Kategoriat
Peliarvostelut

Age of Conan

Age of Conan on Robert E. Howardin luoman Conanin maailman ympärille luotu peli, jossa pelaajat hallitsevat kansakuntia Conanin seikkailuja unohtamatta. Peli on paljon velkaa samojen tekijöiden War of the Ring -pelille, peleissä on paljon samaa, mutta paljon myös omaakin.

Pelin idea

Age of Conanin kansiAlussa pelaajat asettuvat hallitsemaan jotain pelin neljästä valtiosta, jota sitten yritetään johtaa mantereen hallitsevaksi kansakunnaksi, aikarajana kolme aikakautta. Pelaajilla on käytössä kahdenlaisia muovifiguureja: sotilaista muodostetaan armeijoita, joilla vallataan naapuriprovinsseja ja emissaareilla luodaan kauppasuhteita. Laudalla seikkailee myös itse Conan tehden urotöitä. Kolmannella aikakaudella joku pelaajista voi yrittää lyödä Conanin kuninkaaksi keräten näin ylimääräisiä voittopisteitä, mutta epäonnistuessaan pelaaja häviää suoraan koko pelin.

Pelin hallitseva elementti ovat kaksi eriväristä noppasettiä, joiden eri sivujen numerot on korvattu erilaisilla symboleilla. Sininen setti määrittelee pelaajien tekemät toiminnot omalla vuorollaan. Jokainen ottaa vuorollaan nopan pöydästä ja tekee symbolin määrittelemän toiminnon, ja kun nopat loppuvat ne heitetään uudestaan ja homma jatkuu.

Punainen setti puolestaan määrittelee emissaarien ja armeijoiden onnistumisen, osapuolet heittävät noppia ja symbolit ilmaisevat onnistumiset ja epäonnistumiset, jonka jälkeen taistelussa häviäjä menettää yhden yksikön. Hyvin yksinkertaiseen noppamekaniikkaan tuodaan syvyyttä strategiakorteilla, jotka lisäävät onnistumisen tuottavien symbolien määrää, ja kansakuntakorteilla, jotka tuovat muita vaikutuksia toiminnon kulkuun.

Conan seikkailee

Koska Conan-pelistä on kyse, kyseinen barbaari vaeltelee pelilaudalla suorittaen urotekoja ja auttaa tai haittaa pelaajien toimintoja. Jokainen aikakausi on jaettu neljään seikkailuun, joiden päätteksi aikakausi vaihtuu. Jokaisen seikkailun alussa taistellaan Conanin suosiosta ja suurimman suosion saanut pelaaja kerää isoimman potin Conanin keräämistä naisista, aarteista ja hirviöistä. Näillä saa sitten haltuunsa erikoiskortteja ja pisteitä pelin lopussa. Suosiossa oleva pelaaja voi käyttää Conania mahdollisesti apunaan toiminnoissa, muita pelaajia Conanin läsnäolo omien alueiden läheisyydessä vain haittaa.

Vaikka kyse onkin strategiapelistä, Age of Conanissa on vaikea toteuttaa suuria suunnitelmia johtuen pienistä joukkomääristä ja melko suuresta tuurielementistä. Suunnitelmat muuttuvat helposti kädessä ja pöydässä olevien korttien mukaan ja peli keskittyy monesti enemmän oman valtakunnan kehittämiseen ilman suurempia konflikteja pelaajien välillä. Neutraalien provinssien valloittaminen ja kauppasuhteiden luominen on kuitenkin tehty melko mielenkiintoiseksi, joten oman pelin pelaaminenkin on mukavaa touhua.

Koska pelissä on kohtuullisesti erilaisia elementtejä se ei helposti sovellu satunnaisille pelaajille ja harrastajille se voi olla hieman suppea ja tuuriin painottuva. Ihan mielenkiintoinen peli on kuitenkin kyseessä ja hyvinä puolina mainittakoon melko selkeä pelinkesto ja Conanin maailma.

Lähikuva pelistä, etualalla pönöttää itse Conan. Kuva: Antony Hemme / BGG
Lähikuva pelistä, etualalla pönöttää harmaana itse Conan. Isot palikat ovat linnoja. Kuva: Antony Hemme / BGG

Faktat Age of Conanista

Suunnittelija: , ,

Julkaisija: Fantasy Flight (2009)

Mutkikkuus: Opeteltavaa on jonkun verran, mutta perusmekaniikka on melko yksinkertainen.

Onnen vaikutus: Kohtuullisen suuri. Yksiköiden niukkuus yhdistettynä noppien ja korttien tuomaan
sattumaan voi huonolla tuurilla pysäyttää laajenemisen hyvinkin tehokkaasti.

Vuorovaikutus: Varsinkin alkupuolella vähäistä. Pelaajien väliset konfliktit alkavat monesti vasta loppupuolella, kun neutraalit alueet ovat loppuneet, tai muut yrittävät estää johdolla olevaa pelaajaa voittamasta.

Teema: Selkeä teema, joskin se ilmenee lähinnä Conanin seikkailujen muodossa. Pelin olisi helposti voinut rakentaa myös jonkun toisen sankarihahmon ympärille.

Uudelleenpelattavuus: Peli ei ole niitä kaikkein pitkä-ikäisimpiä. Pienen strategiannälkään Age of Conan voi
kuitenkin helposti hyllystä tulevaisuudessakin pelipöydälle ilmestyä.

Kieliriippuvuus: Säännöt sekä korttipakat ovat englanniksi.

Pelaajamäärä: 2-4. Suunniteltu neljälle, mutta vuorovaikutuksen vähyyden vuoksi toimii hyvin ainakin kolmellakin pelaajalla.

Pituus: Ilmoitettu 90 minuuttia, mutta todellisuudessa arvio on hieman alakanttiin.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *