattanut edes harkita. Toki myymisellä voi tehdä hieman jäynää toiselle pelaajalle, tehtaan omistaja joutuu nimittäin heittämään kädestään kortin pois jokaista myytyä osaketta kohden ja jos käsikortteja ei ole riittävästi, kortteja joutuu poistamaan tehtaasta, mutta toisaalta kortteja tuntuu herkästi riittävän paljon, etenkin pidemmälle kehitettyjen tehtaiden omistajilla.

Alkukäsi ratkaisee paljon. Korttien +1- ja +2-versiot ovat muuten samanlaisia, mutta +2-kortit ovat tuplasti parempia. Lisäksi rahakortit ovat merkittävästi parempia kuin tuotantokortit. Pahimmassa tapauksessa joku saa käteensä kaksi +2-rahakorttia ja joku kaksi +1-tuotantokorttia, silloin pelin lopputulos on näiden pelaajien osalta jokseenkin selvä. Sääntökirjasta pois jäänyt sääntö, jossa +1/+1-tuotantokortit nostanut saa kolmannen kortin, on hyvä.

Talouspelifanien kannattaa joka tapauksessa jättää Making Profit väliin, sillä kovin mielenkiintoisia markkinoita peli ei tarjoa. Etenkin jos pelaajat keskittyvät ostamaan omia osakkeitaan, peli on hyvin tylsä. Aktiivinen ristiinostaminen tekee pelistä hieman kiinnostavamman.

Suunnittelija Aigar Alaveerin mukaan peli on tarkoitettu ennemmin kevyeksi seurapeliksi kuin raskaampiin vääntöihin, mikä on helppo uskoa, toisaalta peli on ulkoasultaan hyvin kuiva ja aiheeltaan hivenen tylsä seurapeliksi. Kaikkiaan pelistä jää sellainen fiilis, että se ei yksinkertaisesti toimi niin hyvin kuin pitäisi.

Pelaajien tehtaat. Kuva: Mikko Saari
Pelaajien tehtaat. Kuva: Mikko Saari

Faktat Making Profitista

Suunnittelija:

Julkaisija: 2D6 (2012)

Mutkikkuus: Pelin säännöt ovat melko yksinkertaiset, mutta sääntökirja on tiivistetty sen verran lyhyeksi, että osa asioista on vähän epäselvästi ilmaistu.

Onnen vaikutus: Tuurilla on paljon merkitystä, aloituskäden korteilla esimerkiksi on lähes ratkaiseva vaikutus.

Vuorovaikutus: Lopetusehto vaatii toisten pelin seuraamista, mutta erityisen vuorovaikutteinen peli ei ole.

Teema: Kuiva bisnesteema toimii, mutta ei erityisesti houkuttele.

Uudelleenpelattavuus: Vaikuttaa heikolta. Jos pelin toiminnot olisivat paremmin tasapainossa ja eri strategiat mahdollisia, pelille voisi ennustaa pidempää ikää.

Kieliriippuvuus: Peli on kielivapaa, mukana säännöt suomeksi.

Pelaajamäärä: 2–6

Pituus: 15–30 minuuttia.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *