Kategoriat
Peliarvostelut

Among the Stars

Alunperin vuonna 2012 ilmestynyt peli potkustartattiin vuonna 2014 uutena laitoksena. Pelin aiheena on edelleen avaruusaseman rakentaminen 7 Wondersista tutulla korttien draftaamisella.

Avaruusaseman rakentaminen sotien repimässä galaksissa kuulostaa mahtipontiselta ja mielenkiintoiselta. Among the Starsissa pelaajat toimivat kukin hyvin erilaisen rodun edustajana ja tarkoituksena olisi rakentaa muita hienompi ja parempi avaruusasema. Avaruusaseman rakentaminen ei kuitenkaan ole ihan yksinkertaista, koska rahat eivät tahdo riittää ja reaktorien energiantuotto on rajallista.

Artipia Games julkaisi Among the Starsin alunperin vuonna 2012 ja vuonna 2014 pelistä tuli uusi joukkorahoitettu painos yhdessä Stronghold Gamesin kanssa.

Pelin kulku

Among the Starsin kansiPelin alussa pelaajat valitsevat oman rotunsa. Roduilla on erikoisominaisuuksia: jotkut roduista saavat enemmän rahaa, toisille rakentaminen on helpompaa ja kolmas saattaa esimerkiksi saada pisteitä lopussa rakentamistaan paikoista.

Jokainen pelaaja saa kymmenen krediittiä, kuusi käsikorttia ja reaktorin, jossa on kaksi kuutiota tuottamaan energiaa asemalle. Pelaajat valitsevat kukin yhden rakennettavan kortin kädestään ja paljastavat ne yhtä aikaa. Kortin pelaaminen maksaa tyypillisesti krediittejä, mutta jotkut maksavat energiaa. Reaktori tuottaa energiaa tyypillisesti kahden paikan päähän, joten energiaa tarvitsevat kortit rakennetaan lähelle sitä.

Reaktorin päällä olevat kuutiot tarkoittavat reaktorin tuottokykyä. Jos kortin pelaaminen vaatii kuution, se kuluttaa sen pysyvästi reaktorikortilta. Reaktoreita voi pelin aikana rakentaa lisää, tällöin pelaaja ohittaa vuoronsa ja valitsee yhden kortin laitettavaksi poistopakkaan. Pelaaja voi myös vuorollaan valita ottavansa rahaa, jolloin kortin pois heittäminen antaa tavallisesti kolme krediittiä.

Kun kortit on pelattu, annetaan jäljellä olevat kortit seuraavalle pelaajalle. Tällä tavalla edetään, kunnes kaikki kortit on pelattu. Tällöin vaihtuu vuosi, jolloin nostetaan uudet kuusi korttia ja jokainen saa kymmenen krediittiä.

Peli loppuu joko kolmannen tai neljännen vuoden lopussa. Pelaaja, joka onnistuu keräämään eniten pisteitä asemaa rakentamalla, voittaa pelin.

Paljon velkaa muille

Pelin mekaniikkaa on selkeästi mietitty paljon, pelin testaamista on tehty jo aiemman julkaisun myötä ja suurin osa virheistä on jäänyt haaviin. Korttien pelaamisen hienous piilee siinä, että ne osaa sijoittaa oikeisiin kohtiin avaruusasemaa. Joitakin kortteja ei voi rakentaa reaktorin viereen, joitakin ei voi rakentaa pääreaktorin viereen tai joku kortti saattaa vaatia pelaamisen aseman ulkoreunalle.

Erilaisia kortteja on paljon ja parhaimman mahdollisen pistesaaliin kalastaminen vaatii korttien tuntemusta ja sekin vaikuttaa, miten muut seuraavat omaa peliä. Ensimmäisellä pelikerralla tuntemattomien korttien täysi hyödyntäminen epäonnistuu helposti. Viiden pisteen sijaan kortista saakin yhden tai kaksi pistettä.

Kortteja on useita erilaisia luokkia ja luokat on merkitty värein ja kirjaimin. Useat luokat mahdollistavat erilaisten korttien ja vaatimusten tekemisen, joka antaakin pelille paljon laajennettavuutta. Kortit jaetaan vielä värinsä perusteella kahteen päätyyppiin: harmaa- ja keltataustaisiin. Toiset näistä tapahtuvat heti, toiset taas antavat pisteitä vasta pelin lopussa. Tämä pakottaa voitonhimoiset pelaajat seuraamaan muiden peliä, jotta huomaisi kerääkö Pekka keltaisia ja onkohan Liisi rakentamassa kehää korteista, että saisi keskelle pelattua paljon pisteitä antavan kortin.

Tykkitorni. Kuva: Artipia Games
Tykkitornit ovat sitä parempia, mitä enemmän niitä on. Kuva: Artipia Games

Peli on selkeästi lainannut elementtejä Galaxy Truckerista ja 7 Wondersista. Se ei välttämättä ole huono asia, sillä molemmat ovat varsin suosittuja pelejä.

Among the Stars on sopivan helppo mekaniikoiltaan ja siihen on tehty jopa kohtuullisen hyvin toimiva kahden pelaajan variaatio, jota tuli myös testattua. Jos kaipailee kevyttä korttipeliä rakenteluelementillä, kannattaa tämä katsoa. Pelin kortit ovat erikoiskokoisia, joten suojien hankkiminen saattaa olla haasteellista.

Peliin on julkaistu lukuisia lisäosia, joten laajentaminen on mahdollista. Lisäosat lisäävät peliin pääsääntöisesti kortteja ja rotuja. Itse peruspeliä löytyy arvostelun julkaisuhetkellä suomalaisista kaupoista heikosti, mutta julkaisija Stronghold Gamesin pelejä on saanut suomestakin, joten eiköhän tätäkin tilaamalla saa suomalaisiin kauppoihinkin.

Puutarha. Kuva: Artipia Games
Puutarhassa kelpaa levätä, etenkin jos lähellä ei ole sotilaskohteita tai voimaloita. Kuva: Artipia Games

Faktat Among the Starsista

Suunnittelija

Julkaisija: Artipia Games (2012), Stronghold Games ja Artipia (2014)

Mutkikkuus: Pelin säännöt ovat selkeät ja suoraviivaiset. Peli suosii pelaajia, jotka tuntevat pakassa olevat kortit.

Onnen vaikutus: Korttien nostaminen tuo peliin pienen tuurielementin.

Vuorovaikutus: Pelaajien välinen vuorovaikutus on pelissä tärkeässä asemassa, toisten peliä on syytä seurata.

Teema: Teema on vahva ja se toimii.

Uudelleenpelattavuus: Hyvä.

Kieliriippuvuus: Säännöt ovat englanniksi ja korteissa on paljon englanninkielistä tekstiä.

Pelaajamäärä: 2–4, toimii parhaiten neljällä pelaajalla.

Pituus: 60 minuuttia.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *