Kategoriat
Peliarvostelut

Politix

Politiikka on aihealue, joka puhututtaa mutta kyseistä aihetta käsitteleviä pelejä on markkinoilla vain muutamia. Suomen poliittista elämää käsitteleviä pelejä ei aiemmin ole ollut saatavilla mutta nyt kauppoihin on ilmestynyt mielenkiintoinen uusi suomalainen korttipeli Politix, joka on suunnittelijansa Touko Tahkokallion ja Onni Gamesin ensimmäinen julkaistu peli.

Katso myös Politixia käsittelevä Lautapelinurkka-video.

Pelin kulku

Politix on korttipeli, jossa pelaajat jaetaan alussa puolueisiin, pelaajamäärästä riippuen joko jokainen omaansa tai sitten pareittain yhteiseen puolueeseen. Jokainen pelaaja saa itselleen puolueen kansanedustajan, jolla lähtee peliä pelaamaan. Puolueet kansanedustajineen jakautuvat oikeistoon, keskustaan ja sosiaalidemokraatteihin ja hahmokortit edustavat ihan oikeita suomalaisia päivänpoliitikkoja.Politixin kansikuva

Pelin tavoitteena on hankkia kannatusta eri kansanryhmissä omalle puolueelle toimintokortteja pelaamalla; kansanryhmiä on pelissä kuusi erilaista ja jokaisessa kansanryhmässä on 7 korttia ja nämä 42 korttia ovat ne, joita pelaajat pelissä yrittävät puolueilleen kynsin hampain kerätä.

Omalla vuorollaan pelaaja voi joko nostaa toimintokortteja tai pelata toimintokortteja ja toimintokortteja pelaamalla pelaajan on mahdollista hankkia puolueelle kansanryhmien tukea. Korttien pelaamisen yhteydessä on myös mahdollista pelata erilaisia erikoiskortteja oman tai vieraan puolueen pelaajille, joilla voi yhtäältä parantaa oman puolueen tai toisaalta heikentää vastustajien menestysmahdollisuuksia pelissä.

Jokaisessa kansanryhmäkortissa on eritelty millaisia ominaisuuksia (pelissä neljä erilaista) kansanryhmän haaliminen kannattajakuntaan vaatii. Jokaisen pelaajan ominaisuudet puolestaan määräytyvät pelaajan kansanedustajahahmon, puolueen ja pelattujen toimintokorttien summana ja näillä eväin pelaajalla on mahdollisuus kansanryhmiä puolueelleen haalia.

Peli jatkuu niin pitkään kunnes kaikki kansanryhmäkortit on jaettu puolueiden kesken ja tämän jälkeen voittaja määräytyy parhaan huonoimman kansanryhmän mukaan. Toisin sanoen, tasaisimmin kannatusta eri kansanryhmistä kerännyt puolue voittaa.

Kekkonen, Kekkonen, Kekkonen…

Politix on peli, jonka pelaaminen on hauskaa ja siitä sille pitää antaa tunnustusta. Äänestäjien kerääminen suomalaisille suurpuolueille puolueiden tähtikansanedustajien nimissä aiheuttaa jos jonkinlaisia kiivaita tilanteita, joiden parissa kuluu puoli tuntia oikein mukavasti. Pelin komponentit ovat toimivat ja laadukkaat eikä pelimekaniikassakaan ole suuremmin valittamista – satunnaiselementti on pelissä vahvasti läsnä ja raskaampiin peleihin tykästyneet pelaajat eivät tästä taatusti pidä, mutta siihen kohderyhmään, johon peli on suunniteltu, se sopii kuin valettu. Paripeli ja mahdollisuus pelata peliä kahdesta kuuteen pelaajaan tuovat myös mukavasti lisää mahdollisuuksia viettää aikaa pelin parissa.

Suurin ongelma pelissä löytyy sääntökirjan kansien välistä tavasta, jolla säännöt esitetään pelaajalle. Perheille ja satunnaisille pelaajille suunnatun pelin sääntöjen pitäisi olla sellaiset, että niiden avulla peliä pystyy nopeasti ja vaivattomasti pelaamaan ensimmäisen kerran, mutta Politixin kohdalla sääntökirjaa joutuu ennen ensimmäistä peliä (ja sen aikana) tavaamaan turhan tiuhaan. Pelin säännöt ovat kuitenkin suhteellisen yksinkertaiset ja muutaman pelin jälkeen peli sujuu nopeasti ja kivuttomasti.

Politix on hauska korttipeli, joka elää vahvasti teemansa kautta ja jota on mukava pelata, kun peliseura kaipaa jotain hiukan keveämpää ja vauhdikasta viihdykettä. Pelin mekaniikat ja kulku tukevat erinomaisesti pelin teemaa ja taitavilla kortinpelaajilla on kuitenkin selkeä etulyöntiasema kansanryhmien ääniä kalasteltaessa, mikä lievittää hieman raskaampien pelien ystävien satunnaisuuden mukana tuomaa tuskaa. Kaikenkaikkiaan Politix on hyvä peli ja mielenkiintoinen uutuus suomalaisessa pelikentässä.

Suunnittelijan puheenvuoro -sarjassa on ilmestynyt Politixin tarina Touko Tahkokallion kertomana.

Faktat Politixista

Suunnittelija:

Julkaisija: Onni Games (2009)

Mutkikkuus: Pelattavissa koko perheen ja satunnaisten pelaajien kanssa.

Onnen vaikutus: Pelin tuurielementti on suhteellisen korkea, mutta taitavalla pelillä voi tätä elementtiä pienentää.

Vuorovaikutus: Toimintokortit mahdollistavat vastustajien lyömisen ja pelin aikana on äärimmäisen hauska heittää hurttia huumoria vastustajapuolueiden henkilöhahmoihin ja siirtoihin liittyen.

Teema: Pelissä on vahva ja viihdyttävä päivän politiikan tuntu!

Uudelleenpelattavuus: Satunnaiseen pelailuun tavallisille äänestäjille, poliittiset broilerit pelaavat tätä peliä milloin vain.

Kieliriippuvuus: Korteissa on jonkin verran tekstiä, joka on painettu kortteihin sekä suomeksi että englanniksi

Pelaajamäärä: 2-6

Pituus: 20 min

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

11 vastausta aiheeseen “Politix”

Hauska peli, jos politiikka vain aiheena kiinnostaa. En tiedä, onko tässä tarpeeksi potkua, jotta peli löytäisi pysyvän paikan kokoelmistani, mutta oli pelaaminen ihan rehdisti hauskaa, kun vanha hippi Tuomioja imuroi pöydästä kaikki hipit ja peli päättyi demarien voittoon, kun keskusta ei saanut hipin hippiä puolelleen.

Selkeästi neljän tähden peli, siis. Sääntökirjalle kuitenkin kaksi tähteä korkeintaan, se on pelin yksinkertaisuuteen nähden luokattoman kehno. Turhan moni asia jäi ensilukemisella hämärän peittoon ja ongelmallisten kohtien tarkistaminen pelin aikana oli vaivalloista. Esimerkkejä huonoista kohdista olivat muun muassa se, ettei kansanryhmäkorttien lukumäärää pakassa kerrottu ja erikoiskorttien pelaaminen myös oli hämärästi esillä (saako pelata useita samalle poliitikolle?).

Kunhan säännöistä saa tolkkua, Politix on hauska peli. Jos jatkossa Onni Gamesilta on tulossa jotain monimutkaisempaa, sääntöjen kirjoittamiseen on panostettava paljon enemmän. Touko voisi ottaa vaikkapa Alean sääntökirjat teholukuun, siellä on useimmissa peleissä hyvin tehdyt säännöt, joista oppii olennaisen ja juttuja on helppo tarkistaa. Politixin säännöissä on aivan liian pitkiä kappaleita ja liian vähän korostuksia, luetteloita ja muita lukemista helpottavia tehokeinoja.

Joo, kyllähän tätä kelpasi pelata. Oli se jotenkin hauskaa, kun Paavo Väyrynen imuroi pöydästä melkein kaikki blondit pelkällä kiertelyllä ja kaartelulla. Ja vaikka hävisimme, ei se haitannut niin paljoa, koska häviävänä osapuolena oli kepu… Voisi tätä vielä muutaman kerran lisääkin kyllä iskeä, niin alkaisi paremmin hahmottumaan, kuinka paljon peli riippuu tuurista ja kuinka paljon taas pelitapaa pitää suhteuttaa omaan pelihahmoonsa.

Puutteet sääntökirjassa ovat kyllä todella harmillisia sillä peli on suhteellisen yksinkertainen eikä sen pelaaminen ole todellakaan hillään muotoa hankalaa. Toivottavasti säännöt eivät karkoita ketään pelin parista sillä pelistä on kyllä saatavissa oikein makoisat naurut moneen otteeseen.

Ja pelissä on kyllä lihaakin vaikka tuuria tarvitaan. Aina ei ole järkevintä ottaa pöydältä sitä, mitä saa eniten tai halvimmalla vaan joskus on taivuttava muihin kansanryhmiin ihan vain siksi, että niitä ylipäänsä saa pöydältä kerättyä. Ja tämän huomaaminen puolestaan vaatii suhteellisen tarkkaa pelin seuraamista ja korttien laskemista. Laskemattakin voi pelata mutta silloin voiton avaimet menevät kyllä muille pelaajille.

Politix

Ihan kiva korttipeli jonka humoristinen poliittisuus toimii hyvin ainakin ensimmäisillä pelikerroilla.

Koska hyviä puolia on jo kehuttu, niin laitan tähän omat mutinani.

Pelin harmillinen piirre on politikointi-pisteiden laskemisen runsaus. Kutakin pöydällä olevaa kannattajaryhmää vertailee jatkuvasti omiin kortteihinsa ja laskeskelee politikointi-pisteiden riittävyyttä neljässä eri kategoriassa (eli argumentointi, kiertely&kaartelu, hurmaus, murahtelu). Miinuksena on mielestäni poliitikkojen vähyys (pääpuoluista sdp/kesk./kok. kustakin on 3 mukana eli 9 yhteensä koko pelissä). Tämä rajoittaa pelin vaihtuvuutta, mutta ei ole suuri ongelma, koska itse voi askarrella peliin suht helposti lisää poliitikkoja.

Oma vinkkini kaksinpeliin: koska pelissä on vain 7 kannattajaa kutakin kannattajaryhmää kohden, voi pelin ratkaisu tulla selväksi omia kortteja plaraamalla jo ennen varsinaista loppua. Joten suosittelen että ette selailisi haalimianne kannattajia kesken pelin, vaan toimisitte muistinne varassa. Tällöin loppuratkaisu olisi kenties yllätyksellisempi ja peli olisi myös nopeampi.

Ensimmäisellä pelikerralla ei vielä täysin vakuuttanut, mutta nyt muutaman pelin jälkeen (paripelejä enimmäkseen, myös yksi 3 hengen peli) olen tykännyt. Ensimmäisessä pelissä aikaa kului paljon kannatusjoukkojen kokojen laskemiseen, mutta kun järjestelee nostetut kortit aina “tärkeysjärjestykseen”, näkee nopeasti mitä ainakin pitäisi saada.

Voiko toimintakortteja pelata siten, että pelaa samalla erikoiskortteja sekä politikointi kortteja eli lätkii vaikka plussaa tuovia kortteja itselle ja samalla haalii kansanryhmiä itselle.

ps. vanhuksiin vetoaisi Jari Sillanpää vetämässä tarngomarkkinoita, niin pitkään kun se tulisi ulos kaapista =)

Eccu: Kyllä. Vuorolla joko nostetaan kortteja tai pelataan niitä. Kun pelaat kortteja, voit pelata rajattoman määrän toimintokortteja ja/tai politikointikortteja. Ainoa rajoitus politikoinnissa on, että käytät vain yhtä poltikointitapaa (+ pullakahvit eli jokerit) ja keräät vain yhden kansanryhmän kortteja.

Mitä tulee Sillanpäähän, toivottavasti Touko pyöräyttää meille lisäkorttisetin, kenties uusilla poliitikoilla ja uusilla kansanryhmillä :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *