Kategoriat
Peliarvostelut
Suosikki – yli 5 vuotta suosiossaSUOSIKKI

Sherlock Holmes Consulting Detective

Sherlock Holmes Consulting Detective, vuoden 1985 Spiel des Jahres -voittaja, on erikoinen peli. Se asettaa pelaajan Sherlock Holmesin asemaan, salapoliisiksi viktoriaanisen Lontoon kaduille. Pelissä on kymmenen tapausta, jotka pelaajien on ratkottava. Kyse ei ole mistään Pekingin Mysteerin kaltaisista leikkimysteereistä, vaan kukin tapaus on huolella selostettu ja perinpohjaisesti taustoitettu.

Pelin idea

Sherlock Holmes Consulting Detectiven kansiTutkimustyö tapahtuu erikoisella tavalla. Pelimekaniikka on lainattu yksinpelattavista roolipeliseikkailuista, eli pelaaja katsoo vihjevihkosesta selityksiä koodien perusteella. Peli onkin käytännössä yksinpeli, jota voi pelata myös ryhmänä.

Koodeja voi poimia pelin runsaasta materiaalista. Pelaajalla on käytössään Lontoon kartta, johon on numeroitu valtavasti kohteita. Monista kohteista on vähintäänkin jotain selitystä joka tapauksessa. Kartan lisäksi voi lukea sanomalehteä, kaupungin kansalaisia listaavaa puhelinluetteloa tai tiettyjä vakioviranomaisia.

Sooloroolipeleissä mekaniikka on todettu toimivaksi, tällaisia seikkailukirjojahan on ilmestynyt valtavasti, ja tässäkin yhteydessä se toimii erittäin hyvin. Joka vaiheessa erilaisia vaihtoehtoja ja lähestymistapoja on valtava määrä; oikeat suunnat on vain pääteltävä itse. Mutta sehän on helppoa kunnon salapoliisille…

Ainutlaatuinen pelielämys

Toista samanlaista peliä ei ihan heti tule mieleen. Sherlock Holmes Consulting Detective onkin varsin omaperäinen elämys, ja täydellinen hankinta mysteerejä ja salapoliisintyötä rakastaville pelaajille. Tietty mieltymys kirjallisuuteen on hyvä olla, sillä pelin ainutlaatuinen ja vahva tunnelma nousee nimenomaan tekstin lukemisesta. Pelaaminen onkin pelkkää lukemista.

Peli on parhaimmillaan yksinpelinä kaikessa rauhassa ratkottuna. Pisteenlaskukin peliin on ympätty, siirtojen määrää lasketaan ja verrataan Holmesin yliluonnollisen nopeaan malliratkaisuun. Useampi pelaaja voi pelata kilpaa tai yhteistyönä, mutta enpä usko, että varsinkaan kilpapelinä homma toimii yhtä hyvin.

Pari pientä puutetta

Pari ongelmaa pelissä on. Ensimmäinen on heikko saatavuus, sillä peli on jo suunnilleen 25 vuotta vanha. Käytettyjä kappaleita löytää kuitenkin esimerkiksi eBaysta.

Toinen ongelma on uudelleenpelattavuus. Tapauksia on kymmenen, ja kun ne on ratkottu, pelin voi unohtaa kaapin pohjalle kymmeneksi vuodeksi, sillä pelissä ei ole enää pelattavaa, ennen kuin ratkaisut on unohtanut. Peliin on kuitenkin olemassa muutama lisäosa, joita voi yrittää metsästää jostain. Ne tuovat lisää ratkottavaa, tietysti lisähinnalla.

Kirjallisen viihteen ja Sherlock Holmesin seikkailujen ystäville Sherlock Holmes Consulting Detective on joka tapauksessa yksi parhaimmista koskaan julkaistuista peleistä.

Suunnittelija: , ,
Julkaisija: Sleuth Publications
Ilmestymisvuosi: 1981
Pelaajamäärä: 1-6
Pituus: 60 min

close

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

6 vastausta aiheeseen “Sherlock Holmes Consulting Detective”

Hei, toisessa lauseessa on jonkinlainen asiavirhe: Pelissähän EI pelata Sherlock Holmesina, vaan hänen ns. apulaisinaan. Yksi pelin tavoitteistahan on ratkaista juttu vähemmillä siirroilla kuin Holmes itse.

No joo, jos pilkkua viilaa, niin “Sherlock Holmesin asemaan” ei tarkoita samaa kuin “Sherlock Holmesiksi”… =)

Hei! Onko peli englannin kielinen vai onko sitä saatavana myös suomeksi kun en tietoa oikein mistään löytänyt?

Saksan lisäksi pelistä on tehty painos ainakin ruotsiksi 80- tai 90-luvulla.

Uutta painosta on englannin lisäksi ainakin ranskaksi, italiaksi ja espanjaksi.

2012 tästä tuli remake. Kannattaa laittaa infoa loppuun, jos kiinnostuneita ihmisiä eksyy tämän kirjoituksen pariin :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.