Kategoriat
Peliarvostelut
Kestosuosikki – yli 10 vuotta suosiossaKESTO- SUOSIKKI

A Game of Thrones

George R.R. Martinin Tulen ja jään laulu -sarja on viime vuosien suursuosikkeja, mitä fantasiakirjallisuuteen tulee (päivitys 2/2020: ja niin, tehtiinhän siitä sittemmin melko suosittu tv-sarjakin). Valtaistuinpelin maailma on kuin tehty pelimateriaaliksi ja A Game of Thrones tekeekin kirjoille kunniaa. Taustalla näkyy selvästi Diplomacyn vaikutus, mikä on sekin sopivaa, neuvottelu ja juonittelu kuuluvat asiaan.

Peliä mainostetaan 3-5 pelaajalle, mutta kuten esikuvansa Diplomacy, se loistaa vasta täydellä pelaajamäärällä. Kirjojen tuntemus auttaa pelin maailmaan sisälle pääsemisessä, mutta kirjoja lukemattakin on mahdollista nauttia pelistä. Peli ei myöskään pilaa kirjoja juonipaljastuksin.

A Game of Thronesin kakkoslaitoksen kansikuva

Pelin idea

A Game of Thronesin ykköslaitoksen kansi
1. laitos

Pelaajat ottavat komentoonsa yhden kirjoista tutuista Westerosin mahtisuvuista ja taistelevat kaupunkien ja linnoitusten hallinnasta. Kamppailua käydään kahdella taholla. Ensimmäinen taistelu tapahtuu konkreettisesti Westerosin kartalla, kun pelaajien sotilaat ja ritarit taistelevat alueiden hallinnasta, toinen abstraktina kamppailuna erilaisilla voimamittareilla, jotka kuvaavat pelaajien asemaa.

Diplomacyn tapaan pelaajat suunnittelevat vuoronsa yhtä aikaa antamalla yksiköilleen komentoja: marssi, puolusta, tue, ryöstä, kerää voimia. Komennot paljastetaan samanaikaisesti ja toteutetaan yhtä aikaa. Taistelussa vaikuttaa viereisten yksiköiden tuki ja pelaajien pelaamat taistelukortit. Voittaja on usein selvillä jo etukäteen, satunnaiselementti taisteluissa on hyvin pieni.

Eleganttia sotaa

A Game of Thrones yhdistelee sotapelien ja uusien europelien elementtejä siistiksi kokonaisuudeksi. Menestys vaatii aktiivista vuorovaikutusta ja liittoutumista muiden pelaajien kanssa. Pelaajilla on hyvin vähän resursseja ja niiden tehokas käyttö vaatii ajatustyötä. Peli onnistuu tavoittamaan kirjojen tunnelman erittäin hyvin.

Peli on kuitenkin pitkä, helposti neljäkin tuntia jos peli kestää täydet kymmenen kierrosta. Säännöt ovat monimutkaiset ja pelissä on paikoin hienoisia satunnaisuus- ja tasapainokysymyksiä. Lisäksi pelissä vaikuttavat samat ongelmat kuin kaikissa tämäntyyppisissä peleissä. Pelistä voi joutua pois hyvinkin pian tai mikä on vielä pahempaa, pelaaja voi joutua pelaamaan toivotonta asemaa useita tunteja.

Lisäosat

Peliin on toistaiseksi kaksi lisäosaa.

A Clash of Kings lisää peliin kuudennen suvun, satamat, linnoitukset ja niiden murtamiseen tarvittavat piiritystornit. Satamia ja mahdollisuutta kuudenteen pelaajaan pidetään arvossa ja lisäosa onkin lähes pakkohankinta pelistä vakavasti kiinnostuneille.

A Storm of Swords on mutkikkaampi lisäosa, joka sisältää oikeastaan kokonaan uuden pienemmän pelin kolmelle tai neljälle pelaajalle. Peruspelikin saa lisää herkkuja, mutta parhaimmillaan A Storm of Swords on pienemmillä pelaajamäärillä pelattuna.

Mikäli juonittelu ja politikointi kiinnostavat, mutta fantasiamaailmat eivät, kannattaa ehdottomasti perehtyä Diplomacyyn, joka on genren ehdoton ykkönen jo 50-luvulta asti. Diplomacy on silkkaa selkäänpuukotusta, kun pelaajat järjestelevät ensimmäistä maailmansotaa edeltänyttä Eurooppaa uuteen järjestykseen.

Faktat A Game of Thronesista

Suunnittelija:

Julkaisija: Fantasy Flight Games (2003)

Mutkikkuus: Sääntökirjalla on FFG:n tapaan mittaa reippaasti. Pelissä onkin hyvä annos opeteltavaa, eikä sen pelaamiseen kannata suhtautua kepeästi. A Game of Thrones on vaativa ja mutkikas peli.

Onnen vaikutus: Suurin satunnaistekijä on toisista pelaajista tuleva kaoottisuus: voitko luottaa siihen, mitä vastapelaajasi sinulle lupaavat? Pelissä on myös satunnaistapahtumia, jotka vaikuttavat kaikkiin pelaajiin, mutta toki toiset voivat kärsiä enemmän kuin toiset.

Vuorovaikutus: Peli on silkkaa sotaa ja diplomatiaa, eli jatkuvaa vuorovaikutusta muiden pelaajien kanssa.

Teema: A Game of Thrones on täydellinen aihe tällaiselle pelille.

Uudelleenpelattavuus: Peli vaatii aika paljon toistoja loistaakseen ja lisäosien myötä uudelleenpeluuarvo pysyy tikissä.

Kieliriippuvuus: Pelissä on vähänlaisesti olennaista tekstiä.

Pelaajamäärä: 3–5, parhaimmillaan viidellä pelaajalla. Kakkoslaitoksessa maksimipelaajamäärä on 6.

Pituus: noin kolme tuntia, aloittelijoiden on syytä varata enemmänkin aikaa.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

2 vastausta aiheeseen “A Game of Thrones”

Stark, Lannister, Baratheon, Greyjoy… mitkä ne kaksi muuta sukua ovat? Targaryen/Tyrell/Martell?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *